Last news in Fakti

13 Април, 2023 15:58 3 326 8

Ако живеете сами, никога не правете това, веднага когато се приберете вкъщи (ВИДЕО)

  • безопасност-
  • опасност-
  • нападатели-
  • преследване-
  • преследвач-
  • съвет

Тиктокърка обясни какво ѝ се е случило една вечер, след като се прибрала сама у дома и апелира хората никога да не включват осветлението при влизането в жилището

Ако живеете сами, никога не правете това, веднага когато се приберете вкъщи (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Чувството за несигурност и усещането, че някой ви следи, е често срещано преживяване, с което много хора се сблъскват в ежедневието си. Независимо дали се прибират вкъщи през нощта, или просто вървят по улицата, усещането, че са наблюдавани или преследвани, може да бъде изключително тревожно и да причини значителен стрес. Това преживяване не е ограничено до определена група хора, тъй като всеки може да попадне в ситуация, в която се чувства несигурен и следен.

Това е изключително важна тема и наскоро една потребителка на TikTok сподели с аудиторията своя опит и съвет, който ѝ е помогнал да се чувства по-сигурна. След неотдавнашна притеснителна случка младата жена сподели своята история в мрежата.

"Когато се прибирате вкъщи през нощта, не включвайте осветлението веднага след като влезете в апартамента си. Особено ако хората могат да видят прозорците на апартамента ви от улицата. Защото ако някой ви проследи до вкъщи, ще разбере в кой апартамент живеете.

Когато се прибрах вкъщи тази вечер, излязох от колата си, а там имаше човек, който вадеше неща от колата си. Никога не го бях виждала преди това, когато беше в района на жилищния ми комплекс. Той просто ме накара да се чувствам много некомфортно.

Излязох от колата си, а той се опита да ме заговори за фара ми, защото в момента е изгасен. Аз казах: "О, да, да, просто трябва да го оправя". Както и да е. Влизам вкъщи и нещо ми подсказа да не включвам светлините. Но имах чувството, че трябва да проверя камерата на вратата си.

Той стоеше на улицата, която е много близо до жилищната ми сграда, и се взираше в сградата ми. Не си тръгна в продължение на около пет минути. По едно време напусна празното място за паркиране и се скри зад една кола и продължи да чака, за да види къде живея.

Така че, сега той знае каква кола карам и в коя сграда живея, но не и апартамента ми. Така че не включвайте светлините си".

@heyitsmaryalice im so tired of feeling like prey !! my lights are only on in my bathroom now becauase its the only room i have with no windows #creepy #creepystory #womensafety #womensafetytips #storytime #scarystory #stalker #menarescary #apartmentsafety ♬ original sound - mary alice 🤍

Създателката на видеото е музикант и автор на песни с над 80 хил. последователи в TikTok, чието потребителското име е @heyitsmaryalice. Тя често споделя лични преживявания с феновете си в TikTok. След като видеото ѝ набра огромна популярност в мрежата, тя публикува още няколко видеоклипа за инцидента и даде някои съвети за безопасност.

Само за 6 дни видеоклипът стана вирусен и вече има 20 млн. гледания и близо 18 хил. коментара. Зрителите споделиха в секцията за коментари своите съвети и препоръки, някои лични истории, свързани със срещи с непознати, чувството за опасност или следенето.

Интернет потребителите се обединиха и благодариха на момичето за съветите за безопасност. Една от жените сподели своите предложения за безопасност и е страшно да си помислиш какво трябва да направят хората, само за да се чувстват по-сигурни - под видеото тя остави коментар, че всеки ден се прибира по различен маршрут и дори поставя чифт използвани мъжки обувки пред вратата. Няколко други жени добавиха, че дори не гасят осветлението в дома си по тази причина. Освен това почти всички в коментарите се съгласиха, че ако имате инстинкт, че нещо не е наред, обикновено е така. Винаги се доверявайте на интуицията си.

За контекст, Национално проучване за интимното и сексуалното насилие в САЩ установява, че приблизително 1 от 6 жени и 1 от 17 мъже са били обект на преследване в даден момент от живота си. Близо 54 % от жертвите жени и 41 % от жертвите мъже са имали опит с преследване преди 25-годишна възраст, а изследванията показват, че преследването може да предизвика депресия и посттравматично стресово разстройство. Тези цифри са доста тревожни, а истории като тази помагат на хората, които са преживели подобни ситуации, да се чувстват по-малко самотни, а съветите могат да помогнат за избягване на ужасни инциденти.

Освен това интернет предлага все повече възможности за повишаване на личната безопасност и избягване на нежеланото внимание, особено ако човек е преследван от индивид или група. Освен това има много различни нови инструменти за по-сигурно опазване на дома (специални блокиращи устройства за врати, интелигентни ключалки, видеозвънци и приложения за телефони) и, разбира се, е много важно да се инвестира в добра система за сигурност на дома. Въпреки това, много добре известни неща, които не трябва да забравяте да правите, според уебсайта safewise, са да запазите спокойствие, защото това може да помогне да обмислите нещата, да объркате недоброжелателя като например да направите погрешен завой или да тръгнете по различен маршрут. Насочете се към оживени ресторанти, претъпкани магазини или паркинг, ако пътувате с кола.

Bored Panda потърси пенсионирания детектив Майкъл Артърбърн за интервю във връзка с подобни ситуации и съвети за безопасност.

"Преследването винаги е било особено тревожен случай, защото почти винаги трябва да чакаш да се случи нещо лошо, за да може полицията да направи нещо съществено. Освен това тези случаи могат да бъдат трудни за доказване. За щастие, по-младото поколение е по-склонно да използва телефона си, за да записва доказателства", уточнява Артърбърн.

Бившият детектив съветва да имате под ръка средство за самозащита и да се обадите на телефона за спешна помощ, ако непознат ви е проследил вкъщи. За европейския съюз, включително и у нас, добре знаем, че е 112.

Освен това той сподели някои от препоръките си по отношение на инструментите за безопасност. На първо място е лютивият спрей, който трябва да имате под ръка. Детекторите за движение и камерите на вратата са чудесни за подобряване на сигурността на дома без разходи. "За апартаменти, особено такива с плъзгащи се стъклени врати, сложете дюбел, изрязан за дължината на релсата, за да подсилите вратата от безшумно отваряне." Той също така добавя, че нищо не може да гарантира, че някой не може просто да влезе със сила, така че единственото, което можете да направите, е да предотвратите безшумното влизане и събуждането от непознат, преди да се е надвесил над вас, докато спите.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    10 6 Отговор
    Тази е гледала много психо фолми ,плюс самотна ку ку вица !В една жилищна кооперация колко лампи светват в един и същи момент?Някой се прибира,други влизат в ухнята ,трети до тоалетната ?И как с един поглед ще уловиш всичко това освен ако нямаш камера запис и зависи от кой ъгъл гледаш на постройката ?Да не говорим ако е някой американски небостъргач хаха или пък в Бургас има една дълга кооперация наричат го краставицата ще я разбереш тази в кой и е апартамента/килия номер .../ ама друг път

    Коментиран от #6

  • 2 Алиса

    6 3 Отговор
    Ами като се прибереш и ако има.някой в апартамента нали трябва да светнеш лампите да видиш дали всичко е наред първо и второ ме е страх от духове така че , първото което правя като се прибера е да светна лампата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 плевен

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Соваж бейби":

    Задаваш грешните въпроси. В малките часове шанса да светне друга лампа заедно с твоята е нищожен. Ситуацията е напълно реална. И за да не бъда голословен ще ти разкажа за подобен реален случай: Разказвали са ми как в Русе Милицията е залавяла среднощни крадци. Преследвали ги. Изпуснали ги. Застанали между блоковете. Видяли в кой прозорец светнала лампа и ги хванали с краденото.

    Коментиран от #8

  • 7 Тази

    4 0 Отговор
    параноя е задължителна за живеещите в САЩ. Тук също си имаме изроди, но не чак толкова, като краварите. Те водят класацията в света, но пък ВАНГА е казала, че Америка ще е под вода. То ги почна вече. Ще си платят за всички злини.
  • 8 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "плевен":

    Има такива случаи като твоя ,но шанс в блок е едно на 10 да разбереш.В къща е по сигурно да се разбере!Има нови методи за лъжа с алекса и още една аларма,пробвала съм.На обиколка сме из държавата обичам посещения в замъци има и забавления за деца та светвам лампите в коридор и салон от телефона не сме в къщи действа много хора го правят.После не полвзам фейса доказано е че крадците шетат из домове на които се вижда че абонатите са на почивка и ограбват домовете не им трябва да ги следи пред блока.Да пази Бог има и случаи с крадци влизат в дома ти докато спиш през деня на един комшия така откраднаха колата на дъщеря му мислил че излиза на вън и не проверил пък тя била с жена му вече на вън,влезли в гаража земали ключовете даже не разбивали колата.Извода е не показвай снимки в социалните мрежи какво има в дома ти или кога си на почивка 99% от крадци търсят инфо от там.