Last news in Fakti

18 Септември, 2023 09:09 3 896 6

Нов процес прави колите Tesla много по-евтини (ВИДЕО)

  • tesla-
  • производствен процес

Tesla е близо до внедряването на нов процес на отливане под налягане, който може значително да намали разходите и да опрости производството на превозни средства отвъд възможностите на останалата част от индустрията

Нов процес прави колите Tesla много по-евтини (ВИДЕО) - 1

Tesla се приближава към нов производствен процес, който може значително да намали разходите и да увеличи производството на своите електрически превозни средства. Според източници , цитирани от Reuters , новият процес ще позволи на автомобилния производител да излее под налягане почти цялото дъно на автомобила като едно цяло, вместо да изгражда около 400 части, използвайки конвенционалните техники за производство на автомобили.

Настоящият процес на Tesla за изграждане на SUV-то модел Y вече включва уникално използване на масивни преси с ултрависоко налягане, които могат да формоват както предната, така и задната част на автомобила. Tesla нарича този процес „gigacasting“, който според някои експерти вече е много ефективен и рентабилен в сравнение с аналогичните процеси на други автомобилни производители. Но сега Tesla се стреми още повече да опрости и модернизира процеса.

Тайната новата техника на Tesla започва с актуализиран процес на производство на матриците, който според източниците на Reuters използва 3D печат и индустриален пясък. Когато се създават форми за разтопен метал, може да струва милиони, за да се направят прости настройки, когато се мащабират до размера на превозно средство, така че производителите на автомобили обикновено избягват опцията.

Но Tesla се движи напред, използвайки нова техника с пясък, която може да изгради матрицата слой по слой и да я направи по-лесна за промяна след това. Според Reuters алуминиевите сплави, използвани за производството на отливки, не се държат според очакванията, но специалистите по леене променят формулата на сплавта и фино настроийвят процесите на охлаждане и топлинна обработка, за да работят.

така, веднъж постигнато, Tesla може да излее цяло дъно от едно парче вместо две или повече с настоящия процес. Обикновено долната част на автомобила се изгражда чрез заваряване на части заедно и оставяне на куха подрамка, която структурно помага на автомобила в случай на катастрофа. Но Tesla планира да го направи в едно гигакастинг-парче, използвайки нова форма, която включва 3D отпечатани твърди пясъчни ядра вътре. След отливането пясъкът се отстранява, оставяйки същата куха подрамка, без да е необходимо да заварявате части.

Съобщава се аще, че новата техника за кастинг е в края на разработката, но има и някои пречки. Първо, източниците твърдят, че Tesla ще се нуждае от по-мощни „гигапреси“ и със значително по-големи размери в сравнение с вече използваните такива. Това също означава, че Tesla ще се нуждае от повече пространство, за да побере тези нови преси. Второ, при по-високи налягания техниката на 3D отпечатаната пясъчна сърцевина може да не работи. Друг вариант може да включва бавно инжектиране на разтопена сплав за поемане на пясъчните ядра, но това би забавило производството.

Ако Tesla успее се справи с тези трудности, това може да се окаже ключово за ускоряване на процеса на сглобяване. Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск спомена новия производствен процес, като част от третия си генерален план за компанията. Процесът може да ускори производството на автомобила, като започне с отливката от една част, боядисва само частите, които трябва да бъдат боядисани, и сглобява останалите части наведнъж.

Иновацията е в много по-голям мащаб, но иначе производствените пробиви на Tesla са подобни на начина, по който Apple премина към unibody дизайн за своите лаптопи – където пълната структура на продукта идва от машинна обработка на една алуминиева плоча и спестява разходи за сглобяване. Съобщава се, че Tesla планира да използва най-новите процеси на своя дългоочакван евтин електрически автомобил на стойност $25 000. Междувременно Tesla се разсейва с прекалено сложния дизайн и производствен процес на Cybertruck, който е в контраст с новото начинание.

По време на събитието на Tesla за Деня на инвеститора през март , Мъск описа планове за намаляване наполовина на производствените разходи на своите електромобили - ако инженерството проработи. Компанията вече намали цените на своите превозни средства, включително Model S и X, което може да означава, че Tesla очаква новия си процес съвсем скоро.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това не е само иновационен автомобил

    7 4 Отговор
    Както всичко около Мъск иновациите са първо в производствените технологии. Това дава възможност днешната ни мечта да не чака утрешните възможности, а да се реализира днес.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    8 11 Отговор
    При най леката катастрофа,бракуваш цялата кола. Голям умник,няма що.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 умен

    3 3 Отговор
    единствената промяна, която видях е, че боядисват по отделно страниците и вратите преди сглобка, докато преди това първо правят сглобка и боядисват всичко на куп и пак разглабят . Мистерия остава как сглобяват купето след боя(все пак би трябвало да има заварки).