Last news in Fakti

8 Май, 2017 08:41 4 282 14

Макрон след победата: Ще браня Франция, ще браня Европа!

  • франция-
  • европа-
  • президент-
  • еманюел макрон-
  • победа-
  • браня

Новият президент на Франция ще се бори срещу разделението в страната

Макрон след победата: Ще браня Франция, ще браня Европа! - 1
Снимка: БТА/ AP

Ще браня Франция, ще браня Европа! Това обеща центристкият кандидат Еманюел Макрон, който вчера спечели балотажа на президентските избори в страната. Новият френски държавен глава получи 66% от гласовете на балотажа и победи представителката на крайната десница Марин льо Пен.

„Знам за гнева и тревогата, които изразихте с вота си. Ще защитавам Франция и Европа“, заяви пред своите поддръжници Еманюел Макрон, цитиран от френските медии.

Той подчерта, че ще се бори срещу разделението в страната. След победата редица световни лидери честитиха успеха на Макрон.

Американският президент Доналд Тръмп написа в профила си в Туитър, че няма търпение да започне сътрудничество с Макрон, и го поздрави за „голямата победа“.

Лидерите на Чехия и Словакия приветстваха изборната победа на Макрон, както и холандският министър-председател Марк Рюте, който поздрави центристкият кандидат. Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че Франция с новия си президент ще съдейства за укрепване на единството на Европейския съюз. Белгийският премиер Шарл Мишел приветства избирането на центриста Еманюел Макрон за президент на Франция и заяви, че Франция и Белгия ще работят заедно, за да дадат нов тласък на Европа.

39-годишният Еманюел Макрон е най-младият френски президент в историята. Макар победата му да бе убедителна, то тя бе белязана с най-ниската избирателна активност от десетилетия насам.

Хиляди французи излязоха на „Шанз-Елизе“, за да отпразнуват победата над крайната десница и избирането на новия държавен глава на страната. В 22:30 часа местно време в неделя вечерта новоизбраният президент излезе на площада пред Лувъра под звуците на Одата на радостта - химнът на Европейския съюз, сред възторжените възгласи на симпатизантите му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    21 29 Отговор
    Радвам се, че французите избраха Макрон който е къде, къде по добра алтернатва от оная дърта продажна грозотия ! Освен това се кефя, че руските подлоги се гърчат и беснеят за това, че коварния план на Путин с помоща на Пенка да развали ЕС се провали и той пак е валат.
    Пукайти са ут яд руски подлоги !
  • 2 ТТТТТТТТТТТ

    22 16 Отговор
    На тоя приказките са му същите като на наш Чехльо-все едно един ги е правил тия двамата....
  • 3 Вова Хуйло

    21 5 Отговор
    Опять обосрались
  • 4 Bon Ton

    19 14 Отговор
    Къде са путинофилистиците, Бай Иван и къмпани, или се стягат за День Побе́ды, които нормалните хора в Европа празнуват днес. Френският народ показа че ЕС има бъдеще.

    Коментиран от #8

  • 5 сноу

    8 17 Отговор
    Ха ,да ви е честито франсета ...И на вас ви опъчиха един бабешкун -на баба Смъркалана лика прилика...Амуджите , капушите и циганорлъка маане за химн, ще запеят
  • 6 Kcaniba

    13 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Макрон след победата: Ще браня Франция, ще браня Европа!)
    Ще я браниш я, нали за това са те избрали хората !
  • 7 Хахаха

    18 12 Отговор
    Ще брани и Сорос и Ротшийлд
    Хахаха
    Ще брани и Меркел, и имигрантите, и Юнкер
    Хахаха
  • 8 Ловеца на поршета

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Bon Ton":

    Бай Иван сега е на вълна автомобилна промишленост.
  • 9 Хохи

    8 8 Отговор
    Браво на "ХА, ХА, ХА"добре казано, Сорос, Родшилд, и др. ПОЛУЧОВЕЦИ

    СЪБУДЕТЕ СЕ ПО-БЪРЗО, няма време
  • 10 Xaxaxa

    6 3 Отговор
    Абе пич, къде ги ловиш тези поршета ?
    Хахаха
    Оня с коня… ..ясно
    Хахаха
  • 11 SERSEM

    7 5 Отговор
    ТАЯ МЕКА КИТКА ЩЯЛ ДА ПАЗИ С Г.ЗЪ СИ ФРАНЦИЯ
  • 12 стоян георгиев

    3 5 Отговор
    черен ден и за българските тролове ,сега може да поревете на воля.
  • 13 пеци

    1 0 Отговор
    Тая дъртата може да не е цепеняк ама бих си я избрусил с големо удоволствие. Ей това французойките - на 63 год. жена за чудо и приказ :*:*:*
  • 14 Грую

    0 1 Отговор
    Добре, че има европейски политици и европейска администрация да защитават все пак някакви явни човешки права ценности, които нашите политици тихомълком отричат. Ако не беше Европа нито парите от КТБ щяхме да видим, нито ниски цени на мобилни услуги, нито много други придобивки, които не усещаме, но се дължат на Европейската администрация. Щяхме да сме полетели към батака с бясна скорост, окрадени и запратени от личните амбиции на пишман български политици, висши служители на държавната администрация и банкери. Ако има някой който трябва да бъде проевропейски настроен, то това трябва да е обикновения редови българин. Вече не е много трудно дори за човек без богато въображение да си представи какво би било ако не зависехме от административните съвети, директиви и решения на обединена Европа.
Новини по държави: