Last news in Fakti

5 Март, 2019 06:40 23 624 47

Руснаците бягат, българите идват

  • мутро барок-
  • имоти-
  • черно море

Безразборното компулсивно печалбарство от реституираната нива унищожи Банско, огромна част от Черноморието и много други места из България

Руснаците бягат, българите идват - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отливът на руски собственици изглежда добре дошъл за позабогатяващия българин, който купува евтини апартаменти от наплашени руснаци, които не могат повече да крият приходите си, след като руското правителство се опитва да прибере обратно всеки долар, до който може да се добере.

Това коментира във „Фейсбук“ Юлиян Попов.

Отливът обаче разкрива и още един феномен - безобразното строителство, което руският собственик оставя зад себе си. Вината не е у руснака. Нито у англичанина, който купуваше евтини апартаменти в Банско или по морето без дори да ги е видял. Вината си е наша. Безразборното компулсивно печалбарство от реституираната нива унищожи Банско, огромна част от Черноморието и много други места из България. У нас този проблем се огласява преди всичко с атаки срещу навлизане в природни територии, в които не бива да се строи, но някак си законите, дупките из тях, корупционните практики и наследени разрешителни допускат строителството.

Това обаче е само единият проблем и, често, не основният (в Банско например безобразията в града са несравнимо по-тежки от навлизането в планината). Другият е драматичната липса на градоустройство, на градоустройствена нагласа, на елементарни архитектурни правила и на вкус, както и отсъствието на регулаторни механизми, които да запълват тези липси (и, да, вкус може да се налага със закон). Много по-голяма част от поразиите са наложени напълно законно, отколкото в нарушение на закона.

Сега търговията с имоти навлиза в порочен кръг: грозни апартаменти в грозни сгради, загубили още от ниската си цена попадат в непретенциозни купувачи, които ще ги обитават или дават под наем на ниски цени, съответно няма да ги поддържат и ще смятат, че това е нормалната курортна или градска среда.

За да излезе България от този порочен кръг, трябва или да се появи от небесата някой министър на градоустройството и жизнената среда с особени правомощия или някой да поведе тежък национален дебат за това как да не възпроизвеждаме грозна околна среда. Подобна задача не отхвърля необходимостта да се опазва природната среда, но само с опазване на природната среда доникъде няма да стигнем.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    200 50 Отговор
    Позабогатяващият Българин.
    НЯМА ТАКОВА НЕЩО.ИМА ОБЕДНЯВАЩИЯТ БЪЛТАРИН

    Коментиран от #3, #36

  • 2 ГосТ

    113 10 Отговор
    Кочина 😠

    Коментиран от #29, #30

  • 3 ГосТ

    68 8 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    Има,има,ти недей така. Не гледай основната част,както не веднъж съм писал, разпределението е далеч от правилното и съвсем друга статистика трябва.

    Коментиран от #7

  • 4 Фърчилооо

    112 29 Отговор
    Колко гербераски звучи, забогатяващ българин и руснак на който му събират парите от Москва!
  • 5 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    38 51 Отговор
    Като гръмне аеца всичко ще си дойде по местата 😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Ердоган ако си прибере територията също ще се оправят нещата ама под бг робство никога няма да има оправия

    Коментиран от #8, #15

  • 6 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    54 5 Отговор
    Отдаването на кокшарници по бетономорието не е оферта щото няма избиване на вложенията
  • 7 Коментар📝

    79 17 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    ТО Е ЯСНО,ЧЕ ИМА СТАТМИСТИКА С ЦЕЛ ВНУШЕНИЯ,ЧЕ СМЕ МНОГО ДОБРЕ,НО ТЯ ВЕЧЕ Е БЕЗСИЛНА ПРЕД ХЛАДНИЛНИКА ПРЕД КОЛОНКАТА НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА ПРЕД ГИШЕТО ЗА СМЕТКИТЕ ПРЕД КАСАТА В МАГАЗИНА.

    Коментиран от #18

  • 8 гощо

    41 7 Отговор

    До коментар #5 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Да не си приберем ние някой територии,че ще има още площи за грозно строителство!
  • 9 бббббб

    43 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: позабогатяващия българин. Хахаха по скоро цените там са почти реални.

    Коментиран от #41

  • 10 гощо

    34 29 Отговор
    Няма как да е красиво строителството! Архитекта е от село,какво е видял той,как му е формиран вкус?!?!? С тоалетната извън къщата и с киселото зеле в мазето вкус не се формира!!! Селянина е прост и мърляч!
  • 11 жгжбг

    31 9 Отговор
    Ще мажем филии с мас!
  • 12 чиче

    37 8 Отговор
    Идват мургавите бьлгаре от СТОЛИПИНОВО и ФАКУЛТЕТА
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    55 12 Отговор
    Руснаците бягат в Турция там хем по евтино и по спокойно

    Коментиран от #31

  • 15 ГосТ

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Искаш да кажеш,като гръмне турския АЕЦ на черноморието.
  • 16 Балон

    34 12 Отговор
    Бойко ведно е алчните банки, брокери и руснаци надуха такъв имотен балон, че предните гърди на Джулияна Гани ряпа6да ядат!!!
  • 17 Тодор

    39 12 Отговор
    Българите бягат от България,руснаците няма да бягат !
  • 18 Коментар📝

    38 13 Отговор

    До коментар #7 от "Коментар📝":

    Стътмистика🤗Бързах да Тръгвам на Работа и написах СТАТМИСТИКА,НО ТАКА Е НАЛИ СМЕ МЪРЗЕЛИВ НАРОД КАКТО ТВЪРДЯТ НЯКОЙ БОКЛУЦИ А НИЕ СТАВАМЕ ПО ТЪМНО ДА ХОДИМ НА РАБОТА И СЕ ПРИБИРАМЕ ПО ТЪМНО ОТ РАБОТА ЗА 430€.ЗАБОГАТЯВАМЕ ДА🤗
  • 19 СмотанРа

    23 6 Отговор
    Аз съм богат батее имам 20лева. Ура.
  • 20 гост

    47 4 Отговор
    Когато българинът приеме за нормално да плаща 2-3% от данъчната си оценка на имота като годишен данък, тогава може да има промяна. В нашият блок например, който е построен на частна земя и околоблоковото пространство също е на частен терен, никой няма пари за нищо. От 25г. не са събирани пари за ремонти, за текущи проблеми, за бъдещи разходи или обновяване на инфраструктурата. Сега със много зор се събират по 20лв месечно, за да може след няколко години да се ремонтират разбитите прозорци и врати, настилката около блока или покрива и водостоците. Същото е навсякъде, хората не искат да дават пари, защото не са задължени по закон и всичко наоколо се забатачва, като се започне от строителни глупости получили одобрение и разрешение от контролните органи, макар и да са в разрез със всякакви норми и се приключи до уж бедните обитатели на мизерни панелки, но каращи мерцедес или бмв, стискащи всеки лев такса или ремонт, но даващи 10пъти повече за цигари.
  • 21 Националист

    33 2 Отговор
    Не купувайте апартамент без 2.5 паркоместа на апартамент в блока си. Другото е безобразие.
  • 22 Шаран БГ

    41 2 Отговор
    Архитектите ни, още по малко строителните ни инженери, в никакъв случай не са неграмотни и незнаещи.Напротив - имаме чудесни способни специалисти в този бранш!! Само че градските архитекти/особено тия на областните центрове/, които имат властови позиции, също са хора. И в ширещата се корупция, сигурно не остават без някой -друг лев "под масата", за да позволяват такива архитектурни и строителни безобразия. Иначе не мога да си обясня строежа на 5-6 етажни домове на мястото на бившите едноетажни, на улици широки по 8-10 метра, заедно с тротоарите - без гаражи /подземни или надземни !!!Само престъпник може да позволи такова нещо. Как пък в един град не се намери поне един "парижки Осман" с поглед в бъдещето.Видял съм в европейски градове, застроени в Средновековието с още по-тесни улици / за да не се нарушава обликът от време оно/ все пак, във всеки дом - гараж - подземен, наземен, надземен /с асансьори/ и нито един автомобил на улицата. Значи ---може !! Големите ни градове се задушават от т.н. " тенекиена проказа" но точно тези, които са морално и материално длъжни да вземат сериозни мерки, си правят оглушки, получават си заплатите и като че ли са доволни ............ !? Не трябва да се обвиняват строителите и техните ръководители , нито собствениците !!" Кучето е заровено" в кабинетите на властниците ни !!! И мирише отвратително !! И по горе е написано : "Много по-голяма част от поразиите са наложени напълно законно, отколкото в нарушение на закона

    Коментиран от #23

  • 23 гост

    25 2 Отговор

    До коментар #22 от "Шаран БГ":

    За да построи някаква сграда предприемача трябва да плати на някой общинар една торба с пари, после тези праи трябва някак да се избият и да остане пак печалба, затова се пести от материали, пести се от скици и планове, пести се от прилежащата инфраструктура. В някои нови жилищни сгради има до 30% ателиета, което пък намалява изискването за паркоместа около блока, броят се също наличните паркоместа на улицата, макар това да е двойно, а понякога и тройно преброяване. Гаражите на приземен етаж се правят малки и тесни и не се използват по предназначение, а за магазини или просто като складове, защото например вратата е 2м и колата ти също е толкова широка, та успех с паркирането вътре и то при ежедневна употреба. Строител плаща на общинар и си прави каквото иска, продава апартаментите на провинциалисти, после общинарът натиска или плаща на контролен орган да легализират безумиците на строителя и така човекът с кредита за 20г. се озовава в нещо построено от ронливи материали, газобетон, гипсокартон и епс, мухъл, влага и липсваща вентилация, липсваща площ и незавършени общи части за 1000евро на квадрат.

    Коментиран от #38

  • 24 robur

    22 2 Отговор
    не мога да разбера защо журналюгите ни лъжат постоянно и този
    Юлиян Попов защо не написа истината защо бягат руснаците първата причина че обслужващи фирми на комплексите където живеят повечето руснаци "СЪВСЕМ СТРАХ ЗАГУБИХА" така се изрази един познат руснак всички услуги дори външни минават през тях
    ха ха ха - същите на човека искаха по 67 лева на месец за интернет като разбра колко плащаме ние с директен договор му падна ченето като имайте на предвид че той стои в България най много общо 3 месеца

    Коментиран от #39

  • 25 ИВАН

    21 0 Отговор
    Погрознели души обхванати от алчност и движени от полов нагон, загрозена околна среда, унищожена природа - за това ли си мечтаехме
  • 26 серьожа

    12 20 Отговор
    колко п хубаво ще е на морето когато не слушаш мамашките да викат по малките спукани путинландски презервативчета
  • 27 хххл

    14 1 Отговор
    от небесата трябва да се появи БУЛДОЗЕРА !!!
  • 28 ture

    16 6 Отговор
    И този сайт стана гербаджийски
  • 29 Си ти

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГосТ":

    Да!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Смех

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Голям , особено за спокойствието.Там една голяма,луксозна ,миришешта ........я .!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 свидетел

    27 2 Отговор
    Тея българи са диви и нагли чеда на извънградските населени места! Представа си нямате, колко долно и непоносимо стана за живеене в затворените комплекси, които руснаците постепенно освобождават - веднага си личи, че собствениците са други! ЧАЛГА И ГРЪЦКО ДО ЗОРИ, проблеми с охранителите, които отговарят за комплекса и са свикнали на интелигетни хора с поздрав и уважение, чистачките които обслужват комплекса се виждат в чудо от свинщината на новите собственици, цигари и фасове почват да се хвърлят през балкона, както и друг боклук! Много е голяма разликата в културата и не само руснаците ще продават ами и другите българи, защото с тея същества, дето идват да населяват, иначе красивите места си е МЪЧЕНИЕ!!! ПАРИ ИМАТ - друго не им трябва в БГ - УЖАС! Руснака купил за 220 000€ и продал за 150 - ЗАЩО??! АМИ ЗАЩОТО НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА РАЗЛИКАТА, онея имат заводи, фабрики, акции, бизнес и са граждани на СВЕТА, а тукашните са НЕЩО подобно на човек, плюещо семки от Г-класата, докато си бърка в носа и говори по телефона!!! Разликата е ОГРОМНА!!!
  • 34 Стоянов

    11 1 Отговор
    Това на снимката е плаж Нестинарка на вече бившия къмпинг Нестинарка . Грозно бетоново здание състоящо се от три сгради .
    Продадени на руснаци апартаменти , Хотел на Йордан Христов .
    Сега Христо Томов подготвят и друг парцел след реката да го построят в същия красив стил .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Пешо

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    Имал е в предвид позабогатяващите корумпирани калинки, може би?
  • 37 Куче влачи рейс

    9 0 Отговор
    Кога и в кои очи българинът е забогатял?
    НСИ? Полит. комисарите и управляващите?
    Това си е чиста порнография!
    Банки, ЧЕЗ, местни данъци 300 %.
    Хубаво е да сме богати , но картинКата в очите на населението е друга.
    Богат си , ако си приближен до политиците и партиите , които държат погачата. Да казваш на Черното - Бяло , но да си в кюпа.
    А останалите да го духат или да се махат навън.
    Това е то днешната политическо-селска българска буржоазия.
    Искат, но немогат. Но за тях са си Ок!
    Не вярвам българин да плаче при загуба на роден политик! Плачат само роднини и приближени на покойника!
    Търкайте билитчета И СЕ РАДВАЙТЕ НА БАЙ ГАНЬО В ПОЛИТЕКАТА това ще ви донесе ПРОСПЕРИТЕТ И БЛАГОДЕНСТВИЕ НАРОДЕ!
    То ние отдавна си нямаме море , защото заприлича на Люлин.
  • 38 И аз да кажа

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Аз работя частно точно строително проектиране и мога да ви кажа, че е много по- лошо отколкото ви се вижда: службашите от общините напълно превзеха проектирането, направиха фирми на деца, братя, сестри и пр. и за да му мине проектът, предприемачът трябва да възложи на тях, иначе няма строително разрешение. В прав текст си ги изнудват, случвало ми се е клиент да ми плати неустойка, защото е в безизходица. Положението е по-лошо отколкото с ТЕЛК-овете, защото един единствен главен архитект издава разрешенията за дадено населено място и нормативната уредба му дава възможност да те разиграва и мотае напълно безнаказано. Ако дръзнеш да се оплачеш и възразиш, нали същата администрация ти извършва контрол по строителството и въвеждане в експлоатация- жална ти майка! Веднъж осигурили си клиента, за да не дразнят с много висока цена на услугата, си намират възможно най- евтините проектанти, обикновено техници, а проектите срещу някоя стотинка се подписват от пенсионери с правоспособност. Представа си нямате какви невежествени неща минават, защото ги одобряват самите им автори!
  • 39 JEEP

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "robur":

    Абсолютно вярно. Всички тези апартаменти са в затворени комплекси, редови къщи, блокчета и т.н., и всичко е собственост на инвеститора. Нямаш право една керемида да смениш сам или да викаш избрана от теб фирма. Всичко минава през инвеститора и струва колкото каже той, а той знае как да дере, защото си му в ръцете и буквално и преносно. Реално си наемател в собственото си жилище.

    Коментиран от #40

  • 40 Василева

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "JEEP":

    Не е точно така. Може би сте попаднал на кофти фирма. Никой не може да ви каже какво да правите с имота си щом имате нотариален акт.

    Коментиран от #43

  • 41 Позабогатяващия българин

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "бббббб":

    Това е една "небрежно" ,уж де,подхвърлена опорна точка на ГЕРБ.
  • 42 охо бохо

    6 0 Отговор
    Българите първи избягаха ! Сега щом и руснаците бягат положението е безнадеждно !
  • 43 JEEP

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Василева":

    Не съм попадал на нищо. Имотите ми и земите под тях са си мои! Имам познат в Созопол, точно на носа срещу стария град, държи 3 апартамента (всеки с договор за обслужване от инвеститора и такса 1000 евро на година). Поинтересувайте се какво пише в договора на комплекс "Бяла черква" над Камбаните. Там купуваш редова къща и не можеш да косиш или садиш градинката пред нея. Това, което написах за покрива, пак е пример от тях. По договор охраната може и да не пусне гостите ви, защо са им се сторили съмнителни, каквото и да значи това. Има хора, на които им харесва така - плащат и не мислят за нищо. И аз съм го мислил като вариант, чел съм една камара договори, но предпочетох аз да съм си собственик. Мои познати продадоха прекрасна триетажна къща, с разработен магазин и отидоха в подобен комплекс. За сега са доволни.

    Коментиран от #44

  • 44 Антон

    6 4 Отговор

    До коментар #43 от "JEEP":

    А задавал ли си въпроса защо е такъв договора за градинката пред редовата къща. Защото ганя ще излезе и ще засади домати, другия ганя ще реши да си сложи казан за ракия пред входа, а трети ще започне да си ремонтира кочината и да й сменя маслата и филтрите в зеленото защото в сервиза дерели по пет кожи. После ти пак ще се появиш и ше викаш че мениджмънта на имотите е гола вода и всеки си прави каквото иска - кой домати кой ракия кой сервиз. И пак ще си недоволен. Защото комунягите за 45 год. ви разбиха представите за нормален живот, започнахте да варите лютеница и да печете чушки, да си правите компот и кисело зеле. Обаче се правите на европейци - мила родна жалка картинка. А още по лошото е че това време свътши преди почти 30 год. но си останахте същите киртаци правеши зимнина

    Коментиран от #46, #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 И аз да кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Антон":

    Сложих ти и плюс, но познавам французи- милионери с големи къщи в предградията, които имат градини и консервират зеленчуците за да са без консерванти. Вярно, най- често ги замразяват. За късмет съм частник и съм много зает за да се занимавам със зимнина, но преди няколко години жена ми ме избута да направим доматен сос и такъв цвят и вкус никога не сме купували. И даже не е голяма играчка, но отидохме на гости в селска къща и бяхме на въздух. Но и аз имам ужасни спомени от соца как клечаха пред огньове и варяха казани в междублоковото пространство
  • 47 JEEP

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Антон":

    Прав си, ама само на половина. Даже на 1/3та. Значи едно е в договора да се каже, че нямаш право да променяш ландшафта, друго е да нямаш право да си викнеш майстор по твой избор. Останалото с градината, трудно ще го разбереш, а то няма нищо общо с комумизма....вероятно си от поколението, което свикна доматите да хрупат повече от краставиците. Не знам, на кого викаш киртак, ама аз за толкова години работа съм постигнал ниво да не гледам цената на пазара - нищо като ми хареса си го взимам и въпреки това в двора имам поляна с барбекю, но съм си заделил и едно слънчево каре за няколко корена краставици и домати. До сега никой гост не се е оплакал от вкуса им, а детето яде чиста храна без нитрати. Нещо, което парите не могат да купят.За разлика от тези, които описваш, при мен за всичко се грижи автоматична поливна система и капково напояване, не превивам гръб на лехите по цял ден. На вилата имам плодни дървета, но компоти се правят колкото за детето - пак чисти, без пръскане на химикали по дърветата и без консерванти. Като искам хубав кашкавал и сирене - ей я Сърбия, Пирот е на 80 км. от София. Месо си поръчвам от сигурен човек и така.... Кажи кое е кирташкото, като всичко ми излиза на двойна цена спрямо тази в магазина, ама получавам чист продукт? И кое всъщност е твоята представа за нормален некирташки живот? Да бачкаш в големия град, далеч от казаните, да се тъпчеш с полуфабрикати и палмово масло и накрая европейски да занесеш домати и сирене в Гърция, защот