Last news in Fakti

27 Март, 2021 10:00 3 889 20

Космическият боклукчия

  • съюз 2.1а-
  • ракета-
  • космически апарат

Все пак, науката и животът вървят заедно... Поне някъде е така, нали? 

Космическият боклукчия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В понеделник (22 март) ракетата – носител «Съюз 2.1а» изведе на околоземна орбита 38 космически апарата. Сред тази тълпа изпъква моделът, създаден по програмата «Elsa – d» за събирането космически боклук. Буквата «d» в названието указва, че той е демонстрационен. Предстои в реални условия да бъде проверена технологията, а това ще позволи впоследствие и да се оцени състоятелността на идеята.

Заедно със сметосъбирача, тежащ към 175 kg., е изстрелян и «клиент» - малък спътник, който ще се използва за мишена. Ще се отработва магнитно прихващане на стабилизиран и хаотично въртящ се обект в нощни условия, връщането му в определения курс на движение, извеждането му оттам и неговото дезактивиране.

Проектът се разработва от японската компания «Astroscale», която има представителства в Токио, Харуел (Англия) и Денвър (САЩ). Небезинтересно е, че специалистите са получили финансова подкрепа от правителството на Великобритания. Към края на 2020 год. бюджетът им е възлизал на 191 милиона щ.д.

Усвояването на космоса е скъпо занимание и прави впечатление, че в тази сфера навлизат все повече частни фирми. По света циркулират твърде много свободни пари и това отслабва влиянието на държавните структури. Богатите си купуват учени, технологии и министри. А страните от гаранти за безопасността и благополучието на своето население се превръщат в източници за обогатяване на чужди спекуланти.

За нуждата от апарати като «Elsa – d» говорят отдавна, а проблемът със замърсяването на околоземното пространство става все по-остър. Космическите боклуци (неизправни изкуствени обекти и части от тях) се движат със скорост около 10 m/s и при удар с действащ сателит, пилотируем или товарен кораб те биха предизвикали огромни щети. Потенциално опасни за човечеството са големите отломки, съдържащи ядрени или токсични материали, които биха могли да паднат на повърхността на планетата.

Първата катастрофа между спътници е регистрирана на 10 февруари 2019 год. – тогава при сблъсъка си «Космос – 2251» и «Iridium 33» са напълно разрушени.

Според проучвания сега над нас се носят 500 000 техногенни обекта с обща маса 8000 тона. Най-старият от тях е американският сателит «Вангард I», изстрелян през 1958 год. Горе има и вещи, които космонавтите са изпуснали: ръкавица, камери, гаечен ключ, чували с боклуци, зъбна четка и всякакви такива.

Отначало смятах текстът да бъде научно – популярен, ала после размислих и реших да го свържа с действителността. Все пак, науката и животът вървят заедно... Поне някъде е така, нали? Затова за епилог ще преразкажа картинка от софийската действителност. Преди малко излязох да се поразтъпча из квартала и пред вратата на фалиралия магазин мярнах три циганки от общинската почистваща фирма. Оставили метлите настрана, те хапваха и бъбреха за нещо на тяхната си джагара – джугара... Да са живи и здрави! Но мисълта ми не беше за тях... Някога нашата България също развиваше космическа програма. Ние имахме Георги Иванов и Александър Александров. Проектирахме и произвеждахме сложна апаратура. А сега клечим на бунището на историята. За някои векът е двадесет и първи, докато за нас времето отдавна е без значение.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Космоса

    11 2 Отговор
    е огледало на нашата земя.
  • 3 Читател

    10 1 Отговор
    Дали не са 10 км/с
    Космическите боклуци (неизправни изкуствени обекти и части от тях) се движат със скорост около 10 m/s и при удар с действащ сателит, пилотируем или товарен кораб те биха предизвикали огромни щети.

    Коментиран от #14

  • 4 Верно ли?

    3 1 Отговор
    Зъбната четка и тя ли от метал,бря?

    Коментиран от #7

  • 5 Сандо

    11 2 Отговор
    Различни времена,различна държава,нали така,авторе?
  • 6 град козлодуй

    1 0 Отговор
    заглавието отговаря на моя милост
  • 7 К.К.

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Верно ли?":

    Не, мили са си зъбите отвън и някой си е забравил четката.
  • 8 Немскат ракета на Фон Браун

    6 26 Отговор
    Руснаците Неможаха и една проста райета да си направят още ползват крадената от германците

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сабри, Мустафа и Седефчо (фирма SMS inc)

    5 0 Отговор
    БАТЕ, НИЕ ЩЕ ЗИМАМЕ ТАЯ РАБОТА, НЯМА ДА СЕ ПАЗАРИМ!
  • 11 Абе гнусар

    13 5 Отговор

    До коментар #8 от "Немскат ракета на Фон Браун":

    Оправи си правописа първо,гуедо.Ако турците бяха клали само такива като теб,лично щях да им вдигна паметник насред София!
  • 12 факт

    4 0 Отговор
    вече замърсяваме и марс!
  • 13 хахаха

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Немскат ракета на Фон Браун":

    Тебе те знаем, ти си Щирлиц. Сорос те е учил на български, докато са те спрели да ходиш на училище.
  • 14 знам ли

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Читател":

    зависи от посоката. 8 км/с Първа космическа напускаш Земята.
    Втора космическа напускаш Слънчевата система. 11 км/сек. Трета космическа напускаш от Земята повече от 16 км /сек напускаш Слънчевата система.
  • 15 Знайко

    6 3 Отговор
    "Някога нашата България също развиваше космическа програма. Ние имахме Георги Иванов и Александър Александров. Проектирахме и произвеждахме сложна апаратура. А сега клечим на бунището на историята." "Видяла жабата, че подковат коня и тя вдигнала крака. Защото искала да да бяга бързо като коня." Та и ние българите, някога сме били толкова напреднала КОСМИЧЕСКА НАЦИЯ. Колкото някога жабата е бягала толкова бързо колкото коня. Та както са казали старите хора: "Всяка жаба да си знае гьола." Най-много в следващите 30 години някой българин да конструира или купи спътник и да плати на някой собственик на ракети да го изведе на орбита. А следващия трети български космонавт, вероятно ще е космически турист платил 200 млн. на Илон Мъск или Ричард Брансън.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 No comment

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Знайко":

    "Тук няма как да не отбележим, че България е била третата държава след СССР и САЩ, която разработва собствени космически храни (при това получили висока оценка). Институтът по криобиология и лиофилизация подготвя различни продукти във вакуум, като се използва и технологията, по която се приготвят храните, за които говорим. У нас методите разработва екипът на академик Цветан Цветанов. За съжаление, обаче, днес няма български продукти на пазара"
  • 17 Позор

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Знайко":

    Да "благодарим" на псевдодемократите за това,че ни върнаха в блатото и ни направиха жаби ли?!
  • 18 kjl

    3 1 Отговор
    Като се има предвид, че наркомана смята да изкара 40 000 сателита в околоземна орбита, то таква роботи за събиране на боклуци из космоса ще трябва да влязат в серийно произвидство. С такива "визионери" ще има да им събираме боклуците с десетилетия.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.