Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 19:02 711 4

Експерт: При кризисна ситуация решенията трябва да се взимат рационално, не емоционално

  • ракета-
  • кризисна ситуация

Реакцията на НАТО по инцидента с ракетите в Полша беше изключително премерена и обрана, смята Любомир Аламанов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правило №2 на кризисните комуникации: Когато възникне кризисна ситуация, не трябва да се реагира спонтанно, а първите пет минути да се използват за успокоение. Решенията трябва да се взимат рационално, а не емоционално.

Реакцията на НАТО по инцидента с ракетите в Полша беше изключително премерена и обрана. В първите минути имаше много възможни варианти:

- ракетата да е руска;

- ракетета да е украинска;

- инцидентът да е случаен;

- атаката да е целенасочена;

- всичко да е само провокация, за да се опънат нервите и някой да не издържи като стане повод за допълнителна ескалация и Путин да си измие ръцете с него.

Затова има създадени кризисни протоколи, за да се намали вероятността някой политик или военен в стреса да направи глупост. И НАТО действаше по протокол. Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, пусна съвсем кратък туит, който съдържаше основните параметри: загриженост, действие по мониториг, перспектива в бъдеще за установяване на фактите. Като по учебник.

Колкото и да ни се иска диктаторът да бъде наказан, не трябва да се допуска емоцията да заглуши разума и да се вземат прибързани решения, които може да доведат до нови проблеми. Трябва да се действа по правилата.

Трудно е, предвид загубените човешки животи, но трябва да се действа по правилата.

(от фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 0 Отговор
    Бе, докато се сберете у бункера и фишеците долетели до Варшава за 1.5 мин, до Берлин за 2.5 мин.
  • 2 Путинофил

    3 1 Отговор
    Няма никакви окраинци, това са руснаци като нашите отцепили се македонци!
    Ленин ги измисли 1922 г.
  • 3 Объркано Атлантиче

    5 0 Отговор
    Какво не ви казват:
    Шолц и после Столтенберг за ракетите в Полша:
    "Нищо от това нямаше да се случи без агресивната война на Русия срещу Украйна."

    Мария Захарова:
    Всичко кое? 8 години регионът кърви! Не знам за „всичко“, но много от това нямаше да се случи със сигурност, ако Съединените щати и страните от НАТО, предимно Германия сред тях, не бяха подкопали социално-политическата система, след като Украйна получи суверенитет, и не внушаваха на хората антируски идеи.

    Ако Съединените щати и НАТО, преди всичко Германия, не бяха сменили управлението в Украйна, не бяха довели политици марионетки, не бяха превърнали боксьорите в кметове и шутовете в президенти, плащайки за свършената мръсна работа с гражданство и пари; ако не бяха извършвали противоконституционни преврати.
    Тъй като германският канцлер е толкова добре запознат с всичко и всичко „разбира“, искам да попитам: ясно ли е вече кой взриви газопроводите Северен Поток 1 и Северен Поток 2? Или все още му е наредено "да не знае"?
  • 4 На Столтенберг

    3 0 Отговор
    ако украинци изнасилят жена му.......ще потвърди че затова е виновна
    Русия и господин Путин.
    Не съм путинист но хайде приключвайте с украйна защото ми омръзнаха тези....
    интриганти.