Last news in Fakti

22 Март, 2021 19:00 2 494 48

Расизмът продължава да е сериозен проблем, дори и в Европа

  • европа-
  • расизъм-
  • дуня миятович-
  • човешки права

Структурният и институционален расизъм са налице

Расизмът продължава да е сериозен проблем, дори и в Европа - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички хора се раждат свободни и с равни права и достойнство. Именно този основен принцип, залегнал във Всеобщата декларация за правата на човека, е бил централен пункт при възстановяването на Европа след Втората световна война и представлява фундамента на международната правозащитна система.

Структурният и институционален расизъм са налице

За съжаление хората с черен цвят на кожата не биват третирани равноправно. Въпреки напредъка, постигнат в областта на равноправието и борбата срещу дискриминацията, в редица европейски страни те все още се сблъскват със структурен и институционален расизъм. Ако сте чернокож, вероятността да бъдете дискриминиран, например на трудовия пазар, в образователната система, в здравеопазването или при търсенето на жилище, е по-голяма, отколкото ако сте с бял цвят на кожата. Съответно по-често можете да бъде спрян за проверка от полицията.

Повечето европейски страни не водят статистика за проявите на расистка дискриминация. Но има проучвания, които демонстрират мащабите на проблема. Така например едно независимо проучване във Франция, проведено от неправителствената организация Defenseur des Droits ("Защитници на правата"), показва, че младите мъже от арабски и африкански произход биват спирани за проверка и обискирани 20 пъти по-често, отколкото представителите на останалите групи мъже. Подобен проблем съществува също и в много други страни – Белгия, Дания, Кипър, Ирландия, Италия, Испания и Обединеното кралство. В Русия пък доклад на неправителствения център "Левада", изготвен по поръчка на Руския еврейски конгрес, също свидетелства за повишено негативно отношение към чернокожите или "мигрантите от Африка". А във Финландия изследване за дискриминацията на хора от африкански произход през 2017 година потвърди, че те редовно стават жертва на нечестно отношение.

Достъпът до здравни грижи също е възпрепятстван

От наскоро оповестен парламентарен доклад във Великобритания става ясно, че смъртността при чернокожите жени при раждане е 5 пъти по-висока от тази при белите жени. Освен това над 60 процента от чернокожото население на Обединеното кралство е на мнение, че националната здравна система NHS не им осигурява същата здравна защита, както на хората с бял цвят на кожата. Актуално допитване на Агенцията на ЕС за основните права по същата тема показва, че 18 на сто от анкетираните на възраст от 16 до 24 години нито работят срещу заплащане, нито завършат някакво професионално обучение. Резултатите сочат още, че всеки пети участник в анкетата от африкански произход се чувства дискриминиран при търсенето на жилище. А изследване в Ирландия на Комисията за човешки права и равноправие показва, че чернокожите са подложени на дискриминация, когато става въпрос за заемането на ръководни постове, въпреки че са високо квалифицирани кадри.

Насилието и смъртните заплахи не са изключение

Друг проблем, с който се сблъскват хората с тъмен цвят на кожата, са физическото и вербално насилие. В Португалия например има случаи на нападнати правозащитници и депутати от африкански произход, както и на получени смъртни заплахи. Бившата министърка на интеграцията в Италия Сесил Киенге, която е родена в Африка, както и подалата оставка правосъдна министърка на Франция Кристиан Тобира многократно са били мишена на расистки обиди. Лично аз виждам една приемственост при всички тези случаи и несправедливостите, на които са подложени черните хора в Европа - от поколения насам. И въпреки това се отрича да съществува такъв проблем. Неспазеното обещание за равнопоставеност влиза в конфликт с дългите традиции в политическия, философския и юридическия смисъл на това понятие за поставянето на равноправието в центъра на европейските демокрации. Европейският съд, Европейският съд за човешките права и съответните органи на ООН разполагат с богат арсенал от механизми за правоприлагане на този принцип. Но държавите са мудни в противодействието на тези практики, които превръщат тъмнокожите в хора втора категория в нашите общества. За да се подобри положението е необходимо европейските страни да обявят за свой приоритет битката срещу расизма и расовата дискриминация.

Расизмът трябва да бъде изкоренен

Те трябва да стигнат чак до корените на расизма срещу тъмнокожите, което включва и наследството на колониалното им минало и въпроса за робството. Освен това е необходимо да се борим систематично срещу речта на омразата и расистките престъпления. Друга важна област е полицейската работа. Най-после трябва да спре това, което наричаме с английския термин Racial Profiling (расово профилиране от страна на полицията при проверки на граждани - б.р.), както и затварянето на очите от представителите на закона при расистки мотивирани престъпления. Налага се да бъде осигурен и равен достъп до образование, заетост, жилищна площ и здравеопазване за всички - чрез съответните закони и като приложение в практиката. Учебните програми на училищата трябва да отразяват по-добре историята и културното наследство на хората от африкански произход, и с това и те да дадат своя принос за развитието на нашите общества. За постигането на всичко това не липсват нито правни, нито професионално-технически или финансови инструменти. Това, което липсва, е политическата воля. Европейските страни повече не бива да игнорират афрофобията. Крайно време е да се задействаме, ако искаме да заличим пропастта между обещанието за равноправие за всички и реалната действителност.

Автор: Дуня Миятович

Дуня Миятович е комисарка по човешките права към Съвета на Европа, чийто орган - Европейският съд за човешките права - отговаря за практическото приложение на Европейската конвенция за правата на човека.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    4 19 Отговор
    Европа още не се е научила да бъде мултикулти...

  • 2 А бе

    52 1 Отговор
    черни в България няма другарки и другари не ни ги водете тук и не ни казвайте че са ни равни и че трябва да ги приемем
  • 3 АПАРТЕЙД

    64 1 Отговор
    Защо само мързеливите се оплакват от расизъм?
  • 4 Sieg

    55 1 Отговор
    Защото различия има, а различията водят до конфликт. Тоест всяка жаба да си знае гьола. Друг въпрос е, че също повечето гледат да лапат на гърба на другите. Изобщо аргументи колкото щеш съпроводени с факти. Миш машът никога не е бил добра идея.
  • 5 PSG FR

    49 0 Отговор
    Разбрах днешните лекции на dw. Не са различни от друг път. Расизмът, третата вълна на онова нещо и бежанците... Не сте интересни!
  • 6 Лелее

    57 1 Отговор
    Да наистина сериозен проблем !
    Изкараха , че трябва да ме е срам че съм БЯЛ !!!!!!
    Хетеросексуалните с бяла кожа ни преследват , благодарение на жадната за тъмни боздугани Меркел !
    Расизъм си е ...
  • 7 НАЦИОНАЛ

    49 0 Отговор
    В тази насока искам само да кажа, че това ,което свързва циганина с дървото е въжето !
  • 8 Както

    46 0 Отговор
    Казваше бялата Златка (Волен) расизъм има и той е насочен към белите.
  • 9 Бате Панко

    38 0 Отговор
    Мащайте ги тия безделници изкарващи се жертви.
  • 10 9266

    43 0 Отговор
    За да го има рясизма ,има и причина за него.Така,че такива морални глупости,моля да не чуваме.
  • 11 Sieg

    41 0 Отговор
    Вижда се налагане на запада да се приемат чужденци, самият факт, че има НАЛАГАНЕ (принуждаване) на нещо, говори, че има нещо гнило и не както трябва. Нека оставят народите да си живеят според принципите, народността и обичаите си. Кръвта вода не става. Българин не те прави документа, а кръвта в теб.
  • 12 Лицемерие

    47 0 Отговор
    Ама като си неграмотен и склонен към мързел, наркотици, кражби, и престъпления, ще те "третират" както ти се полага. Това няма нищо общо с цвета на кожата или въображаем "расизъм" с който някои обясняват "третирането" което са си заслужили. Айде стига лицемерие. Полицията спирала много черни за проверка - ами ще спира като статистически правят най много престъпление на глава.
  • 13 Обесен Язовец

    45 0 Отговор
    В Европа имало расизъм, обаче бял, като иде в Африка и няма расизъм! Чувствал се, като у дома си и се къпел в толерантната любов на местното население. Никой не си и помислял, нито да го ограби нито булката му да награби!
  • 14 Помия на ДВ

    43 0 Отговор
    Естествено, поредната промивка на мозъка от Дойче Веле. Дайте да им увеличим социалните помощи на тези, за да могат да си купят повече наркотици за да не изпаднат в депресия от тази ужасна "дискриминация". А за робската експлоатация на бели гастърбайтери от Източна Европа, Дойче Веле ни дума ни вопъл ни стон. Явно те не са хора и няма нужда да им защитаваме правата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 pbdan

    28 2 Отговор
    Ние като българи били в робство 700г., какво сме виновни, че някакви аглосаксонци на другия край на света са имали чернокожи роби 150г. По това време и ние сме били такива. Тия същите ни наричат славяни т.е. роби(slave), а те са мастърсите. И сега да не казваме ниегър защото било обидно за тях. Бели сме и им напомняме за господарите в миналото!?
  • 17 Така е!

    5 33 Отговор
    Нито е смешно, нито е лъжа. Европа е люлка на расизма до ден днешен, срамно е! Нито един политик/правителство в българия за 30г (освен царя, да не е без хич, защото той всички ги счита за рая) никога по никакъв повод и начин не защити малцинството на ци ганите в българия! Не говоря за ман ги те- изр *оди!

    Коментиран от #20

  • 18 1122

    18 0 Отговор
    Дискриминация има в българия на българите. А другите ги хранят със златна лъжичка. До човек си е, но като гледам как се подмазват на цигането. Запада няма делене. Дори българина бяга от българина, защото е крадец, защото е наркоман, защото е заразен и всеки си търси добра среда. Лутат се лутат се и точно се позамогнаха и ги връхлетя пандемията, безработицата, някои се върнаха, други чакат бойко да ги покани в банкя, да го научат на китайски, английски, немски, френски, турски. Не се шегувам. Нищо общо с неговия характер популярност
  • 19 Sieg

    15 0 Отговор
    Проста математика - Ако 90% от хората в България са от друга страна, ще я има ли България? Не! Виждам чужденци да казват, че обичат България за пред телевизора и публиката, но знаем, че не е така. Колкото от тук могат да кажат, че обичат друга страна? Малко са и ако се замислят ще стигнат до извода, че не е обич.
  • 20 Жалко

    8 14 Отговор

    До коментар #17 от "Така е!":

    Да добавя към коментара ви... Колкото по бедни са държавите и хората в страна от европа са много по злобни и комплексирани.. Общо взето за неволите си и беднотията го изкарват на ци ганите или бият жените си след 2-3 ракия, това го знаят всички
  • 21 ХайлАдолф

    27 1 Отговор
    А какво лошо има в расизма , щом расите съществуват , и разликите между тях , значи е нормална да има расизъм ......

    Коментиран от #22

  • 22 Гост

    2 12 Отговор

    До коментар #21 от "ХайлАдолф":

    В твоята чутура, да

    Коментиран от #38

  • 23 Gen Gurko

    25 3 Отговор
    Стига с тези номера за насаждане на вина бе ! Долен еврейски парцал. Като ви харесват рязани хрантутници си ги взимайте у вас. Ние не ги искаме и не можем да ги дишаме.
  • 24 Лудия касапин

    31 0 Отговор
    от неправителствената организация Defenseur des Droits ("Защитници на правата"), показва, че младите мъже от арабски и африкански произход биват спирани за проверка и обискирани 20 пъти по-често, отколкото представителите на останалите групи мъже... Ами след, като младите мъже от арабски и африкански произход 20 пъти повече се опасват с бомби и убиват хора, или изнасилват деца, отколкото останалите групи мъже, то е нормално да ги спират и обискират. Къде е проблема, не разбрах, че правят чак проучвания и пишат безмислени статии?
  • 25 Квкеке

    26 1 Отговор
    Да бе, арабите и негрume са много толерантни и широко скроени, а лошите европейци са расисти.
  • 26 ааааа

    18 1 Отговор
    Дойче Шайсе, къде живее меркелица - да ходя да се нанеса у тях, че имаме еднакви права....
  • 27 Гошо

    22 1 Отговор
    Абе тва DW някаква джендърска или гейска организация са? Питам: Идват кафявите бежанци, носят си културата, религията,.....всичко! В един момент се оказва, че трябва да им търпя циганите, рева на ходжата, трябва да се обгрижват със социални придобивки и аз ставам чужденец в къщи! НО, НО ако аз отида у тях, леле мале, чалми, забрадки, наметала, без пиене........ЩО?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 провинциалист

    10 0 Отговор
    Между другото, борците срещу расизма колко раси разпознават?
  • 30 Бял Роб

    14 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: корените на расизма срещу тъмнокожите, което включва и наследството на колониалното им минало и въпроса за робството
    ..............
    Само чернокожите ли са тормозени и били в робство?
    Ето ви пример за двоен стандарт и как преиначават и лъжат в угода на грантовете.
  • 31 ДойчеЗеле

    9 0 Отговор
    Дойче зеле да си завре правата на м@ймуните в дивия и да ги проповядва само във фашистка германия и джендър териториите на еврохалифата.
  • 32 ДойчеЗеле

    15 0 Отговор
    Интересно ми е да чуя мнението на зелетата от дойче за робството в България и наложеният геноцид над народа ни в продължение на 500 г?

    Коментиран от #36

  • 33 случаен

    7 0 Отговор
    расисзмът не може да бъд изкорененако не е по цвят ще е по религия или нещо друго,най вече бедни и богати
  • 34 Фак U

    7 0 Отговор
    Имаме 2 милиона цигани ! За чиф са ни и НЕГРИ !?
  • 35 пешо

    4 0 Отговор
    видях от къде идва "творбата"... няма смисъл да се чете.
    тая "гледна точка" не става за отправна точка за "конструктивен дебат". да си ги прибират онеправданите пришълци и да ни оставят нас, диваците, на мира.
  • 36 хаскьой

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "ДойчеЗеле":

    Ааа няма такова нещо като робство и геноцид, зелето казва, че у нас е имало "присъствие" налъ разбииш.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ХайлАдолф

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Това ли само можа да роди гладкомозъчнататиглавичкаокръглена ....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ром ама кубински

    4 0 Отговор
    Айде стига ни занимавайте непрекъснато с бежанци ,мигранти и т. н.Ние се оказахме бежанци в собствената си страна,но никой от лицемерният запад не се е загрижил за нас.
  • 41 9987

    4 0 Отговор
    Расизмът по целия свят се прилага срещу белите.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ДОЛУГЕРБ

    1 0 Отговор
    НЕ СМЕ РАСИСТИ НИЕ А ПРАВИТЕЛСТВАТА КОИТО ИСКАТ ДА НИ СМЕНЯТ ГЕНА !
  • 44 Наблюдател

    2 0 Отговор
    "Всички хора се раждат свободни и с равни права и достойнство"
    Това е вярно но само за там където са се родили! Да отидеш на готово уредено място и всички там да ти са виновни че те мързи да рабтиш , учиш и нежелаеш да възприемеш местните правила е НАГЛОСТ а не расизъм! Особенно като се опитваш да накараш тези на които си им се трапосал да живеят по твоите правила!! Естествено след което е да те намразят!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Световният икономически убиец и лидер -САЩ- си създава проблем със чернокожите, като принидително ги влачи като роби от Африка.Дори за три века време , черните в САЩ не могат да побелеят - остават си черни. Още от началото са поставени на най-ниското стъпало на обществения живот, там си остават и до днес, което води до появата на престъпност! САЩ не могат да допуснат държави, които са им икономически и военно подчинени да нямат подобен проблем и всячески / чрез измислени декларации, разни организации и прочие фалшиви лозунги/ се стремят да им го натрапят.Военните конфликти, които създават на териториите на много държави, тласкат емигрантските тълпи на Запад.
    Направените опити за интегриране на групи хора от други раси, други религии, други нрави и условия на живот винаги са завършвали с неуспех. Причината е проста - тези хора не искат да живеят по начина и според законите на приелите ги държави и народи.
    Нима белите англичани са се научили да живеят по индийски в Индия. Не ! Те и там се стеамят да приобщят месните хора към европейският начин на живот.
    Това означава: ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА !
    Въпреки, че са бели хора и християни, емигрантите от източните части на Европа трудно стават "западняци" в Западна Европа. Нужни са три-четири поколения да преминат,,за да се адаптират, приспособят, към ония народи с техните нрави, и бит !!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 незнайко

    0 0 Отговор
    Не разбраха ли, че двете религии християнство и ислям са несъвместими !!! Само привидно за пред хората се говори, че могат да съжителстват !!! Стратегията на САЩ да отслабят Европа върви с пълна пара !!!