Last news in Fakti

19 Април, 2023 12:11 16 515 18

Знаете ли колко български столици е имало през вековете?

  • столици-
  • българия-
  • история

Ето кои са 12-те български столици

Знаете ли колко български столици е имало през вековете? - 1
Снимка: Facebook

Чудили ли сте колко точно на брой са столиците на България? Ще ви представим всички от тях в точно хронологичен ред. За някои от тях се спори дали действително са били столици или не. Затова не се изненадвайте, че в списъка има неочаквани имена.

1. Плиска

Плиска е столица на България от 681 година, когато аспаруховите българи стъпват на Балканския полуостров и образуват нашата държава. Плиска е главен административен център на България до 893 година, когато цар Симеон премества столицата във Велики Преслав.

В Плиска са царували българските владетели Аспарух, Тервел, Кормисош, Телериг, Кардам, Крум, Омуртаг, Маламир, Пресиян и др.

2. Велики Преслав

Велики Преслав е столица на България от 893 г. до 971 г., когато е превзет от вечния средновековен враг Византия.

Преслав възниква по времето на кан Омуртаг през първата половина на 9-ти век като военен гарнизон. След като става столица на България, по времето на цар Симеон, Велики Преслав постепенно се превръща в един от най-красивите градове в Европа, в културно и просветно средище. Особено развитие бележи преславската рисувана керамика. В архитектурно отношение Велики Преслав е забележителен със своята канализация и водоснабдяване.

Велики Преслав е бил главна резиденция на българските царе Симеон и Петър I.

3. Охрид

Охрид е столица на България през периода 992 г. – 1015 г. при управлението на цар Самуил, а след смъртта му през 1014 г. – и на сина му Гаврил-Радомир. Това е много труден за България период, поради постоянните византийски атаки.

Преди да стане столица на България, Охрид е бил важен български книжовен и културен център. През 886 година в района на Охрид е изпратен като учител Климент Охридски, който заедно с друг български просветител – Наум Преславски, създава Охридската книжовна школа.

4. Битоля

Битоля е последната столица на Първото Българско царство. След падането на Охрид под византийска власт през 1015 година тогавашният български цар Иван Владислав избира именно Битоля за столица. По негово нареждане е изсечен Битолския надпис, който се счита за един от най-старите български надписи. В него се споменава, че през 1015 година Йоан, „самодържец български“, обновил Битолската крепост.

5. Велико Търново

Велико Търново е столица на България от 1185 година, когато избухва въстанието на Асеневци и се възстановява българската държава, до 1393 година, когато градът е завладян от турците. Много е писано за историята на старопрестолния град и значението му като главен административен и културен център на Средновековна България, затова тук на това няма да се спирам. Само ще отбележа някои от българските царе, чийто престол е бил там – братята Петър, Асен и Калоян, Иван Асен II, Ивайло, Светослав Тертер, Михаил III Шишман, Иван Александър, Иван Шишман.

6. Мелник

В началото на 13-ти век Мелник е столица на владенията на деспот Алексий Слав, племенник на братята Петър, Асен и Калоян. През 1207 година след убийството на цар Калоян деспот Алексий Слав се противопоставя на узурпатора Борил и се оттегля в своите земи в Родопско-Пиринския край като самостоятелен български владетел.

7. Подвис

Подвис е първата столица на българския феодален владетел Момчил, живял през първата половина на 14-ти век. Със своята храброст и бойни подвизи Момчил, наричан още Момчил юнак, се издига от момче от народа до севастократор. Неговите владения са се намирали в Западните Родопи и Беломорието и са били васални на Византия. През 1344 година той на практика става независим владетел, опълчвайки се срещу турските нашественици на Умур бег, съюзили се с тогавашния византийски император Йоан Кантакузин. През 1345 г. Момчил войвода загива в неравна битка с турците.

8. Видин

Известно е, че цар Иван Александър в средата на 14-ти век разделя българската държава на Видинско царство със столица Видин и на Търновско царство. Иван Срацимир, син на Иван Александър от първия брак, е цар на Видинското царство от 1356 г. до 1396 г. С прекъсване от 3 години, между 1365-та и 1369-та, Видинското царство е под унгарска окупация.

9. Калиакра

Калиакра е столица на Добруджанското деспотство, съществувало като самостоятелна българска държава през втората половина на 14-ти век. По това време районът около Калиакра бележи силен растеж, превръщайки се в силен пристанищен и търговски център.

Владетели на Добружданското деспотство са последователно Балик, Добротица и Иванко.

10. Никопол

Никопол е столица на България от 1393 година, когато Търновград пада под турско робство и цар Иван Шишман се премества в Никополската крепост, до 1395 година, когато турците завладяват крепостта и обезглавяват българския цар.

11. Пловдив

През 1878 година, след Освобождението, Пловдив става столица на Източна Румелия, онази част от страната ни, която в продължение на 7 години остава в пределите на Османската империя като автономна област.

12. София

Съвременната столица на България – София е избрана за главен административен център на страната ни на 3 април 1879 година по време на първото Велико Народно събрание. Тогава София е имала около 11 000 жители, а днес е милионен град. Макар да е столица само от 137 години, София е град с дълга и богата история, датираща от хилядолетия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    20 9 Отговор
    Докато блудницата на Лукавия София е столица на България, нищо добро не чака Ганчо.
  • 2 Бугараш

    24 1 Отговор
    972- 992 година .Забравили сте и Скопие

    Коментиран от #14

  • 3 отвъд Дунав

    25 1 Отговор
    Може да добавите и Фанагория

    Коментиран от #4

  • 4 честен ционист

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "отвъд Дунав":

    По-скоро Налчик.
  • 5 Възхитен

    11 3 Отговор
    Благодаря на Факти за хубавата статия!
  • 6 Анонимен

    28 2 Отговор
    Колко народ не е чувал за Плиска и Преслав, не е истина. Шокирани са, че се намират край Шумен.
  • 7 Вече 150 години

    25 12 Отговор
    откак махалата София я пробутаха за столица и тая територия стана прокълната
  • 8 Кадир

    13 16 Отговор
    Знам, че скоро няма да има нито една. Падишаха е все по-близо да възстановяване на загубените територии. Всичко е договорено и разпределено и този път Русия няма да помага.
  • 9 Факти започвате

    11 1 Отговор
    Леко да ми се издигате в очите след пробиването на дъното
  • 10 !!!?

    14 13 Отговор
    За русофилите столицата на Задунайская губерния е Москва !!!?

    Коментиран от #16

  • 11 Мнение

    7 8 Отговор
    В 21 век България е изгубена!
    Всъщност не е нужно да умират хора, за да се оправят нещата !
    Например ако България стани световна сила, значи държави, които искат да се присъединят, това ще е за всеобщо добро !
    Първо България ще трябва да си има ИСТИНСКИ и ВЕЛИК цар !
  • 12 ФАКТ

    12 4 Отговор
    Робите нямат столица !
  • 13 Ъхъ

    2 1 Отговор
    Що, вие да не би да знаете?
  • 14 ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бугараш":

    Нищо, де. Скоро пак ще стане. Само копейкин да ни изкара от НАТО.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 3 Отговор
    Истинското име на града е СРЕДЕЦ, а не София. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда – сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е „побългарено” на СердиКа. В латинския език, C пред е-звук или и-звук се чете не като к, ами като ц.
    Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, областта и жителите се наричат и Средечки.
    В науката филологията се обяснява добре как се променя мястото на гласните и от СРЕДА се получава СЕРДА.
    София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, т. е. на руския губернатор Алабин И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ …..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с гръцкото име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за ТРИБУТАРНОТО княжество България.
  • 16 ???!!!

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    За краварските подлогидупедавци коя е, Киев или Вашингтон??
  • 17 Някой

    6 2 Отговор
    Време е да си върнем истинската столица Велико Търново/ Търнов град/ а софето и лигавите софийски жълтопаветници да си станат дълбока провинция
  • 18 Ахъъъъъъъъъъ

    1 0 Отговор
    Ама Плиска е обявена за столица по късно от 681 г. и не е от Аспарух. Аспарух е царувал в ОНГЪЛА около делтата на река Дунав. А баща му във Фанагория.