779 2

Мръсният въздух убива хора

Мръсният въздух е една от основните причини за ранна смъртност в България

Анатоли Стайков

За последните няколко дни има регистрирани повишения на нормата на фини прахови частици в някои градове. В София то е над 5 пъти, в Шумен, Горна Оряховица, Перник и Смолян също има по-високи стойности, посочи в интервю за „Преди всички“ по БНР Емилия Стойнева от Агенцията по околна среда. Тя обясни:

Всяка община изготвя програма за качеството на атмосферния въздух, в която трябва бъдат заложени планове и мерки. Сега по оперативна програма Околна среда, в периода 2016-2020, ще бъде отворена процедура за намаляване на замърсяванията с фини прахови частици. Общините с нарушено качество биха могли да кандидатстват, за да подобрят качеството на въздуха.

Според различни изследвания мръсният въздух е една от основните причини за ранна смъртност у нас, каза Генади Кундарев от Сдружение за земята. Той обясни какво може да се направи в краткосрочен план:

Пунктовете не са чак толкова много в страната. Това, което обаче не може да се каже, е, че данните се изнасят постоянно в реално време в интернет. Това е една първа стъпка, която трябва да се направи. Имаме планове от сдружението, до края на месеца да изкараме един калкулатор, който да позволи на хората да пресмятат еквивалент на цигарен дим.

Според Генади Кундарев в по-дългосрочен план домакинствата трябва да бъдат подпомагани да преминат на по-ефективно отопление.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • баш батка
  Отговор
  1 09:55  04.01.17
  Липса на държавен контрол убива хората и пробивните селяни.
 • Анонимен
  Отговор
  2 17:47  04.01.18
  Липсата на животоспасяващи лекарства убива повече но никой не говори за това.

Напиши коментар:


Публикувай