1 871 0

Турция иска две неща от Тръмп

Турция категорична - иска си Фетхуллах Гюлен, който бе посочен за организатор на преврата

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му очаква две неща от новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и неговата администрация, съобщи „Хюриет“.

Турският дипломат изрази надежда, че новата американска администрация „няма да повтори грешките“ на Барак Обама, чийто пост ще бъде зает от новия президент на 20 януари.

Двете искания на турците са свързани с екстрадицията на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен и спиране сътрудничеството със сирийските кюрди от YPG.

Според Мевлют Чавушоглу е от ключово значение тези две условия да бъдат изпълнение, за да бъдат запазени важните стратегически отношения между Анкара и Вашингтон.

Турският външен министър засегна и темата за отношенията с Русия. Той заяви, че скорошното помирение с Кремъл се е отразило положително на регионалните въпроси и икономически перспективи, но това не е за сметка на принципите на Анкара.

„Нашият диалог с Русия помага по много въпроси, но ние не се отказваме от нашите принципи. Подкрепяме териториалния интегритет на Грузия и Украйна. Не приемаме анексирането на Крим“, заяви Чавушоглу.

Турция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай