Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 12:22 5 929 93

На кого пречат "двойните граждани"?!

  • двойно гражданство-
  • българи-
  • чужбина-
  • божидар чеков

В интерес на нацията е строежа на мост към родината

На кого пречат "двойните граждани"?! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трябваше да изтекат цели 30 години, за да стане ясно, че българската избирателна система е котка, която си е захапала опашката. Недоносена рожба на еднопартийната система, тя се роди в борбата за власт на двата клана на БКП, ръководени единият от Лилов, другият от Луканов. Вместо демократичен полъх в крак с новите времена, българският избирателен закон съдържа един куп забрани, условия и пречки, които вместо да улесняват участието на най-голямият брой граждани, изключват свободния избор и реалната представителност на обществото в законодателната власт. Благодарение на този закон Георги Пирински може да бъде кандидат-президент на САЩ, но не и на България. Българските граждани живеещи в Европа са единствените, които имат право да гласуват, но не и да бъдат избирани. След всяко автобусно шествие на наши сънародници, дошли специално от съседна Турция, за да упражняват гражданските си права, избухва за пореден път полемика около двойното гражданство.

Изтощена и обезкървена от няколко поколения партийни пиявици, България не е в състояние да отваря фронт срещу стотиците хиляди нашенци пръснати в чужбина. Не е възможно да се отнема гражданството на хора, чието „престъпление” е че живеят в друга държава. Ниската раждаемост, високата смъртност и обезлюдяването на страната не се нуждаят от патриотарски лозунги. Хиляди са пенсионерите, които живеят благодарение на банковите преводи от чужбина. Почти всяко семейство има дете, баща или майка, които са заминали. Всеки необмислен ход срещу правата на диаспората, независимо от етническото ѝ съдържание или политически убеждения, може да доведе до ново вътрешно и външно напрежение, което с нищо няма да подобри общото положение.

Що се отнася до специфичните проблеми на смесените райони, в Европа има достатъчно примери, чието правно разрешаване е достъпно за всеки държавник. Между Франция и Германия се простират 7 милиона гроба. Безкрайни войни са се водили за Елзас и Лотарингия. Защо по време на избори никакъв автобус с германци не тръгва от Мюнхен, нито с французи от Париж за да гласуват в Страсбург ? Защото „Стара Европа” е извлякла поука от миналото и е бетонирала поуката в своето законодателство. Всеки избирател разполага с избирателна карта. Тя се издава срещу съответната данъчна декларация. Или всеки гласува там, където си изкарва прехраната. Тези които не разполагат с данъчна декларация, получават избирателна карта срещу активно регистриране въз основа на постоянния си адрес. Етническата или религиозна принадлежност са без значение. Избирателното участие е географско, не етническо.

Живеещите извън територията на Франция граждани избират на място свои депутати и сенатори, които впоследствие ги представят в Париж. Погледнати през призмата на френския опит, избирателните права на нашите сънародници от Турция, Европа или Америка могат да бъдат спазени, въз основата на квоти. При сегашното съотношение на българските общности в чужбина, ако от Азия бъдат излъчени 5 депутата, от Европа и Америка би трябвало да се излъчат 25. Тези цифри не са прецизно обосновани, а са цитирани за пример.

Вината за избирателната бъркотия в България не носят притежателите на два паспорта, а законодателите, които не са си свършили работата. Политиците, които от време на време „воюват” срещу двойното гражданство и които са били с къси панталонки по време на тоталитарната система трябва да изхождат от политическата реалност, както настоящата така и тази от близкото минало. Партийно-полицейската диктатура делеше българското общество на две.

Едно номенклатурно малцинство разполагаше с червени паспорти за пътуване в чужбина и едно огромно мнозинство от българския народ, не само нямаше достъп до пътуване на Запад, но дори се нуждаеше от софийско жителство за да живее и работи в столицата. Първите пътуваха по света на държавни разноски, а другите ходеха на „свиждане” до границата с „открит лист”, след като биваха проверявани от органите на сигурността. Когато на някой редови българин му идваше до гуша да живее и работи по разпределение, той поемаше риска да прескочи „желязната завеса”. Поради липса на редовни документи, емигрантите получаваха паспорти от страните, които им даваха убежище. Както на времето, така и днес, всеки българин, успял да се установи на Запад, се гордее с новия си документ за самоличност, защото той го превръща в свободен и равнопоставен гражданин. Днес българите с двойно гражданство са около два милиона!

Въпреки това, не може да се твърди, че добилият чужд паспорт е по-малко българин от сънародниците останали в България. Световно известният оперен певец Борис Христов живя и пя само с италиански паспорт. За всички ценители на оперното изкуство, той остава най-великият български глас. Един от най-големите български възрожденци – Георги Сава Раковски е притежавал френски паспорт. Чуждият документ за самоличност с нищо не му е попречил да постави основите на съвременната българска армия. Стефан Стамболов е притежавал френски паспорт. Кой бе казал, че България е имала французин за министър председател?

Бившият премиер на Гърция, Андреас Папандреу имаше френско гражданство, а синът му Георги – американско. Нито един грък не упрекна династията Папандреу в чуждопоклонничество или липса на патриотизъм. Най-известният английски политик Уистън Чърчил също беше с двойно гражданство. Този факт не му попречи да бъде 15 години министър председател на Англия. Норвежката с двойно гражданство Ева Жоли беше кандидат президент на Франция. Нито един глас не се противопостави на тази кандидатура поради двата ѝ паспорта.

Все повече българи пътуват и работят в чужбина. Политическите им убеждения и култура са разнообразни. Някои от тях милеят за родината, други са безразлични, а трети дори не искат и да чуят повече за България. Въпреки това, не може да се твърди, че останалите в родината, са останали само от родолюбие. Излишно и вредно е противопоставянето на едните срещу другите. В епохата на глобализацията и премахването на границите, запазването на националната принадлежност зависи от далновидността на законодателите. Един ден бабите и дядовците ще напуснат този свят. Тогава ще секнат и банковите преводи от чужбина. С тях и връзката с България ще се скъса.

В интерес на нацията е строежа на мост към родината. Най-прекия път между българите отвън и тези отвътре минава през парламентарната представителност на всички наши сънародници, където и да се намират те.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНАЛизатор

    23 37 Отговор
    На никой не пречат,просто са си тарикати....
  • 2 честен ционист

    41 80 Отговор
    Двоен гражданин е равностойно на чужд агент. Двойните граждани са компромат за всяка национална държава. Как си представяте Кирчо да спре някоя златна концесия, нали ще му вземат гражданството..

    Коментиран от #53, #67, #77, #81

  • 3 Точно така

    63 18 Отговор
    Напълно подкрепям: "...Не е възможно да се отнема гражданството на хора, чието „престъпление” е че живеят в друга държава."!
    А на позьорите и подлизурковците... те си знаят какво.
  • 4 Пречат

    53 17 Отговор
    На мафията и на хора, които публично заявяват, че имат друга родина в сърцето и генезиса си -= на тях пречат. А най-много пречат на тези, чиито далавери спират. Щото, нали, остатъъчното население на територията е прекалено простичко и не може да спре само същитер тези далавери.

    Ако ние като общество не интегрираме емиграцията си към България, то със страната ни е свършено.

    Коментиран от #48

  • 5 Хихихихии.. хихихихии

    21 27 Отговор
    НЕ,...ДВОЙНИТЕ ГРАЖДАНИ ПРЕЧАТ А ...ЛЪЖЦИТЕ СОРОСОИДИ...НАРУШАВЩИ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА!!!! ХИХИХИХИИ.............. ХИХИХИХИИ...... КИКИ ЛЪЖКИНЯТА..КОГО ИЗЛЪГА..ДНЕС??
    ХИХИХИХИИ...... ХИХИХИХИИ........

    Коментиран от #10

  • 6 журналинио

    19 12 Отговор
    Българската конституция не е законна. В противен случай Петков си е абсолютно законен.

    Коментиран от #90

  • 7 Гаргамел

    30 12 Отговор
    Я анализатора да обясни на кой пречи двойното гражданство в холандия например и дали тяхната конституция е писана от Лилов и Луканов?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 отегчен

    29 34 Отговор
    Проблема не е, че е двоен гражданин а, че е нарушил закона. И то основния, конституцията.
    Или е излъгал президента, или президента му е съучастник в това престапление.
    Аман от мисирски статии.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ..mi6osp

    37 12 Отговор
    В случая пречат на Петков да се бори с тези , които са газили закона.
  • 12 Българка

    60 16 Отговор
    Истерията с двойното гражданство на Петков е породена от страх, че ще се разрушава бойково-сарайския модел и кражбите няма да са безконтролни. Парадокс е, че с двойно гражданство може да си избирател, участник в местни избори, дори кмет
    Цинизъм е, че правосъдието в най-големия съд СГС е поверено дори не на българин с двойно граждансто, а на чужденец- руснак без българско гражданство. И това е публично известно по 3 години, но мълчи КС, ВСС, прокуратура, министерство на правосъдието, съдийската колегия.

    Коментиран от #13, #88

  • 13 Евала

    20 11 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Поклон!
  • 14 Избирател

    33 41 Отговор
    "Избягалите" от България не плащат данъци на държавата, не мислят да върнат децата си в България... НО пък искат те да решават кой да управлява нас, които сме в България !?! 😜
    НЕ ! Благодаря ! НЕ!

    Коментиран от #18, #36, #42, #87

  • 15 умен

    16 0 Отговор
    Ай са па и ти , остава да разбереш , че проблемът не е толкова и в гражданството в конкретния случай , ама ти е трудно нещо. Колкото до законодателството и кво пише в него е в болшинството си брак , лобизъм , затвърждаване , абсолютизиране на властта в ръцете на малцинство , превръщане на народа , така любезно наричан суверен в стадо за доене , стрижба , а понякога и направо за дранье.
  • 16 ЗАГЛАВИЕТО Е МАНИПУЛАТИВНО И...

    18 16 Отговор
    ПОДВЕЖДАЩО,...ПО...КОМУНЯГО-СОРОСПИЙСКИ !!!...НИКОЙ ДРУГ ОТ СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ НЕ....ПОДПИСВАТ НЕВЕРНИ ДОКУМЕНТИ И..НЕ ДАВАТ СЪВЕТИ НА НАЙ-ВИСШКЯТ ОРГАН В БЪЛГАРИЯ- КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД!!!
    САМО БОКЛУЦИ КАТО КИКАТА ЛЪЖЕЦА И ФАТМАКА ГО ПРАВЯТ ОТ... МАЛОУМИЕ И НАГЛОСТ ШУМКАРСКА!
  • 17 Гост

    10 12 Отговор
    Чеков дали се е замислял, че говори глупости, които ще рефлектират върху него, като лавина и то в буквалния смисъл!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Аз съм шокиран

    21 19 Отговор
    Хубав лош закона си е закон и се отнася за всички.А който го наруши да си носи последствията.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 аре де

    12 6 Отговор
    Пост-комунистичесите отпадъци са на привършване и България стъпва малко по малко в правилната посока. Тия, другите, дето не го или не искат да разберат, че са вечното вчера, ще се стопят като свещ, рано или късно. Да живее България!

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Говориш за Петолъчките, ДС Бок'луците

    6 15 Отговор

    До коментар #21 от "аре де":

    Създателите на ВИС,.. ХИТЛЕРА, ЕСЕМЕСА, МАЯ ГАЛЕВА , НА КИКИ КАНАДЕЦА- БАЩА МУ, И ЦЕЛАТА ЧЕРВЕНА КОМ-ИЗМЕТ ДО ФАТМАКА?!?
  • 25 Човек

    32 6 Отговор
    Няма гражданство-няма проблем!
    Най-вече двойно.От 2008 год съм само норвежец и изобщо ме боли за здравни каси,вноски и права.Наскоро мой близък си замина,чудо беше по болници без осигуровки.За което сам си беше виновен,мир на праха му.След 5 дни в интензивното го изхвърлиха като парче месо навън.Да бил платил за 5 години назад на касата.Преди да почине сигурно се е обеинявял,защо не ни послуша да дойде във Норвегия.Когато го викахме и днес можеше да е жив,въпреки инсултите.Аз никога няма да се върна на старини във България.Да се подиграват с мен на дърти години.Дори и като чужденец.
    В Норвегия няма никога да те изхвърлят от болница с инсулт.
    Бг стана САЩ.Студенокръвни бизнесмени са докторите.

    Коментиран от #33

  • 26 Георги И

    25 8 Отговор
    дaй бoжe ,вcичкитe ни пoлитици дa ca прecтъпници, кaтo кирил пeткoв и aceн вacилeв. дoкaтo тук мoрaлнитe им cъдници , прaвeхa грaбeжитe 32 гoдини и cъcипвaхa държaвaтa и oщe cтoят нeнaкaзaни,cъщитe тeзи бaндити ,кoитo трябвaшe oтдaвнa дa ca пo зaтвoритe и дa cмe ги зaбрaвили,нaдигaт глac зa cпрaвeдливocт.дaй бoжe пoвeчe прecтъпници, кaтo кирил и aceн в упрaвлeниeтo и пo– мaлкo кaтo бoйкo ,пeeвcки и гeшeв.
  • 27 Човек

    17 4 Отговор
    Тъща ми е с двойно.Норвежко и българско.Норвежците искаха да минат метър,България да била помогнела за пенсията тук.Знаете ли колко е е една бг пенсия им рекох на пенсионното?Толкова колкото ти вадил за ден работа.Като влезнеш да напазариш за 4-5 дни тук и 800 кр заминават,или 1000.Колкото е една бг пенсия.Накрая кандисаха.Затова-само норвежец! Понеже двойното гряжданство е само проблеми!
  • 28 Швейк

    11 5 Отговор
    Чеков, по-лесно е Кирчо да ти вземе канадски паспорт и на теб, отколкото да чакате промени в Конституцията на РБ в близко време.
  • 29 истина е

    21 4 Отговор
    За да си с двойно гражданство трябва да може да 4етеш и пишеш на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК .Вси4ко друго е излишно , защото имаме граждани които знаят само турски !

    Коментиран от #40

  • 30 До честен ционист

    18 7 Отговор
    Толкова си заблуден човече, че реално си нямаш напредстава какви Българи имат двойно гражданство. Това са хората които реално могат да развият всяка икономика! Млади умни и дейни, цяла Америка е създадена от такива хора ! Стой си на село и си харчи 20 лв които си изкарал днес и хейтвай .
  • 31 Съветски

    15 3 Отговор
    Министърът на правосъдието ЯнакиСтоилов обясни, че във връзка с журналистическо запитване е направил проверка за гражданството на шефана СГС съдия Трифонов. Тя е установила, че той няма българско гражданство. Министърът допълни, че при пресъставянето на акта за раждане на Трифонов не са били установени основания за придобиване на българско гражданство."Не е посочено основание за създаването. Тъй като той е роден извън страната, трябва да е придобил друго гражданство" Защо некаже,че е родене вСССР.
  • 32 Поредните чековизми

    13 9 Отговор
    Абе чеков, проблемът не е в двойното гражданство, а в моралът на този за когото си слово блудствал. Попълването на декларация с невярно съдържание си е престъпление, както за тези с двойно гражданство, така и за тези без. Схвана ли?

    Коментиран от #58

  • 33 Мухльо

    7 9 Отговор

    До коментар #25 от "Човек":

    Норвежец си а висиш в бг сайтове.Защо ли.

    Коментиран от #35

  • 34 Човек

    20 8 Отговор
    Мой съвет към тези където не смятат да живеят във България!
    Махайте го това бг гражданство,взимайте си близките при вас на старини(моите всички отдавна починаха)и не се занимавайтв с глупости.Познавам напоследък хора които са били светила в науката и спорта-взеха норвежко гражданство и продадоха всичко във България.Аз също в скоро време ще се отърва от имоти и товари там.Няма да се оправи България,разберете го.Човешкия фактор и материал го няма вече там.
    Останаха пишман тарикатите да си се таковат един друг кой е по-хитър.

    Коментиран от #82

  • 35 Човек

    28 3 Отговор

    До коментар #33 от "Мухльо":

    Защото въпреки всичко ме боли за България.Там съм се родил и изрястнал до 29 год възраст.Скоро съм на 50 години.
    20 години чаках нещо да се промени към по-добро.
    Уви..само по-зле става!
    Във всички аспекти.
  • 36 от чужбина

    21 7 Отговор

    До коментар #14 от "Избирател":

    А бе ти от ония „българи“ ли си дето не плащат данъци, получават само помощи и многолюдната им челяд не знае български,защото не ходи на училище. Ти знаеш ли,че българите живеещи в чужбина също плащат данъци в Булгария, защото имат поне един имот, всяко лято си идват в България и оставят немалка сума за българския туризъм и освен това плащат ,за да могат децата им да пишат и говорят български език, за българско училище в чужбина.Така, че не пиши глупости, неграмотнико...
  • 37 Фффффф

    7 5 Отговор
    Пречат на хора, които не са достойни и за едно гражданство
  • 38 ТО И

    14 5 Отговор
    ФЕРДИНАНД И ДРУГИ НАШИ УПРАВНИЦИ СА БУЛЕ НЕ СЪС
    ДВОЙНО А ЧУЖДИ И. СЕГА ЕДИН
    СМЕЛ УМЕН ЧОВЕК ВИ ПРЕЧИ.
    НЕ ИЗЧЕГЪРТВАНЕ А СЪД И ЗАТВОР
    ЗА МУШИКИТЕ И КРАДЦИТЕ ОКОПАЛИ СЕ ВЪВ ВЛАСТТА. ТУЛУПЧЕТО И КАЛИНКИ ТЕ СИ
    МИСЛЕХА, ЧЕ ЩЕ ВЕКУВАТ НА
    ТРОНА. НЕЕЕЕСЕ СЛУЧИ.
  • 39 Човек

    16 5 Отговор
    Оставете етническите турци настрана.И техните не ги приемат за свои.В чужбина трябва след като излезнеш,да можеш да говориш и пишеш на езика където живееш.
    Очите ми виждат друго-По над 10+ години има българи тук,норвежки йок!
    Планета пайнер и ракията няма да ги научат на норвежки .Аз езика го започнах още докато чаках посолсва и визи навремето.В Норвегия съм ползвал английски точно 1 година.И втория път като дойдох тук,говорех вече норвежки Цяла зима на 2001 година учих сам във бг норвежки от учебник и слушах дискове за произношение.След 3 години вече го говорех много добре,даже и на диалекти.
    Така че,всичко е до стимул.
    И все пак до някаква интелигентност предполагам.
    Няма лесен път към успеха.
  • 40 МИЧ

    10 3 Отговор

    До коментар #29 от "истина е":

    Не само те , вече и децата родени в чужбина не могат да четат и пишат на Български език .Те също са с двойно гражданство , могат да говорят ама техните не са имали време да ги научат да пишат и четат на кирилица!

    Коментиран от #45, #46

  • 41 С двойно гражданство

    16 3 Отговор
    Анан от умници пишещи тук. Никога няма да се откажа от двойното си гражданство - и ДА до като живях в чужбина не съм пропуснал да си платя осигуровки или данък на имуществото си, да не говорим колко пари пращаме на роднини в България годишно - така, че коментари от сорта на всички които живеят в чужбина нямат право да гласуват или да имат право на мнение по въпроса защото не живеят в България и не били плащали данъци - са в голяма грешка! Стойте си по селата там и кротко! Злобата на някои хора е просто нереална!
  • 42 Човек

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Избирател":

    Вече повечето узряха че България няма да я бъде И най-гилемите патриоти тук на чалга,Слави и тупане в гърдите го осъзнаха.
    И им потънаха гемиите.
    Уж дойдоха за малко,ама вече са над 10 години тък повечето.
    Ще се сетят Къде да бяха дошли с интелигентност от бг?!
    Аз съм от малък град,но никога дори и в бг чалга не съм слушал.От 6 клас съм рокаджия и метъл фен.
    Кел файда че ми идват от Варна,Добрич,Силистра,София,Русе и пр..а са бесни чалгари!
    Е..кой е живял в град,макар и малък?!
    Май не са те.С манията за гражданчета.
    Или си човек или не.Идват си с манталитета.И така ще си умрат.Пред Планета пайнер на телевизорите.
  • 43 Неизвестен.

    7 6 Отговор
    Двойно гражданство,не пречи на никой..ДПС,сдс,,и Герб,да се пратят в задния двор на бг.историята..И,в затвора.!!Кой,,където е работил последните 20 г ,до 65,,от там се пенсионирва!..Закон ,трябва!.Турци ,в Турция,германци в Германия,испанци в Испания,италиянци в Италия,и т.н...
  • 44 Ленин

    7 5 Отговор
    На Конституцията Чеков, на Конституцията! Не е домислена - един закон не можем да измислим като хората! Прости сме!
  • 45 Човек

    10 3 Отговор

    До коментар #40 от "МИЧ":

    Сина ми може да четв,пише донякъдв и говори български Макар никога да не бил на курс за език тук.Така и не се пречупи да започне.Децата растат в друга среда тук.От 1 клас учат английски и норвежки След 6 клас някои записват испански или друг чужд език.Нормално явление е норвежците да говорят поне по два чужди езика,освен майчиния.
    Имам норвежец приятел който знае английски,немски,френски и малко руски.Даже и на български почна да казва думи. Това във бг няма как да се случи.
    Така че не съдете без да сте живяли навън .Синът ми едва ли някога ще се върне във България.Той е роден тук.И е бил само летата там,за месец.И двамата сме българи,така че у нас само на български.
  • 46 МИЧ

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "МИЧ":

    Не съдя никой , моите близки са така .просто вече трябва да го имаме предвид!
  • 47 Некой си

    7 7 Отговор
    Докато има двоен аршин за различни хора, ще имаме проблеми с правосъдие, законодателство, здравеопазване и образование.
    Не се научихте, че закони се променят от законодателния орган и се тълкуват единствено от съдиите.
    Не мога да повярвам, че хора, които врещят за законност и правов ред, след 3 минути казват "Абе, той е много принципен и може да приемем неговото закононарушение, щото после ще оправи цялата система."
  • 48 БОБО

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Пречат":

    То точно тези дето нямат двойно гражданство като ББ например, целуват не ръка а не знам си какво там на чуждите държавници за да ни докарат на тоя хал. Не са те виновни, че крадат и съсипват държавата! Ние сме виновни, че гласуваме за тях!
  • 49 Механик

    9 6 Отговор
    Обяснявам за крайно умните, като тоя Чеков!
    Не може да бъде поставян на отговорен, държавен пост, човек с чуждо гражданство, защото не се знае дали няма да работи в полза на другата си родина. Това не се допуска в никоя държава.
    Не ми отговаряйте, а си помислете, ако въпросният Ники имаше и руско гражданство, какви пасквили щяха да се говорят по негов адрес.
    Но понеже е канадец, демек "от нашите", това гражданство вече не е проблем. Нали така, сороснята?
    ОСВЕН ТОВА, този е подал документ с невярно съдържание. Това е подсъдимо, а той не е достоен за поста си. ОСВЕН ТОВА, хора уличени в криминални прояви ПО ЗАКОН не могат да се поставят на държавни постове.
    В една нормална държава, тоя вече щеше да си е подал оставката и да дава показания при следовател.

    Коментиран от #59

  • 50 Шайба

    6 4 Отговор
    Не подвеждайте хората с евтини манипулации!Пирински няма как да стане президент на САЩ,защото не е роден там,такъв им е закона!

    Коментиран от #52, #54

  • 51 Шайба

    7 2 Отговор
    За да се кандидатираш за президент на Щатите,трябва задължително да си роден там и да имаш съответния родилен сертификат,това че имаш и друго гражданство не е проблем,но само ако си роден там.
  • 52 Съдията Дред

    5 1 Отговор

    До коментар #50 от "Шайба":

    Всъщност, Пирински е роден в Ню Йорк, но не знам дали това е достатъчно за да се кандидатира за президент на УСА. То ограничението в нашата Конституция за "български гражданин по рождение" е именно за него, а ограничението последните 5 години да е живял в България е заради Симеончо. Той и затова не се кандидатира за президент , а направи НДСВ.
  • 53 Винету

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    дъпъсъто пък си издигнахте чист турчин, даже и български не знае
  • 54 Хи хи

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "Шайба":

    Шайба , що манипулираш ? Прочети къде е роден Пирински и какво гражданство има ,лесно е !

    Коментиран от #57

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Нормален човек

    7 1 Отговор
    Въпросът с гласуването е много сложен и комплексен. Първо трябва да си отговорим на въпроса всеки ли има право на глас, и ако ДА, защо.
    Кое поражда това право? Ако е гражданството, то тогава въпроса за двойното гражданство е съвсем резонен.
    Ако е платените данъци в държавата, защото избраните политици харчат точно тези пари, то тогава е почти неотносим. Ако плащаш данъци в България и имаш двойно гражданство не е проблем 👍
    Но да речем, че имаш наше и чуждо дражданство, не живееш в България от години, не плащаш данъци тук, еми кое ти дава право на глас????
    И ако нашето гражданство не ти е по рождение, изниква още по тежкият въпрос - как въобще си го получил.
    Въпросът си е сложен 🤔
  • 57 Шайба

    5 2 Отговор

    До коментар #54 от "Хи хи":

    Докато не покаже нагледно истински заверен родилен сертификат,няма да повярвам,че Пирински е роден в САЩ! Обама например със фалшив сертификат стана президент,но някои удобно си затвориха очите,защото обслужваше добре глобалистките им интереси.
  • 58 божидар чеков

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Поредните чековизми":

    Съжалявам, че нищо не си разбрал! Не ме интересува "декларацията", а представителността, резултат на изборно сито. В случая Петков, такова няма!
  • 59 божидар чеков

    7 3 Отговор

    До коментар #49 от "Механик":

    Съжалявам, че не сте разбрал нищо от публикацията ми! Аз не защитавам Кирчо от Канада, а гражданските права права на 2 милиона българи! Кирчо е "парашутист" - не избран, а назначен!

    Коментиран от #63, #65

  • 60 Гоуст

    3 1 Отговор
    Автора защо не направи анализ на двойното гражданство на Евелин Банев-Брендо. Само за пример го давам. Или как процедират правосъдните системи в света при двойно гражданство. Да кажем Американско и...., Израелско и...., и така нататък.
  • 61 Симо

    6 2 Отговор
    Човек трябва да има позиция и да я изказва ясно. Мъглявоста на двойното гражданство е скриването на позиция и желание за облагодетелстване от две майки. Трябва гласуващите и тези които са в парламента да бъдат само българи, да го заявят категорично и да не се срамуват от това.
  • 62 Кристиян

    7 1 Отговор
    Всеки може да работи и живее в чужбина и пак да си е българин. Сега много станаха "полубългарите". Вместо да говорят от странство и да чакат да се оправи България, да си дойдат и дадат своя принос за това.
    Ботев е прав....
  • 63 Шайба

    10 2 Отговор

    До коментар #59 от "божидар чеков":

    Щом защитавате правата на гражданите я кажете тогава какво прави партия като ДПС от 30 години във властта при това доказано противоконституционна,понеже е на етнически принцип съставена и защитава правата единствено на строго определено малцинство или за такива груби нарушения на конституцията не се говори!

    Коментиран от #64, #76

  • 64 Пепо

    2 8 Отговор

    До коментар #63 от "Шайба":

    Ей това не ми е ясно :" доказано противоконституционна".Кой го доказа , как го доказа, пред кого го доказа ?

    Коментиран от #66, #72

  • 65 Шайба

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "божидар чеков":

    Много избирателно ги защитавате тия права,бре Чеков!Вълкът се разхожда свободно из кошарата,вие кокошките сте тръгнали да гоните,че да ни защитавате от тях!
  • 66 Шайба

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "Пепо":

    Сами са се доказали и всеки ден се доказват,ама българите са мишки и не смеят да ги санкционират,понеже се страхуват от Турция.

    Коментиран от #70, #71

  • 67 Отряд1

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Светът се променя. Има огромна разлика между светъте днес и това, което е бил през 1500 г. както и през 1900 г, та дори и през 2000 г. Да светът се променя, но не и България. Тя остава закотвена някъде в миналото около загубите във войните които сме водели. Може би ако ги бяхме спечелили щеше да е друго, никой не знае, но днес родната реалност е като изоставащо в обучението си дете.
    Хората все още вярват в националната им принадлежност, която ги отличава както културно, така и човешки. Хората днес все още са разделени на вярващи и невярващи, на наши и чужди, и никой не разбира, че изходът е всички заедно, включително и гърците, и турците е да заживеем като граждани на света, а не като граждани на държавите си...
    Това е следващата еволюционна стъпка, а това, което ще ни подтикне да я направим, ще е следващата световна война, предизвикана в основите си именно от разделението, в което все още вярват хората...

    Дано да не съм жив, или ако е другоятче, дано бързо да умра, а не в мъки... пожелавам го на всеки.

    Коментиран от #73, #75

  • 68 ЮЛИАНА

    6 1 Отговор
    И ПОМНЕТЕ ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ
  • 69 Не прави сравнение с Франция.

    8 3 Отговор
    България и Франция са несравними величини.Различни са причините поради, които емигрира един французин и един българин. Стандартът на живот на българин във Франция и на българин в България е коренно различен и скоро никой не очаква вече някаква положителна промяна за тези, които са тук.Ярък пример е участието на хиляди българи в чужбина, в последните избори , които подкрепиха Слави. Някой от тях да се е върнал в България ? В момента гледат сеир и с насмешка сънародниците си. Как те ще живеят при висок стандарт в друга държава, пък ще управляват бедните в България. Който иска да управлява да дойде най-малко 5 години да се пържи тук.
  • 70 Шайба

    5 3 Отговор

    До коментар #66 от "Шайба":

    Не мога да не цитирам тук Ицо Хазарта,който тъврде добре е описал нагаждаческата и раболепна природа на българина пред силните на деня: "Мишки срещу мене църкат.като ме видят познай къде си бъркат!"
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Шайба

    4 3 Отговор

    До коментар #64 от "Пепо":

    Не гледа ли по националната телевизия как президента Радев им се опъна на 4 очи,а онези си глътнаха езиците и започнаха да пелтечат и увъртат!
  • 73 Шайба

    5 0 Отговор

    До коментар #67 от "Отряд1":

    Разделението на народите е наложено свише от Бога още от Вавилонско време и бариерите са непреодолими с цел да не вършим отново същите глупости,единният свят е химера и всеки който се бори за него се бори и против божията воля,демек напразно хаби време и усилия!

    Коментиран от #89

  • 74 Чуков ппрас

    7 3 Отговор
    Само роден в САЩ има право да се кандидатира за президент.Българин с двойно гражданство не може да бъде министър или президент.Точка.
  • 75 Някога

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Отряд1":

    учебник по история отварял ли си ?
  • 76 божидар чеков

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "Шайба":

    Писал съм десетки статии срещу признаването на ДПС! В настоящата предлагам избирателна квота за българите от Азия. Познайте какво ще стане с "крепостта" ДПС, ако български граждани от Турция излъчат свои представинтели извън ДПС?
  • 77 айде бе

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ами тогава защо има избирателни сексии в чужбина бе нюхал, по твоята логика трябва да гласуват само тези дето са в българия,..
  • 78 ЧОБАНИН

    2 2 Отговор
    ДА ЗАЩИТИМ ПИНГ ОПА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ НАЩА ГОРДОСТ НЕ ГЕНЕАЛ А НАПРАВО ГЕНЕРАЛИСИМУС НЕ МОЖЕ КОНСТИТУЦИЯТА ДА Е ПО ГОРЕ ОТ НАЙ ГОРНИЯ ГЕНЕРАЛИСИМУС РАДЕВ ТОИ КАТО ЕДНО МОИСЕЙ ЩЪ НЪ ПРЕХВИРЛИ ПРЕЗ БАТАКА ЗАБЪРКАН ОТ САМИЯ НЕГО НО НЯМА ДА Е ЛЕСНО ЩЕ ТРАЕ 40 ГОДИНИ ИТОЛКОВА
  • 79 АЛО ПОЧТЕННИТЕ

    5 0 Отговор
    НЕПОЧТЕННО И НЕМОРАЛНО Е ДА ГЛАСУВАШ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВА В КОЯТО НЕ РАБОТИШ И НЕ ВНАСЯШ ДАНЪЦИ А КАМО ЛИ АКО СИ С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО ДА Я УПРАВЛЯВАШ /МНОГО ПОВЕЧЕ МОРАЛНО ОСНОВАНИЕ ИМАТ РУСНАЦИТЕ АНГЛИЧАНИТЕ И ПР КОЙТО ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ В БГ ДА МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ ОТ КОЛКОТО НЯКОЙ КИТО ЖИВЕЕ В АМЕРИКА И СЕ Е ПРИБИРА В БГ САМО ЗА ДА ВЗЕМЕ РЕНТАТА ОТ НИВИТЕ НА ДЯДО СИ

    Коментиран от #80

  • 80 ЧОБАНИН

    4 1 Отговор

    До коментар #79 от "АЛО ПОЧТЕННИТЕ":

    БЪЛГАРСКИТЕ ЕМИГРАНТИ ПО СВЕТА В ПО ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ СА ЧЕСТНИ И ПОЧТЕННИ ХОРА И НЕ ГЛАСУВАТ
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Стрелата

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Човек":

    Eee... то нефта в Северно море ща свърши и ще се свърши и с норвежкия социализъм...,ако до тогава не са ти взели детето или не те е опукал някой нов Брайвик... със стрели.
  • 83 Две бозки

    4 3 Отговор
    Не съм срещу двойното гражданство,нооо... хора с двойно гражданство не бива да управляват никъде по света. Двойното гражданство е като раздвоението на личността и си е вид психическо разстройство,тоест все едно на луд да си поверявям съдбата. Най-малкотодвойните граждани са си чисто и просто Андрешковци и дорде може цоцат от две бозки. Чеков е същото лакомо ягнище,ако и да е дърт рептил.
  • 84 Българите живеещи

    3 2 Отговор
    постоянно в чужбина да развиват политическа дейност в страната на пребиваването., ако местните закони им позволяват. В българската политика те нямат място. Ще стане страшно. Не е ли достатъчна конфронтацията между отделните партий вътре в страната, за да се създаде още по-голямо напрежение от хора живеещи извън нея.България няма да узаконява мегаломанските властови амбиции на хора, които са я напуснали по собствено желание. "Двамата братя "са се нагърбили със задачата да променят законодателството у нас.Няма да е изненада, ако следващата им стъпка е закон позволяващ участието на чуждестранни граждани в българското правителство.
  • 85 Професор

    5 1 Отговор
    Чеков, излиянието ти е напълно неточно и абсолютно подвеждащо. ПЪРВО, Чеков, Чърчил става ПОЧЕТЕН гражданин на САЩ през 1963 г. ВТОРО, другите ти примери също са напълно и нарочно подвеждащи. Папандреу, например, се ОТКАЗВА от американско гражданство, защо удобно пропусна този факт, Чеков? ТРЕТО. Ти си уверен, че в епохата на глобализма няма значение кой на коя държава е гражданин. Ние пък сме сигурни, че епохата на глобализма ще свърши МНОГО СКОРО, с провала на идеологията на глобал-социализма. ТАКА ЧЕ, Чеков, спазвай Божиите заповеди и предимно тази: НЕ ЛЪЖИ!
  • 86 Подкрепям

    2 6 Отговор
    Щом великите демокрации приемат двойното гражданство за нормално защо ние да се правим на по-умни. Добра статия с истински аргументи.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Komapak

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Очевидно добре се справя. Нивото на съдебната ни система е такова, че моето предложение е българи изобщо да не участват. Направо да заменим цялата съдебна система пък дано да заработи... Тогава може и в шенген да ни приемат😀

    Коментиран от #93

  • 89 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #73 от "Шайба":

    Ти май се шегуваш? За глобал-социалистите Бог НЯМА и Библията трябва да се забрани със закон. За тях светът е глобално село, на което трябва да се повери отглеждането на децата (които случайно са се родили така или иначе, понеже се приема за нормално жените да абортират).
  • 90 пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "журналинио":

    царя и избирателите на дпс какви са
  • 91 Зевс

    2 1 Отговор
    Двойните граждани са" трън" в очите на предишната власт. Освен за плащане на данъци, наливане на свежи пари, като инвестиции и помощ на близки и роднини ето за това са добри двойните граждани. Но нека настояща предишна и бъдеща власт имат едно на ум, че тези граждани без значение от етническия им произход ще им дишат във вратовете и ще диктуват изборния и политическия живот в България.
  • 92 безпартиен

    1 1 Отговор
    Законите добри или лоши трябва да се спазват!Нарушенията на законите трябва да се наказват!Така 45 години едни лица взели оръжие в ръка и излезли в нелегалност с цел сваляне на законно избрано управление,получаваха привилегии немислими за останалите!А те просто са нарушили законите-дори и лоши и несправедливи!Направете го този номер сега с нелегалност и така да промените законите?!Ами веднага ще бъдете обявени за терористи а не освободители!Казано накратко-нарушил закона подлежи на санкция!
  • 93 Киро казана

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "Komapak":

    Щом ще са чужденци предлагам да изберем Родриго Дутерте за президент други не ни трябват, той ще ги намести всичките отгоре-надолу.