Last news in Fakti

22 Декември, 2023 12:31 674 0

Коледната украса може да бъде полезна за здравето

  • билка-
  • имел-
  • коледна украса-
  • украса-
  • полезно

Красивият имел може да бъде и полезна билка

Коледната украса може да бъде полезна за здравето - 1
Снимки: Shutterstock

Имелът все повече се разпространява и популяризира и у нас. Повечето хора го познават като вид коледна украса и знаят за него от американските филми, в който щом двама влюбени застанат под имел, то те трябва да се целунат. Имелът обаче има и други приложения, които са слабо известни за хората. Освен повод за коледна целувка, това растение е и лечебна билка, пише Фокус.

Бяла лепка и скребър са част от названията, които носи имелът в различни краища на страната. В старите книги за билкари се среща и под живописните названия гръмотевична метла или дърво от Божия кръст.

Интересно е, че келтските жреци са го считали за свещено растение, което е способно да прогони и всяко зло.

Лечебни ползи

От древни времена имелът намира приложение в лечението на тревожност, депресия или безсъние. Имелът, като билка обикновено се продава изсушен. От него се приготвя лековит и успокояващ чай.

Освен на нервната система имелът влияе благоприятно и на сърцето. Той намалява сърдечно-съдовото напрежение и кръвното налягане. Способността на растението да понижава кръвното налягане помага да се предотврати натиск върху сърдечно-съдовата система.

Чудотворната билка намира приложение и в лечението на кожни заболявания.

Коледна украса

Нека не забравяме, че освен полезна билка, имелът си остава и прекрасна коледна украса.



Най-лесният и бърз начин да разкрасите дома си с помощта на тази полезна билка е да си купите няколко клончета имел, да ги сложите в красива ваза, а след това може да добавите и клонки от бор или елха, да украсите с панделки и шишарки. Така ще си създадете коледно настроение незабавно. Ако нямате пространство за елха в дома си , тази идея е лесна и интересна за реализиране.

От научна гледна точка, интересното е, че колкото и красиво да изглежда, имелът е паразитно растение. To се прикрепя към дърво гостоприемник чрез структура, наречена хаусториум, чрез която извлича вода и хранителни вещества, за да живее.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА