Last news in Fakti

13 Юни, 2023 09:01 6 369 45

Държавният резерв се запаси с йодни таблетки? Пред ФАКТИ говори и.д. председател на агенцията Асен Асенов

  • асен-
  • асенов-
  • йодни таблетки-
  • държавен резерв-
  • запаси

Конкретният случай за натрупването на препарат за йодна профилактика беше провокиран от кризата в Украйна, казва той

Държавният резерв се запаси с йодни таблетки? Пред ФАКТИ говори и.д. председател на агенцията Асен Асенов - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавният резерв е запасен превантивно с таблетките калиев йодид, предназначени за радиационна защита на населението. Препаратът е необходим за йодна профилактика, за да не се допусне увреждане на здравето на хората в резултат на натрупване на радиоактивен йод в щитовидната жлеза при възникване на ядрена или радиационна авария. "Към момента не съществува заплаха за населението на България, но с осигурените количества в базите на Държавния резерв се гарантира сигурността и превенцията при евентуално, възникнал радиационен риск", уточниха от агенцията. Пред ФАКТИ по темата говори и.д. председател на Държавния резерв Асен Асенов.

- Г-н Асенов, Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ (ДА ДРВВЗ) скоро обнови запасите си от таблетки калиев йодид, предназначени за радиационна защита на населението са доставени в базите на агенцията. Колко добре сме подготвени – дано не се налага, разбира се, като превенция?
- Държавният резерв съхранява широк асортимент стоки и материали с цел адекватна реакция за защита на населението при кризисна ситуация, военно или извънредно положение, както и предотвратяване последствията от различни аварии, природни бедствия и други неблагоприятни явления, в това число и препарат за йодна профилактика при радиационно замърсяване. При евентуална криза от такъв характер страната ни е в готовност да реагира чрез всички ангажирани за защита на населението институции, като агенцията е в състояние да изпълни възложените ѝ задачи. В тази връзка в края на миналата година в изпълнение на решение на Министерски съвет агенцията закупи значителни количества калиев йодид с цел готовност за защита на здравето на населението и незабавна реакция при извънредна ситуация, в случай на ядрена авария.

- Войната в Украйна ли ни кара да бъдем по-бдителни, или това е рутинна процедура при подновяването на запасите?
- Обновяването на съхраняваните резерви и запаси е рутинен процес. Агенцията стриктно следи за сроковете на съхранение и своевременно обновява материалите, така че те да бъдат в непрекъсната готовност за ползване. Конкретният случай за натрупването на препарат за йодна профилактика беше провокирано от кризата в Украйна и стремежа на страната, респективно на агенцията, населението да бъде максимално защитено при всякакъв вид опасности.


- Какви изделия има в Държавния резерв, свързани с радиационната защита?
- Конкретните позиции и количества, които съхраняваме, са класифицирана информация, но отново искам да ви уверя, че страната разполага с механизми и средства за адекватна реакция в случай на опасност от радиационно замърсяване. С оглед своевременното разпространение на таблетките до населението в Агенцията е създадена работна група, която да координира дейностите с другите държавни и местни органи на изпълнителната власт, отговорни за разпространението им.

- Какви медицински изделия като цяло се съхраняват в Държавния резерв?
- Агенцията освен хранителни запаси, вода, горива и индустриални запаси, създава, поддържа и съхранява и болнично-домакинско имущество, лични предпазни средства, дезинфектанти както и широк спектър лекарствени изделия от различни фармакотерапевтични групи (аналгетици, антибиотици, кръвоспиращи и други). Част от болнично-домакинското имущество са и полевите болници, оборудвани с всичко необходимо за оказване на първа медицинска помощ, включително операционни, хирургични инструменти и др.

- В обсега на агенцията попадат и болници. Какво означава това и как една болница е длъжна да реагира в случай на нужда…
- Да, агенцията съхранява и полеви болници с необходимия за тях инструментариум - легла, одеяла, постелки и други, които в случай на нужда могат да бъдат разгърнати. Реакцията и работата на самата болница би зависела от конкретната ситуация и необходимите действия за преодоляване на последствията от нея.

- За колко време трябва да се разгърне една полева болница с целия необходим инструментариум от легла, постелки, медикаменти и др., за да се окаже помощ на населението?
- Разгръщането на самите болници следва да се извърши със съдействието на Министерство на отбраната. Пример за разгръщането на такава болница е Ковид кризата през 2020 г., когато само за дни бяха изградени три полеви болници в зала „Арена Армеец“ в София, както и в подходящи зали в Русе и Пловдив. Времето, за което беше изпълнена възложената задача, е показателно за професионализма на служителите и добрата координация между отговорните за защитата и безопасността на населението ведомства постигнати благодарение на дългогодишния опит и съвместна работа.

- Колко са териториалните дирекции на Държавния резерв?
- Териториалните дирекции, част от структурата на ДА ДРВВЗ, са седем, като те са разположени из цялата страна, така че максимално ефективно и бързо Агенцията при необходимост да изпълни възложените ѝ със закона задачи и да бъде в максимална степен полезна на населението.

------------------
Асен Асенов е назначен в ДА ДРВВЗ през 1999 година като главен специалист. През годините съответно заема длъжностите старши експерт, главен експерт, началник отдел, а през 2008 година става Главен директор. През 2017 година е назначен на длъжността заместник-председател, а от август 2022 г. е временно изпълняващ длъжността председател на ДА ДРВВЗ.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    49 3 Отговор
    Обаче противогази нема. Ще го карате на хирургични маски.

    Коментиран от #10

  • 2 Месаря

    41 4 Отговор
    Не знам за държавния резерв, но на 13 май има две големшки гъби на много видеа в нета от западна укр. Това много ми напомня за едно мълчание от 1986г. на тогавашните управляващи. Всички тук си садят градини, но аз мисля тази година да пропусна. Та даже и черешите... Ако Ви интересува потърсете инфо има го навсякъде...

    Коментиран от #5, #7, #37

  • 3 най-вече

    17 0 Отговор
    да са живи и здрави всички!
  • 4 Последния Софиянец

    28 7 Отговор
    Български военни са пратени в заразените с радиация зони в Украйна да измерват.

    Коментиран от #6, #32

  • 5 Аааааа

    48 4 Отговор

    До коментар #2 от "Месаря":

    Сей бре.Демократичната гъба не е като Чернобилската.Тя е изпълнена с ценности,които наторяват почвата.
  • 6 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ти от там ли пишеш.

    Коментиран от #9

  • 7 Последния Софиянец

    36 4 Отговор

    До коментар #2 от "Месаря":

    Радиоактивния облак от Хмелницки замина за. Полша.

    Коментиран от #22

  • 8 браво

    8 9 Отговор
    Държавният резерв винаги ни е спасявал, когато се налага!

    Коментиран от #14

  • 9 Последния Софиянец

    20 4 Отговор

    До коментар #6 от "🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣":

    Това го казаха в Народното събрание официално.

    Коментиран от #11

  • 10 Мида

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Щом за ковидът помогнаха,значи и за радио биологично замърсяване стават.

    Коментиран от #13

  • 11 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    И ти вярваш на тея ли бре....шапшал
  • 12 Компира

    40 5 Отговор
    Не бръснеш дупето, ако не чакаш гости.
    Навлеците мислят да ни вкарат във войната.

    Коментиран от #44

  • 13 честен ционист

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мида":

    Стават най вече за това, да не си отваряте много много устата.
  • 14 Брейййй

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "браво":

    От какво те е спасявал държавният резерв?
    Че ми стана интересно?
  • 15 Исторически парк

    34 5 Отговор
    Киртаците взеха властта и почнаха да тъпчат таблетки.. познайте какво ви готвят 😉
  • 16 Кики

    20 2 Отговор
    Те от декември ги пълнят. Тия сега го споменаха.
  • 17 Коментар

    40 4 Отговор
    На 5-ти вечерта пуснаха статия,че има йодни таблетки,а на 6-ти гръмнаха Каховка с цел да докарат ядрен апокалипсис гадовете.Запорожката АЕЦ е близко и никакви йодни таблетки няма да ни спасят,а Черно море няма да става за курорт стотици години.Пращането на още оръжия си е самоубийство.Да сядат на масата за преговори!
    "Шефът на британското външно министерство разкри участието на Запада в унищожаването на Каховската ВЕЦ."

    Коментиран от #23

  • 18 Запознат

    31 3 Отговор
    "Конкретният случай за натрупването на препарат за йодна профилактика беше провокирано от кризата в Украйна"

    Така така след като руснаците гръмнаха склада с боеприпаси с обеднен уран предоставени на Украйна от англичаните и облака пое на запад към Европа а после се спусна на Юг и пристигна при нас но политкоректните медии не счетоха за нужно да уведомят обществото.

    Иначе комунинстите били виновни че не информирали народа за аварията в Чернобилската АЕЦ - та каква е разликата между комунистите и сегашните "демократи".

    Коментиран от #38

  • 19 Айде към Украйна

    7 13 Отговор
    Всички на бойното поле 😂🤣
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДДРОнег

    6 34 Отговор
    Заради терористичните действия на московия , Европа е под ядрена заплаха !!!
  • 22 после

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    се върна под формата на дъжд при нас, седмица след взривъ, вятъра обърна писоката към нас, донесе облаци от запад и валя доста.
  • 23 Абсолютно си прав.

    30 4 Отговор

    До коментар #17 от "Коментар":

    Запорожката АЕЦ, реакторите се охлаждат от този язовир. Има голяма опасност от авария на най - голямата АЕЦ в европа. Явно "някои" именно това целят. Кой би имал полза? Нито руснаци, нито украинци поради това, че и двете страни ще са потърпевши. И без това са изправени пред екологична катастрофа от наводненията. Тогава остават тези, които подпалиха тази война, осъществиха преврата, наречен майдан през 2014г. и имат техническата възможност да постигнат това - фащ и мъгливият албион. Далече са и има най - малка вероятност да бъдат засегнати.

    Коментиран от #27

  • 24 ЙОД

    4 14 Отговор
    предлагам капки за руzzoфили
  • 25 Руснака живее като скот!

    7 22 Отговор
    Затова му е все едно дали ще умре!
  • 26 Добре, че вали много дъжд

    9 3 Отговор
    Иначе досега запорожката АЕЦ щеше да е гръмнала след изтичането на Каховка!

    Коментиран от #42

  • 27 ДДРОнег

    5 17 Отговор

    До коментар #23 от "Абсолютно си прав.":

    От миналата година Украинците предупреждаваха , че московците са минирали язовира !!!

    Коментиран от #28

  • 28 Украинец

    23 2 Отговор

    До коментар #27 от "ДДРОнег":

    Пък и щото "московците" са го минирали те укрите редовно го обстрелваха язовира с Хаймърси сигурно за да го разминират - даже и зеления се похвали с "точните попадения".
  • 29 Ганьо

    8 1 Отговор
    си е облъчен и без радиация.
  • 30 Само да кажа

    12 0 Отговор
    Държавният резерв направи оборот за десетки милиони на Киро Гела с тия таблетки. Купиха се спешно по Коледа и Нова година - продаде, който трябваше.
  • 31 запознат

    5 20 Отговор
    Когато змията умира най много хапе Руснака е скот и нищо чудно да не използва АЕЦ като оръжие макар че ще унищожи и половината Русия
  • 32 Мммм много ще е добре...

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Теб и козлодуеца да ви изпратят да копаете окопи около Чернобилската АЕЦ....
  • 33 Павел пенев

    12 0 Отговор
    Вие и с голямо количество ваксини се запасихте и след това ги подарихте на африканците, което си е чиста корупция. Вие сте нищожества загрижени за нашето здраве и живот.
  • 34 Ленин

    5 11 Отговор
    Щом се запасяваме с йодни таблетки значи краят е близо !Благодарим ти господин Путин! И на копейкин също!!!

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Ще се

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ленин":

    Мриеее
  • 36 Карай бе

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Ленин":

    Джо Байдън няма да разбере.
  • 37 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Месаря":

    РАДИАЦИЯТА ОТ УКРИЯ БЕШЕ 3 ПЪТИ НАД ОБИЧАЙНИЯ ФОН ..ОСОБЕННО ПО ГУМИТЕ НА КОЛАТА ..ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ БАЯ АНГЛИЙСКИ УРАН Е ПОЕЛ ПР00СТИЯ М@ТРЯЛ И МАРИОНЕТКИТЕ НА КОЗЯК ОБЯСНЯВАХА КОЛКО Е "ПОЛЕЗЕН" . СЕГА ИМАЛО ТАБЛЕТКИ ???ТОЯ ПР00СТАК ОТ СНИМКАТА НЕ МУ Е ЯСНО ЧЕ РАДИАЦИЯТА Е НАЙ НЕВИННОТО НА ТЕЗИ УРАНОВ ПРАХ .ПО ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ Е САМИЯ УРАНОВ ПРАХ КОЙТО КАТО ТЕЖЪК МЕТАЛ СЕ НАТРУПВА В ТЯЛОТО И ПРИЧИНЯВА РАК
  • 38 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Запознат":

    МИ НАЛИ ИСКАТЕ АМЕРИКАНСКИ МАРИОНЕТКИ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ И ЗАРАЗЯВАТ ДОКАТО ПУУКНЕТЕ ...ПР00СТ М@ТРЯЛ
  • 39 Сега

    6 2 Отговор
    всички ще се юрнат по аптеките да се запасяват
  • 40 САТЪРА НА ХАНА

    5 1 Отговор
    ДА ЗАНЕСЕМ РАДИАЦИЯТА НА ЗАПАД :)
    ....
    ЩОМ НИЕ ЩЕ МРЕМ ДА МРСТ И ТЕ :))
  • 41 И после спирка няма

    8 1 Отговор
    Щом се запасяват с йодни таблетки значи употребата на ядрени оръжия наближава. Първо беше складът с обеднен уран на ингелизите,следва разрушаване на реакторите на Запорожката АЕЦ, нахлуване на доброволчески корпус от Полша и Прибалтийците и удрянето им с тактическо ядрено оръжие... и после спирка няма.
  • 42 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Добре, че вали много дъжд":

    Прав си .Добре,че вали.Но световното затопляне така или иначе ще доведе до взривяването на ЗАЕЦ, АЕЦ"Козлодуй" ,"Черна вода" и т.н.Според зелееколозите де.
  • 43 Уса

    0 1 Отговор
    Мислите,че руснаците са глупаци и не се съобразяват с посоката на вятъра.Облака замина към Европа спете спокойно и не пиите йод просто така също е вредно

    Коментиран от #45

  • 44 Бай Ставри

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Компира":

    обръсна ли допарата?идвам
  • 45 муса

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Уса":

    сюрмашкия уран ше го приемаш вътрешно