895 0

Турският премиер: Над 20 000 арестувани за връзки с Гюлен

Бинали Йълдъръм обеща да продължи "кампанията по прочистване" на членове на ФЕТО внедрили се в обществените институции

Турският премиер: Над 20 000 арестувани за връзки с Гюлен
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Повече от 20 000 души са били арестувани след 15 юли като част от текущите разследвания около опита за преврат в Турция, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм късно в сряда, цитиран от Анадолската агенция.

По време на интервю, излъчено на живо по държавния новинарски канал TRT Haber, Йълдъръм извади статистики, показващи мащабите на разследването, в което "40 029 души са били задържани с временна мярка, а 20 355 са били арестувани, включително полицаи, войници, членове на съдебната власт, служители на местните администрации и цивилни."

Йълдъръм заяви още, че общо 5 187 души все още са задържани под стража.

Досега близо 80 000 държавни служители са били отстранени от работа, докато 5014 са били уволнени, заяви Йълдъръм.

Премиерът показа и данни, според които 4 262 компании и институции са били затворени, а собствеността им е била иззета от държавата. Броят на обществените служители, отстранени от постовете си заради връзки с  живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхулах Гюлен, е 79 900.

Той каза, че общо 10 000 войници ще бъдат назначени в отдела за специални операции.

Турският премиер обеща да продължи "кампанията по прочистване" на членове от организацията на Гюлен - ФЕТО, от публичния сектор, с цел да се предотвратят бъдещи опити за преврат.

"Съдебната система ще продължи да си върши работата независимо и безпристрастно", заяви Йълдъръм, като добави, че последните свидетелства разкриват нови връзки около опита за преврат.

Анкара обвинява Гюлен в организирането на провалилия се опит за държавен преврат и изпрати към САЩ две официални искания за екстрадирането му.

Турция

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай