551 0

Брюксел: Трябва да сме готови за всички сценарии около Брекзит

ЕС задължително трябва да остане единен, заяви Доналд Туск

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

ЕС трябва да бъде готов за всякакво развитие на преговорите за напускането на Великобритания - за постигане на споразумение, за липса на споразумение или за провал на напускането. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред ЕП. Независимо какво се случи, трябва да останем единни, призова той.

По неговите думи изходът зависи от Лондон. Туск съобщи, че през февруари догодина ще свика извънреден Европейски съвет, посветен на следващите избори за Европейски парламент през 2019 година. Туск изрази мнение, че най-добре е, ако Великобритания напусне, броят на евродепутатите да бъде по-малък от досегашния. Той определи този подход като прагматичен, логичен и очакван от общественото мнение.

Председателят на Европейския съвет изрази очакването до средата на идната година в ЕС да бъде постигнато съгласие по общата отговорност за опазването на външните граници, за ускоряване на връщанията на незаконно проникналите мигранти, както и по Дъблинското споразумение. Ако не постигнем съгласие до юни, ще назова причините, предупреди Туск.

Той допълни, че не очаква в този срок да има съгласие за въвеждането на нови задължителни квоти за разселването на мигранти.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че комисията не преговаря враждебно с Лондон, а цели постигането на честна сделка. Не се стремим да не бъде постигнато споразумение с Великобритания, добави той.

Юнкер призова държавите от ЕС да превръщат думите в дела и да предоставят обещаните средства за фонда за Африка, чиято цел е да бъдат превъзмогнати причините за миграцията. Той отбеляза, че досега комисията е осигурила за фонда 2.9 милиарда евро, а държавите от ЕС са предоставили едва 175 милиона евро.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай