Last news in Fakti

2 Май, 2023 15:04 1 521 17

Кристиян Шкварек: Нямаме нужда от ново покръстване

  • кристиян шкварек-
  • европа-
  • покръстване

Следователно този въпрос - за "Европейското", у българина е решен много отдавна

Кристиян Шкварек: Нямаме нужда от ново покръстване - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дали ще стане въпрос за хорото пред Народния театър, дали за геополитическите ни решения или това за коя партия гласуваш - въпросът "европейци ли сме българите" и още повече - "кога ще станем" постоянно се прокрадва във всеки спор и тема.

Това коментира във "Фейсбук" Кристиян Шкварек.

В центъра на дебата стоят "европействащите" - градските либерали, за които ние категорично не сме европейци, но и също толкова категорично - трябва да станем. И тъкмо те, като малкото хора у нас, "станали европейци", ще научат останалите - "Ганьовците", как. Или ще го накарат да стане, стига да вземат властта.

Но "европействащият" градски космополит греши в изначалната си представа и разбиране за това какво е Европа и какво прави един човек европеец. Той е изтъкан от илюзиите и митовете на Просвещението, от модерното и постмодерно пренаписване на историята. Те му създават една напълно грешна представа за Европа и това какво те прави европеец.

Преди време чух политолог да казва в ефир, че "те, градските либерали у нас нямат нужното разбиране за историческото, защото за тях политическата история на България започва с Нощта на Белия Автобус". Направи ми впечатление колко точно описание е това и го запомних. По същия начин бих прибавил сега, че градските либерали нямат и нужното разбиране за Европа, защото за тях тя започва с "Просвещението", Волтер, Френската революция и "Пролетта на народите". За тях европейското се олицетворява от "костюма, бомбето" (тоест да си по последна мода във всичко Западно, да си "Алафранга") и две-три крайно простовати идеологии на постхристиянския езичник, като Либерализма, Демокрацията, Социализма и други.
Тоест, за да си "европеец" в очите на днешния градски либерал, ти трябва да си модерен/Алафранга, носейки културните белези на Запада (особено, впрочем, в музикално отношение), както и да си духовен и политически последовател на някоя от идеологиите на модернизма. Ако пък това е баш водещата идеология днес - либералната демокрация в нейния зелен, постмодерен и ЛГБТ вариант, то ти си завършен европеец - образцов.

А всъщност въпросът за Европа и европейското въобще няма общо с тези елементарни, естетически белези. Продукти на една много скорошна и на път да си замине епоха от историята на тази цивилизация. Защото това, което обособи Европа в отделна и осъзната цивилизация не беше Френската Революция, не беше Волтер, не беше и Демокрацията, камо ли Парламентаризма или "Човешките права".

Беше Християнството.

Следователно този въпрос - за "Европейското", у българина е решен много отдавна. Решен е от човека, когото честваме днес - починалият на този ден през 907-ма г. Борис I "Покръстител". Човекът, който реши веднъж завинаги към коя цивилизация ще принадлежат българите и избра това да е европейската, и по-конкретно нейната гръко-православна половина. Можеше да направи друг избор - Исляма, както правят волжките българи. Тогава щяхме да сме от друга цивилизация. Можеше да ни остави езичници, и щяхме да последваме всички останали езически народи в тази част на света - към небитието на историята.

Но той избра това, което ни направи и продължава да ни прави европейци. Повече европейци от много германци, шведи, французи, холандци и прочее днес, които режат собствения си корен, заличават собствената си европейска същност, обръщайки гръб на кръста и връщайки се към езичеството, пък макар и в модерна, дигитализирана и оцветена в багрите на дъгата форма на езичество.

Затова, ако е християнин, "Бай Ганьо" е точно толкова европеец, колкото и император Франц Йосиф. И същевременно ако не е християнин, "Алеко Константинов" от жълтите павета, ходещ Алафранга и абонирал се за онлайн изданието на Guardian - не е европеец. Или поне не докрай, защото отхвърля сърцето на тази цивилизация.

Честит Втори Май - Празник на Свети Цар Борис-Михаил Покръстител, българи и европейци. Нямаме нужда от второ "европеизиране", нито от нови "европеизатори", защото вече ги имаше Борис и Покръстването, които решиха този въпрос. По-скоро "европеизаторите" да внимават в един момент да не се окаже, че са повече космополитни езичници, отколкото европейци.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    12 1 Отговор
    Добри Войников също ги е описал много добре - Злата и Димитраки са нашите "европейци".
  • 2 Бойчо Огнянов

    7 14 Отговор
    Този полски католик, по дядо Вазов - фармасонин, откъде-накъде решава кой какъв е в България?
  • 3 КЗП

    6 15 Отговор
    Какво всъщност иска да каже автора с този несвързан брътвеж?

    Коментиран от #13

  • 4 Писател некъв

    5 10 Отговор
    Гербераст се опитва да мисли
    Европейското драги ми някой си е откриването на личността на човешкия индивид правата му и изкуството му
    Също така културните традиции институционални те традиции демократичните традиции и тн..какво европейско има във тебе някой си шкварек при условие че още живеем във държава във която властта се делегира по незаконен начин чрез купуване на избори и юридическите институции..които всъщност са краиъгълен камък на европейската цивилизация включително и парламента не работят..ти шкварек си азиатски туземец кщна които географски тялото му е във Европа но мозъка определено не е

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Агнето

    6 7 Отговор
    Шква... ква... ква...ква...рек ата е наблизо...
  • 6 провинциалист

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Писател некъв":

    И как точно някой с баща поляк и майка българка е азиатски туземец?

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 000013

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Писател некъв":

    ....... във тебе ... !?
    ..... във държава ....
    ..... във която ......!?
    .....криъгален камък .....!?
    ......кщна .... !?
    .....във Европа...... !?

    Жалка картинка си колега - със сигурност си с купена шофьорска книжка ......

    Коментиран от #9

  • 9 Нещо искал да кажеш ли коуега

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "000013":

    Повярвай ми мога да пиша на 4 езика и ми е все едно за правописа

    Коментиран от #12

  • 10 Солидна разработка

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    Разбираш ли каква е тезата?
    Че със приемане на християнството е установен европейския облик на континента..само че Европа едно че е кръстена така от едни езичници..била е обединена от други езичници и застроена със инфраструктура която съществува и днес..че Европа е наслагване на история и традиция и нито започва със християнството нито завършва със християнството..това че на България и липсват цели културни и исторически епохи няма как да е плюс наш и определено имаме какво да наваксваме
    магна харта шкварек знае ли какво е?
    Че английските лордове са установили първи по рода си закон които ограничава правата на краля за сметка на гражданските права..знае ли шкварек че във Германия Франция и централна Европа университетите са по на 600 700 години..абсолютно смешно есе със солидна доза комплексарщина забъркана
    в него

    Коментиран от #11, #17

  • 11 провинциалист

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Солидна разработка":

    Тезата е пределно ясна, изказът - също. Питам за нещата, които не са ясни. Ти можеш ли да отговориш?
  • 12 000013

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Нещо искал да кажеш ли коуега":

    Аз нищо не искам да кажа ти сам го показваш !
    А и писането ти на останалите езици е като това тук на български - мани , мани .

    С поста си затвърждават твърдението ми , че си с купена шофьорска.
  • 13 Като

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "КЗП":

    Станеш умен , ще разбереш !
  • 14 само ще отбележа

    3 5 Отговор
    полската шляхаШкварек е католичка
  • 15 000013

    5 1 Отговор
    ....със инфраструктура... !?
    .....със християнството.... 2 пъти .. !?
    .....закон които ограничава правата ..... !?
    .....във Германия ......!?

    И сигурно у вас господин млад меринджей говориш в стил - "жената болен , децата и той".
  • 16 пенко

    3 3 Отговор
    ШИ БА НЯ РЕК --КУБЕРГГОТСКАТА ПЕТНИСТА ХИЕНА НИ ОСЪДИ В ЕСПЧ -ЗА ИМОТИТЕ ,КОИТО САМ СИ ДАДЕ -ЧРЕЗ НАЗНАЧЕНИЯ ОТ НЕГО ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ - ОЛИМПИ -НЯКОЙ СИ !!!!!
  • 17 Прогресистката Европа

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Солидна разработка":

    До появата на християнството цивилизация в Европа е имало само на Балканите и Италия. Първите образователни институции са Платоновата Академия и Магнаурската школа,както и десетките философски школи в Елада. Префърцунените днес скандинавци през 10-ти век са си диви варвари вършеещи за грабежи в цяла Европа -от Сицилия,до Париж и Новгород. А немските крале ,както казва Г.Димитров са говорили на немски само с конете си. При тия народи кръвосмешението е практика от много време и затова са такива изявени грабители на деца - днес. Просто са нефелни да си създават деца,поради износени гени. За теб май цивилизацията започва с прогресизма? Пък вече има не малко хора които считаме,че връщането на Европа към варваризма е започнало с Френската революция през 1789г. - и от тогава при всяка Революция, милиони жертви. Най кръвопролитните войни в историята на света са водени от Прогресистка Европа от 17-ти до 21-ви век.