Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 12:29 2 956 12

Първото автомобилно състезание на Луната ще се състои още догодина

  • луна-
  • автомобилно състезание-
  • илон мъск-
  • spacex

Първата в историята автомобилна надпревара на Луната ще бъде проведена през 2021 г., съобщава New Atlas. В състезанието ще участват радиоуправляеми болиди, разработени от студенти с помощта на дизайнера на McLaren P1 Франк Стивънсън. Колите ще бъдат доставени на земния спътник от SpaceX, а трасето ще бъде разработено от архитекта на писти от Формула 1 Херман Тилке.

Планираното състезание е част от проекта Moon Mark, за който се заговори още в началото на 2020-а. Той предвижда в надпреварата да участват два отбора, сформирани въз основа на резултатите от голяма студентска олимпиада.

Тимовете ще разработят сами радиоуправляемите автомобили и ще ги "пилотират". Теглото на всеки болид не бива да превишава 2.5 кг, а очакваната им приблизителна скорост ще бъде 10 см в минута.

Колите ще излетят с капсулата Nova-C, разработена от Intuitive Machines, а тя ще бъде доставена на Луната от ракетата-носител Falcon 9. Стартът е насрочен за октомври 2021 г. и ще бъде излъчван на живо.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    9 43 Отговор
    Много "креативно", ама що не почнахте с надпревара с колесници! Да се имитира нещо е меко казано кич! Що не пробвате с дронове?! СМЕШНИЦИ!
  • 2 Емил

    9 42 Отговор
    А, забравих да питам - двигателите бензинови ли ще са или дизели?

    Коментиран от #5

  • 3 Ролан Гарос

    9 42 Отговор
    Колко ще струва това приключение, което няма да се състои и какъв е смисълът от него?

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ролан Гарос":

    Мъка , мъкааа , някои държави им писна да пращат хора и вече си уреждат забавления и шоу там , а някои още не са и стъпвали и няма и да стъпят скоро там , хахах !!!

    Коментиран от #8

  • 5 гост

    25 4 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Правилно си "забравил" , щото няма да са нито едното , ще са с кошмара ти - електродвигатели , хахаха !!!
  • 6 любопитен

    9 34 Отговор
    В кое студио на ХОЛИВУУД , ще се състои това ЛУННО РАЛИ ?

    Коментиран от #7

  • 7 факти

    25 7 Отговор

    До коментар #6 от "любопитен":

    Кофти е отново за руснаците ,защото няма да участват и там.За русия космоса е мираж вече,защото отдавна нямат никакви космически възможности и сега ще трябва да гледат и това съзстезание с телескопи от Земята.Общо взето това е цялата им фалирала космическа програма вече...да гледат с телескопи от Земята как САЩ и останалите държави покоряват космоса.

    Коментиран от #12

  • 8 БАЙ Х@Й

    5 41 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Ти наистина ли мислиш, че ШАШт преди ПЕТДЕСЕТ години можеха да изпратят и приберат човек на 400'000 км а днес след ПОЛОВИН ВЕК напредък едва пратиха първите туристи на 400 км над Земята ??????????????????????

    Коментиран от #9, #10

  • 9 гост

    25 5 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й":

    А ти наистина ли мислиш , че любимците ти в Кремъл някога ще признаят истината че бяха бити като маче у дирек ?? Че то и вирус не съществува според тях , не чете ли "прозренията" на изкуфелия полковник от ГРУ в другата тема ?? Честно казано след такова нещо да се обявиш за русофил е все едно да се обявиш за абсолютен вечен и непоправим кретен , хахаха !!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 американската мафия

    5 21 Отговор
    10 см. в минута? Ние ще заспим докато финишират!
  • 12 pepy

    38 3 Отговор

    До коментар #7 от "факти":

    "... За русия космоса е мираж вече..."