697 0

Европейците дишат замърсен въздух

Замърсяването на атмосферата е най-голямата единична екологична заплаха за Стария континент

Анатоли Стайков

Въпреки подобреното качество на въздуха усилията за справяне със замърсяването му на Стария континент трябва да бъдат увеличени заради високата цена за хората и околната среда. Това заяви Европейската агенция по околната среда (ЕАОС), цитирана от ДПА.

Замърсяването на въздуха е "най-голямата единична екологична заплаха в Европа", твърди базираната в Копенхаген агенция. По нейни оценки през 2013 г. е имало почти 470 хиляди случая на преждевременна смърт в 41 европейски страни, които са пряко свързани със замърсяване на въздуха.

Фините прахови частици, както и приземният озон и азотният диоксид причиняват или изострят дихателните проблеми, сърдечносъдовите болести, рака и водят до скъсяване на животи, заяви агенцията. Приземният озон е и причината за по-ниски добиви от растителните култури.

В доклада, който обхваща периода 2000-2014 г., са включени мониторингови данни от над 400 града. Въпреки подобренията около 85% от жителите на градове в ЕС през 2014 г. са били изложени на фини прахови частици на равнища, които са вредни за здравето според Световната здравна организация. Нейните стандарти са по-строги от тези на ЕС.

Дания


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай