Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 13:15 4 126 6

Сухите и напукани устни могат да сигнализират за сериозни проблеми

  • сухи устни-
  • напукани устни-
  • здравословни проблеми-
  • сигнали

Ако балсамът за устни не помага и устните ви продължават да бъдат силно напукани, вероятно имате анемия

Сухите и напукани устни могат да сигнализират за сериозни проблеми - 1
Снимка: Shutterstock

През зимните месеци е нормално устните да бъдат по-сухи, да се напукват. Студеният вятър и дехидратацията изсушават кожата и могат да напукат до кръв устните. През тези мразовити дни най-често използваме балсам за устни, който да ги подхрани в дълбочина и да ги направи по-меки.
Но извън тези неразположения причинени от студа, състоянието на устните може да подскаже за редица здравословни проблеми, които иначе не забелязваме, пише Аз-жената.

Най-честите от тях са :

Ако балсамът за устни не помага и устните ви продължават да бъдат силно напукани, вероятно имате анемия. Тя се дължи на дефицит на желязо в организма.

Напукани устни и леко цепнати ъгълчета на устата са признаци на диабет. При това заболяване високите нива на глюкоза са причина за развитието на кандида. Тази инфекция се отразява на състоянието на устните.

Ако усещате устните си необичайно чувствителни, това може да е признак за проблем с нервите.

Много алергии предизвикват подуване, напукване и зачервяване на устните, като алергия към ядки, риба и морски дарове и други. Любимите на много жени газирани напитки също крият риск от алергия, защото някои от тях съдържат бензоена киселина (консервант).
Напуканите устни могат да бъдат съпроводени и с появата на херпес, който подсказва за изживян стрес или слаба имунна система.

Когато устните са твърде бледи, вероятно е да имате проблеми със сърцето и белите дробове. Кислородът в кръвта е по-малко и това се отразява естествено и на вида на устните, които могат да бъдат и в леко синкав цвят.

Липсата на витамини в организма също се забелязва по вида на устните.

Когато сухите устни са съпроводени с температура, подуване на лимфните възли, зачервяване на очите и езика, това може да подсказва и за болест на Кавазаки. Заболяване, което най-често се среща при деца (причините за появата му остават все още неясни). Открито навреме може да бъде излекувано.

Ако въпреки балсамът, който ползвате устните не подобряват състоянието си, добре е да се консултирате с лекар. Не забравяйте да пиете достатъчно вода и да консумирате повече витамини под формата на плодове и зеленчуци


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    5 0 Отговор
    А патешките устни за какво сигнализират?
  • 2 цербер

    0 0 Отговор
    Ако равновесието на влагалищната флора бъде нарушено, може да се стигне до драстично увеличаване числеността на тези дрожди и до възпаление. Най-типичните симптоми включват дразнене, течение и интензивен сърбеж на вулвата и влагалището.

    Това е проблемът, за който обикновено говорим като за „вагинални гъбички“, но по-правилно е да го наричаме „вагинална гъбична инфекция“ или „вагинална кандидоза“, ако искаме да сме по-близо до езика на лекарите. На същия този език не е изключено да чуете и термини като „вулво-вагинална кандидоза“, кандидозен вагинит“ и „кандидозен вулво-вагинит“.

    Толкова много етикети за едно и също състояние! Нищо чудно предвид факта, че то представлява втората най-честа вагинална инфекция след бактериалната вагиноза. Вагиналната кандидоза засяга около 75% от жените в даден момент от живота им, като в повечето случаи протича симптоматично, в 10% до 20% от случаите е свързано с усложнения, а в около 5% от случаите рецидивира. Инфекцията типично свързва с бактерията Candida albicans(Кандида албиканс), тъй като тя е най-честият неин причинител.
  • 3 СанитарЯ

    3 1 Отговор
    Айде гълтайте аповете първо и после пишете по форумите.
  • 4 правете

    2 0 Отговор
    повече френска любов и няма да са ви сухи и напукани устните
  • 5 Последния Софиянец

    2 1 Отговор
    Съдейки от моите сервитьорки, напуканите устни говорят само за прекаляване с тръбите
  • 6 Мъжката бяла течност

    3 0 Отговор
    Е много ефикасна