634 1

Мармотът "метеоролог" Фил предсказа дълга зима

Първата подобна прогноза датира от 1886 г.

Анатоли Стайков

Най-известният мармот Фил от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания "прогнозира", че зимата в САЩ ще продължи още шест седмици, след като видя сянката си.

Според легендата, ако Фил види сянката си на днешния Ден на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и липсата на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта.

В метеороложките способности на гризача са убедени членовете на "Вътрешния кръг" - група ентусиасти, които всяка година слагат смокинг и цилиндър, за да наблюдават предсказанието му по изгрев слънце на малък хълм край Пънксътоуни.

Традицията води началото си от германските имигранти, заселили се в Пенсилвания през 19 век. В родните им земи "предсказателят" бил язовец, но тъй като това животно не се среща в Пенсилвания, ролята била поета от мармот. Технически не един и същи гризач се изявява като метеоролог всяка година, а подбрано животно, което пресъздава персонажа.

Първата подобна прогноза датира от 1886 г. До този момент Фил е предвещал 103 пъти по-дълга зима, а ранна пролет - само 18 пъти, включително миналата година.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гост
    Отговор
    1 13:23  03.02.17
    Това ми напомня за вица: Индианците отишли при вожда да го питат дълга ли ще е зимата и да започнат ли да събират дърва. Той им казал: - Събирайте. Все пак за да не се изложи отишъл в местната метеорологична служба да провери дали ще е дълга зимата. Метеорологът му казал: - Да, дълга и люта зима се очертава. - Как позна? - попитал вожда - Много просто - погледни колко рано и колко много дърва започнаха да събират индианците... хахахахахаха

Напиши коментар:


Публикувай