Last news in Fakti

8 Септември, 2020 14:00 10 543 54

Американски дипломат: "Вашингтон не си прави илюзии нито за Борисов, нито за ситуацията в България"

  • джеймс пардю-
  • протести-
  • протест-
  • сащ-
  • оставка-
  • бойко борисов-
  • посланик

Размерът, обхватът и продължителността на тези демонстрации ги правят важен израз на съпротивата срещу съществуващото правителство

Американски дипломат: "Вашингтон не си прави илюзии нито за Борисов, нито за ситуацията в България" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Г-н Пардю, следите ли събитията в България? Какво е мнението Ви за тях?

Джеймс Пардю: От годините ми като посланик на САЩ в България у мен за цял живот остана привързаност към българския народ и дълбоко уважение към България, към нейната история и култура. Така че - да, следя възможно най-отблизо новините за случващото в България. Не съм изненадан от продължаващите демонстрации в София и в други градове. Те са израз на дългогодишното разочарование на българския народ от равнището на корупция, от слабостта на правовата държава, от силата на олигарсите и организираната престъпност в страната. В много отношения през последните години демокрацията в България се намира в отстъпление. Премиерът Борисов на практика превърна България в еднопартийна държава без сериозна политическа опозиция като алтернатива за избирателите. Медийната свобода е изключително ограничена, а върховенството на закона е много проблематично. Обществото вече е уморено от непрекъснатото налагане на нечии интереси. В резултат от това хората излязоха на улицата, за да изразят недоволството си от сегашното правителство, но само отстраняването на няколко души от властта няма да реши структурните проблеми в българската демокрация.

ДВ: Има ли официална позиция на САЩ по тези събития - на Държавния департамент и Белия дом? Посолството на САЩ в София публикува изявление, което звучеше благоразположено към протеста в България.

Пардю: Сигурен съм, че правителството на САЩ и особено посолството на САЩ в София следят много внимателно ситуацията. Очаквам Съединените щати да подкрепят не конкретен човек, а принципите на демокрацията - свободата на печата, свободата на словото и правото на събирания, върховенството на закона, свободните и честни избори и обществения избор между конкуриращи се политически партии. Отлично беше изявлението на посланик Мустафа относно важността на правото на мирни протести в една демокрация. Хората имат право мирно да изразят недоволството си от правителството, когато това правителство не отговаря на основните стандарти на демокрацията.

ДВ: Може ли Бойко Борисов да разчита на подкрепа от САЩ? Посещението му в Белия дом през 2019 беше представено като огромен успех в България.

Пардю: Българският народ е важен съюзник и, разбира се, може да разчита на подкрепа от Съединените щати сега и в бъдеще. Що се отнася до министър-председателя, САЩ признават конституционно избрания лидер на България, а и на всяка друга нация. И обикновено не се обвързват с конкретно лице. Срещата в Белия дом през 2019 беше успешна за България. Аз го оценявам до голяма степен като израз на признателност за това, че България купи военните самолети F-16. Замяната на стари самолети от съветската епоха с нови машини на НАТО значително подобрява българските ВВС. Срещата беше и възможност за двамата ръководители да изразят пряко своите виждания на най-високо равнище по други важни въпроси между двете страни. За САЩ е много важно да се гарантира, че България не зависи изключително и само от Русия като единствен източник на енергия. И аз съм сигурен, че на срещата това е било централна тема.

ДВ: Каква роля играе България в американската външна политика? Отношения с Русия и Турция, членство в НАТО, енергийните проекти?

Пардю: България е много важна за американската външна политика. България е съюзник в НАТО, член на Европейския съюз и поне по принцип се е ангажирала със западните демократични ценности. Освен това страната заема ключово място на стратегическия сухопътен мост между Изтока и Запада. Историческите и културни връзки на България с Русия са важни, както и географската близост и отдавнашните отношения с Турция. Русия запазва в България едно значително влияние, но при режима на Путин този факт не е нещо положително, както самите българи добре разбират. Особено притеснително е, че Москва доминира в енергийния сектор в България. Ето защо Вашингтон продължава да подчертава, че енергийното многообразие е най-добрият вариант за България.

ДВ: Вашият наследник като посланик на САЩ в София Джон Байърли изпрати във Вашингтон отрицателен доклад за миналото на Бойко Борисов. Вие самият разполагахте ли с тази информация? И може ли да ѝ се вярва?

Пардю: Всеки посланик е длъжен да дава пред националното си ръководство една реалистична оценка за лидерите, правителството и ситуацията в страната, в която представлява Съединените щати. Уверен съм, че Вашингтон не си прави илюзии нито за премиера, нито за ситуацията в България.

ДВ: Каква е Вашата прогноза за развитието на ситуацията в България?

Пардю: Размерът, обхватът и продължителността на тези демонстрации ги правят важен израз на съпротивата срещу съществуващото правителство. А действията на министър-председателя засега не задоволяват демонстрантите. При това развитие на нещата не е ясно дали правителството на Борисов може да оцелее. Много се надявам в определен момент да се появят устойчиви, конкурентни политически партии с демократичен дневен ред, които да оспорят настоящото еднопартийно управление. Може би тези демонстрации ще родят нови лидери и опозиционни партии. Ще видим. Освен това исканията засега са насочени само към отстраняването на премиера, протестиращите не издигат платформа за реформи, които ще подобрят състоянието на демокрацията в България. А проблемите с демокрацията в България не са от вчера, те надхвърлят мандата на един министър-председател. Необходими са фундаментални реформи в областта на върховенството на закона, отговорността пред избирателите, равенството на възможностите и медийната свобода. Настоящата ситуация е нестабилна, така че е трудно да се прогнозира бъдещето с някаква точност. В крайна сметка демонстрантите и премиерът трябва да постигнат устойчиво решение. Лично аз бих призовал и двете страни да намерят мирно решение на протестите.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    70 3 Отговор
    На Вашингтон му е точно до на Баце оплесканата кочинка. След изборите ви затваряме по къщурите, после ще му мислим.

    Коментиран от #43

  • 2 Усен

    9 130 Отговор
    Бойко Борисов за 10 години построи толкова много че БКП И и други само си мечтаят затова

    Коментиран от #7, #52

  • 3 Франклин Делано Рузвелт

    74 5 Отговор
    "Той може да е кучи син, но е наш кучи син"
  • 4 Като знам

    49 8 Отговор
    Ще се наложи до ден-два, господин Пардю, да трябва да публикува официално опровержение. И ще се окаже че поне половината от нещата написани по-горе не ги е казал. И ще се окаже че останалата част са извадени от контекста.
  • 5 Bahti

    65 8 Отговор
    Щом и краварите се чудят на Собственото си творение, Сметай!

    Коментиран от #53

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Инж Ганефф

    68 8 Отговор

    До коментар #2 от "Усен":

    А това, което бай Тошо построи Бойко ще има нужда от още три мандата да боядиса и заграби!

    Коментиран от #18

  • 8 Перо

    38 6 Отговор
    “По-добре късно,от колкото никога”,”
    Ти закъсняваш по някога истино” и т.н. След време,ще чуем същите неща и от сегашния Н.Пр.Посланик на САЩ,а БГ мутренските животни разбират само от кал.45.!
  • 9 кили

    24 4 Отговор
    Мустафата ли го каза?
  • 10 Сандо

    57 6 Отговор
    Всичко,което САЩ искат от България,Борисов го изпълнява.И посолството много внимателно следи да не би доброто момче да сдаде властта без разрешение.А "свободната и независима" Европа ще чака,както обикновено,нишан от Големия бял/все още/ брат ,какво да прави.

    Коментиран от #29

  • 11 посранник

    23 5 Отговор
    Пръдлю пак се изходи!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 6878

    31 7 Отговор
    Шега с тези няма.Любимецът на народа т.нар. Батето го нарече Пръдльо и видяхме какво му се случи.Но сега Бойко ги устройва ,но е много прост та се остави да го записват,снимат ипр.Разчу се за огромна корупция и сега се чудят с кого да го заменят.Иначе Българи и българите хич не ги интересуват стига да не създават проблеми като сега.Имат проблем защото подкрепатат за бандитски парителства ще закарат народа при Руснаците.Имат си зднрава агентура тука.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Вдигнаха ръце

    31 11 Отговор
    И САЩ вдигнаха ръце от мутрите Герберски. Въобще на каква подкрепа се държи Бойко, освен на полицаите от вън.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дело

    24 7 Отговор

    До коментар #7 от "Инж Ганефф":

    ТОЙ няма намерение да поддържа - ТОЙ продава или разрушава. Далаверата е да "съроиш" уж магистрали и да тъпчеш шкафа! Те това е!
  • 19 Наблюдател

    47 5 Отговор
    5 пари недават американците за България. За тях много по-важна е Турция и ще ни жертват веднага ако преценят че това са им интересите. Предадоха кюрдите 2 пъти и окото им не мигна, нищо че бяха уж съюзници! Както се вижда в статията Пардью изобщо некоментира картата на Турция скоро поместена с половин България част от нея!! Иначе много приказват за Руското влияние и зависмости...
  • 20 Батето

    17 3 Отговор
    Абе, тоя Пръдльо ,що не ми качи на самолетоносача ?
  • 21 Дедо

    44 3 Отговор
    Нека бъдем реалисти! На чичо Сам му е важна тероторията, да ни откъсне от влиянието на Русия. Самолетите ги платихме като последните абдали - било важно /за тях/. Безплатна база на НАТО /САЩ/?! За народа изобщо не им дреме! Останалите приказки са от куртоазия. Това е съдбата на малките народи. Пука ли им на тях за разрушена Либия, Сирия, Ирак /дето търсеха с Т. Блеър хим. оръжие/. Дедо Иван вече нема, хора! Каквото сами си направим това ще е!
  • 22 Това

    30 5 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    са само приказки по протокол. Западът и изтокът са притеснени, че протестите все още не излъчват нов лидер и не знаят каква позиция да вземат. Трябва им новият лидер,за да знаят дали да го обработват или да го отстраняват
  • 23 След 30 години

    25 3 Отговор
    американците говорят за Фундаментални реформи. Егати Територията.
  • 24 Киро Турука

    15 3 Отговор
    дв и пардю да си гледат техните кочини
  • 25 Майна

    22 3 Отговор
    ДУМАТА ,,ДЕМОКРАЦИЯ,, СТАНА КАТО КУХНЕНСКА КЪРПА, С КОЯТО СЕ ЗАБЪРСВА ВСИЧКО...НИМА МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ ДЕМОКРАТИЧНО УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ??? КАКЪВ СМИСЪЛ СЕ ВЛАГА В ТАЗИ ДУМА??? ТОВА УПРАВЛЕНИЕ ИЗГЛЕЖДА КАТО ФАШИЗЪМ!!!!

    Коментиран от #31

  • 26 Кмета

    5 20 Отговор
    Съд за Пардюхата! Недоказани и неверни твърдения! ГЕРБ завинаги!
  • 27 ангария

    26 5 Отговор
    До кога ще плащаме данък на американските кърлежи, то не са държавни пари за американските тецове, бази за без пари, Ф16 на цена 2.5 пъти по-скъпа от колкото за Тайван, колко милиарда източиха тия кърлежи от България. И за капак, плаща ги тиквата за да си осигури негласната им подкрепа. 2013 с натиск от европодлогите и САЩ го докараха на власт и лошотое че докато им е удобен, няма да оттеглят подкрепата си за него.

    Коментиран от #44

  • 28 реалиста

    16 9 Отговор
    всичко се върти около сокола,буда,шиши и 🇷🇺
  • 29 ангария

    24 2 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    свободна и независима европа е окупирана от същите нагли кърлежи, като нашите и те нямат изгода да махнат от власт послушното им момче боко тиквуня. Имаше разследване на Бивол по какви сшхеми се връщат част от окрадените пари по европроекти обратно към Германия и други.
  • 30 Майна

    25 2 Отговор
    ОНУЙ Е ПЛАЩАЛО НАВСЯКЪДЕ , ПО СИКАДЖИЙСКИ.. ДАНЪК СПОКОЙСТВИЕ.
    ЗАТУЙ СЕГА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЯМА ОТ НИКЪДЕ ПОДКРЕПА..
  • 31 Дело

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "Майна":

    Защо "изглежда"? - то Е фашистко! Остава само да възродят ЗЗД и ще е всичко ОК!
  • 32 някой си

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Готов ли си да паднеш в боя..? И да оставиш заведенията в наследство? Малко по различно е от това да драскаш денонощно и да подстрекаваш към насилие.
  • 33 Шопо

    6 0 Отговор
    Пардю,Пардю...И ти беше един ш€б€к...
  • 34 Грую

    6 0 Отговор
    Правят ги индикатор за начина на разпределение на "растежа" и "просперитета", който ГЕРБ си рекламираха и консумираха само за свои хора, като за останалите артисаха само повишените цени, местни данъци и разни други упражнения за изтръскване на брашнения чувал , наречен "народ" !
  • 35 Бегето е колкото 1 квартал на голям град

    9 2 Отговор
    В сащ....всичко е смях
  • 36 ХИТЪР ПЕТЪР

    13 1 Отговор
    Не си правите илюзии ама вече 11 години го крепите на трона в ЗАЙЧАРНИКА да се подиграва с българския народ. Thank you.!
  • 37 Πέτρος

    11 1 Отговор
    И тези се опитват да "натиснат копчето", ама кабела е откачен предварително.
    Тотално лицемерие !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Πέτρος

    13 0 Отговор
    Нещо за съпротивата за машинно гласуване да си чувал, за мъртвите души в избирателните списъци и съпротивата срещу изчистването на списъците, за двойното гласуване, за натъкмените комисии и подправените протоколи ...и т.н.
  • 40 Πέτρος

    8 3 Отговор
    Престъпната власт се страхува не от протеста, а от безредици, които ще вдигнат шум навсякъде, защото те показват нетърпимост, затова постоянно ни облъчват - протестирайте мирно...
  • 41 Πέτρος

    13 0 Отговор
    Освен НС и МС, вашето краварско посолство също ТРЯБВА да бъде обстрелвано с яйца, домати и камъни. Да снимат всички медии и да цъфнете на ТВ екраните по света. Вие сте едни от главните виновници за състоянието на страната ни и дерибействата на мутрата.Какво следи Вашингтон? Оная си работа...ама и нея май вече не могат да намерят..
    От кога вие сте изпратили грами за същността и навиците на един сикаджия, който по невнимание от ваша страна стана премиер, но никой не се стресна там, зад океана. Даже и с Тръмп се ръкува, силно наведен, през масата. Много ли работа имате, или се правите на улави, щом ви изнасят такива като нашия?С две думи: икономическо обладаване чрез доставка на газ и укрепване на разбитите военни сили чрез купуване няколко американски самолетчета! Ей, Мутрата им разчиства територията и им строи пътища! Това е истината :DТе повече от това не могат да си позволят да кажат, но мишоците от обкръжението на боеко би трябвало да чете между редовете, и да са наясно че е крайно време за напускане на кораба.Продажници сте вие от САЩ. Даде ви Боко 3 милиарда и сега сте твърдо зад него. Чакахте 60 дни да ревем по площадите че леко да ни погледнете с крайчеца на едното око.Не си въобразявайте, че на САЩ им пука за българския народ. Тях ги интересува само колкото се може повече кожи да свалят от нас , а народа кучета го яли да умира както избиха техните индианци. Ако запалят и някоя нова арабска /балканска/ пролет - добре дошло. Спомнете си как бомбардир
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 От немай къде

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Да, поканим Г-н Пардю да бъде , следващия Премиер ,белким се отървем от Резила, Борисов?
  • 44 Казуар

    1 7 Отговор

    До коментар #27 от "ангария":

    А Русия колко милиарди отнесе от България със скъпата газ.

    Коментиран от #45

  • 45 И като я

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "Казуар":

    намалиха газта с над 50% правителството започна да ни пробутва скъпа краварска газ и честито! Увеличение с 15 %, нали, троле? Вместо сметки наполовина!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Фарабундо Марти

    7 1 Отговор
    Да не би сега да са разбрали , че е мутра , престъпник , простак , хитрец и бай Ганьо ? Или вече престана да им бъде удобен ?
  • 49 Георги Димитров

    5 1 Отговор
    Борисов иска да построи мавзолея отново и да премести министерски съвет в него.
  • 50 Това е дипломация

    9 0 Отговор
    говорят ви това което искате да чуете .Но действат обратно.
  • 51 Тиририрам

    4 0 Отговор
    Просто сме No.1 в интересите на Щатите.Дреме им за нас.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 НАЦИОНАЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Bahti":

    Герб са НЕМСКИ а не АМЕРИКАНСКИ проект - не се бъркайте ! Краварите нямат нищо общо - общо има г-жа канцлерът МЕРКЕЛ ! Запомнете го !
  • 54 истината

    2 0 Отговор
    Те тъмните комунета с убийства са дошли на власт и току така няма да дадат власта. Техните наследници - гроб (дс-ченгесаро комунета) до последно ще стискат колала. Гроб са сбирщина от най-долните и продажни ДС КОМУНЕТА до един.