Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 13:25 3 467 11

Признаха за съзнателни същества октоподи, калмари и омари (ВИДЕО)

  • омари-
  • октоподи-
  • калмари-
  • главоноги-
  • великобритения-
  • съзнание-
  • съзнателни същества-
  • проектозакон

Съзнанието е субективно понятие, за което се спори от векове

Признаха за съзнателни същества октоподи, калмари и омари (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Октоподи, калмари и омари влизат в клуба на съзнателните същества (поне във Великобритания). Правителството на Обединеното кралство официално е включило ракообразни – включително сладководни и морски раци и омари – и главоноги мекотели – включително октоподи, калмари и сепии – в своя законопроект за хуманно отношение към животните. Това означава, че тези представители на животинското царство са признати за „същества, притежаващи съзнание“ във Великобритания, пише сайтът IFLScience.com.

Този ход идва след независим преглед, извършен от екип, ръководен от д-р Джонатан Бърч, доцент в катедрата по философия, логика и научен метод на Лондонското училище по икономика. Те разглеждат над 300 проучвания и откриват „силни научни доказателства, че ракообразните и главоногите са разумни“. Съзнанието е субективно понятие, за което се спори от векове, но като цяло се отнася до способността за съзнателно възприемане на емоции и усещания като болка.

Признаха за съзнателни същества октоподи, калмари и омари (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

За съзнателни вече се имат предвид гръбначните, но октоподите и другите безгръбначни животни преди трудно се приемат като съзнателни, защото централната нервна система при тях е много различна от тази на гръбначните. Например октоподите имат мозък във формата на пръстен в главата си и осем други "минимозъка" във всяко пипало. Това обаче не означава непременно, че централната им нервна система е по-малко сложна, отколкото на някои бозайници, смятани за съзнателни от хората. Ако сте гледали документалния филм My Octopus Teacher , ще знаете, че главоногите могат да бъдат невероятно интелигентни, способни на забележително сложно поведение, включително потенциално физическа и емоционална болка. Има и някои солидни доказателства, че някои ракообразни изпитват чувство на болка.

„Изменението ще... помогне за премахването на голямото несъответствие: октоподи и други главоноги са защитени в науката от години, но досега не са получили никаква защита извън науката. Един от начините, по които Великобритания може да доведе до хуманното отношение към животните, е да защити тези безгръбначни животни, които хората често напълно пренебрегват“, заявява д-р Бърч.

Прегледът препоръчва да не се използват различни текущите търговски практики, включително варене на живи животни без зашеметяване, екстремни методи за клане, транспортиране на животните в ледена вода и продажба на живи ракообразни на необучени хора.

Признаха за съзнателни същества октоподи, калмари и омари (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

Правителството на Великобритания промотира това като „водещ път в хуманното отношение към животните“, въпреки че в изявлението му се посочва, че промяната няма да засегне незабавно съществуващото законодателство или индустриалните практики по отношение на това как тези животни се третират в кухните и магазините за домашни любимци. Засега остава законно готвач да хвърли жив омар в тенджера. Това обаче ще бъде взето предвид при оформянето на легализирането на хуманното отношение към животните в бъдеще.

Редица други държави предприеха подобни стъпки през последните години. Например, практиката да се варят живи омари, без първо да бъдат зашеметени, е незаконна в Швейцария, Норвегия, Австрия и Нова Зеландия.

Докато варенето на живи омари технически е забранено в САЩ поне от 1999 г., октоподите не са признати за „животни“, когато става въпрос за федерално финансирани изследвания в САЩ, така че не трябва да получават същите хуманни стандарти за третиране, препоръчвани за други лабораторни животни. Това означава, че октоподите не са защитени в природата или науката.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В.Г.З.

    23 3 Отговор
    А Тъпото от Банкя кога?!?
  • 2 гадно

    24 3 Отговор
    И кВо като ги признават за съзнателни същества ще ги изключат ли от менюто си или съвсем съзнателно ще си ги хапват???
  • 3 Госあ

    8 16 Отговор
    А мангърчо скаридата ?
  • 4 asd

    5 1 Отговор
    Cephalopod е преминал когнитивен тест, предназначен за деца.
    3 MARCH 2021
  • 5 недуалист

    8 1 Отговор
    сезнанието е едно и също , независимо дали е в човек магаре или октопод
  • 6 Раданч Татлъту

    13 3 Отговор
    А има ли октоподи пожарникари?🙉🤡🥳
  • 7 Соцагент007

    9 0 Отговор
    От цялата статия става ясно,че на октоподите и омарите законно е осигурено хуманно убийство.Сигурен съм,че бъдещите поколения ще гледат на нас като на диваци.Съзнанието и разума са неотмена част от голяма група от гръбначните,а със сигурност и на част от мекотелите и членестоногите.Дори някои насекоми проявяват признаци на съзнание.
  • 8 Професор

    10 3 Отговор
    По-големи псевдонаучни глупости не бях чел. Като имат съзнание, узаконете и браковете с тях, приемете една Лондонска конвенция да няма насилие срещу тях и си живейте по живо по здраво. Нали дадохте Оскар на един филм дето една чистачка се ош-та с човекът-амфибия, понеже дядката, с който живееше не я уважаваше? Ето до какви идиотщини се стига, когато християнските принципи и норми се забравят...

    Коментиран от #9

  • 9 Професоре,

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Професор":

    гузни "нормални", любители на "паради" и "прайдове", Ви бичат минуси, с което само потвърждават лицемерието си. Тъй де, ако мъж с мъж/жена с жена е в реда на нещата, защо мъж/жена с медуза/медузотаковач, да НЕ Е??? Послепис: знам, че медузите са мешести, ама в тоз толерантен век бива ли да ги дискриминираме?

    Коментиран от #10

  • 10 ...

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Професоре,":

    Ко каза, ко?

    Коментиран от #11

  • 11 ,,,

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "...":

    Каза нещо, дето един "калмар"няма как да разбере😏...