Last news in Fakti

20 Юли, 2023 14:30 3 195 15

Военна безпилотна машина за разминиране (ВИДЕО)

  • мини-
  • минно поле-
  • разминиране-
  • машина-
  • военна техника

В оперативен режим машината може да се движи с 9 километра в час

Военна безпилотна машина за разминиране (ВИДЕО) - 1

Произведената в Словакия машина за разминиране работи в тези райони, където е необходимо възможно най-бързо да се почисти теренът от взривоопасни предмети, за да се възстанови работата на критичната инфраструктура. Инженерният отдел на въоръжените сили на Украйна сподели опита от използването на машината за разминиране Bozena-5 и разказа за основните ѝ характеристики.

„Тази машина спасява живота на сапьорите, те не тръгват първи, а всъщност прибират останките. Тя е ефективна и бърза, и ако говорим в контекста на разминирането, то напълно се оправдава“ , – коментира предназначението и важността на тази машина представителят на командването на Силите за поддръжка.

В оперативен режим машината може да се движи с 9 километра в час. Най-доброто управление чрез джойстици за управление се извършва на разстояние 300-350 метра. Комплексът за разминиране улавя с едно преминаване ивица от 2.6 метра.

Военна безпилотна машина за разминиране (ВИДЕО)

В двигателния отсек на 7-метровата машина с тегло 12.3 тона е поставен дизелов турбодвигател Tatra T3C-928-81 с мощност 363 к.с. с 1 850 Нм въртящ момент. Това е мощен и надежден агрегат, но много ненаситен по отношение на разхода на гориво.

В експлоатационен режим средното потребление на това бавно движещо се превозно средство достига 43 литра на час, въпреки че тези разходи са нищо в сравнение със спасения живот на сапьорите.

Тази машина стана особено важна по време на възстановяването на енергоснабдяването в Слобожанщина, благодарение на което харковските енергетици получиха достъп до повредените електропроводи и осветиха домовете на жителите на региона.

Бойният разчет на една такава машина се състои от петима сапьори (двама вървят зад машината на безопасно разстояние с металотърсачи за окончателно почистване на района, двама прибират останките и командирът, който управлява машината).


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 8 Отговор
    БЛА - Без-пилот-ен Летателен Апарат

    Абе БЛА БЛА, явно даже влак може да е
    БЕЗПИЛОТЕН❗❗❗
  • 2 ГолямоЧудо

    1 9 Отговор
    те и дроновете щяха да приключат войната още първия месец, пък минаха още 18 месеца... та и с това "чудо": трактор със сенджири ... ще и се намери решение
  • 3 В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!

    3 11 Отговор
    ...двама прибират останките на командира, който е управлявал машината и на самата машина...

    Коментиран от #5

  • 4 Хмммм

    3 2 Отговор
    Какво е дизелов турбодвигател, да не е турбодизелов ?
  • 5 Киркор

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!":

    Ееее,друго си е, ако беше руска техника,щяхте да я възхвалявате до захлас...
  • 6 Уф Божкеее...!

    2 9 Отговор
    Те Дроновете-,,Ланцет" и ,,Ка-52"-,,Алигатор", не простиха на ,,Леопард" и ,,Брадли...!
    Та ще оставят тази лека мишена ,да си лази на спокойствие и да си разминира...?!?!

    Коментиран от #9

  • 7 Поредният качествен скрап!

    2 3 Отговор
    Отправен за Руският Металолом...!
  • 8 Ами

    6 6 Отговор
    За разлика от режима на Путлер другаде човешкия живот се цени, а към войниците не се подхожда като към заменим ресурс които може да се използва безогледно и да бъде компресиран със затворници с криминални присъди.

    Коментиран от #13

  • 9 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Уф Божкеее...!":

    Те дроновете не прощават и на “свръхмодерния” Т-14 на Путлеристан, но за това не споменавате нали? Обаче добре се взривява прехваления от пропагандата върховен и непобедим танк.Как само хубаво пуши, а после как се взривява само. Има интересен видео клип вече по въпроса.
  • 10 123456

    6 4 Отговор
    на 0.47мин се вижда колко е ефективна и как пропусна мина, която гръмна в гумата ... ха ха

    Коментиран от #11

  • 11 Да, бе да

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "123456":

    Пропуснала ама друг път май не гледаш внимателно. Взрива не е под гумата, а точно където трябва пред машината. Пушилка после се разпространява назад и той излиза из под гумите, но машината си продължава да работи и даже оператора връща на заден машината за да се подсигури т за още станали мини около взривилата се.
  • 12 Фарс

    5 1 Отговор
    Предвид видяното, това може да е демострация само на косачка.
  • 13 опаа

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ами":

    много американски фанстики си хледал, там наемат и алкохолици, наркомани, лгбт и най-вече имигранти на които им е обещана къща и много пари след мисията. От която се връщат само тези които ще заминат за следващата мисия
  • 14 Ти да видиш

    1 1 Отговор
    А наште гениални учени дали завършиха проекта от световно значение чушкопек за 3 чушки?

    Коментиран от #15

  • 15 Вкус НО Тия

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ти да видиш":

    Ама знаеш ли какъв вкусен става този "пипер" като го пекнеш в чушкопека и после го увиеш във вестник докато приготвяш доматеният сос и чесънът,за да залееш вече опечените и обелени чушки.