Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 16:32 1 256 8

Психолози съветват как да се отърсим от страха от суеверията

  • психология-
  • суеверие-
  • суеверия-
  • страх-
  • вярване

Според психолозите колкото повече знаем за произхода на суеверията, толкова по-малко ще допускаме истинността им

Психолози съветват как да се отърсим от страха от суеверията - 1
Снимка: Shutterstock

Суеверията са просто обикновени предзнаменования, които нямат реално влияние върху човешкия живот. Това заявява практическият психолог Елена Митрохина в интервю за RIAMO, пише Рамлбер. Според специалиста, колкото повече човек знае за произхода на суеверията, толкова по-малко тежест имат те в живота му.

"Помислете защо сте суеверни. Може би това ви носи комфорт или чувство за контрол. Опитайте се да разберете, че суеверията са само образи на нашето въображение и не трябва да влияят на действията ни", категорична е Митрохина.

За да преборим страха от тях, тя съветва да започнем постепенно да се сблъскваме със суеверията си, като правим това, което те забраняват.

Денис Хакимов, специалист от Московската служба за психологическа помощ, смята, че вярата на човек в предзнаменования и магии не е нищо друго освен психологически защитен механизъм. Според него много хора редовно търсят символи, които потвърждават желанията им.

Психологът Елена Митрохина вече е разказвала как ритуалите придобиват популярност в обществото и стават част от ежедневието. Според нея, когато хората чуят истории за това как даден обичай е помогнал на други хора да намерят любов, успех или здраве, те започват да вярват, че самите те могат да получат подобен резултат.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чeстен ционист

    4 5 Отговор
    Ганчо е суеверен до мозъка на костите си, защото е атеист/сатанист. Големи мъже вързали червени кончета, дори и смисъла, на които не могат да проумеят, какъв е.

    Коментиран от #2, #4, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ганю

    1 1 Отговор
    Вярвам в здравия разум в по големия калибър като голямата Берта
    в атомната бомба водородната бомба и т.н
    котката е голям кюмур
  • 4 Мойше Келенкопф

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "чeстен ционист":

    Ганчо е суеверен, защото прост и тъп. Тулупа е пример за суеверен простак
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "чeстен ционист":

    Мартениците не си ги връзваме от суеверие, а от уважение към обичаите на прадедите ни. Нарича се културно наследство и ти е чуждо, защото от два стола си нито на единия, нито на другия.

    Коментиран от #8

  • 7 Котката на Шрьодингер

    1 0 Отговор
    Хората които посещават психолози и им вярват на глупостите, са много по-зле от суеверните.
  • 8 Тошко Хаджията

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Той не говори за мартеници, а за червените конци "против уроки"