Last news in Fakti

29 Март, 2017 14:52 2 311 4

Великобритания задейства Брекзит

  • брекзит-
  • лондон-
  • великобритания

Постоянният представител на Лондон в Европейския съюз връчи писмото, с което задейства чл. 50 от договора за ЕС

Великобритания задейства Брекзит - 1
Снимка: Twitter

Брекзит вече е официален факт. След 44 години в общността британците официално активираха процедурата по излизане. Постоянният представител на Великобритания в ЕС връчи писмото, с което страната задейства член 50 от Лисабонския договор. Оттук нататък следват продължителни преговори.

Туск написа в Туитър преди минути: "След девет месеца Великобритания задейства Брекзит". Той помести и снимка от събитието, от което не се предвижда разпространяване на видеозапис и на което не присъстваха журналисти.

After nine months the UK has delivered. #Brexit

— Donald Tusk (@eucopresident) 29 март 2017 г.

В същата социална мрежа председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи, че снощи е разговарял по телефона с Мей.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни от своя страна заяви, че днешният ден не е добър и че днес се отгръща нова глава в историята на ЕС. Готови сме, ще продължим напред с надеждата с Великобритания да останем близки партньори, добавя Таяни.

Днешната процедура е началото на процес, чиято финална дата не е известна. Точно след месец Европейският съвет ще заседава извънредно, за да обсъди въпроса.

След това ЕК трябва да представи предложение за начало на преговорите. Предложението трябва да бъде утвърдено от Съвета на ЕС, с което да започнат преговори в следващите две години.

Преговорите може да завършат без резултат, а до изтичането на срока теоретично Лондон може да се откаже от искането си да напусне на ЕС.

До Брекзит се стигна, след като на 23 юни 2016 г. в Обединеното кралство се проведе референдум, на който близо 52% от гласоподавателите избраха сценария за развод с блока.

И Лондон, и Брюксел, искат двете страни да се разделят по най-добрия начин, който ще облагодетелства всички. Някои политици обаче призоваха за „твърд Brexit“, който може да се отрази на търговските отношения и въпроси в сферата на сигурността.

Девет месеца след като британците гласуваха на референдум за напускане на съюза, Тереза Мей започва преговорите, чийто краен резултат ще определи бъдещето на петата по големина икономика в света.

Външният министър на Обединеното кралство Борис Джонсън изрази увереност, че крайният резултат от преговорите ще бъде положителен и за неговата страна, и за ЕС. Лондонският кмет Садик Хан заяви, че ЕС ще продължи да бъде важен партньор.

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на излизането на Великобритания от съюза Мишел Барние прогнозира, че днес е първият ден от много труден път.

Министър-председателят Тереза Мей пък призова Великобритания да бъде единна, за да постигне най-доброто споразумение за напускане на Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kroksi

    13 3 Отговор
    Страхотно!Сега ще цъфнете и ще вържете!Добре свикнаха с роби като нас да им мият коли да им чистат къщите и ред други дейности ..
  • 2 СИГОБАРА ИГОТОЧИ

    2 4 Отговор
    ПУКА ИМ НА АНГЛИЧАНИТЕ....ЕЙ СЕГА КАТО ПОЧНЕ ЕДНО МЕСТЕНЕ....ОТ ЛЕВИЯ В ДЕСНИЯ.....ХАХАХА...
  • 3 Охо

    1 1 Отговор
    Не знам кой е писал статията, но превода на туита е идиотски - следва да се чете " след девет месеца UK роди"
  • 4 Само дет не сме били, само там не са се

    2 0 Отговор
    Ние докато станем равноправни в партиите и те веке взеха да се РАЗОТИВТ!