Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 11:18 2 466 27

Палестинката Джиджи Хадид осъди зверствата на „Хамас“

  • джиджи хадид-
  • война-
  • хамас-
  • израел-
  • палестина

Тя поясни, че вярва, че да си пропалестинец не означава да си антисемит.

Палестинката Джиджи Хадид осъди зверствата на „Хамас“ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Американският супермодел от палестински произход Джиджи Хадид проговори за продължаващия смъртоносен конфликт между Израел и Палестина, описвайки войната като "неоправдана трагедия". Тя изрази подкрепата си за борбата на Палестина, като същевременно осъди насилието, възникнало в резултат на атаките.

28-годишната Хадид, чиито баща е палестинец, е била дългогодишен защитник на движението "Свободна Палестина" заедно със сестра си Бела Хадид, но казва, че се чувства отговорна към своите еврейски приятели да изясни, че тя не подкрепя нараняването на който и да е евреин. Тя поясни, че вярва, че да си пропалестинец не означава да си антисемит.

Джиджи и Бела Хадид са дъщери на Мохамед Хадид, палестинско-американски предприемач на недвижими имоти. Той е роден в Назарет по време на арабско-израелската война от 1948 г. Семейството му напуска дома си, когато той е бебе, всички ставайки бежанци в Сирия. Те се установяват в САЩ, когато Мохамед е тийнейджър.

"Изпитвам дълбока съпричастност и съкрушение към палестинската борба и живота под окупация; това е отговорност, която нося всеки ден. Също така се чувствам отговорна към моите еврейски приятели да го изясня, както съм правила и преди: въпреки че имам надежди и мечти за палестинците, никое от тях не включва вредата за евреин", написа Джиджи в Instagram.

"Тероризирането на невинни хора не е в съответствие с и не носи никаква полза за "Движението за свободна Палестина". Идеята, че това е така, е подхранвала болезнен, дълъг десетилетия цикъл на отмъщение (на което нито един невинен цивилен, палестинец или израелец, заслужава да бъде жертва) и спомага за увековечаването на фалшивата идея, че да си пропалестинец = антисемит", добави тя.

В заключение на изявлението си Джиджи Хадид, майка на едно дете, поднесе своите съболезнования на всички засегнати от конфликта и искрено призова за защита на "невинни животи".

"Ако ви боли, докато споделям съболезнованията си днес с моите близки, палестинци и евреи, изпращам ви любовта и силата си, който и където и да сте", написа тя. "Има много сложни, лични и валидни чувства, но всеки човек заслужава, основни права, отношение и сигурност, без значение от неговата националност, религия, етническа принадлежност".

Хадид каза, че знае, че думите ѝ няма да са достатъчни, за да излекуват дълбоките рани на толкова много хора, но тя винаги се моли за безопасността на невинни животи.

В интервю за The Cut през 2022 г. сестра ѝ Бела Хадид каза, че в миналото не е била склонна да говори за подкрепата си за палестинската кауза. Тя обаче се била образовала по въпроса и се чувствала вече готова за това, обясни тогава.

През юни 2022 г. тя публикува в Instagram: "Никога няма да позволя на никого да забрави нашата красива Палестина или нашите красиви хора".

Бела Хадид също каза на своите последователи: "Всеки ден ми се иска да мога да се върна назад във времето, когато бях дете, за да мога да започна да се бия за Палестина по-рано.

"За моето семейство, за моите прадеди, за нашата история и за народа на Палестина, който все още живее сега, през тази коварна, изтощителна и болезнена окупация".

Сега изглежда, че тези коментари са премахнати от нейния акаунт в Instagram, но по това време бяха широко разпространени.

"Аз съм само за съвместното съществуване".

През май 2018 г. десетки палестинци бяха убити по време на протест близо до границата с Газа. Демонстрацията последва 70-ата годишнина от основаването на Израел, когато палестинците отбелязват Деня на Накба ("накба" на арабски означава "катастрофа").

Джиджи Хадид сподели статии за убийствата и публикации на братовчед за историята на нейното семейство в профила си в Twitter, който вече не е активен припомня Newsweek.

Според новинарските репортажи по онова време тя пише: "Казала съм го преди и ще го кажа отново. За мен това не е свързано с религия или едно срещу друго – става дума за алчност"

Този коментар доведе до обвинения в антисемитизъм, но моделът отговори: "Намерението ми никога не е да разделям групите в омраза – живея живота си, обичайки всички, независимо от религията/расата".

"Така че ще кажа отново за последен път, не съм против никого. Аз съм само за съвместното съществуване. Това е всичко. #freepalestine".

През 2021 г., след като палестинските семейства в йерусалимския квартал Шейх Джара бяха заплашени с изгонване, Джиджи Хадид сподели поредица от истории в Instagram, за да изрази гнева си.

Това включва графика, която гласи "Няма да изтриете Палестина", както и коментари от писателя и активист Нур Тагури.

В публикацията, споделена отново от Джиджи Хадид, Тагури написа: "Всички трябва недвусмислено да се съгласим, че внезапното изритане от семейния ви дом, домовете, които сте построили, живее, от военна държава, е престъпно и нехуманно".

"Никога не е било въпрос на религия. Историята звучи по-добре по този начин. Това е политическо нещо. Такова, което заслужава разрешение както за палестинците, така и за израелците".

След като Бела Хадид присъства на пропалестински протест в Ню Йорк през май 2021 г., тя и сестра ѝ, заедно с певицата Дуа Липа — която се срещаше с брат им Ануар Хадид по това време — бяха във фокуса на противоречива реклама.

Поставена от World Values Network, организация, която казва, че преподава и изследва "традиционните еврейски ценности", рекламата свързва звездите с Хамас с надпис: "Хамас призовава за втори Холокост. Осъдете ги сега."

Появата на Бела Хадид на шествието доведе до призиви към Dior да я отстрани от кампаниите си, които марката игнорира.

Въпреки това, по време на изява в подкаста на Tagouri's Rep през август 2022 г., Бела Хадид каза, че нейната пропалестинска позиция ѝ е коствала работа като модел и партньорство с марка в миналото, както и приятелства.

"Имаше толкова много компании, които спряха да работят с мен", каза тя. "Имам приятели, които напълно ме изоставиха".

"Това, което защитаваме, НЕ Е омраза или насилие".

Бела Хадид също публично осъди антисемитизма.

През октомври 2022 г., след прословутия коментар на Кание Уест за "смъртна измама 3" срещу евреите, тя сподели изявление в Instagram.

Моделът не назова името на рапъра, но написа: "Да позволя каквато и да е форма на антисемитизъм да се изплъзне, колкото и десенсибилизиран да е светът, би било лоша услуга за приятелите ми, семействата, с които съм израснала, хора, които обичам и с които работя, себе си и дори палестинската кауза като цяло", изтъкна тя, пише още "Фокус".

"Защото това, което защитаваме, НЕ е омраза или насилие".

Джиджи Хадид също разкритикува Уест, когато избухна скандал за неговите тениски с надпис "White Lives Matter".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Санкт-Петербург

    18 3 Отговор
    А кой осъди зверствата на Израел?

    Коментиран от #16

  • 3 Гост

    16 2 Отговор
    Нормално. Предатели има навсякъде. И между евреите има хора които не одобряват ционизма.

    Коментиран от #25

  • 4 Исторически парк

    22 6 Отговор
    Ако беше казала друго или замълчала щеше да се сбогува с кариерата.. все пак евреите управляват фешън бизнеса 😉

    Коментиран от #10

  • 5 Санкт-Петербург

    19 4 Отговор
    Израел обстрелва целенасочено многоетажни сгради с палестинци. Къде е виенето и скърцането на "цивилизованата светлина"? Или"това е различно"?
  • 6 Санкт-Петербург

    12 4 Отговор
    Когато удряме военни обекти в Украйна-педерастичните европейски стенания стоят на целия свят!
  • 7 Фамилно

    13 1 Отговор
    всички винаги са търсили изгодата по света ! Нищо друго !
  • 8 Соваж бейби

    5 12 Отговор
    Респект към това момиче !Винаги съм си мислила че е една ку. Лейка манекенка но красива и нищо в главата,оказа се точно обратното.Както обичам да казвам докато не опознаеш човека не можеш да вадиш пребързани изводи.За Кание Уест също е права мислила съм го опитва се да налага псих. мода !Прави се на луд ?!или ??жените са бели момичета и ги унизява а черният човал ми напомня за ерата на американският срам когато са унизявали и ... африканци !Кание не говори но показва много силен расизъм

    Коментиран от #26

  • 9 Майка

    7 0 Отговор
    ѝ Йоланда е холандка (нидерландка сега) и бивш модел !
  • 10 Соваж бейби

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Исторически парк":

    Няма как да го каже директно ако си чел статията подробно казва си го по заобиколен начин,интелигентно!ама в душата и е друго
  • 11 Професор

    1 4 Отговор
    Тя поясни, че вярва, че да си пропалестинец не означава да си антисемит


    Ами палестинците са 100% семити и няма как като подкрепяш палестинците да си антисемит. За разлика от евреите които 80% не са семити а потомци на хазарите - древен тюркски народ братовчед на кумани, авари, прабългари и т.нт които вместо да изберат Исляма или Християнството са избрали Юдаизма като религия.

    Коментиран от #14

  • 12 Що ме триете, бе?

    4 1 Отговор
    Писах, че не е истинска палестинка. Вашата м..ка.
  • 13 Мисля ,

    6 1 Отговор
    че никога не е била в Палестина !
  • 14 Соваж бейби

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Професор":

    Не пояснява че дели хората на добри и лоши не е расист,знае си историята и мъката на баща и!
    Обаче в днешни "цивилизовани"времена като културни хора вместо да си протегнем ръка всички народи да има Мир и любов ,човеците с власт правят точно обратно не сме си взели поука от миналото.За нещастие измират невинни хора а злодеите водят войни!

    Коментиран от #18

  • 15 Мишо

    4 2 Отговор
    И тази с размасаната физиономия ми била една от най красивите. Какви жени има, тази глава на залка на нищо не прилича.

    Коментиран от #21, #22, #27

  • 16 Зверствата в Израел, Мианмар,

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Санкт-Петербург":

    Африанските проблеми, Венецуела, Сирия, С.Корея, Беларус, Сърбия, Куба, Иран и т.н. ги бърка Кремъл.
  • 17 И тая е o6pязана

    2 6 Отговор
    както всички мюсюлманки с изключение на туркините. Все е дно да таковаш инвалид.

    Коментиран от #20

  • 18 един от стадото

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    на времето бяхме твърдо зад палестинците. Имаше ги почти на всякъде в големите градове. Такава ни беше политиката. Бях млад, но имах някои връзки вече във ВУЗове във Варна. Познавах и палестинци. Предлагах на някои по умни младежи да ги уредим да учат, ако искат и да работят. Поглеждаха ме с презрение. Те не били дошли за това. Длъжни сме били да ги гледаме и да им даваме. Бях учуден. Не всички ставаха, обръщах се към тия с потенциал, с някаква надежда, че ще се върнат там и ще помагат на народа не с война, а със знание и опит. Не стана. А някои наистина бяха умни, но егоисти. Гледаха само себе си, станаха едни от първите дилари на дрога в града, тръгнаха по кривия път, замесиха се във схеми и комбинации. Бях викан в милицията като свидетел и като разбраха, че целта ми е била друга, правеха справки, очни ставки с преподаватели със тях, ме пуснаха, А ченгето на тръгването ми каза- Ох. писна ми от тия палестинци, тепърва ще ядем попарата им. А бежанците още ги нямаше по света още масово, но тези вече бяха тук. Политиката ни се промени, бяхме срещу Израел, сега сме със, но мнението ми за тях остана. Не че евреите са стока, ще ни купят, а тия продадат

    Коментиран от #23

  • 19 Заглавието едно

    0 0 Отговор
    А като прочетеш изказванията и-друго

    Коментиран от #24

  • 20 За жените не знам

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "И тая е o6pязана":

    Но филистимците са едни от малкото мюсюлмани които не се обрязват.
  • 21 И е кисела

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мишо":

    Като гроздето 😉
  • 22 Мишок, арно е девойчето

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мишо":

    Но ти не можеш и да се доближиш до такива като нея, а само да мечтаеш
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ивайла Крачунова

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Бела Хадид присъства на пропалестински протест в Ню Йорк през май 2021. Клипа го има още в тубата, как тя пее химна им и плаче като е най-отпред на тълпата. После дава инпровизирано интервю, че Палестина трябва да бъде освободена незабавно. Обаче малко по-късно рязко и съмнително й се появиха много "здравословни" проблеми, клиники туй-онуй и...чудото стана та замлъкна. Сестра й пък има дете - т.е. има какво да губи, защото тези, които стоят зад света на модата НЕ прощават своеволия! Справка: обезобразиха уж с някаква разкрасителна процедура Линда Еванджелиста, защото преди години заради нея се наложи да качат хонорарите на всички манекенки.
  • 26 силно комплексиран

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Някакси изглежда, че и двете с нея си приличате - "лейка" или "манекенка", но красива и нищо в главата! Тая мацка няма да я бъде дълго в бизнеса, помни ми думите! Пак ще си говорим след време.
  • 27 принц Чарлз Тангстен

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мишо":

    Те на всички така им викат, ама се оказва накрая, че така били решили едни 20 000 души в някакъв си сайт