Last news in Fakti

13 Февруари, 2017 10:13 6 675 2

Щастие по скандинавски

  • щастие-
  • правила-
  • скандинавци-
  • hygge
Щастие по скандинавски - 1
Снимка: Shutterstock

Дания, Норвегия и Швеция се нареждат на първите места в класациите за най-щастливите държави в света. Причината е, че скандинавците живеят според определени правила, които им помагат да се радват на всеки ден и да празнуват живота. Ето 3-те основни принципа, които следват:

1. Баланс между работа и семейство

Скандинавците знаят колко е важно да отделят време на семейството. В Дания работното време приключва в 17 часа. В Швеция някои компании дори са въвели 6-часов работен ден, с цел да увеличат продуктивността и щастието. Семействата обикновено ходят в парковете, играят, спортуват и пътуват заедно.

Именно скандинавците въведоха модерното напоследък понятие "hygge", което означава създаване на уютна атмосфера и наслаждаване на хубавите неща в живота с приятели и близки, като например да стоите до огъня в студената вечер, да носите топъл пуловер, да пиете вино, да ядете домашно приготвена храна на запалени свещи. Hygge e понятие, което съдържа в себе си идеята за комфорт, подкрепа и внимание от страна на най-близките.

2. Скромност и уважение към другите

В скандинавските страни съществува Законът на Янте, сбор от правила за поведението на хората, който гласи, че хората не трябва да смятат, че са специални, не бива да парадират със своите постижения и да се присмиват на другите.

Въпреки че скандинавците се забавляват с този закон, те наистина успяват да са едно приятелско и отзивчиво общество. Скромността и уважението са другите високо ценени качества, затова тези хора не са нито арогантни, нито склонни към самохвалство.

3. Реалистични желания

За да живеете по-щастлив живот, е много важно да умеете да формулирате реалистични желания, което не означава да спрете да мечтаете и да си поставяте амбициозни цели. Но когато имате реалистични очаквания към вашите приятели и близки, те ще ви изненадват приятно по-често.

Ние често сравняваме живота си с този на приятелите си, но това само ни прави по-нещастни. Просто спрете да сравнявате своите постижения и провали с тези на другите и се радвайте на това, което имате и сте.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    9 0 Отговор
    Дания, Швеция, Норвегия...
    Страните с най- висок стандарт на Европейския континент ако не и в света. Лесно се говори да се радваш на живота ако не си заплашен от риск за бедност. И трите държави притежават няколко монополни права в Европа. Ако ги събереш и трите държави ще установиш че те са най- големият търговец на риба в целият свят, а това е бизнес за милиарди. Освен това Норвегия е и доста богата на петрол. - Повече от 50% от износа на Норвегия е петрола. Норвегия е 6-та в света по износ на петрол и 2ра по износ на газ. Следващата по значимост сфера е рибата -както вече споменах.
    За това лесно може да се говори за баланс между работа и личен живот... При тях парите просто са налични и не е въпрос на оцеляване.
    В същото време класацията се поставя под въпрос, понеже ако не бъркам въпросните държави са на първите места по самоубийства!

    Коментиран от #2

  • 2 ссс

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ник":

    За самоубийствата се бъркаш, лидери по този показател са съвсем други страни.