Last news in Fakti

16 Декември, 2023 16:00 1 959 77

Анатомия на носталгията

  • моча-
  • демонтаж-
  • паметника на съветската армия-
  • комунизъм-
  • носталгия

Възрастните субективни носталгици обикновено са неудачници

Анатомия на носталгията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-сетне, внимателно и на пръсти, сякаш да не разбудят някого, започнаха да премахват паметника на съветската армия от Княжеската градинка в София. Едни избухнаха в истерия и започнаха да кълнат, други трескаво затърсиха начин да припишат заслугата на себе си – видите ли, ние се борим за това отдавна. Ако ще да се борите от сътворение мира, събитието ще настъпи, когато са налице нужните условия за това, тоест когато го пожелае някой достатъчно силен, на когото не можете да откажете. А колко сте се напъвали преди това няма абсолютно никакво значение.

Допусна се голяма грешка, когато оставиха дебата за паметника да се влачи години наред, да трупа злоба и да разпалва страстите. Трябваше да се подходи по-бюрократично - това е имот, този имот е нечий. Стопанинът на имота има право да се разпорежда в него, включително да строи и да събаря разни неща, без да се обяснява и да дава сметка. Отдавна имаше официално решение паметникът да се махне, просто трябваше да бъде изпълнено по съответния ред.

Отдавна и много пъти съм казвал, включително и в национален ефир, че на мен ми е все едно дали онзи паметник ще го има там или не. Неговото присъствие или отсъствие няма да промени съдбата на семейството ми, която оказа силно влияние и върху моята лична съдба. Неговото присъствие или отсъствие няма да промени историята - историята се знае. Друг е въпросът как се интерпретира. Но паметникът и на интерпретацията няма да окаже влияние. В епохата на социализма историята се четеше по един начин, в епохата на либерализма се чете по друг начин, а паметникът си е все един и същ.

Всъщност не съм прав. Има една много важна причина защитниците да рипат до тавана и да проклинат, пръскайки слюнка. Паметникът е идеологическа конструкция (нито е историческа, нито художествена) и всяко действие, свързано с него, също е идеологическо. Ако паметникът бъде премахнат, руснаците ще престанат да бъдат освободители, а ще станат окупатори, а българските комунисти ще изгубят ореола на революционери и ще лъснат като най-обикновени хищни узурпатори, превратаджии. Тогава всичко у нас след 1944 г. ще добие леко незаконен вид, властта ще може да бъде съдена като престъпна. Затова е целият зор. А, да - и заради кефа на Русия, която продължава да е опора на някои наши политически сили. Тяхното битие без Русия или (което е по-лошо) с една Русия, която им е сърдита, става крайно проблематично.

Ще кажете: ама не са само партиите! И обикновените хора влагат много чувства, много страст в конфликта за съдбата на паметника. Обикновените хора, народите, с малко пропаганда могат да бъдат накарани да вярват в каквото поискате - вижте населението на РСМ, което вярва, че е пряк потомък на Александър Велики, че кирилицата е на 70 000 години и че българите са татари. Защо да няма и българи, които вярват, че руснаците са освободители?

Вижте и целия свят, който вярва, че през Втората световна война са се сблъскали добрите сили и злите сили, ангелите и демоните. Само не могат да се разберат кои са болшевиките и кои са нацистите, кои са ангелите и кои - демоните. И докато не могат да се разберат, съвсем забравят, че преди да се сджафкат помежду си, двете сили си бяха другарчета, поделиха си Полша и чак съвместен парад по този случай направиха. Ех, памет, памет... Всъщност всичко това се помни, но някак си гледаме да го оставим в страни от полезрението, защото не се връзва на целия исторически разказ, който сме решили да приемем за истина. В някоя от книгите на Дъглас Адамс, не помня вече в коя, имаше описана техника как нещо може да стане невидимо. Технологията се наричаше НДП (нечий друг проблем) и приложена върху който и да е обект, той ставаше невидим, именно защото е нечий друг проблем, което го поставя извън обхвата на нашето възприятие. Така и за съюзничеството между нацистите и болшевиките - знаем за него, не го отричаме, но го правим НДП и го оставяме най-нахално встрани от цялата картина.

Но бяхме решили да говорим за носталгията.

Защо ли пък да говорим за нея? Защото, ако историята е махало, което се люшка от една крайност към друга и обратно, то носталгията е двигателят на това люшкане. Когато живееш в социализма, за теб Западът е идеал със своя либерализъм, капитализъм, изобилие от стоки и свобода на словото. И стремежът ти към този идеал дава тласък на махалото. Когато махалото те откара в капитализма и видиш, че не е нещо особено, започваш да идеализираш социализма от миналото. Обикновено това правят поколенията, които никога не са живели в социализъм. И когато техният носталгичен копнеж стане достатъчно силен, люшва махалото обратно.

Има различни видове носталгия. Например тя може да бъде географска или историческа, тоест носталгия по място, обикновено родината, когато си далеч от нея, и носталгия по отминали времена, когато историческата дистанция стане достатъчно голяма.

От своя страна, историческата носталгия може да бъде обективна и субективна. Обективна е при някого, който наистина е живял по-добре във времето, по което тъгува. Така например носталгията на комунистическата номенклатура и нейните деца, които днес са възрастни, е обективна, защото при социализма те живееха наистина добре и то твърде добре в сравнение с останалите. Те има за какво да тъгуват. Има за какво да тъгуват и внуците им, които не са виждали онзи режим, но си представят какво би било за тях, ако живееха в него.

Когато червената армия в лицето на Трети украински фронт влезе в България, свали законната власт и гарантира установяването на марионетен режим, животът на много хора се промени революционно. Те получиха статут на победила и господстваща класа, което върви с определени привилегии, като заемане на ключови постове в стопанството, армията и милицията, получаване на дипломи за образование с предимство, преместване от селата към големите градове, получаване на жилища (обикновено на изселени “бивши хора”) и т. н.

Създаде се една цяла нова класа с работническо-селски произход, която започна да се възпроизвежда и по своите върхове да произвежда династии. Ето тази класа има пълното право да изпитва обективна носталгия по ония времена, с изключение може би на онази не малка своя част, която е доволна и сега, в условията на либерализма. Те могат да изпитват някаква, нека я наречем “естетическа обективна носталгия”.

А пък общото за цялата обективно носталгична класа - и онези, които са били по-добре тогава, и тези, които са по-добре сега, - е религиозната почит към събитието, направило възможно тяхното излизане от калта и изкачване до върховете на обществото - нахлуването на Трети украински фронт в България. От своя страна паметникът на съветската армия, известен като МОЧА, е символът на това събитие, средоточието на култа към него. Събарянето, премахването на истукана нанася дълбока рана във вярата на тези хора от групата на обективните носталгици.

Субективните носталгици са по-смешни. При тях мисълта е белязана от определена налудничавост. Те разсъждават и чувстват на принципа: “хубаво е това, което отсъства, а това, което имаме е лошо”. Тълпи полуграмотни, но енергични младежи ходят с фланелки на Че Гевара, с надписи СССР, с петолъчки, сърпове и чукове. Те не знаят нищо за социализма. Няма и да узнаят, защото узнаването изисква известно четене. Същите, ако живееха в някакъв доминиран от Русия социализъм, щяха да развяват американски знамена и да се обличат като каубои.

Възрастните субективни носталгици обикновено са неудачници. Изгарящи от завист заради нещата, които другите имат, а пък те нямат поради очевидната си непригодност. Те не търсят вината у себе си, а в света, в който живеят. Мразят този свят и идеализират някакъв друг, който вече го няма. Най-често това е социализмът, но може да бъде и средновековието, античността или нещо друго. Тези хора не желаят да се конкурират, да се борят, да се доказват. Те желаят здрава социалистическа система, която да ги закриля. Тези хора никак не са малко. Типичният възрастен субективен носталгик може да бъде наблюдаван в масовката на ежегодните сборища на социалистите на връх Бузлуджа.

Както виждате, страшно много, ужасяващо много хора изпитват носталгия по социализма по една или друга причина. Ако социализмът се върне, само единици ще спечелят от това, но носталгията не умира, никой не се замисля. Следователно носталгията е опасна болест, доколкото идеализира места и времена, които не заслужават да бъдат идеализирани. Затова мисля, че носталгията трябва да се лекува, а Картаген да бъде разрушен.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    35 32 Отговор
    значи в Австрия е пълно с "неудачници" !

    Коментиран от #3, #4, #13

  • 2 Българин

    41 31 Отговор
    Изключително точен анализ. Адмирации?
  • 3 Българин

    37 15 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Ами да. Загниваща капиталистическа държава. Откакто се помня Западът загнива, като мушмулата е-колкото по загнива, по вкусен става!
  • 4 Госあ

    16 26 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    В австрия е пълно с руснаци поробена държава
  • 5 Марк Порций

    15 20 Отговор
    ЕС... Рим...!!!
    Или бля, бля...!
  • 6 3.14К

    31 32 Отговор
    Някакъв Сульо се опитва да философства за историята, кое е добро и кое зло. Още първото му му изречение няма връзка с реалността. Внимателно и на пръсти (с флекс) започнали ........

    Коментиран от #18

  • 7 Грант народ затрива

    25 27 Отговор
    Проблемът не е, че някои вярват, че руснаците са освободители, а други,че са ни окупирали.
    Проблема е, че се прилага двоен стандарт - махат символите на" съветското робство и окупация", а оставят османските символи на робство и окупация.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 3900 тотема на руският окупатор

    33 21 Отговор
    В България има 3900 тотема на руският окупатор. Но най емблематичните са МОЧА в центъра на София и някакъв с педалското име Альоша, стърчи над най старият град в Европа – Пловдив. Добре де, ама в България не е загивал или погребван нито един руски окупатор!!! Знам, че ни е сбъркана логиката, ама чак пък толкова... Историята на България е низ от предателства! Като започнеш от предателите на Левски и Ботев и свършиш до днешните национални предатели - русофилите! Опорката на всички русофили е една и съща, северно-корейска: " Козяк бил виновен" !

    Коментиран от #11, #24

  • 11 На 500 метра от МОЧА

    28 12 Отговор

    До коментар #10 от "3900 тотема на руският окупатор":

    има друг огромен тотем на руският окупатор - Братска могила в Борисовата градина.
    Само че, тъпите русофили не снаят, че това не е паметник, защото в тази "могила" няма погребат нито един руски окупатор и не е войнишки паметник.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    30 15 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    На Австрия руската и3мет не й смени обществения строй, като това направи с огън и меч у нас ! Панимаеш ?

    Коментиран от #26

  • 14 нннн

    15 21 Отговор
    Това е едно мнение. Друг е на друго. Така можем да спорим и крещим ЗА и ПРОТИВ до докрая на света. По спорните въпроси се прави референдум. И точка.
  • 15 Софиянски

    13 21 Отговор
    Що за тъпня сула, не твоите дядовци са лежали по Белене, независимо че са били офицери.
    И не, няма кой да върне соца, само облагодетелствани. Виновни сте вие, вашето поколение, което не постъпи като в Румъния 89-а, а така стана защото всичките са комсомолци, включително и ти. София е малка, излишно е даде правим на консерватори.

    Коментиран от #21

  • 16 Огън, вода и МОЧА !

    22 14 Отговор
    Човек може да гледа безкрайно три неща: как гори огън, как тече вода и как разфасоват МОЧА.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Клети нещастни копейки

    20 10 Отговор

    До коментар #6 от "3.14К":

    Е точно пък някаква анонимна пропаднала ватенка да дава оценка, някак не върви.

    "Възрастните субективни носталгици обикновено са неудачници"

    Коментиран от #20

  • 19 при антифашиско управление

    14 22 Отговор
    Следващите управляващи ще сринат каквото инсталирате там и ще върнат паметника в още по-голям мащаб пак на същото място.Ако го претопите ще се направи наново от нищото дори и при негодувание на на потомствените фашистите!

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 истината за Белене

    18 20 Отговор

    До коментар #15 от "Софиянски":

    В Белене лежаха най-големите престъпници .Много често и рецидивисти.Затова нямаше престъпност и хората за домовете си оставяха под плачетата ключа за домовете пред вратите и всичко бе спокойно и безпроблемно.

    Коментиран от #62

  • 22 Клети нещастни копейки

    21 11 Отговор

    До коментар #19 от "при антифашиско управление":

    "Възрастните субективни носталгици обикновено са неудачници"

    Коментиран от #29, #54

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Много добре

    14 20 Отговор

    До коментар #10 от "3900 тотема на руският окупатор":

    Знаеш как завършва фашизма и скоро ще го усетите
  • 25 Българин

    14 20 Отговор
    Русия е велика сила и пак ще победи фашизма

    Коментиран от #27

  • 26 Няма по голямо зло

    15 19 Отговор

    До коментар #13 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ":

    От евроатлантиците фашисти пак ще свършите като 44г
  • 27 Така е

    20 8 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Когато РФ се разпадне, московлии ще изгонят фашистите от Кремъл !

    Коментиран от #31

  • 28 защо

    5 19 Отговор
    "Ако ще да се борите от сътворение мира, събитието ще настъпи, когато са налице нужните условия за това, тоест когато го пожелае някой достатъчно силен, на когото не можете да откажете. "

    Браво на Сула!
    Най-краткото и точно определение за новите властимащи.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Русороб

    18 10 Отговор
    От войната рускините пак ще останат без мъже и ще тръгнат пак да се омъжват за бг цигани. Пак ще се народят много русофилчета.

    Коментиран от #32, #34

  • 31 Българин

    10 20 Отговор

    До коментар #27 от "Така е":

    Знаеш ли кога РФ ще се разпадне никога но нато и ес със сигурност ще се разпаднат
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Копейкин вика:

    22 8 Отговор
    Долу ваксините - ваксинира се!
    Долу еврото - има сметки в евро!
    Долу субсидията - купува си къща със субсидия!
    Долу предателите - вика срещу България!
    Долу лгбтхд++ - отваря бузки за руСССия!

    Коментиран от #36

  • 34 Недей да

    7 13 Отговор

    До коментар #30 от "Русороб":

    Мислиш за Рускините мисли за себе си че не знаеш кой пол си

    Коментиран от #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Пррррц

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "Племето помни като маймуните - 3 минути":

    Твойто канче е кухо дрънка на празно
  • 39 Дрът русофил

    10 8 Отговор
    Днес петимата от РЕМС-а дръти русофила
    Са накацали на амбразурата и бранят с голи гърди руските еничари.
  • 40 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    13 16 Отговор
    Не знам, дали носталгията трябва да се лекува, ама сульовщината със сигурност! Сульо и пульо тръгнали да пишат. Вместо да идат на психиатър!

    Коментиран от #42

  • 41 Петрова

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "Копейкин вика":

    То няма какво да се яде, даже за биберон не става ...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Четете, крепостници:

    13 9 Отговор
    "Възрастните субективни носталгици обикновено са неудачници. Изгарящи от завист заради нещата, които другите имат, а пък те нямат поради очевидната си непригодност. Те не търсят вината у себе си, а в света, в който живеят. Мразят този свят и идеализират някакъв друг, който вече го няма. Най-често това е социализмът, но може да бъде и средновековието, античността или нещо друго. Тези хора не желаят да се конкурират, да се борят, да се доказват. Те желаят здрава социалистическа система, която да ги закриля. Тези хора никак не са малко. Типичният възрастен субективен носталгик може да бъде наблюдаван в масовката на ежегодните сборища на социалистите на връх Бузлуджа."
  • 44 Ти си пол

    8 2 Отговор

    До коментар #34 от "Недей да":

    неграмотен латентен голубчик, нали??? 🤣🤣🤣
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 6 Отговор
    Най важното е грузя 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред‼️
    А копейките да си стенат в тинята цял живот, както най си обичат‼️
  • 47 Последния Софиянец

    15 9 Отговор
    Само лузери и скъсаняци можехда тэгуват са времето когато имаше огради и опашкки за толалетна хартия, салам и всичко останало!
  • 48 Куневист психопат

    7 14 Отговор
    Сульо, нагаждачът, решил да обяснява на света налудничавите си мисли. Реализация на неговото поприще показва, че властта се нуждае от димкаджии, които да развяват едни лъжи, за да не вижда мнозинството как се краде. На власт която не краде, ПР-и не ѝ трябват, нито плямпала от категорията уууу дачници.
  • 49 Тра-ла-ла

    8 12 Отговор
    Много пъти съм казвал, че паметникът трябваше да се премахне но времето за това отдавна мина. Всяко нещо което не се прави в точното време често е безмислено. На всички тия дето пишат глупости по това какво символизира ще кажа само, че дори сега премахването можеше да се извърши поне с повече достойнство. Първо така и никой не излезе да каже - "Аз дадох това разпореждане", нормално за това трябва да не си мижитурка а у управляващите не търсете такъв. Второ - някъде казваха, че 300 полицаи охраняват този акт на народната воля (едва ли са толкова), още по смешно. Трето - да се снимаш с отрязаната ръка сякаш е трофей - сигурно същото биха правили и франките като са ритали статуите в Рим ако са имали смартфони. И най-жалкото - това са вече сигурно внуците (няма оттърване) на същите тия дето са се кланяли на паметника. А колко още може да се каже е отделна тема. И едва ли някой келеш дето без смартфона си няма да знае къде се намира се замисля, че точно този път пое Украйна за да стигне до сегашното си положение.
  • 50 !!!?

    9 12 Отговор
    Носталгия !!!?

  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 4 Отговор
    Дебатът се породи, защото в България нямаме национално отговорни ИСТОРИЦИ, нито в БАН, нито в университетите, които да осветят цялата истина за терора над България от Москва..........Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН и тези в университетите, няма да се оправим ....това е тъжната истина!

    Коментиран от #60

  • 52 !!!?

    18 7 Отговор
    Сувенир от съветската армия !!!?

  • 53 Сатана Z

    6 15 Отговор
    Сула е типичен мизантроп.Мрази себе си и презира останалите.
    Забрави само да завърши статията ,че затова Паметника на съветската армия трябва да бъде разрушен,подобно на Картаген.
  • 54 Такъв

    3 8 Отговор

    До коментар #22 от "Клети нещастни копейки":

    Това е автобиографично откровение, което ти не си разбрал, защото не си психиатър.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Фило без логика

    6 8 Отговор
    Лицето е издало "ръководство по творческо писане"!!! Даже само това показва дълбоко неразбиране на думата "творчество". Творецът не създал човек по ръководство, съответно творци могат да се наричат само хора, които влагат своето виждане, умение, фантазия, майсторлък в нещо. Другите са чираци и калфи на такива като него "ръководители", които са се родили "ръководители", без да си охлепат ръчичките с нищо.
  • 57 Тъпак

    6 11 Отговор
    Извинете, сула от супол ли идва? Защото сте със същата консистенция!
    Съборете и паметниците в гробищния парк по същата логика
  • 58 Аззззззззь

    8 10 Отговор
    Като сте толкова против соца, що не върнете всичко което сте придобили от там?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Победа

    7 10 Отговор

    До коментар #51 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Явно доста са те тероризирали,че си оглупял или ти плащат за подобни тъпни.
    Сега е терора!!! Няма свобода!!!!

    Коментиран от #65

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Как

    9 6 Отговор
    Да поздравим автора за прекрасната статия.
  • 64 ЗА ПАМЕТНИКА ГЛЕДАЙТЕ

    1 0 Отговор
    КИРО БРЕЙКА !
  • 65 копи пейст

    8 4 Отговор

    До коментар #60 от "Победа":

    И все пак за Сталин било немислимо изпращането на Димитров на подсъдимата скамейка като ”титовистки заговорник и империалистически агент”. Героят от процеса за подпалването на Райстага през 1933 година, опълчил се срещу Гьоринг пред нацисткия съд и от този момент тачен от всички антифашисти, уважаван от българската партия като митологичен полубог. За да се избавят от Димитров, руснаците избрали „по-елегантен” начин. През януари 1949 г. той изчезва от София. Според някои слухове той заминал за летището, за да посрещне заместник-председателя на Съвета на министрите на СССР Андрей Вишински, който направил междинно кацане в София. Той се намирал в самолета, когато вратата зад него внезапно се затворила. Дълго време за Димитров не се знаело нищо, докато през април в пресата не се появило кратко известие, че той е болен и е в Съветския съюз. Димитров умира на 2 юли 1949 г. в московска болница. Тялото му е балсамирано от същите специалисти, които са мумифицирали и Ленин. Така и не става ясно от какво е умрял.
    Докато не се разсекретят убийствата от "братушките" на мин. пр. на България, Георги Димитров и зам. мин. пр. Трайчо Костов, БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СМЕ РАЗЕДИНЕНИ ..........

    Коментиран от #75

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Като съм наясно,

    6 0 Отговор
    с какво блюдолизие, компромиси и откровени лъжи са постигнати "нечии успехи" никак не завиждам. Статиите тип слугинаж на конюнктурата, като горната не могат да са картина на света, обяснение на каквото и да е. Те са баналното и посредственото, облечени в претенция за значимост и е много тъжно, че изобилстват.
  • 68 ТрампЛин

    1 1 Отговор
    Аман от дърти носталгици! Ерекцията ви няма да се върне! Че и закани отправят! Хайде чемшира и къш!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Преди години сме имали едни управници, които са имали зад гърба си Велика Германия. И са колели и бесели !!
    После имало едни управници, които са имали зад гърба си великия СССР. И са бесели и колели.
    Сега е времето на едни други управници, които имат зад гърба си военно-мощните САЩ. И не колят и не бесят.Нежно и внимателно, каквото докопат приватизират и усвояват, историята нежно и внимателно / понякога доста брутално/ деформират чрез полуистини и полулъжи, Злобата към предишните дори ги кара да величаят по-предишните.... Без срама, без перде. Да има как да пренесат Българийка някъде между Канада и САЩ или още на по-топло – между Мексико и САЩ..
    Ама недейте бре хора! И тука сега сте поне десет пъти по-човеци от мен, разполагате с моите пари, здраве, живот и имот - когато Ви е кеф !! Бъдете здрави !!

    Коментиран от #74

  • 73 Много хубава статия.

    1 0 Отговор
    Аз мисля леко различно. Когато човек е млад, бъдещето е пред него, има мечти. А когато остарее, вижда че мечтите му са се оказали илюзии. А много хора не осъзнават това. Те всъщност гласуваха за АВ който провежда лява политика каквато те искат. Но когато им дойде да се изправят пред последствията отново ще обвиняват някой друг.
  • 74 ти си шаран

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "Шаран БГ":

    Цар Борис III всячески се е старал да избегне каквото и да било общо с Германия. Той затова умира от сърдечен удар. Но за руснаците които по това време са съюзници с Германия им е по-удобно да го нарекат Монархо-Фашист. Така както сега обвиняват Зеленски че е фашист, въпреки че той не обстрелва Русия, но те обстрелват Украйна вече втора година.
  • 75 не само Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "копи пейст":

    Много други първи държавни и партийни ръководители починаха на път за Москва. След като извършат престъплението те вече стават ненужни и ИЗ се освобождава от тях.
  • 76 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На № 74 " ти си шаран "
    Аз че съм шаран ...СЪМ ! Нещо да съм написал за Борис |||-ти ?
    Не напразно имаме поговорка : "Ти му викаш – куме Иване, той ти дума – к..о ми да стане !? " Че и Вашата работа горе-долу същата...........,
    След 09.09.1944 година , под наблюдението на специална комисия на победителите във ВСВ / това се премълчава или само предъвква – сега англо-американците са "приятели" / у нас , както и в страните от Западна Европа е създаден тъй наречения Народен съд. Той осъжда всички германо-фашисти - не Вие, не аз !! Кой на разстрел, кой в концентрационен лагер, някой само интерниран в щата Дейли Орманс. Както Г.Димитров е "прав" комунист, и още "по-правите" му решават съдбата, така и на "добрия", от немски произход , ЦАР, немците му " скрояват шапка". "Винаги с Германия – никога против Русия" това е мисъл на Бориса, нали ...... Политика, уважаеми - там милост няма. Властта и парите замъгляват съзнанието - погазват се всички морални норми !!! Унищожават се хиляди, дори милиони , човешки създания. И кому-как се нрави, и какви тежнения има, едного осъжда, другиго оневинява. Такава е човешката природаа............
    А Сула е "по вятъра" !! Срещу вятъра не оттърва никому ...най-малкото ...ще ти изтрият коментара във Факти !?
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.