Last news in Fakti

4 Май, 2019 13:00 3 008 45

Отритнати, неразбирани и дискриминирани - бисексуалните хора

  • отритнати-
  • бисексуални-
  • гейове-
  • дискриминация

Рискът от психически заболявания при бисексуалните е много по-висок

Отритнати, неразбирани и дискриминирани - бисексуалните хора - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Сам трябва да решиш!” - такъв коментар получил в отговор Петер от приятелката си, когато той ѝ признал, че е бисексуален. Това се случило, когато той бил на 23 години. "Винаги са ме смятали за гей", казва още 51-годишният мъж днес и добавя, че това обаче не е вярно. "Не съм нито гей, нито хетеросексуален. Аз съм и двете”. Петер е бисексуален.

Петър има съпруга и дъщеря на 17 години. Твърди, че е щастлив, че държи на своята бисексуалност и че не се интересува много от това какво мислят другите за него. Признава обаче, че не му е било никак лесно: мнозина го смятали за "недостатъчно гей", бил тормозен постоянно от хомосексуални мъже заради това, че бил правил "отвратителни неща" с жените. "Хетеросексуалните бяха малко по-толерантни”, разказва Петер.

Патрик също е имал подобни проблеми. В училище всички го обиждали, наричали го "педал" още преди той да се разкрие. Откакто започнал открито да демонстрира своята сексуалност, най-вече хетеросексуалните мъже се дистанцирали от него. Патрик също е бисексуален. Подобно на Петър, и той живее заедно със своята съпруга и техния син.

Самотата влияе на психиката

Петър и Патрик имат една обща черта: и двамата не пасват на даден модел. Според американско проучване по темата, това може да причини особен вид страдание при бисексуалните. Фактът, че те са дискриминирани, изключени или не са вземани насериозно от хетеро- и хомосексуалните, води до по-висок риск от психически заболявания като депресия или безпокойство. Не е изключена дори и склонност към самоубийство.

Основна причина за лошото психическо състояние на бисексуалните, според изследователите, е чувството за самота. А то може да се прояви дори и ако човек има усещането, че не е вземан насериозно или не е разбиран от околните.

Пия също е бисексуална и смята, че бисексуалните отсъстват от целия дебат за правата на ЛГБТ-общността (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални). "А това ме дразни", казва 31-годишната жена.

Все повече и повече млади хора имат както хомосексуални, така и хетеросексуални преживявания, заличавайки с това границите между стриктната сексуална ориентация. Според допитване, проведено през 2015 г. във Великобритания от Изследователския институт YouGov, почти половината от анкетираните на възраст между 18 и 24 години са се определили като бисексуални, макар степента на тяхната бисексуалност да е твърде различна.

Дискриминация от всички страни

Пия е омъжена - живее с мъж. Двамата са моногамни - достатъчно основание за мнозина да отказват да я възприемат като бисексуална. За тези хора е широко разпространено убеждението, че водят безразборен полов живот, т.е. непрекъснато се стремят да си намерят партньор. Според проучване на Института за изследване на разнообразието и антидискриминацията (IDA), почти 30% от бисексуалните в Германия са чували твърдението, че биха спали вероятно с всеки.

24-годишната Мари, например, още като ученичка разбира, че няма предпочитания към определен пол. Мъже от обкръжението ѝ обаче тълкували погрешно нейната бисексуалност - смятали я за сексуално много по-отворена, което довело и до сексуални посегателства срещу нея.

Много хетеросексуални мъже намират за много възбуждащо това, че Мари проявява интерес към жени. "За тях аз съм бисексуалната, която очаква предложения за тройки с други жени." От друга страна познатите ѝ лесбийки не я вземат насериозно. За тях човек или е хетеро- или хомосексуален - без нищо по средата, казва Мари.

Връзката не е проблем

Бисексуалните са изправени пред друго предизвикателство - поне на теория: моногамната връзка може да означава и въздържане. Петер и Пия нямат проблем с това, защото тяхната любов е към даден човек, а не към определен пол. Петер се запознал със съпругата си през 1997 г. и оттогава не е имал сексуална връзка с мъж. "Не ми липсва нищо", обяснява той.

По-различно чувства нещата Патрик - той не иска да се откаже от интимния контакт с мъже, независимо от връзката си с Мери. Затова с приятелката си са се договорили да имат отворена връзка. Очевидно и за двамата сексуалната свобода е важна.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    32 2 Отговор
    Как искаш да те разбират другите, като сам не можеш да се разбереш! Преди време попитах един много умен човек: Защо хомосексуализмът е вреден за обществото? Отговорът беше: Не е необходимо да се колебаеш, когато си раздвоен!
  • 2 Ами сега

    24 3 Отговор
    бисексуални ли да ставаме ?
  • 3 Meganoob BG

    48 6 Отговор
    Ма какъв риск? Те са си вече психично болни. А що се отнася до дискриминацията и недоразбирането, по същата логика дискриминираме и педофилите. Тяхната сексуална ориентация също е различна - харесват дечица. Някой ден и те ще кажат че ги дискриминираме и че им нарушаваме свободата. Тогава какво? Ще легализираме и педофилството?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    22 10 Отговор
    Е тея вече са най неприятните, като педофилите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Манафов

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТУРЧИНА 90":

    Искаш ли да забременееш? За комшита е безплатно!
  • 9 Госあ

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТУРЧИНА 90":

    Хубаво ме подсети, по противни са и анадолците ,дето насилват козите. Кой те научи да пишеш и да четеш тебе бе ? Голяма грешка

    Коментиран от #41

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 а ся де

    31 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТУРЧИНА 90":

    Само се замисли, ако бащати или майкати беха обратни, теб дали щеше да те има, а и човечеството като цяло, от тук следва защо тяхната идеология да е по важна от нашата. Били объркани объркани ама си натрапват модела по гей паради по телевизия.След, като не можеш да дадеш на това общество, в което живееш бъдеще, като прираст, а само се чекнеш насам натам, и никой не иска да те слуша ама ти цял живот го занимаваш с тва, къде те сърбело и къде требвало да те почешат, на нормалните хора, къде ги е гнус от такива работи в един момент им идва много, след като 100 пъти си му казал, че ти е се тая какъв, е той пак продължава.

    Коментиран от #16

  • 15 Ники

    29 1 Отговор
    По добре е тия ЛГБТ да си се крият като едно време ... окей няма да ги бесим на площада ма нека са тихички
  • 16 Госあ

    21 3 Отговор

    До коментар #14 от "а ся де":

    С това съм съгласен вече, много шум се вдига, а на разумните хора им е все тая. Обаче тоя шум го вдигат и популистите, не само обратните. Дори смятам че идва най вече от популистите. Докато към обратните не тая никаква неприязън,но не бих имал за добър приятел такъв 😂, описаните тук наистина са ми много неприятни
  • 17 Папата

    23 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Рискът от психически заболявания при бисексуалните е много по-висок ТОВА НЕ Е РИСК А ПРИСЪДА.СОДОМИЯТА ЗАКОНОМЕРНО,РАНО ИЛИ КЪСНО СЕ НАКАЗВА СВИШЕ !
  • 18 факти

    26 0 Отговор
    Значи най големия приятел на Америка Саудитска Арабия, може да преследва обратните в тая държава, и да ги тормози и американците си трайкат. А краварите, могат да налагат на други държави, политика на приемственост на гей и джендър обществата, гади ми се от тяхната двулична демокрация.

    Коментиран от #21

  • 19 Шляхтиц

    28 1 Отговор
    Не четох статията. Моето мнение по този проблем е, че тези хора трябва да се лекуват и аз съм готов да направя нещо, което е във възможностите и по силите ми, за да им помогна. Но да организират паради и да отвращават хората по улиците не приемам. Съгласен съм, че имат психически проблеми, което налага ЛЕЧЕНИЕ.

    Коментиран от #24

  • 20 Павето

    25 0 Отговор
    Абе какво ни ги навирате тия постоянно? Такива биле онакива биле! А ние, които сме нормални,излиза че ние сме сбърканите! Спрете да ги толерирате , с нищо не са повече от нас! Подкрепяйте нормалните бъдете за нормалното общуване , мъж и жена ! Възпитавайте подрастващите в правилната посока, както господ ние сътворил!

    Коментиран от #33

  • 21 удрииии

    20 0 Отговор

    До коментар #18 от "факти":

    Точно, и знаеш ли защо, в арабския свят имат по висока раждаемост от европа и америка, точно защота са консервативни, и тва ги сплотява като общност. Там е традиция да имаш, минимум 3 деца, а тука в европа и америка консерватизма е на заден план, и затва ще си патим със застаряване на населението.
  • 22 ъъъъъъ

    1 9 Отговор
    само да вметна ... че статията е по друга тема ... коментарите доказват , че за нормалните хора всички са един дол дренки ...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кое

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Шляхтиц":

    Извинявай ма за пръв път чувам бисексуални че са организирали парад
  • 25 Morgoth

    14 1 Отговор
    От цялата статия видях едно - обратните са много по-недолерантни от нас ... не че това не го знаех де ...
  • 26 А бе, смота***и...

    24 0 Отговор
    Аз съм средностатистически хетеро сексуален мъж. АЗ СЕ ЧУВСТВАМ ДИСКРИМИНИРАН И НЕРАЗБРАН!!! Какво прави "общественият каймак" за да подобри съществуването ми? Аз и подобните ми, сме заляни от бълвоча на извратената пропаганда - статии, проучвания, филми, сериали, постери, реклами, закони, дотации на всякаква извънНОРМАлна паплач за наша сметка. Децата ни растат в среда промиваща мозъците им с цялата изкривеност на анормалните. Аз не искам да натрапвам моите разбирания, но ще защитавам и с кръв, ако се наложи, опитите на няколко "колоритни имбицила" да налагат на мен развалените си блуждения за "нормалност"
  • 27 КОНТРАТА

    14 0 Отговор
    Всичко е ОК. стигнахме до проблемите на смахнатите!!! Горкия швестер Петер....
  • 28 Дойче веле

    17 0 Отговор
    Медия за извратеняци.
  • 29 Кумчо Вълчо

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТУРЧИНА 90":

    Дрън дрън, даваш акъл на другите ама си переш "задна прашка".Мангал!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 jambazina

    7 2 Отговор
    Аз съм лесбийка, скрита в мъжко тяло.

    Коментиран от #34

  • 33 бюрека

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Павето":

    Не е коси. Новините за трансджендър отец са като мястото за реклама по време на филм - никой не ги харесва, прекъсват филма, всички ги помнят и знаят,че ги има, но всички чакат продължението на филма . Обратните не са ни проблема. Проблема е, че искат нормалните мъже и жени да ги узаконим и морално, че са правилни. Но не са, защото сексуално мъжа е за жена обема за мъж. Те имат избора си да са транссексуалните обидни, но създават проблем с истерията си да ги приемем за правилното. Но как да го приемеш, като е грешно? Можеш ли да наричаш черното бяло и обратно?

    Коментиран от #35

  • 34 ветеринар

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "jambazina":

    Да, така се получава, щом като бебе сучеш от близка на бик или пръчка.
  • 35 ветеринар

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "бюрека":

    Сега е момента Фънд5кова да пусне едно шествие на София прайд, пред Папата, докато е тук. И да питаме светия отец какво мисли Бог забтия неща?
  • 36 12345

    16 0 Отговор
    Стига сте им казвали на гейовете гейове. Чисти пе-де-раІсти са си.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сарматиан

    17 1 Отговор
    Не може един процент психопати да диктувават на 99 % нормални как да живеят или какво да мислят. Щом имат умствени проблеми да се лекуват в лудницата и стига вече сме се занимавали с тези содомити.
  • 39 джон

    9 1 Отговор
    Това поредно внушение на дв как да се разбира?
  • 40 веселяк

    6 0 Отговор
    То се е видяло, че за нормалните няма да го бъде! Ставам бисексуален, един път ще съм хетеросексуален, друг път лесбийка! Така брои ли се?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 гощо

    3 0 Отговор
    Най дискриминирани сме ние белите,хетеросексуални,мъже православни християни на възраст 40-60г. Всичко останало го пази нЕква организация или комитет
  • 44 Националист

    2 0 Отговор
    Дефектна сексуална ориентация! Да не натрапват гей култура на децата ни и обществото!
  • 45 слав

    1 0 Отговор
    Не ми пука кой с кого се трещи докато не започне да ми навира сексуалността си в очите и да врещи колко бил дискриминиран. Дискриминирани са в Иран, Афганистан и т.н. Тук както и да го погледнеш имат повече права от хетеро-сексуалните (разбирай нормалните) граждани. Живейте си живота и не се опитвайте да ни обяснявате, колко нормално е мъж да си ляга с мъж.