Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 10:07 8 486 37

Полицаи сметнаха колко им спестява патрулната Tesla

  • tesla-
  • dodge-
  • model 3-
  • charger-
  • разходи-
  • поддръжка

Полицейското управление в гр. Баргърсвил в щата Индиана публикува отчет със сравнение на експлоатационните разходи на Tesla Model 3 и един от основните патрулни седани в САЩ Dodge Charger. За една година за електромобила изхарчени $6 755 (€5 757) по-малко.

"Тѐслата" била купена миналия август за $41 945 (€35 746), а "чарджърът" струвал $33 612 (€28 644). Така според началника на полицейското управление Тод Бъртрам разликата от $8 333 (€7 101) ще се изплати още преди патрулният Model 3 да навърши година и половина.

В отчета са приведени три вида разходи. В зависимост от месеца Charger харчи бензин за $450-$700 (€383-€596), а на всеки два месеца се харчат по $37-$38 (около €32) за смяна на масло. Заедно с техническото обслужване и ремонтите, един от които струвал на управлението $1 933 (€1 647), за изминалата 1 година за "доджа" са изхарчени $7 580 (€6 459).

Tesla Model 3 не използва бензин и масло, повреди и техническо обслужване също не са се налагали. Разходите са само за електроенергия, която е струвала на управлението $825 (€703). Тод Бъртрам отбелязва, че икономиите щели да бъдат още по-големи, но спадът в цените на горивата стопили разликата.

"Тѐслата" на полицейското управление в Баргърсвил е от модификацията Standart Range Plus с автономен пробег 376 км. Според Бъртрам обсегът на електромобила е напълно достатъчен, той като патрулките в града рядко навъртат повече от 200 км на ден. Икономисаните средства ще бъдат използвани за наемане на нови полицаи.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    29 35 Отговор
    Какво значи там някакво си село в САЩ за реалната стъкмистика?!? Те най-добре с конска талига да се разхождат и още по евтино ще им излезе!

    Коментиран от #36

  • 2 К бнн

    23 18 Отговор
    Само дето чарджъра е супер.яко животно.

    Коментиран от #7

  • 3 ядосан

    44 15 Отговор
    Те това го няма даже на картата! Пет къщи в забутания щат Индиана и чак в България пишат за тях?!? Сигурно в САЩ пускат статии за Горни Богров всеки ден.
  • 4 123

    36 15 Отговор
    Е, какво значение има, че с теслата като погониш някого интензивно, може да останеш на полето да чакаш пътната помощ и че си изпуснал някой престъпник, който не се впечатлява от спестените разходи. Важното е, че са спестили 6-7000 долара за година. Ами тогава да им купят колело. С него разходите са нулеви за гориво, а да не говорим, че няма да плащат 45 000 долара, а най-много 1000. Хайде нека да е електрическо колелото - ще им струва 2000 долара. Да им сменят и пистолетите с такива на батерии - то това барута е отживелица и също е скъп.

    Коментиран от #12

  • 5 Шопо

    15 4 Отговор
    Полицаи могат да смятат ???!!!
  • 6 РЗС

    20 10 Отговор
    Абсолютна безсмислица. Тази кола специално освен за детективи да обикалят по местопрестъпления, за друго не става. Може ли да подгониш бандити с това по магистралата със 130 мили в час? В Сащ най-редовно се преследват по 50-100км с такива скорости. Тая тесла след 50км е без батерия. Само новия плейд може да се каже, че на магистралата ще е звяр, но струва колкото 5 доджа, кога ще избият разликата - никога.

    Коментиран от #9

  • 7 нтг

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "К бнн":

    Така е. И освен това разликата в разходите между двете е само 1000 долара на година .

    Аз със сигурност бих карал Чарджър.

    Коментиран от #26

  • 8 1234

    13 5 Отговор
    А отчетено ли е колко работно време е загубено в чакане и ме дефакто се патрулира два пъти по малко ? Аигурен съм че всеки ден е имало повод да си кажат, тоя няма да го преследваме, шото не можем да се приберем в участъка...

    Коментиран от #14

  • 9 Амммм

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "РЗС":

    Как знаеш? Да не си слязал сега от нея? Като е с Додж и го настъпи, колко километра минава? 200? Специалисти!
  • 10 Така така

    9 6 Отговор
    Не е сметанато и времето което Доджа стои в сервиза за ремонти и ТО!
  • 11 Аврам

    6 5 Отговор
    А случайно сметнаха ли колко е вредна за околната среда , щот тея ел. кенефи са по 2 на рез с ДВГ

    Коментиран от #13

  • 12 гост

    15 12 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Първо , "специалисте" на..кан , този Додж не е този дето си мислиш !! Щото това е базовия модел с 3,6 литра мотор със 300 коня !! Тоест Модел 3 ще го издуха като спрял и на светофара и на магистралата ! Второ 100 км на магистралата със 130 мили в час , тоест с 200 км
    го има само във филмчетата , които явно много гледаш !! В реалния живот още на 20-30 тия км ще има блокада , която не можеш да минеш и с танк , да не говорим с някаква умряла кола , ако ще и джип , щото просто ще те направят на решето и то без тежки оръжия !! И трето кои са тия бе , та на тебе ще ти дават акъл , те не знаят ли , че петролките трябва да се защитават до последна капка кръв !! За родину , за Сталину , хахах !!
  • 13 гост

    7 7 Отговор

    До коментар #11 от "Аврам":

    Тоя Додж гори средно 600 долара на месец !! При цените в Щатите това значи около 1000 литра ( ЕДИН ТОН ) !!! Тоест за година изгаря 12 тона или за 10 години , 120 (СТО И ДВАДЕСЕТ ТОНА) гориво !!!! Без да смятам това за производството му !!При положение , че за производството на цялата Тесла не е употребен и един киловат друг ток , освен от фотоволтаици , както и за зареждането и !!! Я пак кое било "по-вредно " , хахахахах !!!!

    Коментиран от #24

  • 14 Научи се да смяташ накрая

    3 8 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    В статията пише, че на ден минават по 200 км.

    Първо, дори да карат с 20 км в час, ще шофират по 10 часа на денонощие, а останалите 14 колата стои паркирана и може да се зарежда.

    Второ, ееднъж заредена може да се кара две денонощия без зареждане.

    Като ги събереш двете, автомобила по всяко време е зареден за две денонощия работа без зареждане. Ползвай си ума по предназначение.

    Коментиран от #15

  • 15 Този

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Научи се да смяташ накрая":

    И втората смяна дреме и хапва понички.

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #15 от "Този":

    Втората смяна си има друга кола !!! Това да не ти е България да карат по десет човека с една патрулка ?? Там всяка двойка патрулиращи има собствена зачислена патрулка , в по-малките градчета дори всеки полицай е с лична кола !!

    Коментиран от #17, #19, #37

  • 17 Дори в България

    4 10 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ако карат по 200 километра на ден, дежурството е 24-часово, така че сметката е вярна. Втората смяна е за друго денонощие което отново има 24 часа, от които повече от 14 часа патрулката стои паркирана някъде и чака сигнал.Спокойно може да се зарежда през това време без да нарушава графика на дежурството.

    По-вероятно е другата патрулка да остане без бензин, отколкото тази без ток.

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #17 от "Дори в България":

    И все пак по-добрия вариант е всяка смяна да си има собствен автомобил !! Хем ще се амортизират по-малко , хем ще ги пазят повече , щото знаем приказката за собствената жена и общата ! А и винаги ще има резервни коли , ако се наложи някакъв случай за мобилизация на повече коли и хора ! Само от икономиите спрямо петролките могат да избият за двойно повече коли !! А и те ще издържат поне два пъти повече като ресурс от тях , така че пак ще е по-евтино !
  • 19 Талибан

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Кога беше САЩ ,норвежецо?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тук далаверата ще е по-голяма

    7 2 Отговор
    При нас тока е по-евтин от Щатите, а бензина много по-скъп. Годишната икономия ще е още по-голяма.
  • 22 Уфффф

    10 7 Отговор
    Тази Тесла ще спре след точно 10 минути при гонка с бандити по техните пътища. При това ако стартира с пълна батерия. Ако е стартирала гонката с половин батерия ще приключи преди да се обадят по лайката за подкрепление. Разходите по обслужване тепърва ще ги удушат. В първата година колата е още чисто нова.
  • 23 Да бе да

    6 1 Отговор
    Под фуражка мозък не вирее.
  • 24 Радев

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Фотоволтаика работи според теб денонощно.Фабрика на три смени ще използва фотоволтаик само през деня.За зареждане на батерията на електромобила също.

    Коментиран от #27

  • 25 Мислещ

    4 1 Отговор
    Забелязахте ли колко струва смяната на маслото на Чарджъра...и колко ви дерат в официалните сервизи !?
  • 26 Einstein

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "нтг":

    Как го сметна това бе Айнщайн?
    Пък и не те забелязвам да караш Чарджър. Що така?
  • 27 Не всички караме перпетуум мобиле

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "Радев":

    Спри да пишеш за неща които не разбираш. Пиши там за ДВГ за които имаш инженерна специалност и проектираш перпетомобилета с 200% КПД.

    Хората са си направили сметката и към момента производството на ток от вятър в световен мащаб е повече отколкото от фотоволтаици, а вятърът духа предимно нощем и зимно време.

    Коментиран от #28, #32

  • 28 ХХХХ

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Не всички караме перпетуум мобиле":

    То вятъра духа най-силно при ураган, ама тогава перки не се въртя.
    Ама от деда ги знаеш тия работи, като сисе скрил в укритието от урагана.
  • 29 макробиолог

    1 0 Отговор
    колко е държ субсидия за теслата?

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Румбо

    0 3 Отговор
    Като дойде Байдън на власт и спрат да преследват престъпниците(80% че*рни) от Теслата по-добра патрулка няма да има.Ама няма да стане...
  • 32 Радев

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Не всички караме перпетуум мобиле":

    Ако няма вятър ти ще дуаш!
  • 33 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #29 от "макробиолог":

    От миналата година в Щатите - 0 (НУЛА) долара !!! И тая опорка умря , хахахха !!!

    Коментиран от #34

  • 34 Да бе да

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    И на кое място е Тесла по продажби в щатите тази година?

    Коментиран от #35

  • 35 Виж сам

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Да бе да":

    Заповядай

  • 36 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пурко":

    Прав сте . Даже на картата го няма този град.
  • 37 qwerty

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    в кристал сити/пентагон сити, арлингтън, вирджиния е: полицай патрулка, вечер чат-пат са по двама