Last news in Fakti

28 Февруари, 2022 11:15 3 062 3

Как да приготвяме рибата правилно

  • риба-
  • приготвяне-
  • съхранение-
  • диетолог

Неправилният начин на съхранение и приготвяне може да намали количеството хранителни вещества в нея

Как да приготвяме рибата правилно - 1
Снимка: Shutterstock

Рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които са изключително важни за човешкото тяло. Неправилният начин на съхранение и приготвяне може да намали количеството хранителни вещества в нея, казва диетологът и генетик Андрей Золотарев. Това съобщава Sputnik.

Според лекаря рибата трябва редовно да се включва в менюто, като трябва да се консумират различни видове. Треската има противотуморно действие, сьомгата има добър ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система, цаца и сайра подобряват функционирането на централната нервна система.

Въпреки това всички полезни свойства могат да бъдат сведени до минимум чрез неправилно съхранение и приготвяне.

„Ако купувате риба, опитайте се да вземете само прясна, а не замразена. Повторното замразяване, съхранение в полиетилен, във вакуумна опаковка ще влоши качеството ѝ. Мазнините бързо се окисляват и се превръщат в токсични. Правилното готвене на рибата не е пържене, а задушаване, печене, обработка на пара, казва докторът.

„Един от основните фактори за появата на патологии при съвременния човек е дефицитът на омега-3 мастни киселини. Факт е, че почти всички клетки на нашето тяло имат мембрана, чиято работа пряко зависи от количеството омега. -3 мастни киселини в него. Колкото повече омега-3, Золотарев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОПА ЛЯ АЛА БАЛА

    1 3 Отговор
    НИЩО НЕ СЕ РАЗБРА
  • 2 фишко

    6 0 Отговор
    Прясна риба трудно се намира, обикновено е шоково замразявана и след това размразявана за да изгкежда "прясна". Който иска прясна на реката, гьола или морето с въдичката, хем приятно, хем прясно:) И да по-добре не пържете рибата:)
  • 3 Грък рибар

    3 1 Отговор
    Е, отде да зема прясна скумрия и то през зимата бе, нали тя е най-богата на омега 3?