Last news in Fakti

3 Април, 2022 13:00 11 876 225

Руската убийствена политика за българите

  • руска политика-
  • българи-
  • георги раковски

Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини

Руската убийствена политика за българите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На днешния (вчерашния - бел. ред.) ден, 2 април, през 1821 е роден създателят на революционното движение за освобождение на България и идеолог на българското Възраждане Георги Стойков (Сава) Раковски. Това е откъс от брошурата на Георги Стойков Раковски “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”, издадена за пръв път през 1861 г. в Букурещ. За второто издание през 1886 г. предговор пише Захари Стоянов. Фототипно издание на брошурата излезе през 1998 г. Откъсът е публикуван в manolov.blog

„Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!

Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания! Във Видинската бедна област тия народоубийци са успели да придумат и измамят много челяди и във Видин се е отворила явна канцелария, де ходят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно чрез подкупниците си и от страна уж на турското правителство, че ако не се преселят в Русия, щат ги пресели после насила в Азия.

Лъжа лукава! Само да измамят простаго народа да се пресели. Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти.

Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования ѝ дали.

Послушайте, братя Българе, а особено вие от Видинска област! Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование. Това е познато беки от целия свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си. До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техният език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и руси!

Руското царство от времето на княза им Светослава (969-976) е почнало да се усилва и да напада явно на българите. Той, Светослав, като го бяха наели със заплата Българете да дойде да им помогне против византийците и против царя им Петра, Симеонова сина, защото той, руският княз Светослав, щом влезе в България, почна да плени и да граби и поиска му се даже да я завладей, щото ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се против него, изгониха го от България с помощта на Византийците и най-после Българите в Южна Русия, на Днепра река, избиха му всичкото войнство и него самого.От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите никакви приятелски сношения не са имали с Русите. Великий Петър Първи е почнал да мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да интригува против Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а именно против Кантимира, Молдавского княза. Той, злочестивий княз, измамен от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да остави Молдавското княжество и да побегне в Русия, отдето намалко остана да го предадат неприятелите му на турците!

От тях времена, като почна да слабей Турция, Русите започнаха често да минуват Дунава и да разоряват бедното ни Отечество. Колкото пъти руските войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е претърпяло нашето бедно Отечество. От една страна, необузданото тогавашно нередовно турско войнство е пленило, клало, грабило и робило Българите, а от друга страна, руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села! А кога са се връщали, или победоносци, или победени, карали и отвличали са насила по няколко хиляди български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда!

(…)Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие.

На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител! Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за духовенството въпрос и употребила е всички лукави средства да унищожи това народно искане, та да останат Българите пак под гръцко-фенерското духовно робство; защото тя знай, че ако българите добият независимото си свещенство, то не ще ѝ веке допусти да мами и разорява българский беден народ, както е досега струвала и днес струва.

(…)Тия пари, що ви обещава и ви дава сега лукавото руско правителство, за да ви измами, са нищо при такива потребности и нужди, които ви чакат тамо, и те се твърде лесно разносят. С тех пари Русия ще ви завърже с железни вериги тъй силно, щото като станете нейни черни робове, ще ги заплащате вие и потомците ви с кръвта и с живота си! А ето как ще ви настанят, щом идете тамо: Ще ви продадат и споделят на някои си спахии (помещики), които като ви определят по една част земя да си направите по-прости и по-бедни още и от цигански колиби, ще ви карат насила с кнута (бич руски) деня и нощя да им работите като коне, само за едно облекло и за една прехрана! Кожи необработени и черен като земя хляб! Вие ще бъдете техни вечни роби и те ще ви продават един другиму си като добитък, когато им скимне! О! Какъв срам за Вас! Тамо няма уплаквание пред никого си; защото от онова място, в което ви заклещят един път, не можете ся помръдна никъде!

Я смислете, мили българи, какъв тежък грях навличате на себе си, като отивате сами самоволно да заробите домородствата си? Де оставяте дядови си и бащини си гробове? Техните души и сенки щат ви преследоват дето и да идете и щат ви всякога мъчи душевно, като ви говорят:“О, неблагодарни синове! Де оставихте нашите кости? Кой ще да ни прелива и посещава гробовете, като вие ни оставяте!”А в Русия освен голите и дивите пустини, както казахме по-горе, чака ви онова тежко робство, от което никога не можете се веки отърва!

Можете да кажете, че ви заплашват и вие затова се преселяте: това е една ваша най-голяма слабост, ако вие с едно голо и просто заплашване оставите бащино си свято огнище, къщи и покъщнини, имане и добитък, такава плодовита и благоразтворена земя, която нашите онези храбри и славни праотци с толкова кърви са добили и бранили и преславно име оставили ­ да оставите сичко това блаженство и да идете на пусти места, дето ви чака най-голяма бедност и още вечното робство! Тая ваша постъпка, ако я направите, от всякого ще се укори и вие ще бъдете укорени и поругани от цял свят. Никакво заплашване, никакво насилие не треба да ви поколебай от местата ви, на които сте се родили и отхранили, на които сте нашли толкова добрини от славните си прадеди и на които лежат и почиват нихните кости. Никой не може да ви насили да оставите имането си, но и ако такова нещо си се опитат да ви направят, което никога не вярваме да бъде, вие треба като юнаци да предпочетете да пролейте кръвта си над гробовете на дедите и бащите си, а не да бегате като жени и мършави человеци.

С надежда, че щете послуша тия спасителни за вас речи и щете престане отсега нататък занапред да се селите или разбегвате по чужди земи, оставам ваш съотечественик, молитвующ ви здраве и вразумление от Бога“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 153 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Sieg

    92 141 Отговор
    Стига ПРОПАГАНДА!

    Коментиран от #8, #212

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Даа

    88 148 Отговор
    Поредната плюнка от журналист плюнка.
  • 5 Азовците миришат

    77 131 Отговор
    Каква е тази боза !?!!!

    Коментиран от #20

  • 6 АнтиГост

    154 60 Отговор
    Тази статия - задължително в матурите !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 българин

    169 46 Отговор

    До коментар #2 от "Sieg":

    Ти не си с българско самосъзнание, щом отричаш великият българин Раковски!!!

    Коментиран от #16

  • 9 ЗА ИЗМЯНА КЪМ БЪЛГАРСКИЯТ РОД

    119 51 Отговор
    И РОДИНА,..ПРИСЪДАТА Е САМО ЕДНА,.. ПУТЬОРОБИ .... С.М.ЪРТ!
  • 10 българин

    106 28 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Ти не си с българско самосъзнание щом отричаш великият българин раковски!!!

    Коментиран от #35

  • 11 Надминахте и Гьобелс

    58 109 Отговор
    Всички соросоиди са ги мобилизирали. Тоя аФтор съм го гледал как с благ глас хортува по телевизиите. Накрая си показа вълчия нрав зад овча кожа
  • 12 Оверкил

    41 128 Отговор
    Къв е тоя бе,кой го познава?! Казвал се Г.С.Раковски,написал едно книжле "Горски пътник" е,и? А па сега всеки драскач-русофоб да се възвеличава в ранг-полубог.Че той Найчо Тицин,дето иска да кръщава площади на бандерите е по-известен като списовател от него,хахахаха

    Коментиран от #27, #33, #50, #101

  • 13 Ние сме

    26 8 Отговор
    Малък. Но много
  • 14 Основният въпрос

    56 79 Отговор
    На кого днес е изгодно да се мразим с руснаците и да сме врагове? Чии интереси обслужва такава омраза и вражда?

    Коментиран от #51, #213

  • 15 Раданч Татлъту

    59 110 Отговор
    За какво отечество България говори тоя масон през 1861г???Тогава сме били част от Османската империя,и до днес щяхме да сме си там,ако не се бяха намесили руснаците !👍👍👍
  • 16 Sieg

    52 72 Отговор

    До коментар #8 от "българин":

    Можем да цитираме други големи БЪЛГАРИ , които се изказват много ласкаво за братска РУСИЯ. Ако ти ги отричаш , то ти с българско самосъзнание ли си????

    Коментиран от #41, #43, #107

  • 17 Руската политика

    53 94 Отговор
    Тя ни освободи два пъти и възроди българската държавност.Раковски си го четете за сведение.

    Коментиран от #34

  • 18 САТЪРА НА ХАНА

    43 68 Отговор
    МРАЗЯ ФАШИЗМА И РУСОФОБИТЕ
    ...
    ГЕОРГИ РАКОВСКИ Е РОДЕН СЪБИ СТАЙКОВ ПОПОВИЧ
    .....
    И САМ СЕ ПРЕКРЪСТВА НА ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ
    В ЧЕСТ НА ВУЙЧО СИ КАПИТАНА ОТ РУСКАТА АРМИЯ И БЪЛГАРСКИ РЕВОЦИОНЕР КАПИТАН ГЕОРГИ МАМАРЧЕВ

    Коментиран от #23, #37, #223

  • 19 MTGонтан

    109 33 Отговор
    Да се прочете от всички русороби с промит мозък .
    Да се прочете и от всички подкрепящи "освободителите" .
    Днес по същия начин "освобождават" от бъдеще и Украйна .
    До автора на статията , моля публикувайте и статия описваща "освобожденито" на Гърция и Сърбия , 60-80 г преди България , и защо руските войски минават през Бг за да "освободят" съседите , но нас ни пропускат - 2 пъти ! Няма освободители , има руски интереси !

    Коментиран от #21

  • 20 да ти кажа

    41 16 Отговор

    До коментар #5 от "Азовците миришат":

    Боза се плацика в празната ти кратуна....
  • 21 САТЪРА НА ХАНА

    32 36 Отговор

    До коментар #19 от "MTGонтан":

    А ТИ ПРОЧЕТИ
    КОЙ Е ВУЙЧОТО НА РАКОВСКИ
    ..
    ГЕРОЯ КАПИТАН ОТ РУСКАТА АРМИЯ ГЕОРГИ МАМАРЧЕВ :)

    Коментиран от #78, #224

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 !!!?

    58 30 Отговор
    За руската политика вече на всеки му е ясно. Публикувайте нещо за английската, турската, или гръцка политика за българите, че там работите са в пъти по-лоши
  • 25 Дааа

    80 32 Отговор
    Руските монголоиди никога не са ни признавали за хора. При всичките руско-турски войни са отвличали хиляди българи, които да им населяват дивите територии. Колкото сме по-далеч от примитивните рашистки варвари - толкова по-добре!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БББ

    23 7 Отговор

    До коментар #12 от "Оверкил":

    Аман от неандерталци които се мислят за хомосапиенс.🤮
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Обективно

    82 28 Отговор
    Тази статия е за всеки българин, който може да мисли с главата си, който може да чете, да провери, да се убеди в истините казани от автора!
    Огромно “БЛАГОДАРЯ” за факти.бг! Доказвате, че публикувате ФАКТИ! Не внушавате, не лъжете и не увъртате, около историята и събитията в днешния свят. Българи, четете????
  • 30 Ти ли бе

    54 20 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Ще казваш какво да се трие, тука няма роскомандзор. Чиба у мать си пут к ина

    Коментиран от #173

  • 31 552233

    70 29 Отговор
    естествено че невежите русороби не са чел Раковски , те не знаят че всички наши възрожденци национални герои са били против руската кочина , те не знаят че Захари Стоянов казва „Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя” .....русофилите са национални предатели не от вчера , малко ви треби Стамболов вас

    Коментиран от #52, #100

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 да питам

    28 9 Отговор

    До коментар #12 от "Оверкил":

    Че ти пък кой си бе, го..ньо? Знае ли те някой..познава ли те. Какво полезно си свършил, освен сутрин да напълниш тоалетната чиния,а?

    Коментиран от #53

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Анти-маймуна

    13 47 Отговор
    Този е предател масон, който е работел за разбиването на Османската империя и раждането на Израел в османска Палестина.
  • 37 proi4o

    6 10 Отговор

    До коментар #18 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Поздрави на DETROIT ! :))
  • 38 САТЪРА НА ХАНА

    19 27 Отговор
    ЛАТИНСКИТЕ РУСОФОБИ НЕ СИ ЗНАЯТ ИСТОРИЯТА
    .... ВУЙЧОТО НА РАКОВСКИ КАПИТАН ГЕОРГИ МАМАРЧЕВ УЧАСТВА В ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СИЛИСТРА 1829 ГОДИНА

    Коментиран от #192, #222

  • 39 Комон Сенс

    26 13 Отговор
    Логично (заради нуждата от вънпна пордкрепа) през Възраждането се формират всякакви "фили" - русофили, германофили, англофили, туркофили, гръкофили, сърбофили (мани), франкофили........ Всички те под една или друга форма (за да докажат тезата си) са пустосвали "филиите" на опонентите си, от там се посява и зрънцето на "фобиите".... Историците вече разбраха тезата ми. Между другото, освен външнопоилитическия дебат, идеологичеки нещата са били съшо така много пъстри - предлагат се ,оборват се и се прокарват всички възможни модерни идеологии за времето си.

    Да, руската политика не е била изцяло алтруистична и пробългарска, както се е внушавало 45 години, но и обратното не е вярно. Апропо, ничия политика никога не е била изцяло алтруистична към която и да е чужда държава.
    Съответно, подобни статии като тази по-горе са актуални, но актуални към 1991-а година. Към днешна дата са банализирани и звучат еклектично-едностранчиво

    Време е да бием шута на чуждите лобисти и да дадем приоритет на истиснкия български политически дебат. Така както са го водили нашите върожденици, апропо.
    За съжаление, да гледаш на света от българската камбанария е много самотно знаятие в напе време... при толкова много продажници.
    Заповядайте на моята/наша камбанария!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Кой ти каза

    25 8 Отговор

    До коментар #16 от "Sieg":

    че са ГОЛЕМИ,някоя баба на пазара ли? И първо ми ги изброй поименно,щото и Тиквата беше ГОЛЯМ,и И.Костов беше ГОЛЯМ,колкото Стамболов,и...аман от ГОЛЕМИ,ганчо вече не кълве на тенекиена блесна..
  • 42 Иване, да те ...,

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    който те хване !
  • 43 Хихи

    43 20 Отговор

    До коментар #16 от "Sieg":

    И кои са тия големи българи дето са ласкави с рашисткото племе? БайТошо, баба Цола, Пеко Таков, Мако Даков, Гошо Мастиката. Все отбор юнаци. Мерси от такива толупи...

    Коментиран от #54, #67

  • 44 Desislav

    20 11 Отговор
    Малинка как е брат?
    Викаш писнаха ви свободните съчинения за короната в която няма хляб и захапахте с друга пропаганда.
    Чърчил им е казал,що за древна професия практикуват журналистите,но е споменал и цената.
    Е твоята цена се вижда,няма да стигне и за море до август месец.Пак ще ходиш с измолен заем от някой,който ти поръчва драсканиците.
  • 45 6373818119

    15 20 Отговор
    Пропаганда и само припаганда.Квото и да четеш тука си е пропаганда.
  • 46 САТЪРА НА ХАНА

    15 18 Отговор
    ЧЕТЕТЕ СИ ИСТОРИЯТА ....
    ... СЪБИ СЕ ПРЕКРЪСТВА НА ГЕОРГИ В ЧЕСТ НА ВУЙЧО СИ КАПИТАНА ОТ РУСКАТА АРМИЯ
    ГЕОРГИ МАМАРЧЕВ
    ....
    :)) А ЦАР КАЛОЯН Е БИЛ НАТО ПРИ ОДРИН ОЩЕ 1205 ( МАТОЧИНА)
  • 47 Ццц

    4 6 Отговор
    Оставям на умните да мислят ако изобщо качат линка

    Коментиран от #186

  • 48 Вергина

    30 13 Отговор
    Каквато и да е руската, американската или друга политика спрямо България, има само един общовалиде факт: българите винаги се самопровалят поради простата причина, че предателят винаги е един от тях. Последният комунист наистина ще умре в България.
  • 49 Коко

    24 22 Отговор
    Бесарабските българи днес не се оплакват от съдбата си. Пазят традициите си - изживели са и лошо, и добро на територията на Русия и на СССР. Те са правнуци на същите онези българи, които са се изселили някога в Русия. Сега земите им са в Украйна. А що се отнася до порусяването на Волжка България - и това не се е случило. Бившата Волжка България сега се нарича Татарстан. Това е отделна република в рамките на Руската Федерация. Запазили са културата, езика си (наричат го булгарски или кипчакски) и самосъзнанието, че са бУлгари. По вероизповедание са мюсюлмани. Дори съвсем сериозно се борят за възвръщане на името Булгария. Тогава интересно, ние как ще се казваме - живеем на територията на римските провинции Тракия и Мизия. Говорим език от славянската езикова група. Генетичните изследвания показаха, че сме местни хора с голямо участие на скити и сармати - номади, които се смесват и с руснаците, и с нас (носим и тяхната кръв).
    При подробен анализ, ще видим, че Раковски не бил напълно прав. Но кой ви излъга, че една империя ще пренебрегне своите интереси и ще тръгне да ви спасява. Вие да не сте малки. Ами съпротивлявайте се!
  • 50 Адолф

    43 11 Отговор

    До коментар #12 от "Оверкил":

    Написал е доста други работи освен "Горски пътник", ама за такова низше същество като тебе няма смисъл да си губя времето да ти обяснявам какво е писал друго.А и да зема да ти обяснявам едва ли ще разбереш нещо като ти гледам багажа под чалмата.

    Коментиран от #98

  • 51 Ами

    33 15 Отговор

    До коментар #14 от "Основният въпрос":

    ..на кой е изгодно па да обичаме варварското, скотско, азиатско племе? На кой? Само на разни платени майцепродавци, разбира се...

    Коментиран от #129

  • 52 Десислав

    19 16 Отговор

    До коментар #31 от "552233":

    Е много ясно,те противниците на освобождението и до ден днешен пазят знатните си чорбаджийски,занаятчийски владетелски турски фамилии.
    Терзиев,Каракачанов,Джамбазов,Касабов и още стотици.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Sieg

    31 18 Отговор

    До коментар #43 от "Хихи":

    Иван Вазов говори ли ти нещо? Има негови стихове за Русия. Май не си го чувал бай ГАНЬО

    Коментиран от #91

  • 55 ФАКТ

    17 34 Отговор
    Раковски е бил евреин и масон.Евреите в Османсата Империя са били с превилегии , вълците за българското население.Въвлича в брътвежите си и Левски.В "омразната" Сърбия създава легията.Абе,четете История !
  • 56 САТЪРА НА ХАНА

    17 22 Отговор
    РУСИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОСВОБОЖДАВА БЪЛГАРИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ
    ... ПРЕЗ 1218 ГОДИНА , КОГАТО ЦАР АСЕН ВТОРИ С ПОМОЩТА НА 40 000 РУСКИ БОГАТИРИ , ОСВОБОЖДАВА ТЪРНОВО
    ОТ ВУЙЧО СИ БОРИЛ :))))

    Коментиран от #68

  • 57 Сстт

    28 15 Отговор
    Точно е.45 Години сме работили за тях.Всяка продукция беше за ссср.
    Стига вече.

    Коментиран от #71

  • 58 към русоробите

    34 17 Отговор
    "неизвестния" писател Лев Тостой. през 19 век казва: русия.ето тюрма народов!
  • 59 винаги Русия

    25 41 Отговор
    Голямо убеждаване му хвърлихте ...колко е лоша Русия . Ами лоша е за Сащ и Запада и техните слуги , но за българите е братска държава и Освободителка . Путин е велик ! Русия е велика !

    Коментиран от #63

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Нищо,

    22 10 Отговор

    До коментар #59 от "винаги Русия":

    че днес е неделя. Иди на дежурен лекар. От тия дето преглеждат възпалени мозъци...
  • 64 А бе

    26 20 Отговор

    До коментар #61 от "Реалист":

    Кой нормален човек се интересува от антидържавата Рашистан?
  • 65 Лондон и Вашингтон командват парада

    15 21 Отговор
    Стига с тия простотии от пантивека,20022 сме,всичко е ясно и просто,ако си с Запада живееш добре и в охолство,на изток от рая,глад и мизерия

    Коментиран от #130

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Sieg

    26 24 Отговор

    До коментар #43 от "Хихи":

    Иван Вазов:
    Посвещава се на руския народ

    Руский цар е на земята
    най-велик, над всички пръв,
    русците са наши братя,
    наша плът и наша кръв.

    Кат Русия няма втора
    тъй могъща на света;
    тя е нашата подпора,
    тя е нашта висота!

    Руска сила, руска воля,
    руска кръв и руский пот
    ще избавят от неволя
    наший падналий народ.

    Бог поддържа крепка мишца
    и ръка спасителна;
    той е вложил ней в десница
    сабя отмъстителна.

    Нам Русия е надежда,
    руский цар е наший спас –
    никой друг не ни поглежда,
    не помисля зарад нас.

    Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.

    Спекуланти са омразни –
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи.

    Род и вяра е идея
    за Русия най-света;
    нейний подвиг е за нея –
    благородна й целта.

    Със Русия днес съгласни
    да застанем брат до брат
    и да станем сопричастни
    в този неин подвиг свят.

    Долу всички спекуланти,
    да сломи се техний рог;
    да смирят ся интриганти,
    да живее руский бог!

    Коментиран от #88

  • 68 от историята

    12 10 Отговор

    До коментар #56 от "САТЪРА НА ХАНА":

    има твърдения.че руснаците са генетичен продукт на викингите,които са били и наемници!

    Коментиран от #72, #74

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Иванушка  🇷🇺

    13 21 Отговор
    Тоя Манолов ако може да се види отстрани ква е мишка щеше отдавна да стопли че Русия от такива мишки нужда нЕма. На Русия и трябват Мъже и Войници, не мишоци ✌Z✌

    Коментиран от #77, #99

  • 71 Коко

    22 12 Отговор

    До коментар #57 от "Сстт":

    А сега българите за кого работят? Чистят апартаменти и градски тоалетни, метат улици, гледат стари хора в Западните страни. Или, може би смяташ, че като видят българин - веднага му дават по една банка да я управлява?
  • 72 Иванушка  🇷🇺

    10 13 Отговор

    До коментар #68 от "от историята":

    "...руснаците са генетичен продукт на викингите...- съзирам и мощна Монголска връзка, подкрепяна и от самата Монголия , най-верния и лоялен Руски съюзник.
    Кръвта вода не става ))
  • 73 Оверкил

    10 27 Отговор
    Да ви питам - тоя с провисналите мустаци какво друго освен безумно скучното книжле "Горски пътник" е оставил на "бъдните си следовници"? Ами освен русофобията и масонството си - нищо за отбелязване.Джендо Джедев от Медвен/също глупав русофоб и масон/ поне е гениален хронист и оставя Записките,които са върха на документалната ни белетристика.Но не е класик като Вазов и едва ли има 4-5 000 съвременни българи,които са го чели към днешна дата.Найчо е по-известен от него,и като кръсти някой площад "Бандеровски орли" да речем,остава трайно в бг.Историята!Респект..

    Коментиран от #83, #109

  • 74 да питам

    20 10 Отговор

    До коментар #68 от "от историята":

    Ми като гледаш онова кьосе, Пут(.)ин, мяза ли ти на викинг...

    Коментиран от #79, #84

  • 75 Българския

    18 20 Отговор

    До коментар #32 от "ПУ'ТЬОРО'БИ- ПЕД'ЕРА'СЕ ГЛ'ИСТ'АВИ":

    Боец никога няма да се бие против Русия разбра ли ве кривоглед американски джендър

    Коментиран от #86, #87, #105

  • 76 Русофили

    27 13 Отговор
    Истината Боли ,Левски ,Ботев ,Раковски са били против руската паплач да ни освобождава

    Коментиран от #85

  • 77 Ал Бунди

    23 13 Отговор

    До коментар #70 от "Иванушка  🇷🇺":

    Аз освен сбирщина крадци и мародери, ме виждам мъже в Русия( справка- магазините в Украйна)
  • 78 Тодор Правешки

    20 9 Отговор

    До коментар #21 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А ти прочети как постъпва Рассия с капитана от руската армия Георги Мамарчев!
  • 79 от историята

    12 5 Отговор

    До коментар #74 от "да питам":

    той ще да е мелез от монголската и викингската любов
  • 80 Ал Бунди

    17 9 Отговор
    Речено е- топола за дърво, полицай за приятел и руснак за освободител...мАни таа работа
  • 81 Пророк

    22 12 Отговор
    Много велики Българи е раждала тази земя , но предателите са повече , Това е самата истината , отричат я само тези , който вече са ни продали .Страхотно четиво за нашите псевдо патриоти , като Възраждане и други , който искат да ни бутнат в пропастта.
  • 82 Фелдмаршал сър Крейгбанк

    18 12 Отговор
    Запада заби много мощен шут на раша в джуките,чака ги най големия глад в историята им,ще пият газ и ядът полезни изкопаеми

    Коментиран от #93

  • 83 proi4o

    10 4 Отговор

    До коментар #73 от "Оверкил":

    "Джендо Джедев от Медвен/също глупав русофоб и масон/ поне е гениален хронист...."---не е !Но нма друг. Няма.
  • 84 Виж

    11 6 Отговор

    До коментар #74 от "да питам":

    Най напред оня посарич Байдан и тогава коментирай
  • 85 Тя, разбираш ли,

    15 10 Отговор

    До коментар #76 от "Русофили":

    Така ни ,,освободи,, че ни зароби...
  • 86 Славков

    17 6 Отговор

    До коментар #75 от "Българския":

    Поста на човека не се отнася за безродните копейкаджии с меки китки като теб, нищожество!
    Всеки който стъпи неканен и с враждебни действия на Великата българска земя е...мъртвец, мършо!
    Ама за вас гейовете няма НИЩО СВЕЩЕНО
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 верно е

    19 14 Отговор

    До коментар #67 от "Sieg":

    Побликувай и стиха му Жид ! А,Раковски е бил на заплата към Високата порта,като Яне Сандански.Искали са да разберат чрез тях, кои са тия ,които плюят Султана.Истинските "луди" глави са били хора,като Христо Ботев,Панайот Хитов,Хаджи Димитър,Бенковски,Капитан Петко Войвода и други знайни и незнайни мечтатели за Свободата на България ! Поклон !
  • 89 Нищо не се е променило от тогава

    9 10 Отговор
    Разликата е, че сега робите си ги държат в България.
  • 90 Orthodox

    17 10 Отговор
    Мда. Русофил съм, но няма да отрека, че в думите на Раковски има историческа истина. Обаче! Тогава отивали да робуват на руските помешчици. Днес пък стотици хиляди заминаха да робуват и подгъзуват на днешните надменни и презиращи ни хора в Западна Европа и Северна Америка. И пак, както преди векове, си остават завинаги там. Нима за тези наши днешни сънародници не важат думите на Раковски, че изоставянето на отечеството и "бащино си свято огнище" е постъпка, която "от всякого ще се укори и вие ще бъдете укорени и поругани от цял свят"? Ех, тази нерадостна орисия на нашия измъчен народец...
  • 91 А бе

    18 7 Отговор

    До коментар #54 от "Sieg":

    Има и против Русия. Ама де толкова акъл в празната ти кратуна, та да седнеш да ги попрочетеш...
  • 92 браво

    21 11 Отговор
    Най точната статия.Винаги са ни били врагове и с петата си колона все още рушат България.Ако разрешат на българите в русия,да се самоопределят по народност,ще си променя мнението за тях,но никога няма да го направят,защото ще се появят милиони нашенци и ще им рухне скапаната политика.
  • 93 Ще плащаш

    10 12 Отговор

    До коментар #82 от "Фелдмаршал сър Крейгбанк":

    В РУБЛИ ясно ли ти е скоро ще видите соросняци какво ще става в Европа най напред Франция после и останалите

    Коментиран от #97

  • 94 Фактиии

    7 10 Отговор
    Забавлявайте се скоро няма да можете
  • 95 Браво

    19 9 Отговор
    Доживяхме и това-КРИМИНАЛИТЕТИ да коментират възрожденците, историята на България, фактите, ИСТИНАТА.
    Без коментар за тях, но с коментар за пълчищата ПРОФЕСОРИ и ИСТОРИЦИ в БАН и Университетите ни.Историята била идеология?
    30 години от 89-та, кадрите на Комунистическия Военнопрестъпен режим на Русия в България продължава да си провежда имперската политика в Образование, Култура и Политика.Днес на живо по медии и интернет наблюдаваме това, което е казал Раковски в самата Украйна.500 000 души досега от Украйна в концентрационни лагери и след филтрация, разселване по пустините на Русия и по Сибир.Закрепостяване, изземване на лични документи, издаване на служебни бележки за крепосничество.
  • 96 българиен

    27 14 Отговор
    За съжаление Георги Сава Раковски е прав - все едно че е го е писал в наши дни.
    И ако сега не спрат Путин в Украйна, ние сме следващата жертва.
    Но тогава искам да видя всички путинофили от отсрещната страна срещу нас Българите - за да ни е по лесно да си почистим държавата от боклуци - веднъж и завинаги !

    Коментиран от #188

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Бай Яни

    7 7 Отговор

    До коментар #70 от "Иванушка  🇷🇺":

    Трябват ви мъже в русия 😁😁амо като останаха само джендърите,как няма мъже да и трябва😁😁
  • 100 Bai...

    8 22 Отговор

    До коментар #31 от "552233":

    От Апостолите остават живи само Стефан Стамболов и Захари Стоянов. Има съмнения, че са били агенти на турците, т.е. предатели!
  • 101 Бай онзи

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Оверкил":

    А ти кой си ??? Щом питаш ти отговарям иди знаеш къде ???? Те у москва не знаят кой е Раковски .
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Фактиии

    10 18 Отговор
    Фалшива соросоидна медия

    Коментиран от #122

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Мутата

    12 23 Отговор
    Кат Русия няма втора
    тъй могъща на света;
    тя е нашата подпора,
    тя е нашта висота!

    Руска сила, руска воля,
    руска кръв и руский пот
    ще избавят от неволя
    наший падналий народ.
  • 107 Бай Яни

    24 12 Отговор

    До коментар #16 от "Sieg":

    Цитат от великият генерал Колев,,За да изгоним руският укопатор в Добруджа,трябва първо да избием слугите им русороби в родината ни.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Не може да сравняваш Вазов със Соянов

    14 5 Отговор

    До коментар #73 от "Оверкил":

    Единият поше красиви художествени измислици, а другият разкрива нелицеприятната обективнс реалност
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Феодал

    16 8 Отговор
    Ненапразно преди време поискахме от Службите да направят каталог на шепата пропагандатори и съучастници на военопрестъпната хунта в Кремъл, за да занулим кражбите и престъпността.
    Защо и как да се ползва ли?
    Ами когато крадеца и престъпника е неизвестен, ще трябва да се отвори този списък и да им проверят алибитат на тази шепа хора.Със сигурност няма да има неразкрити престъпления и убийства.
  • 112 XYZ

    21 8 Отговор
    Време е да се говори истината без страх! Още много исторически истини за варварското отношение на Русия към България ще излязат! Ние сме един от най-древните народи на земята и трябва да го знаем, за да спрем да се самоунижаваме и самоунищожаваме, заради чужди интереси! Къде е т.н. ИНТЕЛИГЕНЦИЯ, която да даде сили на народа ни да се справи с трудностите??? Нямам предвид "интелигенцията", която подкрепя крадливото и просташко правителство на Борисов!

    Коментиран от #136

  • 113 Факти

    8 15 Отговор
    Нещо да кажете за убийствената политика на сащ ама какво да кажете те ви плащат
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Европец

    19 12 Отговор
    Истина , Истина , Истина дори и за днешния ден , Всички съседи на русия , дори и ние сме територии , материал , който да контролира по всякакви начини. Имахме голям късмет да влезем в Нато и Ес без кръв , защото тогава бяха слаби , но сега джуджето иска да си върне териториите, затова почна с Украйна .

    Коментиран от #121

  • 116 Цхрдгйлъ

    6 6 Отговор
    А стига вече мало....мници и продажници пропагандирахте, а?! Фактологията показва, че сте само за деветия кръг..........
  • 117 Даката

    9 21 Отговор
    Такова писмо, статия или каквото и да го обявяват в тази смрадлива статия не съществува. Това само за пореден път показва колко прости,лъжливи и готови на всичко са едни хора за да ни вкарат първо в не- пряка ,а после в директна война с Русия
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Перо

    9 17 Отговор
    Ами тъпия джендър,защо не каже причините,само БГ да не се освободи сама, като Гърция и Сърбия от турско робство. Щом е имало толкова “герои”,защо сами не сме се освободили,без да чакаме на руските “поробители”. Ако не са били руснаците още щеше да отбелязва Рамадан и Рамазан! Простотия!

    Коментиран от #182

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Абсурдистан

    20 10 Отговор
    И при всички тези факти да има още безродници, наричащи себе си "русофили" е пълно безумие! Невероятно моано и ментално падение и деградация!
  • 124 факти

    6 11 Отговор
    А англо-американската ?

    4 Ноември 1943 г. – Втората световна война:
    Първа бомбардировка на София от
    британско-американската авиация.

    1944 г. – Втората световна война: Извършена
    е шеста бомбардировка на София от британско-
    американската авиация.


    През май 1998 г.САЩ изпратиха в Белград Ричард
    Холбрук, архитект на Дейтънското споразумение.
    Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на
    военните варианти.

    След провала на две серии преговори във
    Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе
    в Париж, американският пратеник направи още
    един опит за посредничество с Белград.

    На 23 март той бе на крачка да напусне
    президентския дворец, след като напразно се
    опита за последен път да убеди Слободан
    Милошевич да приеме решение на кризата чрез
    преговори.

    В момента, когато си тръгваше, той попита
    югославския президент: "Нали разбирате какво
    ще стане, след като си тръгна?" "Да. Ще ни
    бомбардирате", отговори Слободан Милошевич.
    29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите
    крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

    Това бе първата кампания от този вид в историята
    на алианса, водена без изричното съгласие на
    ООН. Русия, историческият съюзник на Сърбия,
    и Китай се противопоставяха на всяка резолюция,
    позволяваща военна намеса.

    На 24 март 1999 г. НАТО предприема въздушни
    военни действия срещу Югославия. Бомбардировките
    са военна операция, извършена от 11 държави
    срещу Съюзна република Югославия по време на
  • 125 ???

    5 5 Отговор

    До коментар #122 от "ЕвроАтлантик":

    Внимавай с кръвното. Не си заплашителен, а смешен
  • 126 дела и документи

    8 9 Отговор
    да върнем историята, а ?

    Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 127 Смех !

    9 0 Отговор

    До коментар #118 от "Запознайте се с мен ако сте хора":

    Ми,живей си бе,амбрияж ! Кой ти пречи !
  • 128 Емо

    7 5 Отговор

    До коментар #98 от "Оверкил":

    Що ни си цъкаш минусите тихо и кротко не цапай пространството с писанията си и без това никой не се връзва.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Тц!

    6 10 Отговор

    До коментар #65 от "Лондон и Вашингтон командват парада":

    Да бе ! Виждал съм ги .Хотел Кашон и просия.Повечето нямат и социални осигуровки.И това са западняци,не имигранти.В Америка охолството и мизерията са страшни ! Заминали са Индия !
  • 131 Мда

    20 10 Отговор
    Това нека го прочетат много внимателно нашите върли русофили, защото е самата истина, и дори не е всичко ! При това е казано от един от най-великите българи, срещу когото ако се осмелят да продумат нещо, заслужават да им се изприщят езиците !

    Коментиран от #138, #139, #143

  • 132 Точно

    3 7 Отговор

    До коментар #104 от "До № 96":

    Те повечето не са в България , много неадекватни опорки им подхвърлят
  • 133 Братушките

    3 15 Отговор
    Затова насилствено наложиха образа на убиеца на деца Кунчев за "апостол на свободата", за да избутат на втори план истинските апостоли.
  • 134 До Гост

    8 6 Отговор
    Твоят прапрадядо през турско да не би да се е казвал Ахмед бе и диод !! Що за самоунижение , за такива като теб се е провикнал Паисий - "О, неразумний.... и т.н..." !
  • 135 Европец

    4 3 Отговор

    До коментар #121 от "Перо":

    Не от България съм .А ти от къде си ???
  • 136 Пророка !

    4 18 Отговор

    До коментар #112 от "XYZ":

    От 1300 и висше История ,България е робска държавица.Близо 200 г.Византийско ,500 г.Турско,45 г.Руско и сега Американско.Народец с наведена главица.Такава паплач,няма бъдеще !
  • 137 За пореден път

    10 11 Отговор
    да питам - точно Захарето Стоенов ли намерихте да цитирате. Човека, който за една нощ от русофил стана русофоб, като не го огря. Айде не вадете скелетите от гардероба.
  • 138 Бегай !

    4 10 Отговор

    До коментар #131 от "Мда":

    Тоя не бил българин - НИКОГА ! Турски шпионин !
  • 139 Оверкил

    4 10 Отговор

    До коментар #131 от "Мда":

    Освен геврек-мустака друго велико не виждам у него.Ти поне прочел ли си една-две страници от него? Не,нали? Така си и знаех..
  • 140 Бесен_ Язовец

    7 11 Отговор
    Соросоидни бг. S. P. E. R. M. Y почнахте вече да бълнувате русофобия!
  • 141 Манолов Лапа4а

    7 7 Отговор
    Много съм гладен!
  • 142 Бесен _Язовец

    7 7 Отговор
    Яко са си отвори отверстието за грантове гладните нещастници!

    Коментиран от #195

  • 143 КОНТРАТА

    3 7 Отговор

    До коментар #131 от "Мда":

    Ходи да садиш тютюн бе шалвар!
  • 144 Мартин

    11 14 Отговор
    Този текст само показва, че сега е ЕС сме в пъти по- зле и от тогава. Тогава една империя-Руската, примамва население за своите пустеещи територии, не от България, защото тя не съществува, а от османската империя.
    Днес ЕС унищожи икономиката на България и накара три милиона българи да им слугуват из Европа.
    Та каква е разликата??

    Коментиран от #152

  • 145 Хисторик

    10 12 Отговор
    Бг историята е припита с вътрешни предателсва затова 500 години българите са роби също като днес. Соросоидните колабороционисти днес са наследници на чорбаджиите от преди 1878 г!

    Коментиран от #153, #160

  • 146 Статията кърти

    3 16 Отговор
    Масонът Раковски изпъква. Верно наистина, че дори Гьобелс би ви/ни завидял по съчинения на пасквили. Вече и аз съм далтонист и не мога да различа черното от бялото 😅😂
  • 147 Tomito

    5 11 Отговор
    Леле какви глупости е писал този журналист ,наистина ли мислят че някой ще им се върже
  • 148 Кюмюр

    10 15 Отговор
    Не съм голям историк, не мога да вадя или да преправям и измислям документи. Аз съм прагматик, разсъждавам логически. Помня, че докато бяхме част от соцблока, населението ни бавно но сигурно се увеличаваше. Наближавахме 10 юилиона човека. Нямаше глад, безработица, нямаше ровещи по кофите бездомници. Днес, откакто повече от 30 години сме част от демокрацията, капитализма, ес, нато, големите приятели на америка, баселението ни се е стопило до няма и 6 милиона. Глад, бедност, измислихме нови безумни понятия като работещи бедни и имитация на храни. Та като прагматик и логически юислещ човек, аз разсъждавам и виждам кой ни е приятел и кой враг. А вие? Защо сте се разучили да разсъждавате, защо сте слепи за очевидното?
  • 149 Генерал 🇧🇬

    12 15 Отговор
    Винаги съм казвал и доказвал, че русофобията е невежество. И в случая е така:
    През 1922 г. проф. Михаил Арнаудов публикува брошурата “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите” за трети път, като я включва в еднотомното издание на съчиненията на Г. Раковски. В предговора си към брошурата проф. Арнаудов дава нови сведения и прави ценни уточнения както за нея.

    "Тази малка брошура е напечатана анонимно, без означение на място и на година – по всяка вероятност в Букурещ, през май 1861 г. Тя има 15 стр. и носи заглавие „Преселение в Русия, или Руската убийственна политика за Българите." В предговора на ІІ издание от 1886 г. Захари Стоянов приема, че тя е писана в 1859 г...."

    Та въпросната брошура е с АНОНИМЕН автор. Факт. Много по кьсно, З. Стоянов решава,че е от полза за неговите партизанщини и полически борби да спомене уважавания Г.С.Раковски като автор на пасквила.
    Интересно как, русофобите пропускат важни факти от биографията на Раковски, които не сьответстват на антируския дух в статията.
    След избухването на Кримската война (1853) Раковски заедно с група българи създава в Свищов Тайното общество, което има за задача да събира пари за освобождението и сведения за османските войски и да ги предава на руското военно командване.
    "През юни 1854 година Раковски организира чета от дванадесет души и броди с нея из Източна Стара планина. Тогава прави опит да се свърже и с руските войски, които по това време са преминали на юг от

    Коментиран от #151

  • 150 Пророк

    21 10 Отговор
    Рано или късно всичко си идва на мястото .Русия си сложи огромно черно петно с тази война , кой , ще я уважава , всички търсят начини да се дистанцират максимално . Иминджа и рухна. След
    тази война , бъдещето на русия е под голям въпрос.
    Може и рф, въобще да не съществува . Всички грехове се заплащат , правиш зло и зло получаваш. .

    Коментиран от #155

  • 151 Генерал 🇧🇬

    10 15 Отговор

    До коментар #149 от "Генерал 🇧🇬":

    Тогава прави опит да се свърже и с руските войски, които по това време са преминали на юг от река Дунав. През есента, руската армия се изтегля отвъд Дунава и Раковски разпуска четата си"

    Та, значи, Раковски е руски разузнавач и сьдейства всячески на руската армия и рискува живота си за да помогне за руската победа над турците. Ама само след година две, станал истински Козяк и злобен русофоб.
    Като папагали сте русофобите! Малко собствена мисла ще родите ли, или така е по лесно...анонимка,после овчарчето Джендо рекло нещо си ,а след сто и пейсе години една льжа я считате за истина,щото ,важно е ,че е против Русия?!
    И що тгава не излезете с предложение за анулиране на всички актове за независимост от пьрвото Велико народно сьбрание, предложете анулиране на всички резултати от войната 1877-78 г., предложете обратно включване в сьстава на Турция,че най- после да рахатясате под сянката на султана?!!

    Коментиран от #191

  • 152 Разликата е, че ЕС не примамва

    11 11 Отговор

    До коментар #144 от "Мартин":

    Никого от чужда територия, защото България е в ЕС, а българите имат свободата и правото да отидат там където сметнат за по-добре. И второ сега в ЕС е по-добре и е нормално хората да отиват там, а тогава в Русия да си крепостен само с една риза на гърба си е много по-зле от това да имаш къща, земя ниви и стада. Схвана ли?

    Коментиран от #158

  • 153 анонимен

    7 6 Отговор

    До коментар #145 от "Хисторик":

    Вече не сме роби , така ти се иска ,ама не
  • 154 Теодоро

    3 10 Отговор
    Мазен пасквил

    Коментиран от #157

  • 155 Ъеодоро

    5 7 Отговор

    До коментар #150 от "Пророк":

    Пълни глупотевини..

    Коментиран от #185

  • 156 Курандо Мио

    7 10 Отговор
    Както сега, така и преди е имало различни мнения - Капитан Петко Войвода е бил радетел за задравата връзка с Русия, или някой ще каже че тпй е бил предател или неБългарин?
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Мартин

    8 9 Отговор

    До коментар #152 от "Разликата е, че ЕС не примамва":

    Ти изобщо запознат ли си със случая? Какво крепостничество те гони??
    "Император Александър I решава да им предостави права на чуждестранни колонисти(вкл. и българите). Това решение е потвърдено с издаването на указ от декември 1819 г., с който се определя правното, социално-икономическото и административното положение на колониите. Според указа всяко семейство разполага с 60 десетини земя (т.е между 500 и 600 дка –б.р.) за вечно ползване без право на покупко-продажба. Българите са освободени от данъци за известен период и от носене на военна служба.Те получават и особен административен статут..."
    Днес в ЕС е в пъти по-лошо.
  • 159 Едни реторични въпроси

    25 11 Отговор
    Малко въпроси:
    🔴 1. Ще признае ли Русия откъде е дошла азбуката и писмеността, която ползва?
    🔴 2. Ще признае ли Русия за избиването на Волжките Българи и изселването на етническите българи от Крим, които руската пропаганда нарича татари?
    🔴 3. Ще признае ли Русия за подмолната роля на Граф Игнатиев в съдебния процес срещу Васил Левски, вследствие на което Апостолът на Свободата е осъден на смърт чрез обесване?
    🔴 4. Кога Русия най-сетне ще ни покаже оригинала на Сан Стефанския мирен договор от 03.03.1878г., подписан между Османската и Руската Империя, в който българските земи се споменават само като окупирана от Руската Империя територия?
    🔴 5. Кога Русия ще спре да ни натяква, че ни е освободила безкористно от властта на Османската Империя, след като ни е задължила да си платим 16 милиона златни франка за да откупим свободата си, а също и да платим разходите за войната и за окупацията на Княжество България от руските войски в периода след 1878г.?
    (Поясняваме, че в договорите е дефинирано именно „Окупация”)
    🔴 6. Кога Русия ще признае факта, че войната с Османската Империя от 1877-1878г. е водена с цел завоюване на територии и с цел основаване на Задунайска Губерния, а не за да бъдат Българите освобождавани от „Турско Робство”?Османско Турция 1923 г
    🔴 7. Ще признае ли Русия как е насърчила и насъскала Сърбия да нападне Княжество България през есента на 1885г заради Съединението на България, което се е случило против волята на руския император?
    (Напомн
  • 160 папиханс

    9 7 Отговор

    До коментар #145 от "Хисторик":

    кой ти е виновен че си некадърен да бъдеш чорбаджия??? тъни си в собствената ти мизерия или имигрирай в русия да работиш в завод.

    Коментиран от #175

  • 161 Още реторични въпроси

    18 9 Отговор
    🔴 7. Ще признае ли Русия как е насърчила и насъскала Сърбия да нападне Княжество България през есента на 1885г заради Съединението на България, което се е случило против волята на руския император?
    (Напомняме, че веднага след Съединението Русия изтегля всичките си военни части от Княжество България, като заради този факт армията ни остава без висши офицери и най-старшият ни офицерски чин тогава е капитан, а Сръбско-Българската война става известна като „войната на капитаните”)
    🔴 8. Ще признае ли Русия за това, че по време на Балканската Война (1912-1913г.) за обединение на България подстрекава Румъния да ни атакува, вследствие на което България не може да воюва едновременно на три фронта (срещу Сърбия, Гърция и Румъния) и се налага да капитулира, от което следва и първата българска национална катастрофа от 1913г.?
    🔴 9. Ще се покае ли Русия за руското военно нашествие в българските земи в Добруджа от 1916г. и бомбардирането на цивилното население във Варна и Балчик предходната година?
    🔴 10. Ще признае ли Русия за коварната роля на СССР в планирането, организацията и осъществяването на атентата в църквата Света Неделя, който доказано е най-кървавият терористичен акт в света чак до 2001г.
    🔴 11. Ще признае ли Русия за водещата роля на СССР в разпалването на Втората Световна Война чрез съюза си с Германия и съвместната им война срещу Полша
    🔴 12. Ще признае ли Русия за участието на СССР в организацията, финансирането и контрола на терористичните групи, дей

    Коментиран от #184

  • 162 9689

    6 6 Отговор
    Този глупак от де изкочи?
  • 163 И още

    20 10 Отговор
    🔴 12. Ще признае ли Русия за участието на СССР в организацията, финансирането и контрола на терористичните групи, действащи в мирно време на територията на Царство България в периода 1941-1944?
    (Напомняме, че СССР и България не са в състояние на война чак до Септември 1944г. и всички дипломатически канали са работели до тогава)
    🔴 13. Ще признае ли Русия факта, че през Септември 1944г. СССР обявява война на Царство България само за да окупира и завладее България и ресурсите ѝ за дълги години напред?
    🔴 14. Кога най-сетне Русия ще върне откраднатите през 1944г. държавни архиви на Царство България?
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Още малко

    22 10 Отговор
    🔴 18. Ще спре ли Русия да толерира, подпомага и финансира терористични организации като Хизбула в Близкия Изток?
    🔴 19. Ще признае ли Русия, че от 2014г. насам финансира и подпомага сепаратистки и терористични организации в Украйна, абсолютно идентично на действията на СССР срещу Царство България в периода 1941-1944г?
    🔴 20. Ще признае ли Русия за атентата, извършен от руските тайни служби срещу български граждани (сем. Гебреви) с вещество от семейството на Новичок през 2015г.?
    🔴 21. Ще признае ли Русия, че провежда открита и провокативна информационна война, чрез проповядване на омраза и лъжи насочени срещу България и ЕС?

    Коментиран от #168

  • 166 ГоривО

    3 9 Отговор
    Практиката - критерий за истината. Та практиката с безразличие опроверга бълнуванията за Освобождение със собствени сили - само курбан хиляди жертви. Всъщност от масоните до болшевиките манталитетът е един и същ - народът винаги го ползват за гориво на РеволУцията.
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 9689

    6 11 Отговор

    До коментар #165 от "Още малко":

    Напива се Гебрев,сполетява го диария и хайде -новичок.
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Тоя пасквил от Министерството

    10 15 Отговор
    на Истината и пропагандата ли го пратиха? Имам го това в книга. Лошото е когато смесиш истината с лъжлива пропаганда, с цел манипулация.
    Истина е, че Руската империя е вършела това. Истина е, че Раковски се е борил против изселването на българи в Русия. Но за себеси и двете страни са прави. Раковски няма да коментирам. Абсолютно е прав във всяко отношение. Беспорно.
    Но да погледнем нещата от руска страна. Огромна държава с много свободна територия. Най - ценният ресурс на всяка цивилизация е населението - хората. Напълно естествено е да желае да го увеличи. При това от една религия, писменост, много близък език. Още тогава сме били известни със своето трудолюбие, честност , находчивост и имперските власти са го знаели това много добре. Не са канили цигани, турци и др., а БЪЛГАРИ. Съвсем естествено е да агитират точно такива хора да се преселят при тях. Номадите не са толкова ценени, защото не облагородяват земята, само я ползват. Може ли да ги виним за това? Най - нормалното е да си гледаш държавният интерес. За нас не е добре, но за тях - да.
    Да вземем за пример сегашната ситуация. За 32г. сме намалели с около 3 000 000 души. Много млади хора се преселиха на запад в търсене на по - добър живот. Там създадоха семейства и родиха децата си. Дали ще се върнат? Съмнявам се. "Партньрите" първо изтеглиха квалифицираните и образовани хора. Не е ли същата ситуация като тогава? Дори по - лоша. Но за това си мълчим.
    Авторът тука играе мръснишката. Цели с ист
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Булаир Фружин

    4 10 Отговор

    До коментар #169 от "Не ми микай!":

    Моето момиче, ти нямаш личен живот. Щом си си направил труда да си съчиняваш тия неща, нещо не ти е в ред.
  • 173 Червен 🦂

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Ти ли бе":

    Аз, бе.
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Комуниста

    5 8 Отговор

    До коментар #160 от "папиханс":

    Малко остана нали пониш за 9 Септември. Тоя път обаче прошка няма да има! Ще видиш умните глупавите ще видиш.
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Някоя си

    4 15 Отговор
    Гнус ме е от вас .... Гнус ме е . Ще изопачите историята .... Ще изкарате още малко че видиш ли колко щастлив е бил живота на дедите ни преди да дойде Руския войник да ни "пороби" ..... Безродници сте ... За някоя стотинка от вашия фалшив запад продавате по най долен начин миналото ни .... Гнус ме е от вас наистина...
  • 178 Ярко Ярков

    6 15 Отговор
    Това написаното какво общо има със ставащото сега? Раковски е бил масон и малко не у ред с главата като цяло. Това не го прави по-малко герой за националната ни кауза. Наместо само да го играем съдници, нека се замислим как може да помогнем за спирането на тая щуротия. Та ние само наливаме масло в огъня! Малко ми е тъжно да го призная като българин, но най-правилната позиция в тази война е на Турция – дипломатична и тактична. Членка на НАТО с милионна войска го играе неутрално, а ние с нашите 23ма души пехота общо се пънем като пале пред майка си. Смешни сме.
  • 179 Alex

    7 14 Отговор
    Стига вече!Повръща ми се от гнусната ви русофобия!

    Коментиран от #183

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 ива

    13 5 Отговор
    Боже , как се опитвате да изцапате истината на Г.С.Раковскии велик българин, вие дето се отричате
    и от майка си за некоя копейка .Накой живял ли в раша да знае , аз имах това нещастие и въобще, не създавайте митове , там действителноста е като армията им в Украйна.
  • 182 Въобще не е истина.

    6 9 Отговор

    До коментар #119 от "Перо":

    НИТО СЪРБИЯ, НИТО ГЪРЦИЯ СА СЕ ОСВОБОДИЛИ САМИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО. И не обиждай БЪЛГАРИТЕ соросоидно мекере! Май литературните ти занимания са четенето на комикси за спайдър мен , бат ман и супер гърл.
  • 183 анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #179 от "Alex":

    А какво друго да любим убийците ли. Аз осъждам войната и не въпрос фили или фоби , а на позиция .
  • 184 Пишеш "истини"

    4 3 Отговор

    До коментар #161 от "Още реторични въпроси":

    както дяволът чете евангелието. И само да ти поясня: Сърбите ги насъсква Австроунгарската империя.
  • 185 Пророка

    6 5 Отговор

    До коментар #155 от "Ъеодоро":

    Имам една руска поговорка за теб човече . На руснак ,като му затвориш вратата , той влиза през прозореца . В нета доста прозорци имат .
  • 186 Ужас!

    9 7 Отговор

    До коментар #47 от "Ццц":

    Изгледах целия клип и се хванах за главата. Американците ясно и точно си казват, че войната е организирана от тях. Но като гледам, че имаш 5 минуса, си мисля, че в България или нямаме критичния минимум от умни хора, - дай Боже да е само на този сайт, - или е платено доста добре, за да може хората да изгубят реална представа за ставащото в света. Явно Калин Манолов е много добре платен краварски грантаджия, който изкусно манипулира общественото мнение и постоянно съска омраза срещу Русия.
  • 187 Бесарабски Българин

    6 9 Отговор
    Раковски е масон, който е бил проводник на сатанизма в България чрез революция, което не нищо повече от подобие френската революция – родоначалник на сатанизма в Европа.
  • 188 Лустрация

    3 1 Отговор

    До коментар #96 от "българиен":

    Няма да ги видиш те са страхливи псета.
  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Съби Стойков Попович = Г.Раковски

    4 6 Отговор
    е бил доста време под влиянието на Алберт Пайк - черният папа, основателят на църквата на дявола Луцифер в Бостън, най-гадният масон и илюминат познат на света до днес.

    Като се има предвид влиянието на Алберт Пайк (33-та степен) и на италианския масо Мацини (33-та степен) върху Съби Попович - Раковски = Георги Стойков (Сава) Раковски - влияние все на заклети и мръсни и в сатанинските си черва врагове на Иисус Христос и на Неговата Православна Църква в Руската империя,- нищо чудно и масонът Раковски да е имал до известна степен негативно отношение към християнската вяра и към братската християнска и велика славянска държава Русия.

    Все пак, Раковски се държи на дистанция (умира) от масонските съзаклятници на „Млада България“ - промити от западните сатанисти мозъци на такива масони като Ив. Касабов и воденото буржоазно-либерално прозападно течение сред емиграцията — „Българското общество“.

    Васи Левски, от своя страна, не само че на дело се разграничава от масоните, готови за сатанинска дружба с турските масони за дуалистична държава (тези, които правят през 1908 г. младотурския преврат, а по-късно масон-републиканец Кемал Ататюрк изтребва арменци и гърци), но и ги използва при първите си две от три обиколки в България.

    Алберт Пайк още през 19 век е работил за световна сатанинска юдо-масонска и илюминатска държава.
  • 191 Русофобите ще рахатясат само

    5 7 Отговор

    До коментар #151 от "Генерал 🇧🇬":

    ако станат част от турската държава, а ако не са мюсюлмани, само като бъдат изклани от турски нож или ятаган, така както са били изклани 1,5 милион арменци в Турция.

    Впрочем, Захари Стоянов, т.е. овчарчето Джендо ограмотено в Русенската масонска ложа и станало масон като Съби Стойков Попович-Раковски, не е бил в състояние да надмогне себе си, промитото си масонско (анти-християнско) съзнание, така че, когато се чете, трябва да се помни максимата на Карл Маркс:"Битието определя съзнанието", макар че постулатът на Маркс не е цялата истина!
  • 192 Латинските русофоби са нещастници!

    5 5 Отговор

    До коментар #38 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Те дори не знаят, че след кюрда Салахдин, който за пръв път разби западните крадци и търговци от Третия кръстоносен поход, превзе Ерусалим обратно и ги натири назад в католическа Европа,

    българският Цар Калоян през 1205 г. разгроми за втори път тогавашното нато на западниците - Четвъртия кръстоносен поход, завършил с оплячкосването на най-богатия град на земята, православния Константинопол, - плени латинския им император Балдуин, бутна го от Балдоиновата кула, за назидание, постави началото на края на Латинската империя, която имра след стотина години гърчове.
  • 193 За мишките

    3 2 Отговор
    И за хората, за фурнаджийските лопати, за предателите, за тези, които се нагаждат по посоката, откъдето духа вятъра… това е една прекрасна статия за вас, господа.

    Коментиран от #215

  • 194 Истината боли много...

    10 3 Отговор
    Това е истината другари РУСОРОБИ,Любимото дете на Русия са Сърбия и Гърция..България е само маша за използване в коварните планове на лукавите ватенки.Зависта ,че сме им дали писменост и Вярата,не им дава мира да ни изтрият от историята и да остане само варварската им империя.До преди сто години аристокрацията им говореше на френски,а сега православна Русия се кланя на демона Ленин на червеният им площад...
  • 195 да питам

    6 1 Отговор

    До коментар #142 от "Бесен _Язовец":

    А, то и копейкаджиите не сте малко. Соросите поне захлебват, а русоробите за копейки се подлагате.Та кой е на печалба...
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 ComfortablyNumb

    8 3 Отговор
    Нашия путинофилския мурзилаж се поставя в ролята на бедния видински селянин от преди освобождението. Жалка история, защото бедния видински селянин не е видял още ролята на русия (винаги против България) в Съединиенито, сръбско българската война, балканската война , ПСВ , 45 години комунистическа безпътица ... за бедните видински селянин е имало надежда да прогледнат за мурзилажа няма.

    Коментиран от #225

  • 198 Самуил-български

    5 3 Отговор
    Това е дословно вярно!
    Да се знае!
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 3 Отговор

    До коментар #196 от "Миии":

    Графът е бесен, че Левски отказва да стане поредният руски агент всред българските революционери....

    Коментиран от #201

  • 201 Миии

    3 4 Отговор

    До коментар #200 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ах,така ли?! И тва го прочете КЪДЕ????

    Коментиран от #214

  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Миии

    7 6 Отговор
    Гърция получава самостоятелност, но е задължена да плаща данък на султана (през 1830 година тя е освободена от данъка и е обявена за независима държава). Договорът потвърждава и разширява автономията на Молдова, Влашко и Сърбия. Даден е 18 месечен срок, в който християните, поданици на Османската империя, имат право да продадат имуществото си и да се изселят безпрепятствено в Русия. В резултат от тази клауза на договора настъпва най-голямата изселническа вълна на тракийски българи от Югоизточна България към Бесарабия, част от която не се заселва там, а остава в Добруджа.
    ,,,
    Сега ти ми кажи за Кримската война 1956-56 и какво са правили английските и френски войски из българските земи??
  • 204 Аре

    10 4 Отговор
    Я путинофилте яка активност са развили под тази статия, значи яко им е бръкнала в лъжливите дддд’та! Споко следва и на Захари Стоянов материал!
  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Българин

    16 5 Отговор
    Време е истината да излезе наяве. Раковски, Ботев, Левски, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Методи Кусев... българските патриоти и възрожденци са били против Русия и това е доказан и неоспорим факт. Руската политика е антибългарска, техните любимци на Балканите винаги са били Сърбия и Гърция. Никакво признание за това че сме им дали азбука и култура. Руските фалшификации и манипулации спрямо българската история са безкрайни и до ден днешен продължават.
  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Йордан

    2 10 Отговор
    Това са пълни глупости. Няма такава руска политика. Каква точно е тази политика? И какъв смисъл има в днешно време?
  • 210 SDEЧЕВ

    5 8 Отговор
    Само ,ако хората говорещи на славянски езици осъзнавт ,че са подложени на анихилация от англосаксонците ще има траен мир на земята.Англетата са зли поилитици и заради техните дългосрочни политики сега се избиват бивши съграждани и сънародници.
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Sieg":

    ПРОПАГАНДА ДРУГ ПЪТ ИДИ В БИБЛИОТЕКАТА И ЧЕТИ БЕ ИЛИТЕРАТ КРАЙНО ВРЕМЕ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ПЕТОКОЛОНСКАТА СОЦ ПРОПАГАНДА НИКОГА ПОВЕЧЕ С КЪРВАВАРУСИЯ
  • 213 ПЪЛНОПРАВЕН ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Основният въпрос":

    МРАЗЯРУСИЯ ЗАЩОТО НИ НАХЪСВА ВЕЧЕ ТОЛКОВА МНОГО ГОДИНИ ДА МРАЗИМ СЪСЕДИТЕ СИ ДА МРАЗИМ ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗАЩОТО СА ЛЪЖЦИДОЛНИ И ЖЕСТОКИ ЗАЩОТО С НИЩО НИКОГА НЕ СА ДОПРИНЕСЛИ ЗА БЪЛГАРСКОТО БЛАГОДЕНСТВИЕ ЗАЩОТО ВНЕДРЯВАТ НАЦИЗМА СРЕД БЪЛГАРИТЕ ЗАЩОТО НИ ПРЕЗИРАТ ЗАЩОТО НЕ ПРИЗНАВАТ НИЩО КОЕТО СМЕ ДАЛИ НА СВЕТА ТЕЗРОБИРУСКИ ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ ЧЕ ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ ГИ Е ОСВОБОДИЛ ОТ КРЕПОСНИЧЕСТВО. ТЕ АКО ИСКАТ ДА СИ ОСТАВАТ РОБИ. НИЙ ТУК ИСКАМЕ ДА ДИШАМЕ СВОБОДНО
  • 214 БЯГАЙ ДО АРХИВА

    5 2 Отговор

    До коментар #201 от "Миии":

    В АРХИВА ИМА ГО ВЪРВИ ПОИСКАЙ ГО И ЧЕТИ
  • 215 ЗА КОТКИТЕ

    7 2 Отговор

    До коментар #193 от "За мишките":

    ИСТОРИЯТА КОЯТО СЕ УЧЕШЕ В УЧИЛИЩЕ ИЗЦЯЛО В ПОЛЗА НА СССР Е ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА
  • 216 Носни

    1 3 Отговор
    Съдбата на всички български масони е незавидна - носни кърпи.
  • 217 Любка

    5 1 Отговор
    Благодаря за цитираната част от памфлета на Г. С. Раковски. Осъзнавам, че историята, която сме учили по време на НРБ е била силно манипулирана от руската пропаганда и родните й проводници и това явление продължава и днес. Предаването на Люба Кулезич ме подтикна да търся информация за ролята на граф Игнатиев в нашата история. Оказва се, че Раковски е бил напълно прав в преценката си за амбициите на Русия, графът- генерал го доказва чрез пагубните си за България последващи действия. Той прави всичко възможно Левски да бъде обесен. Той действа против независимостта на българската патриаршия, той съдейства активно огромен процент от територията на България да бъде откъсната през 1916г, защото България е щяла да се превърне в огромна сила, което не е изгодно на Русия. Жалко, че мнозина българи днес, водени от сляпото преклонение пред Русия в псевдокачеството й на "освободителка" (каква ирония!) поддържат агресията на Путин по default, ей така както се поддържа любимия футболен отбор. Без да се замислят, че когато една държава навлиза на територията на друга суверенна държава с войски и убива наред народа й, това е агресия! Тези хора вярват на руската пропаганда и славят един агресор от ранга на Хитлер. А моето усещане е, че болните амбиции на този психопат няма да се спрат пред нищо. Ако, хипотетично, той изтрие Украйна от географската карта, ще продължи към околните държави, а България, макар и малка, все още е апетитна хапка за Русия. За онези, които ще се оп
  • 218 ... ааеби го

    1 2 Отговор
    Масон ли е ,независимо какъв френски,ингеизки,турски,руски,италиански,български..... . аааеби го.
  • 219 Димитър

    0 0 Отговор
    Ако номерът ви е публичен, най-вероятно Лъчезар Христов ще се опита да Ви звънне и да Ви измами да станете титуляр на фирма. Най-вероятно ще Ви се обади от 0896806640
  • 220 Младен

    0 0 Отговор
    Избягвайте да комуникирате с него, има една единствена цел и тя да е се облагодетелства чрез лъжи и измами.
  • 221 Наско

    0 0 Отговор
    Лъчезар Христов обикновено започва работа във фирма и след като открадне ценната информация или продукти, изчезва безследно
  • 222 кап Мамарчев

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "САТЪРА НА ХАНА":

    после руснаците го предават на турците, защото руснаците освобождават гърция , а българските дружини се бият , защото мислят че и България ще е свободна - ама не и не само кап. Мамарчев е арестуван по заповед на руския генерал Дибич - разоръжени са всички български доброволчески отряди и съпротивляващите се са предадени на турците и дибич е заплашил: „Българи! Стоете си мирни, че ще обърна топове да ви избия аз!“,
  • 223 неграмотник

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "САТЪРА НА ХАНА":

    руснаците предават кап.Мамарчев на турците, защото руснаците освобождават гърците , а българските дружини се бият , защото мислят че и България ще е свободна - ама не и не само кап. Мамарчев е арестуван по заповед на руския генерал Дибич - разоръжени са всички български доброволчески отряди и съпротивляващите се са предадени на турците и дибич е заплашил: „Българи! Стоете си мирни, че ще обърна топове да ви избия аз!“,
  • 224 а ти прочете ли

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "САТЪРА НА ХАНА":

    че всички български възрожденци мразят русия - знаеш ли чие име е приел раковски за фамилия , знаеш ли Ботев какво пише за руснаците и кой му прави илюстрациите на антируските статии
  • 225 русия е вековен враг на българите

    0 0 Отговор

    До коментар #197 от "ComfortablyNumb":

    още от наполеоновите войни руска армия мародерства българите от двете страни на дунава - тогава и цялото тимошко си все още българско - русия го харизва на сърбите чак 1833 - 1810 г руснаците ограбват и изгарят богатия Свищов , а българите стоварват на ругия бряг и им пробиват лодките - лъжите в историята ни се виждат най- добре от това "изгорялство" както го наричат в Свшщов , защото руснаците са им изгорили църквите и метосите - в поредната руско –турска война на наша земя командващия руските войски заповядва : „Сжечь город! Разрушит до основанию цитадель!“ Изгорени са и 2-те големи православни черкви От 9-те православни метоха (вкл. този на манастира Св.Екатерина от Синайския полуостров в Египет, на манастира Зограф и др.) остава само този на Хилендарския манастир и черквата му- от нея руснаците крадат мощите на Св. Дамаскин Габровски, свещеномъченик Свищовски - проигумен на Хилендарския манастир.Оцелява и малката черква на калето - преброи ли колко са черквите и метосите само в 1 български град .... а сега си спомни какво ни учат по история за турското "робство" и "братушките"