Last news in Fakti

17 Април, 2019 07:15 1 714 16

Макрон обеща катедралата да бъде възстановена за 5 години

  • нотр дам-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • катедрала-
  • париж-
  • пожар-
  • обещание

През 2024 година в Париж ще се проведат Олимпийските игри

Френският президент Еманюел Макрон каза, че катедралата „Нотр Дам“ ще бъде възстановена за 5 години и ще бъде „още по-красива“ след това, предаде Би Би Си.

Пожар изпепели по-голямата част от покрива на архитектурната гордост на Париж, както и кулата-стрела, но основната конструкция устоя на огъня. Според официални лица катедралата е била на минути от пълното си унищожение.

Еманюел Макрон обеща катедралата да бъде възстановена за Летните олимпийски игри, които ще се проведат във френската столица Париж през 2024 година. Експерти обаче поставиха под съмнение този амбициозен план, отчитайки, че ще са нужни „десетилетия“ за пълното възстановяване на Парижката „Света Богородица“.

Прокуратурата обяви, че няма доказателства за умишлен палеж. Пожарът към този момент се разглежда като инцидент. „Ще възстановим „Нотр Дам“ още по-красив. Искам той да бъде завършен за пет години, можем да го направим“, каза френският президент Еманюел Макрон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Давид

    13 3 Отговор
    Как може да дава обещания за неща на които няма да им види края . Бабо-еб.
  • 2 Митко

    15 0 Отговор
    Бойко каза, че ще пращаме хора да помагат. Дано не са тия които ремонтираха "Графа", че ще и разкажат играта на катедралата...
  • 3 Кольо Фичето

    12 4 Отговор
    Долен популист и лъжец, досущ като наш Боко. Катедралата никога няма да бъде напълно възстановена в досегашния си вид, невъзможно е със съвременните високи технологии в строителството и липсата на старите ръкоделни майстори. Нито пък ще стане за 5, дори за 10 години

    Коментиран от #6

  • 4 Марк Енгелс

    2 2 Отговор
    Богатите и политиците са изроди. Каква красота ве, и ще възстановиш? Това е история и емоция, те умряха с пожарът. Не всичко е пари. Ще го възстановят, това не е афганистан, пък е топ обект в туризмът, над един милион месечно го посещават.
  • 5 Простак

    4 1 Отговор
    да им пратим на Французите , строителни фирми на ГЕРБ и на ДПС ,качественно да отремонтират катедралата и едно хубаво да им окрадат парите
  • 6 Митко

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кольо Фичето":

    Не си прав. В онези държави към всяка по-голяма катедрала има няколко десетки или стотици души които се занимават с реставрация и подържане на всичко, работи се по технологии от онова време, за да няма никаква разлика от оригинала. При над 10 милиона посетители на година мислиш ли, че нищо не се поврежда? Така де, не ги мисли ти французите...

    Коментиран от #9

  • 7 Batushka

    3 1 Отговор
    Нищо и няма ...ще я изтупат ,ще стане по добра ...и ПРЕМИЕРА ще прати наши специалисти да им обяснят това онова.....
  • 8 Тодоров

    2 4 Отговор
    Пожарът бил инцидент. Пълни глупости. Как пък точно в навечерието на ВЕЛИКДЕН избухна този пожар в един от най-големите символи на ХРИСТИЯНСКИЯ СВЯТ. Специално следих коментарите - нито един, че пожарът е дни преди ВЕЛИКДЕН и връзката му с умишлен палеж. Какво говори това - пълна съгласуваност между управляващи и средства за масова информация. ЖАЛКА френска либерална политика.

    Коментиран от #11

  • 9 добавям

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Митко":

    Точно тези специалисти в реставрациите го казват, че няма кой да изработи тези орнаменти, които преди векове са правени ръчно в продължение на 200 години
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бравос

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тодоров":

    Пийни си хапчето и се успокой ... явно страдаш от тежка форма на шпиономания! Какъв умисъл, какъв Великден, какви пет лева ... точно франсетата щяха да ореват сега света, ако имаше и грам шанс това да е провокация и умишлен палеж. Напротив - срам ги е, че точно небрежен французин направи това ужасно нещо!
  • 12 Именно

    1 0 Отговор
    Да го викнем Макарончо да направи и магистрала Хемус?
  • 13 Хасан

    0 0 Отговор
    Само от кадруваните от Макрон джендъри пожарникари и полицаи..има прифесии които са си мъжки
  • 14 Тоя

    0 0 Отговор
    говори глупости. Този храм никога повече няма да бъде същия. Ще го напълнят с пластмаса и стиропор като крепостите на Божидар Димитров и това е. Къде ги сега тия майстори? Някой опитвал ли се е да намери в България дюлгери ( нарочно употребявам тази дума), които могат да редят каменни плочи на покривите. Ако ми ги намери, нека се обади. Преди 20 години едвам намерих един, който беше на 83 години и го вързахме с въже на покрива, за да напътства едно младо момче, което свърши работата. А Нотр Дам!? Това не е Муньо, това е проф.Мунс.
  • 15 Макарон

    0 0 Отговор
    Тоя иска да обере гроздето и да го хвърли в казана. Познайте каква ракия ще изкара. Иначе казано, аз мойто Айше вчера го ибаф, днеска роди.
  • 16 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Политиците са за това - да лъжат хората и да ограбват труда им в " името на доброто и прогреса". Те разполагат най-безмилостно със всичко одушевено и неодушевено на подвластната им територия. Съвремените са се специализирали в - съболезнования и обещания - които са висша форма на лъжата ! Какво трябва да каже един президент при някакво нещастие в страната му ?? Трябва да успокои хората, да ги вдъхнови за "нови трудови успехи" ! Важното е за нас като примерни франкофони, да помогнем ,кой с каквото може / най-хубаво с държавни стредства/, на братския френски народ. А пък те могат да ни спретнат след 100 години нов Нойски договор, ала 2020 год- -какво им пречи - велика сила !!
Новини по държави: