Last news in Fakti

29 Май, 2013 11:50 3 710 1

Амоняк вместо бензин

  • амоняк-
  • бензин-
  • гориво-
  • kier

Корейският институт на енергийни изследвания (KIER) разработва автомобилен двигател, който работи на смес между амоняк и бензин в пропорция 70:30, съобщава агенция Yonhap. Според азиатските учени новото гориво позволява намаляване на емисиите от въглероден двуокис със 70%, а самият амоняк не отделя никакви парникови газове при изгаряне.

От KIER твърдят, че ако половината автомобили в Южна Корея бъдат зареждани с подобно гориво, емисиите на вредни вещества в страната ще намалеят с поне 15% или 10 милиона тона годишно.

Според корейските инженери амонякът е по-подходящ за бензинови двигатели. За да бъдат приспособени, те се нуждаят от незначителни модификации на горивната система.

В същото време от KIER признават, че амонякът все още е прекалено скъп за масово използване в транспорта. Учените обаче се надяват да разработят по-евтини и бързи методи за производството му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ннннн

    1 0 Отговор
    Ами то амонякът не беше ли и опасен? Може и да не отделя парникови газове при изгаряне, ама ако отделя "тоалетни" газове каква ли воня ще е по улиците. Все пак си предпочитам дизелите с отработено олио, поне миришат на пържени картофки. И след моята 405 мирише така, но понякога и на риба, в зависимост откъде ще купя шарлана.