3 061 0

Опасните алтернативи на млякото

Продуктите, които се предлагат като заместителите на мякото могат да навредят

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Тенденцията да се консумират продукти, заместващи млякото, може да се окаже вредна. Причината е , че те , защото те предизвикат проблеми със сърцето, възпаления и деменция, съобщи в. Daily Express.

Консумацията на мляко е намаляла във Великобритания с 30 % за последните 20 години и 20 % от домакинствата са заменили кравето мляко с негова алтернатива. Все по-често хората купуват бадемово мляко, кокосово кисело мляко и соев сладолед. В същото време само 5 % от британците имат непоносимост към лактоза.

Различните кафенета предоставят на клиентите си избор от заместители към латето. Но не всички млека на основата на ядки се правят по един и същ начин и съставките на някои могат да предизвикат здравословни проблеми. Голяма част от тях съдържат слънчогледово олио.

"Слънчогледовото олио не е тачено сред лекарската общност, заради високите нива на омега-6, които се свързват с възпаления, болести на сърцето и деменция. Много е просто, бихте ли добавили един шот олио към закуската си? Вероятно не. Защо тогава го прибавяте със заместителя си на мляко?", каза основателката на компанията за био продукти "Плениш" Кара Роузън.

"Вече консумираме много омега-6 във всекидневието си и проучване доказа, че той може да има възпалителен ефект, ако не приемаме достатъчно омега-3, за да възстановим баланса в тялото си", каза диетологът Рик Милър.

Той добави, че в някои от заместителите на млякото има добавки, като стабилизатори, емулгатори и синтетични витамини, които подобряват вкуса и текстурата и помагат първоначалният продукт да придобие вида и вкуса на мляко.

Експертите предупреждават, че основното, за което трябва да следим при избора на такъв продукт, е количеството захар и е по-добре да избираме неподсладени варианти на напитката.Напиши коментар:


Публикувай