Last news in Fakti

30 Август, 2017 21:33 2 399 12

Вече не е лесно да си веган

  • веган-
  • грим-
  • козметика-
  • животни

Да си веган вече не зависи само от това с какво се храниш и какви дрехи носиш, но и каква козметика използваш

Всеизвестен факт е че веганите са пълни вегетарианци, които не използват пряко или косвено животински продукти. През последното десетилетие броят им във Великобритания се увеличи от 150 000 души на 540 000, а близо половината от тях са млади хора на възраст между 16 и 34 години.

Част от ежедневието на веганите е да ползват веган козметика. Това е козметика, включваща всички козметични продукти, които не съдържат съставки от животински произход и не са тествани върху животни в нито един етап от производството (като отделни съставки или като краен продукт).

През юни френската козметична марка Nars обяви, че ще трябва да тества продуктите си върху животни, за да може да продава стоката си в Китай, където това се изисква от закона (тестването на козметика на животни е забранено в Европейския Съюз). Множество активисти, начело с веганите, решиха да изразят негативното си мнение спрямо решението на компанията и издадоха петиция, която събра близо 250 000 подписа.

„Не е нужно да си веган, за да си отвратен от тази ужасна практика, жертва на която стават милиони животни по света“, каза професионалният гримьор Джъстин Дженкинс, която използва веган козметиката вече повече от седем години.

Може би ще бъдете неприятно изненадани от следните пет съставки, които често се използват за направата на различни козметични продукти.

1. Стрити бръмбари в червилата и сенките за очи

Бръмбарите кохинил са малки насекоми, които се хранят с червените плодчета на кактусите в Централна и Южна Америка. Поради тази причина, когато се стрият, от тях се получава естествено червено багрило, още познато като кохинил или Е 120. От 70 000 бръмбара се получава едва половин килограм оцветител.

Кохинилът се използва от векове, като често се добавя към формулите на червила, сенки за очи, сладоледи, бонбони и кисело мляко. Наскоро Starbucks призна, че слага кохеинова боя в някои от своите напитки, което предизвика огромно недоволство от страна на веганите.

2. Рибени люспи в лака за нокти

Някога замисляли ли сте се на какво се дължи невероятният перлен ефект в лака за нокти, сенките за очи или шампоаните. Отговорната съставка е гуанинът, кристален материал, извлечен от рибените люспи.

3. Рога и копита в шампоаните

Със сигурност сте забелязали как повечето марки козметика за коса никога не пропускат да споменат голямото количество кератин в продуктите си, който ще подсили косата ви. В действителност, кератинът се извлича от рогата, копитата и козината на различни животни.

4. Амбра от кашалот в парфюмите

Амбрата е сиво вещество, образуващо се в червата на кашалотите. Използва се в територията на парфюмерията като фиксатор на есенции. За да се извлекът дори няколко капки от ценното вещество обаче се убиват няколко кита. Срещат се малки плаващи късове амбра по бреговете на Индийския и Тихия океан, както и по бреговете на Бразилия, Мадагаскар, Африка, Индия, Китай, Япония и Молукските острови.

5.Мазнина от говеда във фон дьо тена

Лойта е често срещана съставка в много козметични продукти като сенките за очи, червилото и фон дьо тена. Това, което някои хора не знаят, особено тийнейджърите е, че лойта е обработена мазнина от говеда, овце или други животни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    22 6 Отговор
    Веганите не слушат и етно музика, защото гайдите и тъпаните са от животинска кожа.
  • 2 вегерасти

    14 6 Отговор
    Веганите не ядат животни те ги подяждат !
  • 3 гост

    13 12 Отговор
    Веганите са болни хора ,които имат нужда от психиатрично лечение ! Те унищожават растенията на планетата земя изяждайки ги !
    Не на веганите ! Да спасим растенията от тези убийци !
  • 4 jp power

    12 8 Отговор
    Убий веган, спаси маруля.... хахаха
  • 5 Радо

    12 8 Отговор
    В първобитно-общинния строй, вегетарианци/вегани са казвали на хората, които не са могли да убият нищо с лъка/копието.
  • 6 Религии

    5 6 Отговор
    Не е лесно на прохождащите религии. Най-добре да си намерят нова държава и да се заселят там и правят всички от нула. Но няма никакво доказателство, че този начин на живот е здравословен и не е вреден за хората. Повече от милион години еволюция е направила хората всеядни и голям скок в развитието на човекоподобните е следствие на животинските храни. Едва ли това е без значение
  • 7 дръндер

    5 2 Отговор
    Имах гадже пълна веганка- много пърдеше поради специалната храна, която консумираше !

    Коментиран от #12

  • 8 pavel

    4 2 Отговор
    как да не е доказано, че веганския начин на живот е по-здравословен, сега друг е въпроса , че малка част от веганите се хранярт реално пълноценно, понеже си е голяма заигравка постоянно да отглейдаш различни кълнове и понци, и друг е въпроса че за българите не е нужно да са вегани, понеже имаме кисело мляко, и извара които е хубаво да се ядат, а и българите винаги са били добри ловци и са яли месо, но просто месето в сегашно време за нищо не става, затова копуваите от бабите по селата месце и си хапваите
  • 9 veganism is the future

    4 2 Отговор
    Вече Е лесно да си веган, защото докато преди години голяма част от нещата са се правили по този гнусен начин, с всеки ден се появяват все повече алтернативи.
  • 10 вуган

    3 2 Отговор
    само не знам как е процедурата , първо веган и после гей или обратното първо гей и после веган , а и още нещо що им викат неган , вегетарианците какви са ? а па тия къде викат че са вегани пък ядат яйца и сирене какви са ?

    Коментиран от #11

  • 11 ВегетарянЧИ

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "вуган":

    Ти съвсем ги обърка ,хахаха....Ама да не ти пука,изобщо!
    Набивай пържолки,кюфтенца .... и само женска компания после..;)
  • 12 ОлакеБолаке

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "дръндер":

    Като не знае как да я приготвя и обработва, може и да се е продрисквала...Важно е също количеството и качеството...и още мн.др.неща..
    Нужна е грамотност във всичко!