Last news in Fakti

19 Декември, 2019 13:52 12 515 112

Китай пуска "изкуствено Слънце"

  • токамак-
  • термоядрен синтез-
  • hl-2m-
  • китай

През 2020 г. в Китай ще заработи термоядрен реактор, който генерира енергия като Слънцето, съобщава Futurism. HL-2M е тороидална установка с магнитни бобини за удържане на плазма (токамак), смятана за енергийния източник на бъдещето.

Токамакът (съкр. от руски "ТОроидальная КАмера в МАгнитных Катушках") е разработен от съветските физици Игор Там и Андрей Сахаров през 50-те години на XX век. Първият експериментален реактор от този тип е пуснат в СССР през 1963 г.

Днес с токамаци разполагат Великобритания, Япония, САЩ, Германия, Франция и Русия. В тях се провеждат експерименти термоядрен синтез в резултат от сливането на ядрата на деутерий и тритий при температура от милиони градуси.

Проблем пред термоядрения синтез е откриването на икономически ефективен способ да се удържа невъобразимо горещата плазма в ограничено пространство и стабилно състояние чрез магнитно поле. По план Hl-2M ще работи при температури от порядъка на 200 млн. °C или 13 пъти повече от Слънцето, а създателите му имат амбицията най-сетне да получат неограничен източник на екологично чиста енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ихааааа

    123 20 Отговор
    Китай пуска "изкуствено Слънце", а кравите от САЩ пускат газ-метан!

    Коментиран от #4, #11, #19

  • 2 Гост

    115 23 Отговор
    И пак руснаците да ви оправят в живота.

    Коментиран от #5, #9, #111

  • 3 ГосТ

    26 6 Отговор
    Хммм браво на китайците ! Но повече разчитам на ITER
  • 4 Гост

    120 23 Отговор

    До коментар #1 от "Ихааааа":

    Половината "американски изобретения" са от руснаци. А останалата половина са от останалият свят. Америка патентова и произвежда това, което другите измислят.

    Коментиран от #10, #18

  • 5 ГосТ

    77 21 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Само урковци с интелект на теле могат да плюят само срещу руснаците.
  • 6 СССРБарета

    93 19 Отговор
    из размислите на един Кравар: веднага да се наложат санкции! Китай става заплаха за слънцето! САЩ ще спасят света откървавия тоталитарен режим при китайците! Холивуд веднага ще направят филм как Рамбо сам избива всички китайци и до крак! и да не забравяме всички китайци са лоши!

    Коментиран от #8

  • 7 ЪРП

    40 7 Отговор
    "200 млн. °C или 13 пъти повече от Слънцето"
    ЕВАЛА КИТАЙЧЕТА
  • 8 Рътьо Гарафата

    17 38 Отговор

    До коментар #6 от "СССРБарета":

    А бе другарю Совхозник, не се изхождай по въпроси които не чаткаш.
  • 9 Павката

    17 14 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    А ми така е. Те ни оправят живота , ама кога ще оправят техния..
  • 10 ЪРП

    48 13 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    ФАКТ!!!!
    АКО НЕ БЯХА НАЗНАЛИЧИ НА РАБОТА В ТЕХНИТЕ АГЕНЦИИ ВСИЧКИТЕ НАЦИСТИ КАТО ВЕРНЕР ФОН БРАУН И ЕДИН БИЛЮК ДРУГИ ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ, ТО СЕГА ЩЯХА ДА ЛАПАТ МУХИТЕ ОЩЕ И ДА ГЛЕДАТ САМО ПО "ХОЛИВУД" ,КАК СЕ ПРАВЯТ РАКЕТИ, СОВАЛКИ, СПЪТНИЦИ.......!!!!! ФАКТ
  • 11 Дебилен русофреник

    12 17 Отговор

    До коментар #1 от "Ихааааа":

    А ние пускаме газ след секс с чеченци

    Коментиран от #13

  • 12 кълвач

    38 5 Отговор
    Бойко ще държи китайското слънце да не падне на земята
  • 13 Бай хой

    14 3 Отговор

    До коментар #11 от "Дебилен русофреник":

    Огладнял ли? Хапвай, хапвай. На никого не правиш впечатление вече. Само си пази жлъчката.
  • 14 Сандо

    16 32 Отговор
    Тая технология се развива от много време, а първия успешен опит направиха Французите преди около 20 години, последно четох че може би ще има пробив с изотоп на хелий и концентриран лазер. Руснаците са най-назат в тая технология, да не кажа хич ги няма.

    Коментиран от #17, #20, #81

  • 15 Анатемакраваре

    15 9 Отговор
    Краварите дали дри щят,пардон - врещят и си ядат м...дете от завист?
  • 16 Анатемакраваре

    10 7 Отговор
    Краварите дали дри щят,пардон - врещят и си ядат м...дете от завист?
  • 17 Краварска Подлого

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Цял живот да си лакираш нокститИ !
  • 18 да си знаеш

    17 47 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Я кажи едно руско изобретение,че ми е много интересно ? Къде ги буташ руските неандарталци при технологиите,като акъла им стига колкото да надигат шишето.Русия винаги е копирала от САЩ и запада.Въобще какво се опита да кажеш и ти незнаеш.САЩ е най-иновативната и технологина държава,която е допринесла най-много за развитието на света.След тях са Япония и Англия.Русия освен да присвоява в друго не я бива.

    Коментиран от #22, #23, #25, #26, #27, #28, #30, #35, #87

  • 19 да си знаеш

    13 21 Отговор

    До коментар #1 от "Ихааааа":

    Ти големите не ги гледай.Гледай си русиийката дето и един автомобилен дизайн неможе да измисли.
  • 20 ГруЮ

    23 6 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Ъхъ...и за това руското съкращение е международно използвано за този тип технология. Абе, откъде се въдите такива?

    Коментиран от #90

  • 21 ТОКаМАК

    23 7 Отговор
    САЩ сега ще наложат санкции на Китай, понеже това много прилича на бомба. А, ако все пак е слънце, то разграничава хората по расови признаци-ще грее само на китайците! Санкции!
  • 22 Май ти нищо не знаеш

    27 7 Отговор

    До коментар #18 от "да си знаеш":

    Като за начало-студен ядрен синтез.Руснаците имат вече и работещи реактори-а американците още немогат да направят опитите в тази насока.Това ти е като начало-ако искаш да налееш нещо в кратуната което да ти е полезно-пиши тук.Утре ще ти отворя очите за още неща-ако ли не-троли си и не се прави на умен.
  • 23 ТОКаМАК

    22 6 Отговор

    До коментар #18 от "да си знаеш":

    Казваш, че САЩ са допринесли най-много за развитието на света. Така, е. С двете атомни бомби през Втората световна допринесоха за прочистване на излишното население на и без това малката японска територия. Стимулираха новото строителство и печалби на строителните фирми като разчистиха два стари големи търговски центъра и ново производство на самолети, които ще заместят старите самолети, забили се там и т.н.........
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    34 3 Отговор

    До коментар #18 от "да си знаеш":

    Бруно Абакановиц - създател на интеграфа, спирографа и параболографа. Всички плотери го ползват. Валериан Абаковски - изобретил аеровагонът, който e развивал скорост 140км/ч. По-късно разработката се използва за немският Schienenzeppelin, както и за американският турбокар Black Beatle M497. Виталий Абалаков - изобретател на френда - устройството, използвано за закрепване на въжетата от скалните катерачи и алпинистите. Алексей Леонов - пръв излиза в откритият космос, извън космически апарат, на 18 Март 1965. Евгени Абрамян - създателят на роботизираният статив, с който всички космонавти излизат извън космическите апарати. Всеволод Абрамович – създател на самолета на Абрамович. Подобрява дизайнът на братя Райт, като използва колесник, с който самолетите вече се приземяват. Използва и ръкохватка-лост, с който контролира и управлява самолета. Благодарение на него полетите стават управляеми. Иван Адамян – създател на трицветният принцип в цветната телевизия. Благодарение на него целият свят забравя черно-белите телевизори и минава на цветни. Георги Велски – създател на КАИСА – първата шах-мат програма за компютри. Анатоли Александров – създател на атомохода. Всички плавателни съдове с ядрено захранване са благодарение на него. Алеьандър Алексиев – създател на игленият екран / pinscreen анимацията. Ростислав Алексиев – създател на екраноплана. Жорес Алфьоров – съ-създател на хетеротранзистора, както и на постоянноамплитудният диоден лазер, който направи хирургия

    Коментиран от #40

  • 26 Гост

    29 5 Отговор

    До коментар #18 от "да си знаеш":

    , който направи хирургията това, което е днес. Олег Антонов – създател на АН-124 – най-дългият сериен товарен самолет в света. Лев Артсимович – създал първият Токамак. Георги Бабакин – първият космически апарат с меко кацане. Владимир Баранов – създател на оптофоничното пиано, каквото използваше Жан-Мишел Жар. Създава също и динамичният камуфлаж за военни цели. Владимир Бармин – създател на първият ракетен комплект Байконур. Николай Басов – съ-изобретател на лазера и мазера. Владимир Бектерев – създал лекарството, познато като сместа на Бектерев, което се използва за лечение на сърдечна недостатъчност, паническо разтройство и дистония. Николай Николаевич Бенардос – изобретател на електродъговото заваряване. Представи си днешните технологии без него. Човек, уморих се. Остават само още 270 имена и постиженията им да ти изброявам. Всички обхващат области от детските близалки, през медицината, та до космическите и лазерни технологии. По-лесно ще е просто да си потърсиш в гугъла списъка с руските изобретатели.
  • 27 Гост

    25 4 Отговор

    До коментар #18 от "да си знаеш":

    За близалките не се майтапех. Изобретател на първата машина за близалки е Сам Борн - руски евреин, роден във Виниция, днешна Украйна, тогавашна Руска империя. Георги Александрович Ботезат - изобретил квадрокоптера, на чиито принцип са повечето дронове днес. Дори гугъл търсачката е съ-изобретена от руснак - Сергей Брин. Андрей Михайлович Будкер изобретява лазерното охлаждане. Същият съ-изобретява колайдерът (ускорителят на частици). Владимир Челомей създава първата космическа станция, Салют-1. Създава и цялата серия на Салют, както и ракетата Протон. Павел Черенков създава детекторът на Черенков. Евгений Чертовски създава скафандърът за космонавтите. Всички космонавти ползват неговото изобретение. 3Д холографията е благодарение на Юрий Денисюк. Бисептолът е благодарение на Елксандър Деянин. А самата ти любима Тесла трябва да благодари за трифазният мотор, трифазният генератор, трифазният трансформатор и самият трифазен ток на Доливо Доброволски. Първият ядрен реактор е създаден от Николай Долежал. Както вече казах - вместо да поствам всичко, просто ползвай търсачката, преди да се помислиш за умен.

    Коментиран от #29, #31

  • 28 да си знаеш и ти

    19 3 Отговор

    До коментар #18 от "да си знаеш":

    Тесла трябва да благодари за трифазният мотор, трифазният генератор, трифазният трансформатор и самият трифазен ток на Доливо Доброволски.
  • 29 ТОКаМАК

    7 5 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Е, чак трифазен ток още не са пуснали в Теслите, Виж в заводите им е Номер едно, както и навсякъде в производството. Но пък цялата енергийна система в света се дължи на трифазния ток на Доброволски.

    Коментиран от #42

  • 30 Гост

    26 4 Отговор

    До коментар #18 от "да си знаеш":

    Не, че нещо, но ти прочете ли статията изобщо?
    "Тoкaмaкът (cъкр. oт руcки "ТOрoидaльнaя КAмeрa в МAгнитных Кaтушкaх") e рaзрaбoтeн oт cъвeтcкитe физици Игoр Тaм и Aндрeй Caхaрoв прeз 50-тe гoдини нa XX вeк. Първият eкcпeримeнтaлeн рeaктoр oт тoзи тип e пуcнaт в CCCР прeз 1963 г."

    Смятай колко си неграмотен и заблуден трол!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТОКаМАК

    18 4 Отговор
    Извинявам се за неосведомеността. Електриката не ми е специалност. Поправям се: Дори "Теслите" използват асинхронни трифазни двигатели, задвижвани от трифазния ток на Д. Доброволски. /т.е. благодарение на руснаците :)
  • 33 Азиатският дракон

    9 8 Отговор
    Слънцето изгрява от изток за всичките 9 планети в слънчевата система. Казано метафорично, прогресът на нашата цивилизация изгрява също от изток, основно от Китай и Япония. Китайците ги поставям на първо място, защото имат държавност 2200 г. пр.Хр. или това прави общо до наши дни 4200 г.
    Ще припомня няколко от най- важните китайски открития като хартията, компаса барута и първите ракети. Замисляли ли сте се, че без компаса великите географски на европейските мореплаватели нямаше да се състоят!
    В днешно време европейският социализъм (комунизъм не е имало още никъде) се провали във всички държави, докато азиатсият процъфтява. Китайците анализираха икономическите недостатъци на плановото стопанство и направиха нещо немислимо за нашите глави. Съчетаха плановата икономика в конкуренция с пазарната! Така Китай стана фабрика на света и е на път да се превърне в първа икономика на земята.
    Сега давате ли сметка къде щеше да бъде България днес, ако след 1989 г. бяхме тръгнали по пътя на планово-пазарната икономика. Щяхме да стартираме от 28-то място по икономическо развитие според класацията на ООН, към първата десятка на най-богатите държави.
    След уникалният китайски успех с термоядрения синтез, можем да очакваме
    още един два такива с адрес космоса. Китайският луноход откри на дъното на лунен кратер мистериозен червен гел. Какво точно представлява и дали не е някаква форма живот ще бъде задача на следващия луноход.

    Коментиран от #34, #36

  • 34 Гост

    14 2 Отговор

    До коментар #33 от "Азиатският дракон":

    Доста повествователно, но има неща, които изобщо не са верни.
    Първо Венера се върти обратно и слънцето на нея изгрява от запад.
    Второ, ядрения синтез в този токамак е измислен от руснаци, не от китайци.
    Трето, Китай все още няма ноу хау и разчита на пиратство и трябва доста хляб да изядат преди да започнат да творят вместо да крадат.

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 бай Даньо

    12 2 Отговор

    До коментар #33 от "Азиатският дракон":

    Всички тайкофили само ако знаехте колко ни "обичат" китайците веднага ще запеете друга песен. Китайците мразят безумно всякакви бели ( и да българите сме от бялата западна цивилизация ако някой не вдява ) без разграничения - американци , европейци или австралийци. Когато бял човек върви по улиците в Китай , на Шанхай да кажем, усещането е че всеки момент някой отсреща ще ти забие един в мордата ... Белите хора трябва да са много по на ясно с опасноста от китайците . Когато Китай стане суперсилата на света ( дай боже да не стане никога) той ще бъде едно много по лошо място , вервай ми...
  • 37 бай Даньо

    1 9 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Това за Венера която се върти обратно е премного интересно. Къде го учи в АОНСУ ли? ха-ха

    Коментиран от #39

  • 38 До 37

    11 1 Отговор
    Тъп ли си или астрономията ти бяга? Венера се върти ретроградно спрямо останалите планети. Що не провериш преди да се изложиш толкова?

    Коментиран от #43

  • 39 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #37 от "бай Даньо":

    И човека ти го каза и аз ти го казвам отново:
    https://www.obekti.bg/kosmos/zashcho-uran-i-venera-se-vrtyat-v-greshnata-posoka - "Венера се върти от изток на запад".
    Освен, че се изложи тотално като пълен неграмотник, може би ще ти е и преинтересно да разбереш, че и Уран се върти така, нали?
  • 40 схсхсхсх

    5 23 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Неграмотно тролче.Не вади тук отделни изобретения,защото за да разбереш колко е успешна една държава трябва да гледаш с колко е допринесла за света през цялата история.САЩ в момента е най-технологичната и развита държава на тоя свят.След тях се нареждат държави като Япония,Германия,Китай,Индия и.т.н..Русия дори не е в челната десетка.Откъм изобретения,иновации и технологии САЩ са допринесли с 46% от всички световни изобретения.Русия е допринесла с цели 0.8% ! Знаеш ли,че една от причините Русия в днешно време да бъде що горе развита е благодарение на САЩ ? Още през 30-те години САЩ наливат стотици милиарди в индустриализиране на СССР,защото тези празни мозъци сами очевидно не са могли да си дадат старта.Да не говорим,че когато САЩ са дали началото на IT технологиите ,руснаците още не са имали машини с които да си произвеждат тоалетна хартия !

    Коментиран от #41, #44, #45, #46, #47

  • 41 Въпрос

    10 4 Отговор

    До коментар #40 от "схсхсхсх":

    Какво е "празен мозък"?Твоя много ли е пълен?
  • 42 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "ТОКаМАК":

    Сигурен ли си? Мисля, че Теслите са на трифазен ток.
  • 43 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "До 37":

    Това откъде изгрява слънцето за дадена планета не зависи от въртенето й около слънцето, а зависи от въртенето й около собствената й ос. Не знам накъде се върти Венера. Просто казвам кое определя посоката на изгрева, пък вие си проверете накъде е.

    Коментиран от #49

  • 44 Гост

    11 4 Отговор

    До коментар #40 от "схсхсхсх":

    Щом си се почивствал затапен, няма нужда да ме обиждаш на грамотнос. Къде видя да съм неграмотен? Бъркам ли думи, букви, препинателни знаци? А относно това, колко по-техническа нация е САЩ можеш само да прочетеш на чии изобретения лежи развитието й. Постнах ти над 20 руски изобретатели в различни сфери, без чиито изобретения САЩ щяха днес още да ловят бизони с пръчки. Щом предпочиташ да стискаш очи и да не признаеш руският принос за световната техника - твой проблем. Типичен щраус - уплаши се, че нямаш аргумент насреща и си зарови главата в пясъка. Ще отречеш ли някое от руските изобретения, изброени от мен? Ще отречеш ли, че дори комютърът не е изобретен от американец, а от българин? Имено на изобретението на Джон Атанасов са стъпили американци като Стив Джобс и Бил Гейтс. Без Атанасоф, САЩ щяха и до днес да смятат на пръсти.

    Коментиран от #51, #52

  • 45 Гост

    17 2 Отговор

    До коментар #40 от "схсхсхсх":

    САЩ може и да са най-силната икономика, но това си е за тях. Те не допринасят с това за останалият свят. В останалият свят САЩ правят раздори, преврати и войни.
  • 46 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #40 от "схсхсхсх":

    Дори в космоса руснаците биха американците. САЩ едното им стъпване на луната им е доста оспорвано, а руското излизане в космоса е неоспоримо. Факт!!!!
  • 47 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #40 от "схсхсхсх":

    Това за наливането на пари от САЩ в Русия не е така, както се опитваш да го извъртиш. През 30те години САЩ са в периода на голямата депресия. Почети малко за нея. Тогава САЩ нямат пари себе си да хранят, камо ли на други да дават. Колкото до Русия, по него време СССР е бил доста изолиран от света на капитализма. Имено през 30те руснаците успават да запазват икономическа табилност и това води до укрепване на взаимоотношенията между двете страни. Редно е да попрочетеш малко история, преди да се изложиш така лошо. Утре ще ти дойде бала, ще тръгнеш по интервюта за работа. Ако и там ги бръщолевиш такива, не знам кой ще те наеме.

    Коментиран от #50

  • 48 ссс

    4 2 Отговор
    Значи трябва да се изясни, че този реактор няма да е действащ и да доставя електричество, а по пример на останалите ще е експериментален. Няма все още технология, която да издържи на тези температури. Всичко е теоретично и експериментите са с продължителност в секунди, това е.
  • 49 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Аз съм отговорил вместо него и съм дал линк.
  • 50 схсхсхсх

    5 11 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Ти найстина ли си толкова неграмотна невежа ? Къде си тръгнал да ми лаладжийстваш за интервюта и врели некипели бе келеш неук ? Инвестирането в СССР започва даже още през 1921г ! Ленин даже се моли на САЩ,защото е докарат СССР до банкрупт.На практика САЩ и запада индустриализират СССР и по-специално американските фирми.Създават фабрики за самолети,железопътни линии,летища,златни,медни и железни мини,както и нефтери рефинерии,производство на машинни части и построяване на кораби,Американските компании правят маса фабрики за руснаците и още много,но не ми се изброява.Да не говорим и,че САЩ даряват 700 000 тона храна,за умрелите от глад руснаци ! Въобще не се обаждай повече,че с интервюто за работа си се издънил още преди да си започнал,неграмотник !

    Коментиран от #56

  • 51 схсхсхсх

    5 12 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Неграмотност не означава само да ти е грешна граматиката,а към неграмотността се отнася и невежеството ! Много държави са допринесли с отделни изобретения.За това ти обясних,че се гледа цялостното допринасяне към технологиите,а не да ми вадиш няколко отделни изобретения и да ми обясняваш,че тея аборигени били технологични,разбираш ли ? Дал съм ти в проценти да видиш кой с колко допринася и е допринесъл,а останалото са ти просто излишни разсъждения в опит да оправдаеш руските аборигени.

    Коментиран от #55

  • 52 схсхсхсх

    6 13 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    И я ми кажи как по-точно Джон Атанасов е българин ?! Джон Атанасов е американец ,роден и израстнал в САЩ.Майка му е ирландка,а баща му е българин.Няма български паспорт,не знае български и е стъпвал веднъж в България.Има българско потекло,но той не е българин,а американски гражданин ! Въобще виждаш ли,че си неграмотен,ама се правиш на капацитет,та само се излагаш.Ти дори незнаеш и значението на думата "неграмотен" бе келеш.Къде си тръгнал да спориш,като нямаш 2 капки акъл и знания да го правиш,а само се излагаш ?

    Коментиран от #57, #58

  • 53 Иван

    5 11 Отговор
    Руския слон е най-големия слон, руския болен е най-здравия болен, руския алкохолик е най-големия алкохолик и т.н. А българския лизач на руски за.дници е най-големия лизач на чужди задници!

    Коментиран от #54

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #51 от "схсхсхсх":

    Неграмотността не е невежество. Различни понятия са. Но виж, невежеството ти те кара да не го знаеш това. А руснаците са дали на света над 2650 изобретения, без повечето от които днешният живот и стандарта ни са немислими. Целувай ръка на руснака, както дядо ти му целуваше чизмите, че без него щеше сега да целуваш калеврите на Ердоган.
  • 56 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #50 от "схсхсхсх":

    Последно: 1921г или през тридесетте? Май си доста объркан в десетилетията. От там и останалата ти информация издиша.

    Коментиран от #65

  • 57 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #52 от "схсхсхсх":

    Грамотност: Способността за четене, писане и боравене с аритметика. В съвременен контекст терминът предполага четене и писане на ниво, достатъчно за осъществяване на писмена комуникация. Това е официалното определение за грамотност, което категорично те прави теб невеж.
  • 58 Гост

    8 5 Отговор

    До коментар #52 от "схсхсхсх":

    Първо: фамилия Атанасов не е американска, а си е чисто българска. Този човек е пряк наследник на българските гени на баща си. В него няма нищо от американският геном, чиито единствени представители са индианците. Второ: ако Джон Атанасов е американец, въпреки баща му българин, то и нашите ц.гани и турци са си българи, въпреки предците им ц.гани и турци.

    Коментиран от #59

  • 59 До Гост

    5 9 Отговор

    До коментар #58 от "Гост":

    Гост,чета ви мненията и да ти кажа ти доста сериозно се излагаш.Твойте "извадки" са едно голямо бръщолевене без никакъв смисъл.

    Коментиран от #60, #61, #62, #63, #64

  • 60 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #59 от "До Гост":

    Като нямаш какво да кажеш, не се прави на някой друг с чужд ник.
  • 61 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #59 от "До Гост":

    Ето ти извадка на руските изобретатели и творенията им: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_inventors
  • 62 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #59 от "До Гост":

    Ето ти и за голямата депресия: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F
  • 63 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #59 от "До Гост":

    Ето ти и определението за грамотност: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82
  • 64 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #59 от "До Гост":

    Опитай се да спориш с тези факти, селчук!
  • 65 схсххсхс

    6 11 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    A бе лайнар,започваш много сериозно да дразниш с ограниченото ти мислене и невъзможността да разбереш за какво става въпрос.Ти невменяем ли си,какъв си ? Давам ти факти които показват държавите колко допринасят за развитието на технологиите в световен мащаб в проценти,а ти бягаш от спора и ми постваш някакви отделни изобретения.Покажи ми цялостното допринасяне на Русия в световните технологии като процент и иновации,а не да ми даваш 4-5 отделни изобретения за период от 100 години бе въшкар неграмотен.Ще ти спестя времето и ще ти кажа,че Русия НЕ ДОПРИНАСЯ с абсолютно НИЩО за развитието на технологиите,ама НИЩО.Русия не е технологична страна.Руснаците единствено дупчат и продават,това е.Ресурсна република.СССР през 20-те и 30-те години е на практика в банкрупт,ама ти и това не го знаеш,че чак ми викаш,че им била доста стабилна икономиката ?! Е с такива елементарни факти издишаш,ама продължаваш да спориш,говедо с говедото ти неграмотно ! А Джон Атанасов колкото има български корени,толкова има и ирландски,но той е американец и ако не му бяха показали България къде се намира на картата ,най-вероятно никога нямаше да знае ! Въобще толкова си елементарен и невеж,че дори не мисля да споря повече с тебе.

    Коментиран от #66, #67, #69

  • 66 Гост

    9 5 Отговор

    До коментар #65 от "схсххсхс":

    Никакви факти не си дал постнал си някви измислени от теб проценти, които сам си нашляпал, без дори да знаеш защо. Всичко в съвременният свят е благодарение на руснаците. Всичко! В.С.И.Ч.К.О. Космическите полети, цветната телевизия, лазерната хирургия, електродъговото заваряване, изследователската дейност, оръжейните постижения, съвремената бойна тактика, гражданската авиация.......... В.С.И.Ч.К.О. И колкото и да не ти харесва това са неуспорими факти, документирани по цял свят, част от които ще откриеш в линковете, които ти дадох, и които упорито се правиш че не виждаш. Не е срамно. Разбирам унижението ти. Цял живот раболепничиш на илюзията, че нация от бандити и мошеници е нещо голямо, а изведнъж се оказва, че няма нито един аргумент в нейна подкрепа. Цялата им пропаганда се оказва илюзия, също като икономиката им, която се крепи единствено на чудовищно големият им кредит. Знаеш ли размерът на американският външен дълг? Лесно се фукат с чужди пари. Ама като дойде време да ги връщат и дават назад. Спретват война някъде, да си рекламират калпавите имитации на оръжия, а после ги продават на лапнишарани като Турция и Пакистан. Но само докато тия се усетят и минат на истинска бойна техника от Русия. Америка е гола вода без Русия. Цялата американска икономика се крепи на руската мисъл и иновативност. САЩ не могат дори да сънуват природните ресурси на руснаците. Ощетени са по дефолт. И материално и интелектуално, като тебе. За това и в света няма толко

    Коментиран от #75

  • 67 Гост

    9 5 Отговор

    До коментар #65 от "схсххсхс":

    За това и в света няма толкова отпечатани долари, колкото те тръбят че притежават. Балон пълен с въздух. И Тесла е поредният им плондер, а ти си поредната им таранка. Те такива си ги избират - зомбирани без способност за мислене.
  • 68 Я русский полюционер

    5 10 Отговор
    Единственото нещо, което руснака е изобретил, е хибридната дезинформация, всичко останало, свързано с наука и техника, е плод на украинските мозъци в рамките на империята СеСеСеРе, с времето имената на тези учени се припознават като руски, а най-добре това става когато учения вече не е между живите - започва се едно "съветски учен", после "руски учен" и ето ти "руски изобретател". Тия не могат едно бръснарско ножче да произведат, учени имали 🤣

    Коментиран от #70

  • 69 Гост

    7 6 Отговор

    До коментар #65 от "схсххсхс":

    Ти също не знаеш къде на картата е Цигуландия, но си оставаш 100% ц.ганор, нали.
  • 70 Гост

    9 6 Отговор

    До коментар #68 от "Я русский полюционер":

    Много от изобретенията и откритията им са преди да е имало СССР. Много невежи се навъдиха тук. В САЩ 99% от изобретателите не са американци.
  • 71 Я русский полюционер

    7 8 Отговор
    Напротив, американци са без значение какво име имат. Щом имат американски паспорт, живеят, работят, плащат данъци и взимат пенсия в САЩ, те са американци. А ти ми дрънкай, че Джон Атанасов бил българин, или Сергей Брин - руснак и си вярвай, че е така.

    Коментиран от #77

  • 72 Я русский полюционер

    6 7 Отговор
    Единствената разлика между Атанасов и Брин е, че първият е роден в САЩ, а втория - в москва. Ако Атанасов беше роден в България, най-много да се прочуе в селото си като добър пъдар или овчар и нищо повече. Брин пък на 6-годишна възраст заминава със семейството си за САЩ, там завършва висше, живее и дори подписа му е на латиница. Ако беше останал в москва, името му щеше да бъде само една табелка след милиони други на вратата на комуналката, която обитава. Е, колко да е Атанасов българин, или Брин - руснак?

    Коментиран от #76, #92

  • 73 Я русский полюционер

    6 10 Отговор
    Спомням си как по комунистическо ни лъжеха, че бащата на компютъра бил БЪЛГАРИНА Джон Атанасов, ама никой не ни казваше, че е роден в САЩ и през живота си не е помирисвал България. Сякаш не знаеме как селянчето Калашников, без никакво образование и незнаещо да пише, до вчера пасло и гонило овце, изведнъж изобретило автомата "Калашников", ама че е едно към едно и лееееко видоизменен, за да не бъде очебийно, с изобретението на Хуго Шмайзер, това няма никакво значение.

    Коментиран от #79, #83, #101

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 SS14

    3 10 Отговор

    До коментар #66 от "Гост":

    Любимо ми е когато русофилските тролчета като теб започнат да говорят за американския дълг и когато щяло да дойде време да се плаща.Я ни разкажи малко повече за какво става въпрос да те видя какво си чул тук там и да ти обясня на бързо колко си прост.

    Коментиран от #78

  • 76 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #72 от "Я русский полюционер":

    Много българи дадоха уникални изобретения на света, въпреки, че се родиха насело. И това не знаеш.
  • 77 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #71 от "Я русский полюционер":

    Жерар Депардийо живее в Русия, има руско гражданство, плаща данъци в Русия. Според теб той е руснак. Браво! Остави тъпомера да си почине малко де!
  • 78 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #75 от "SS14":

    Аз не говоря каквото съм чул. Преписвам директно от Уикипедия, а бурсуците спорите с доказаните й факти. Ето това е най-смешното.

    Коментиран от #80

  • 79 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #73 от "Я русский полюционер":

    Тогава защо Х.Шмайзер не носи приза, който носи Калашников? Защо Калашника има най-добрата репутация, а Шмайзера седи засрамен отстрани? Прави ти компания ли?
  • 80 SS14

    2 4 Отговор

    До коментар #78 от "Гост":

    Пак те питам.Не ми овъртай.Кажи какъв е случая с американския дълг,че ми е много интересно тролче ?

    Коментиран от #84

  • 81 Нищо неси

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Чул проекта е съвместен с Русия
  • 82 767 до Гост

    4 1 Отговор
    Браво,как имаш сили да се препираш с тези пъпеши?

    Коментиран от #85

  • 83 МАК

    1 8 Отговор

    До коментар #73 от "Я русский полюционер":

    Човек не си хаби думите със Госта !! Пълен наглец дърдорко без покритие!!! Руснаците всичко крадат от Европа и
    Америка!! Ето пример от мойта област железниците - всички техни разработки до края на 70 те години са разработки и дизайни от Англия и Америка!!! Така че в стари времена изцяло крадат яко!! Така , че дървения филосов Госта да ходи да се пере цветно!!!

    Коментиран от #86

  • 84 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #80 от "SS14":

    Явно и гугъл не знаеш как да ползваш. Ами случаят с външният дълг на САЩ е такъв, че е най-задлъжнялата нация в света. Отнесен към броят на населението й, всеки американец има по 50 000$ външен дълг. А отнесен към БВП е 100%. За сравнение, всеки руснак има едва по 2600$ дял от руският външен дълг, а отнесен към БВП руският е едва 13%.

    Коментиран от #91

  • 85 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #82 от "767 до Гост":

    Забавни са ми, макар и глуповати. Нещо като да гледам Мр. Биин.
  • 86 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #83 от "МАК":

    За железниците не съм говорил. Може и да си прав. Няма технология, концентрирана и заключена само в една страна. Един я изобретяването, останалите копират. Тези, които аз изброих са категорично, доказано руски. Освен, ако не смяташ, че имена като Сергей, Фьодор и Дмитрий са на потомствени американци.
  • 87 Божкеее

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "да си знаеш":

    Ама ти си вярваш, май..!?
  • 88 Баю

    2 0 Отговор
    Това слънце ще разтопи ледниците много бързо!
  • 89 един

    4 1 Отговор
    Онзи ден под една статия, един от постоянните тук тролове беше казал "Какво полезноса дали руснаците на света?"
    Споменах му за Циолковски, Менделеев, Пушкин, Горки и т.н.
    Сега добавям "Публикувано във факти.бг:.... е разработен от съветските физици Игор Там и Андрей Сахаров през 50-те години на XX век."
    Американците пук ще ни дадат газ......даааааа! Те и сега ни дават яко ГАЗ.
  • 90 Да да

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "ГруЮ":

    То и ИНТАМНЕТ е руско,ама си знаем че лъжат! Те и гнилиия капитализъм победиха,като му се отдадоха! А тия 200 млн.градуса с вода ли ще ги охлаждат или 1 млн.китайци ще духат постоянно? Руснаци го открили,ама не го развили! Скоро ще ти кажат ,че Русия е открила и ДВГ,щото само там и в Африка ще се ползва.
  • 91 SS14

    2 4 Отговор

    До коментар #84 от "Гост":

    Аз много добре знам,но исках да те видя какво тролче си.Лошото е,че имаш гугъл,а пак си един смотан кенеф.След коментара ти,разбирам,че нямаш никаква представа какво представлява американския дълг и как работи той,но не съм и очаквал от теб повече.Поредния нискообразован трол си.

    Коментиран от #100

  • 92 М да сигорно

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "Я русский полюционер":

    И Асен Йорданов е американец.Чистите американски изобретатели,се броят на пръстите. Още след първата световна,която ги изкарва от голямата депресия,почват да крадът учени и изобретатели. Благодарение на крадени и чужди пари,просто ги купуват. Забравих му името,създателя на камерите с висока резолюция,които са та всеки дрон,самолет, сателит и разни луно-марсо абе ходи

    Коментиран от #93

  • 93 Обзорковец

    2 0 Отговор

    До коментар #92 от "М да сигорно":

    Българинът Асен Йорданов е допринесъл страшно много за техническото развитие на Америка. Самите американци го признават това. Остей лапето да си мисли че всичко от Холивуд е истина.

    Коментиран от #94

  • 94 Още сори

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "Обзорковец":

    За името,забравих го. Които разработва и произвеждакамеритес висока резолюция,и тои и жемаму американеци ли са? Та тези самите,камери са на всеки дрон,самолет, сателит и на разни луно-марсоходи

    Коментиран от #98

  • 95 Вземат

    2 0 Отговор
    Патенти привличат учените,и финансират с крадени-чужди и кървави пари. Ето това е сащ,просто бизнес, марици, самолети,ресурси бедна ви е фантазията какво крадът от нас само. Ако имаш някакъв потенциал и им трябваш,предлагат паспорт и заплата веднага. Ако не няма зелена карта до живот.
  • 96 Знаете ли ?

    1 0 Отговор
    Колко патенти,и инсталации има разработени,на или са убити или нарочно несе финансират. Иначе има бол пари за самолет на чертеж.Израел купува от България патент за дронове-безпилотни самолети,развивани 80години у нас ама тук проекта умира,още тогава върви разработването на лек танк, както и за възраждане на самолетостроенето. Слагат една марионетка и всичко умира

    Коментиран от #99

  • 97 Жан виденов

    0 0 Отговор
    Каза само стоп,и какво се случи. Може да се смеете, но модела във украина,сирия,либия,иран,египет,венецуела и още е почти същия.
  • 98 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #94 от "Още сори":

    Не знам кой точно визираш. В нея област постиженията са на индийци, египтяни, араби и корейци но не и на американци.
  • 99 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #96 от "Знаете ли ?":

    Бяха ми казали, че в България на година се подават между 100 и 150 заявки за патенти. Почи 99% от тях биват потулени или откраднати. Патент доживяват изключително малко от тях. Повечето биват принудени да патентоват в чужбина, като инж.Антонов, който на три пъти не успя в България, след като вече е патентовал в Япония. Тук бюрокрацията и държавниците се грижат умовете ни и трудът им да нямат почва, и ги принуждават да се изнесат навън.
  • 100 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #91 от "SS14":

    Ами, при такива неуспорими факти няма как - предавам се. Аз си мислех, че не разбираш нещата, но само като видя всичката информация от коментара ти, направо не мога да споря с тебе. То данни, то логика, то изчисления, то схеми, то напредничаво мислене, то дълбочинна мисъл, то......... абе направо ме срази. Чудя се, от къде я имаш тази цялата несметна информация? Сигурно си някой от ЦРУ. Целият съм потресен от интелекта на коментара ти. При такова мислене и боговете мълчат. Евала, евала!

    Коментиран от #102, #103

  • 101 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #73 от "Я русский полюционер":

    Американците даже името на Атанасов не могат да го кажат правилно. Къде отиваш?
  • 102 SS14

    2 3 Отговор

    До коментар #100 от "Гост":

    Обяснявам ти го на бързо,като за кух русофилски роб като теб.Американският дълг не е паричен,а в ценни книжа.Дългът на САЩ всъщност е най-умния икономически ход в историята.Деноминиран е в щатски долари,което означава,че единствено и само САЩ решава какво ще става с този дълг.Освен това САЩ си го изплащат в срокове и немогат да дължат повече от колкото могат да плащат.Това не е кредит от банка или от кварталния лихвар,че да им иска парите накуп,a и освен това никой на тоя свят неможе да дава ултиматум на САЩ.Никой! Дългът на САЩ също така неможе да ги фалира.Почти невъзможно е като цяло САЩ да фалира,а и никой няма да го позволи.Америка има една от най-стабилните световни икономики и е най-важната световна икономика.Русия например е сред най-рисковите ,като руската икономика е по-рискова и от българската. Като ми изброяваш някакви цифри кой колко дължал,можеш ли да ми кажеш как се отразява това на хората и на самата държава ? Нали си голям статистик ? Ама сега ще започнеш да запецваш.Руснаците имат един от най-бедните и мизерни стандарти на животи,ама видиш ли нямали дългове..Страшен келепир.Замълчи си и спри да се правиш на капацитет,защото си доста неосведомен какво се случва в реалността.Неможе просто така без знания да лижеш руснаците отзад :)

    Коментиран от #104, #105, #106

  • 103 SS14

    1 1 Отговор

    До коментар #100 от "Гост":

    Покри се нещо антибългарско тролче ? Почна да запецваш ли ?

    Коментиран от #107

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #102 от "SS14":

    Дължат към 15 трилиона долара, на повече от 50 държави, включително и на Русия. Русия е на 9 място кредитор на САЩ. ДА, точно така - Русия е наринала сума и пари в САЩ. А Русия, за разлика от САЩ си разполагат с природни ресурси. САЩ нямат, повтарям Н.Я.М.А.Т. природните ресурси на Русия. Руснаците си имат нефт в излишък и продават на целият свят. Продават и газ на цяла Европа, че и на други, какъвто имат за бая време напред. Изнасят и дърва. Въобще, топливните им ресурси са над 50% от външната им търговия. Русия е и лидер в износът на зърно. Хранят цял свят. А САЩ зависят силно от чужди суровини и дори от чужд петрол. И не защото не могат да си произведат достатъчно петрол - могат, но предпочитат да продават техният, а да купуват евтин от другите страни. И когато сделките почнат да не им излизат, спретват една войничка в близкия изток, и смъкнат цената с 5 цента на галон. Голяма икономика, няма що. Толкова са зависими от останалият свят, че са като паразит, впит в друг организъм, смучещ кръв. Без останалите страни, САЩ щяха да мизерстват. Толкова са зависими, и вече дори от толкова много страни, че всеки почна да не ги бръсне за слива. Една нищо и никаква Турция им показа среден пръст, а те не можаха дори да гъкнат. Тръмп се пени, напъва се, изхвърля се...... санкции, манкции, незнам си кво...... а Ердоган му го подаде и му каза да си пасе кравите. Купи си самолетите от Путин, и направи Тръмп за смях пред целият свят. А краварят гледаше като теле. А какв

    Коментиран от #109, #112

  • 106 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #102 от "SS14":

    А какви бяха тия глупости, че САЩ щели да фалират? Кой ти каза, че ще фалират? Дори Конго и Мозамбик, най-бедните държави в света, не са фалирали, та САЩ ли? Това да не ти е бакалия, че да я чакаш да фалира? Въобще, много неща не са ти ясни, и не виждам защо трябва да ти ги обяснявам безплатно. Изкарай поне седми клас, запиши едно средно икономическо, пък тогава ела пак да те препитам.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Гост

    0 0 Отговор
    Извинявам се за тона. Не мисля злото на никого. Това е просто форумно заяждане. Пожелавам весели празници на всички! Коледа е. Без значение на националността ви, нито на вярата ви, дано всеки има при кого да празнува!

    Коментиран от #110

  • 109 SS14

    1 1 Отговор

    До коментар #105 от "Гост":

    Пишеш.ми някакви несвързани неща и прескачаш от тема на тема с абсолютни глупости и твой фантазии,ама ще ти се водя по акъла айде,че и тук да замълчиш.Първото което е дългът на САЩ към различни държави е 6 трилиона.Тая глупост за 15те трилиона незнам къде си я прочел.И пак ти казвам,че този дълг е деноминиран в щатски долари и няма никакво значение,но надали въобще разбираш какво ти се казва.Колкото до ресурсите САЩ си имат достатъчно и само да ти кажа,че никой на тоя свят пет пари не дава за пустите руски ресурси.Най-богатите и развити държави на тоя свят зщса без ресурси и въпреки това са водещи държави,а Русия с нейните ресурси е дъното на всеки критерии,като руснаците нямат елементарен стандарт на живот ,а народа тъне в мизерия.Ти представяш ли си,че природата им дава всичките ресурси на света,а тея руски неандарталци някакси са успяли да се докарат крайна мизерия ? Освен това Русия е един суровинен припадък.Русия не произвежда нищо,а само дупчи и продава.Точно като арабските страни.САЩ произвеждат всичко и изнасят стоки на стойност 3-4 трилиона.Това е няколко пъти повече от цялата руска икономика,а е само износ ! Разбираш ли каква последна дупка на кавала са руснаците ?
  • 110 SS14

    1 1 Отговор

    До коментар #108 от "Гост":

    Весели празници и на теб !
  • 111 Иванов

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Те руснаците първо да оправят техния си живот. Че извън Москава, още взривяват влакове- не знаят ,че войната е свършила.
  • 112 Жестоката истина

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "Гост":

    Идиотче , сам си противоречиш, Турция не е никаква, тя е регионална сила а вече се меси и на световно ниво ! Трябват топки за да се опълчиш на супер сила! Като си никаква плащаш милиарди за 8бр Ф 16!