Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 13:10 2 644 14

Зловещи бутилки, с необичайно съдържание, изплуваха по крайбрежието на Мексиканския залив

  • бутилките вещици-
  • магия-
  • мексикански залив

"Бутилките за вещици" са били голям хит през 16-и и 17-и век

Зловещи бутилки, с необичайно съдържание, изплуваха по крайбрежието на Мексиканския залив - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

По крайбрежието на Мексиканския залив се появява нещо странно. На плажовете в Тексас са открити множество запечатани бутилки с необичайно съдържание. Но докато в съзнанието ви може да изникнат романтични идеи за послания в бутилка, това, което се появява в този случай, е много по-зловещо и със сигурност не трябва да се отваря.

"Бутилките вещици", както се наричат тези странни открития, имат дълга история. Те са примери за стара форма на домашна народна магия, предназначена за предпазване или разваляне на магия. Този факт обаче няма нищо общо с предупрежденията да не се отварят, въпреки че се твърди, че това нарушава ефекта на магията.

Не, причината, поради която вероятно не искате да отваряте тези бутилки, е далеч по-прозаична - те могат да бъдат физически опасни.

В миналото тези защитни талисмани са съдържали различни предмети, като железни игли, игли, ръждясали пирони, човешка коса и най-вече урина. Последната съставка обикновено се осигурявала от търсещия защита.

"Бутилките за вещици" са били голям хит през 16-ти и 17-ти век. За да разберете тяхната привлекателност, трябва да оцените нещо от мирогледа на ранната модерност. В свят, за който се вярва, че е управляван от свръхестествени сили, вещиците са били реална грижа за много хора. Всеки лош късмет, внезапна болест или нещастен случай е можело да се разглежда като резултат от злонамерено магьосничество и затова хората са се нуждаели от начин да се защитят и да се борят.

За съжаление религиозната ортодоксалност не винаги е имала какво да предложи в този контекст. Църковните служители можели да отхвърлят твърденията на даден човек като обикновени суеверия или да му препоръчат да се моли на Бога за намеса - което можело да се окаже меко казано неудачно. Но народните традиции предлагали на хората възможност за действие по отношение на собствените им дела. Те можеха да се борят срещу мистериозните сили, които ги тормозят.

Ето защо "бутилки за вещици" са били толкова популярни. Ако някой е бил поразен от предполагаема магия, той е можел да използва този метод като противозаклинание с надеждата, че той не само ще предпази, но и ще причини страдание на вещицата.

В Обединеното кралство стотици екземпляри са намерени в сгради, където са били заровени или скрити в стените. Но бутилките, които се появяват по крайбрежието на Мексиканския залив, са много по-съвременни и може би идват от Карибите и Южна Америка, според изследователския институт Harte за проучвания на Мексиканския залив, предава vesti.bg.

"Намерил съм около осем такива бутилки и никога не съм отварял нито една. Пет от тях са на оградата в задния ми двор, тъй като жена ми не ми позволява да ги внасям вкъщи", съобщава Джейс Тунел, директор на отдела за ангажиране на общността в Изследователския институт "Харте", пред McClatchy News.

"Не вярвам, че идват от САЩ, макар че не мога да бъда 100 процента сигурен, тъй като никога не пише или не се посочва откъде идват. Въпреки това, благодарение на океанските течения откриваме предмети, които се измиват от цял свят, и понякога намирам тези бутилки, които произхождат от Хаити."

Досега по-голямата част от бутилките, открити от Тунел, съдържат пръчки и билки.

Тези предмети може да изглеждат като връщане към суеверното минало, но си струва да се отбележи, че бутилките за вещици все още се продават от доставчици на магии и уебсайтове в съвремието.

Бързото търсене в Google на "бутилки за вещици" ще ви даде огромен набор от варианти, които можете да закупите, някои от които са дяволски скъпи. И като си помислим, че някога пикаенето в бутилка е било евтин начин да се справите с проблемите си.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Магията

    5 7 Отговор
    Е истинска , като физиката и математиката ! И като тях работи , само ако знаеш точните формули !!!

    Коментиран от #4, #6, #13

  • 2 Пфу

    14 0 Отговор
    Пълна простотия от която нищо не разбрах.Загубих си 3 минути в четене на глупости.

    Коментиран от #8, #12

  • 3 Ахъм!

    8 1 Отговор
    То и в 21-ви век има много чалнати на тази тема, ама така е с неграмотността.

    Коментиран от #9

  • 4 Ко речи?

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Магията":

    Магията е за аборигените/неандерталците. Ако има формула, значи си е точна наука (физика, математика, химия) и няма никаква мистерия.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Браво

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ко речи?":

    Вие сте същински Колумб ! Може би ще се напънете , и ще продължите мисълта си ! Започнете оттам , че магията може да е геометрия , защото се използват точно определени геометрични фигури ! Може би е и астрономия , защото трябва да се познава точното движение на небесните тела. Или химия , защото трябва да познаваш основната природата на нещата , и свойствата им , при тяхното смесване. Току виж , излезе филология и лингвистика , защото трябва да познаваш писмено и говоримо множество отдавна мъртви езици. И последното " току виж " ще е , ако сте разбрал нещо !
  • 6 Даа

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Магията":

    Най-вече простотията! Да си навие на пръста нещо и да го постигаш на всяка цена! Магията е парлама, за да си извикаш отряд "феи" да ти "помогнат" да преглъщаш злоботията си по-лесно!

    Коментиран от #11

  • 7 Даа

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ко речи?":

    Да бе! Малко зализани има, които да си търсят вариант "за забавление"!
  • 8 Дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пфу":

    Не го четох! Нещо като зловеща настъпванка е това! Като няма вече кой да ти слуша глупостите и направо там... Място за страхльовци!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Най

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Даа":

    Глупавите , най бързат да се изокат!
  • 12 сливенско жипсиньо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пфу":

    Може ли някой преводач да ми преведе какво значи "Намерил съм ОКОЛО осем такива бутилки..." ? Предварително благодаря!
  • 13 на себе си го правят

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Магията":

    Виждала съм как плачат и се каят хора, занимаващи се с такива неща.

    Коментиран от #14

  • 14 Никога

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "на себе си го правят":

    Не сте виждала истински магьосник ! Виждала сте селски баячки , или турски такива , които бодат сапуни , обайват яйца , събират вода от гробовете , и подобни. Затова мислите , че това са магьосници , и те всички са зли. Това са едни некадърни бабугери , които дори не могат да насочат продукта си накъдето трябва , и често се поразяват сами. Затова реват. Истински магьосник няма да ви позволи да го познаете. Нито ще работи за някой.