Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 17:15 3 469 20

Искате да бъдете щастливи? Откажете се от тези неща още сега

  • щастие-
  • хармония

Щастието се крие в малките неща, които обаче ние твърде често пренебрегваме

Искате да бъдете щастливи? Откажете се от тези неща още сега - 1
Снимка: Shutterstock

Щастието е онова чувство, което всеки един от нас копнее да изпита. За съжаление, то е толкова мимолетно, че изчезва в мига, в който го докоснем. Но това не трябва да ни разочарова, а по-скоро трябва да ни радва фактът, че сме имали среща с него. Но мъдрите учения ни казват, че за да допуснем при себе си щастието, ние трябва да сме готови за него. От какво трябва да се откажете, за да бъдете наистина щастливи? Ето няколко неща:

Спрете да живеете живота си според очакванията на другите хора

Твърде много хора живеят живот, който не е техен. Те живеят живота си според това, което другите смятат за най-добро за тях, а според това, което родителите, учителите, приятелите, дори правителството и медиите смятат, че е добро за тях. Те пренебрегват вътрешния си глас и вътрешното си призвание. Не забравяйте, че имате един живот – този в момента – и трябва да го изживеете добре.

Нуждата от контрол над живота

Чувството за контрол в живота ни се свързва с основната ни физическа нужда от сигурност. Някои хора имат нужда да имат повече контрол от други. Има много хора, които вярват, че са напълно щастливи, когато някой друг се грижи за всичко вместо тях и че не е необходимо те да контролират нищо. Всеки път, когато правите избор, вие решавате какво да правите с контрола, който имате над собствения си живот. Очевидно е невъзможно да имаме контрол над всички аспекти на живота си. Винаги ще има ситуации, които са напълно извън нашите ръце. Неща като автомобилни катастрофи, болести, загуба на работа и ремонт на дома се случват на всички ни. Следователно е от съществено значение да чувстваме, че можем да запазим контрола върху някои аспекти (дори ако това е само един аспект) от живота ни и да се примирим за останалите.

Постоянната нужда от приятелство и интимност

Въпреки че всички имаме нужда от уединение, имаме нужда и от интимност. Полагайте усилия да общувате с близките си редовно. В идеалния случай се опитайте да отделите време поне веднъж седмично, за да проведете задълбочена дискусия, където всеки от вас има възможност да говори и да бъде изслушан. Избягвайте да обсъждате проблеми; вместо това се съсредоточете върху вашите надежди, мечти и стремежи. Говорете за това, което ви кара да вървите напред и какво ви доставя най-голямо удоволствие в живота, съветват от az-jenata.bg. През тези времена не забравяйте, че слушането е също толкова важно, колкото и говоренето. За да има истинска интимност, и двете страни трябва да извлекат емоционална полза от тези разговори.

Откажете се от това винаги да бъдете прави

Има толкова много от нас, които не могат да понесат идеята да грешат. Те искат винаги да са прави, дори с риск да прекратят чудесни взаимоотношения или да причинят много стрес и болка, за тях и за другите. Всеки път, когато почувствате „неотложна“ нужда да влезете в битка за това кой е прав и кой крив, задайте си следния въпрос: „Предпочитам ли да бъда прав, или бих предпочел да бъда мил?“ (Уейн Дайър). Вижте каква разлика ще направи това и така ще разберете колко голямо е егото ви.

Откажете се от привързаността

Това е концепция, която за повечето от нас е доста трудна за разбиране. В момента, в който се отделите от всички неща (и това не означава, че се отказвате от любовта си към тях, просто любовта и привързаността нямат нищо общо). Привързаността идва от страха, докато любовта е чиста. Там, където има любов, не може да има страх и поради това привързаността и любовта не могат да съществуват едновременно. Затова си направете равносметка, останете със себе си и се запитайте кои са хората в живота ви, които наистина обичате и кои са тези, към които просто сте привързани.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да

    14 11 Отговор
    Добре написано! Щастие е да бъдеш в хармония със себе си! Ето, ние българите обичаме да сме лъгани, крадени и мачкани! Обичаме си Путин! Затова сме си щастливи и друго не ни трябва!
  • 2 Пич

    16 5 Отговор
    Откажете се от това , откажете се от онова , не е рецептата за щастие , а примерно , как да станеш будист ! А будистите не са щастливи , а заинтересовани ! Живейте си живота , и не се отказвайте от нищо , защото животът не чака никой да умува !

    Коментиран от #9, #12

  • 3 хмм

    0 0 Отговор
    Видях на сън някаква странна промяна у хората. Някои можеха да левитират с минимално усилие на волята, други не можеха. Какво ли означава?

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пенкелер

    2 3 Отговор
    Според проучване от 2023 г "Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз (ЕС)"
    Изводът и решението се подразбират от само себе си 🛫

    Коментиран от #6

  • 6 не вярвам на социологията

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пенкелер":

    Този самолет е за теб!
  • 7 Холограмко

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "хмм":

    Гледали сте тематична прожекция от службите/медиите.

    Коментиран от #8

  • 8 мисля, че грешиш

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Холограмко":

    А също участвах. Бях от първите.
  • 9 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Грешиш скъпи приятелю ,тези, които градят своето щастие върху подвижните пясъци на относителното щастие следователно ще се сблъскат, рано или късно, с неудовлетвореност и ужас.Будизмът учи, че има състояние на дълбоко и трайно щастие, в което можем да се наслаждаваме на съществуването независимо от обстоятелствата. Това състояние се нарича състояние на Буда. Ние сме родени на този свят, за да постигнем такова щастие, а не просто да понасяме страдание. Това е основна предпоставка на Ничирен будизма.Ничирен е клон на будизма в Япония/ будистки монах и учен от 13-ти век/Съкровищата на сърцето“ са съкровищата на нашето вътрешно царство, качествата и атрибутите на нашата природа на Буда. Истинските съкровища на живота са онези качества, които подобряват ежедневното ни поведение, които ни вдъхват мъдрост, смелост, доброта и увереност. Основата на човешкото щастие лежи в тази вътрешна сфера. Щастието, изградено чрез „натрупване на съкровищата на сърцето“, не е нито краткотрайно, нито случайно.Не може да се вкопчиш в младостта си или вечно богатство,слава ... това са преходни неща.Прочети за този човек и дзен будизма и ще разбереш че грешиш за будистите

    Коментиран от #10, #11, #13, #16

  • 10 Пич

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Благодаря за съвета , ще се опитам да прочета препоръчаното от вас. В случая давам будизма като съвсем произволен пример. На негово място може да се напише юдейство , ислям , или каквото се сетите. Всички религиозни учения са с особено мнение за мен , защото ограничават човеците , и се стремят да ги вкарат в някакви рамки. А ограниченият и сложен в рамка човек , се превръща в нещастен човек. От друга страна , от всяко религиозно учение може да се почерпи мъдрост , която човешкият ум да осмисли , и направи разбираема за собственото си светоусещане , без да следва сляпо наложеното. С други думи , не считам , че нито вие , нито аз , сме по малко , или по глупави от Буда , а сме равни на такива мислители , и можем да намерим собствена история !
  • 11 Акула

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Вие и Роза Сте много Мъдри
  • 12 Акула

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Благодаря Ви
  • 13 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    При будизма дълбокото и трайно състояние на щастие се нарича нирвана. При тях душата на човек не съществува. Не съществува Бог и грях. Според мен щастието е състояние на душата- то може да е миг или съвкупност от много мигове в живота на човека. Carpe Diem- улови мига. Той може да е в гледането на обикновено цветче лайкучка- слушането на определена музика - в едно докосване - в точен за теб аромат- т. е това е невероятното хубаво усещане на едно или всички човешки сетива достигнали до душата- разумът е съвсем друго нещо.
  • 14 Старшинка Страшников

    1 3 Отговор
    Не искайте нищо и щастието ще ви открие: манджичка от буболечки и несамота с ИИ. Подготовка за близкото бъдеще. Не искайте нищо, бъдете послушен биоробот :)

    Коментиран от #15

  • 15 Точно от твоето поколение започва

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Старшинка Страшников":

    пътя към ИИ и биоробота. Ако си мислиш че у вас компютъра/таблета или телефона, от които пишеш сега не са бъдешето на ИИ много ти здраве. Така че не ми се прави на много умен тука.
  • 16 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Будизмът е философско учение за управление на разума- овладяване- изчистване и контрол. Това внася у човека сигурност и спокойствие- не и щастие. Щастието е в блаженството на душата.Душата е цялата ти личност. Човек е силен и щастлив- когато душата му е пълна с хубави и от хубави неща- взаимната любов е едно от тях. Когато душата е наранена или я няма човек съществува- той е Death Man Walking.

    Коментиран от #17

  • 17 Религия

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Идън":

    Спокойствието е също щастие. Когато няма спокойствие, няма и мир, и оттам няма и любов. Излиза, че спокойствието е най-важната част дори и от любовта!

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Религия":

    ,,Щастие без спокойствие- това си ти любов!,,
  • 19 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Религия":

    Не можете да контролирате чуждото негативно поведение- но можете да контролирате колко дълго да останете в него.
  • 20 Васик атанасов

    1 0 Отговор
    Живота е компот с макарони