Last news in Fakti

26 Януари, 2024 12:48 2 045 8

Няколко лесни трика за почистване на загорялата мазнина от съдовете

  • домакинство-
  • трикове-
  • съдове-
  • мазнина-
  • загорели

Използвайте оризова вода и сок от лимон

Няколко лесни трика за почистване на загорялата мазнина от съдовете - 1
Снимка: Shutterstock

Почистването на загоряла мазнина е нелека задача, с която всяка една домакиня трябва да се справя. Не бързайте да отлагате миенето, ами вместо това, запретнете ръкави, въоръжете се с чифт гумени ръкавици и опитайте някой от следните трикове:

Използвайте оризова вода и сок от лимон

Накиснете мазните и мръсни прибори в гореща оризова вода. Оставете да подейства за около 30 минути, а след това почистете съдовете до блясък. Нишестето и лимонената киселина от тази смес помагат за омекотяване на мръсотията и мазнините. Зрънцата на ориза ще подействат като скраб и с тяхна помощ ще можете да отстраните загорелите мазнини много по-лесно.

Използвайте олио

Да, олиото за готвене, което използвате в ежедневието си, може да премахне натрупаните замърсявания. Вземете горещо растително олио, лимонов сок, сол и захар и разбъркайте добре. Изсипете и разпределете тази смес върху приборите (или тенджерите и тиганите) и я оставете да подейства за известно време. След това, като използвате груба повърхност почистете, избършете и я измийте с гореща вода. Това ще премахне мазните петна и ще върне блясъка на посудата ви.

Опитайте скраб със сол

Солта може не само да подобри вкуса на вашите ястия, но в същото време може и да почисти мръсотията в кухнята ви. Накиснете загорелия съд в топла вода с обилно количество сол. Оставете да подейства за около един час. След това с помощта на гъба или домакинска тел изтъркайте наслояванията. Друг начин за почистване на прибори е чрез смесване на спирт или препарат със соли, пише az-jenata.bg. Намажете тази смес върху приборите и измийте старателно след 30 минути с топла или гореща вода.

Почистете със смес от лимон, пепел и оцет

Този трик е за тези от вас, които имат камина или печка на дърва. С помощта на киселинността на лимона и оцета ще можете да разградите мазните натрупвания. Ако маслените петна са оставени да се втвърдят, варовикът и оцетът ще разтворят повърхността им поради своята киселинност. Пепелта, особено дървесната, съдържа луга, която, когато се наложи върху мазнината, я изсушава и я отстранява, оставяйки повърхностите като нови. Приготвянето на паста от пепел, лимон и оцет пък е най-лесният начин да върнете блясъка на вашите медни съдове. Разтрийте тази паста върху съдовете и ги измийте с гореща вода. За най-добри резултати оставете приборите, намазани с пастата за 2-3 минути.

Нанесете течен перилен препарат

Този продукт е друго добро решение за почистване на петна от мазнини, тъй като съдържа различни химикали и свойства, създадени специално за разграждане на мазнините и отстраняването им от материите. Когато използвате течен препарат върху мазни повърхности, той може да ги почисти без усилие. Поръсете обилно количество препарат и ги оставете да престоят няколко минути, преди да изплакнете. Ако пък петната са върху дрехите ви, сложете малко от перилния препарат върху тях, още преди да сте сложили дрехите за пране. Ако се опитвате да премахнете петна от тапицерия, това е чудесен метод за почистване.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идън

    5 0 Отговор
    Вече има незагарящи съдове.
  • 2 Бендида

    7 0 Отговор
    Странни съвети - загряване на олио, варене на оризова вода,използване на спирт, соли. Отнема време, средства и енергия. Може да са ефективни,но не са лесни.
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    ели, дето ще се мъчиш да копираш статий със пепел, по добре ходи да надуеш масуря на шефа си че ще останеш без заплата ма чадо
  • 4 един

    7 0 Отговор
    Ще изцапаш още пет съда/че и олио,че и лимон/ за да измиеш един,голяма ефективност,няма що!
  • 5 по-добре

    2 0 Отговор
    Вие се пречистете, че иде Страшният съд.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 мр мускуло

    1 0 Отговор
    Ве Де що не предложихте
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.