1 983 1

Защо човекът и щуката разсъждават сходно?

Защо човекът и щуката разсъждават сходно?
Събина Андреева

Учени провели следния експеримент веднъж.

В огромен резервоар с вода била сложена щука. Щуката била хранена с дребни рибки и в рамките на няколко дни нейното поведение се записвало с камера.

След известно време учените променили условията и поставили стъклена бариера между щуката и дребните рибки. Всеки път, когато щуката се насочвала да улови някоя рибка, тя се е сблъсквала със стъклената преграда. След серия от неуспешни опити, при всеки удар в стъклото тя изпитвала болка, не получавала нищо за ядене, щуката прекратила опитите си да хване някоя от рибите. Когато учените решили, че тя вече е достатъчно гладна, махнали стъклената преграда и вече нищо не стояло между щуката и храната й – рибките.

Обаче за всеобщо учудване, щуката така и не опитала да хване някаква риба. Щуката плувала в аквариум, пълен с храна, но не посягала на нито една риба?!

Учените обяснили това поведение с това, че след толкова много неуспехи и изтърпяна болка, щуката била напълно убедена, че опитите да хване риба са безполезни. В края на краищата тя умряла от глад, докато плувала в аквариум, в който храната и плувала около нея.

Храната е била напълно достъпна, но щуката твърдо вярвала в нейната недостъпност.

Въпреки неуспехите, премахнете онова, което мислено ви дърпа назад и не си поставяйте граници по пътя към мечтите!Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Пук
    Отговор
    1 09:24  27.06.17
    Горката щука.

Напиши коментар:


Публикувай