Last news in Fakti

20 Август, 2023 15:47 6 614 7

Ръцете издават проблеми с черния дроб

  • черен дроб-
  • болест-
  • симптоми

Червени длани и побеляване на нокътното легло са част от симптомите

Ръцете издават проблеми с черния дроб - 1
Снимкa: Shutterstock

Омазненият черен дроб е заболяване, характеризиращо се с прекомерно натрупване на мазнини в чернодробните клетки. Това заболяване има няколко имена – мастен черен дроб, стеатоза, мастна дегенерация, но всяко от тях означава само едно – не бива да се шегувате с него, а ранното му диагностициране, както и последващото лечение, трябва да са навременни и комплексни.

Като начало си струва да запомните, че мастното чернодробно заболяване може да бъде свързано с алкохолно или неалкохолно увреждане на чернодробната тъкан.

British Liver Trust обяснява, че ако 5 до 10 процента от теглото на този важен орган е мазнина, тогава се наблюдава неговото омазняване. Някои хора развиват мастно чернодробно заболяване без предшестващо заболяване. В ранните етапи често няма признаци, но могат да се появят някои симптоми. Някои от тях може да са свързани с ръцете. Те включват "червени длани и побеляване на нокътното легло". Други симптоми са пожълтяване на кожата и бялото на очите или дискомфорт в центъра или горната дясна част на корема.

Неалкохолното мастно чернодробно заболяване обикновено не причинява никакви признаци и симптоми, но когато това се случи, те могат да включват умора.

„Уговорете си среща с вашия лекар, ако имате постоянни признаци и симптоми, които ви карат да се тревожите", съветват от British Liver Trust

Експертите допълват: „Добрата новина е, че това заболяване обикновено може да бъде стопирано и дори обърнато чрез балансирана диета, повече физическа активност и (ако е необходимо) загуба на тегло.“

Отбелязва се, че колкото по-малко увреждане има този орган, толкова по-лесно ще бъде да се излекува, „но дори и да има значително увреждане, чернодробната тъкан може да се възстанови до известна степен“.

Организацията отбелязва, че в ранните етапи на заболяването вашият лекар може също да се съсредоточи върху лечението или лечението на други състояния, които имате - например, диабет, високо кръвно налягане или висок холестерол.

Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добре. За да се избегнат сериозни последствия, мастната хепатоза се лекува най-добре на ранен етап - стеатоза. При лечението на хепатоза, ако е възможно, се изключва ефектът на тези фактори, които могат да повлияят на състоянието на органа. Режимът на лечение задължително включва правилно хранене и диета (в случай на алкохолна хепатоза, стриктно спиране на приема на алкохолни напитки).

Пациентите с чернодробна дистрофия трябва да се придържат към така наречената средиземноморска диета: да ядат много риба, да се откажат от тлъсто месо, да ограничат приема на сладки напитки и храни, съдържащи прости въглехидрати.

В допълнение към правилното хранене си струва да промените начина си на живот като цяло. Движете се повече, спазвайте режим на ежедневна физическа активност, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8888

    7 0 Отговор
    Какви са тези пъпчиви длани, дето сте дали?

    Коментиран от #7

  • 2 рон джереми

    7 1 Отговор
    в унисон с това кой е писал статията а това е вениУУУ...та има и друг проблем ако на една от двете ръце имате големи мазоли значи сте самотен...и ако мазолите започнат да стават болезнени спрете поне за месец лъскането на салама дайте му почивка,че чикХХХте не са като ебХХХането трябва си там майсторлък!!!
  • 3 Ливърпул

    2 1 Отговор
    Диетата на Мохамед Салах може да помогне.
  • 4 Усетиш ли симптомите

    4 1 Отговор
    Отивай на село, и почвай да копаеш домати и друг зарзават в жегата! На есен ако не си умрял от слънчев удар, дроба ще е перфектен!
  • 5 Чичо

    3 0 Отговор
    Истината е че, трябва да спреш да пиеш навреме, после е късно.Цироза, рак на черния дроб и разсейки в белия дроб и чао.
  • 6 СМЕХОРИИ

    0 0 Отговор
    Когато ръцете ти са ръчички, какво ли не издават, даже и лепят / но не от тапетното лепило /
  • 7 Втора фаза.

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "8888":

    Без да съм специалист , на сифилис мяза.