Last news in Fakti

12 Юли, 2019 09:40 4 899 20

Ядрото на Земята изтича към мантията

  • ядро-
  • земя-
  • мантия-
  • изтича-
  • планини-
  • вулкани-
  • учени-
  • волфрам

Учените не знаят какво причинява това изтичане

Ядрото на Земята изтича към мантията - 1
Снимка: Shutterstock

Наскоро група изследователи публикуваха документ, който разкрива, че през последните 2 милиарда години нагорещеното течно външно ядро на Земята изтича към горния слой на нашата планета, наречен мантия.

Учените са установили, че по-новите планини и скали, образувани на повърхността на Земята, представляват комбинация от два изотопа на волфрам – волфрам-182 и волфрам-184, които обикновено се намират във външното ядро на планетата, предаде БГНЕС.

Този факт заинтригува учените, тъй като материалът, който изригва от вулканите и образува нови планини, идва директно от мантията на планетата, слой, разположен над ядрото на Земята. Фактът, че такава комбинация от изотопи е открита в скала, образувана от сравнително нови изригвания, показва, че течното ядро с температура от 5 000 градуса по Целзий е започнало да изтича в мантията преди около 2,5 милиарда години. Учените не са открили доказателства за течове преди това.

Въпреки че могат да открият течовете, учените все още не знаят какво ги причинява. Според една от техните хипотези, това е причинено от някои богати на кислород материали, които се простират от повърхността в по-ниските нива на мантията, граничещи с външното ядро на планетата. Там кислородът, донесен от земната повърхност, кара волфрама от ядрото да се издигне до мантията.

Друга хипотеза предполага, че същият процес е причинен от постепенното втвърдяване на вътрешното ядро, което първоначално се е състояло изцяло от течен метал. Това е втвърдената въртяща се част на ядрото, която е отговорна за съществуването на магнитосферата на планетата, която предпазва Земята от смъртоносни частици, които я бомбардират от Космоса, включително и тези, идващи от Слънцето.

Остава неясно дали течовете от външното ядро на планетата в мантията могат да повлияят на функционирането на вътрешната сърцевина и в крайна сметка да окажат влияние върху нашата магнитосфера. Въпреки това, както казва групата от изследователи, най-новата констатация може да помогне на учените да разберат по-добре същността и механизмите, на които се основава основната функция на Земята.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 367

    15 9 Отговор
    Сега никой не знае какво и колко е дълбичината на нашата земя, дали има външо и вътрешно ядро никой неможе да каже, най - дълбоката дупка, която е издълбана е 12 км от руснаците ама нещо са се оплашили и спрели до 12000метра даже запечатали дупката, това са само предположения, както се разбра даже най-надарените умове до сега незнаят какво е електричеството

    Коментиран от #5

  • 3 Гербер

    16 3 Отговор
    Усещам, как пак ще реват на генерал Бойко Борисов, лидерът, да реши проблема. Няма друг световен лидер, способен на това.

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Мдааа

    8 2 Отговор
    Дизелите са виновни
  • 5 плевен

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "367":

    Има надеждни методи за установяване на различните слоеве. Става със сеизмични вълни и се използва геометрията на цялата Земя.Лошото е че планетата изстива и динамото в нея ще спре. Ще изчезне магнитното поле, което ни защитава и живота изчезва. Ще си позволя да изкажа своето лично, некомпетентно мнение: Трябва да се забрани геотермалните ел.станции. Те вкарват вода в дълбочина и извличат ускорено топлина от вътрешността. После е ясно.

    Коментиран от #6, #11, #14

  • 6 куку руку ку

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "плевен":

    Ефектът от геотермалните централи е колкото на плюнка срещу горски пожар.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ужасяващи последствия

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гербер":

    Да той познава проблема до болка и знае, какво следва до понеже неговия мозък отдавна е изтекъл от тиквата и пораженията за хората и природата са ежедневни и невъзвратими !
  • 9 асдф

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гербер":

    Ще го изсмуче после ще го продаде и няма да има какво да изтича повече.
  • 10 плевен

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    Точно толкова е ефекта на барбекюто на което си печем пържолите. Важното е колко са барбекютата и колко често ги палим.
  • 11 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "плевен":

    Не е лошо преди да се дават мнения а ла Путя ( ветрогенераторите са вредни щото ни изяждат доларчетата за ракетки и джоб пара ) , да се потърси мнение на хора , които са прочели някоя друга книжка !!!ЦЯЛАТА енергия , която потребява човечеството в момента е ПО-МАЛКО от една 100 милиардна част от енергията в земното ядро !!!!!! Тоест ако от утре почнем да добиваме ЦЯЛАТА си енергия от него , ще минат поне 10-20 милиарда години , преди да има някаква разлика !!!! Но далеч преди това Земята и цялата слънчева система ще е погълната от умиращото Слънце !!!!! Та по-добре си пожелай да спре добива на петрол , газ и най-вече въглища , които ще ни докарат до планета пустиня само след някакви си 100-150 години !!!!!

    Коментиран от #12

  • 12 плевен

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Най ми е забавно, когато някой в сайта почва да учи другите какво да четат. Колкото до Путин, аз от него комплекси нямам. Ако тръгнем да политизираме дори този проблем, ще трябва да стигнем до кафявите въглища на "американските" ни централи. Ще е глупаво.

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "плевен":

    Че някой да е казал , че ВСИЧКИ централи на въглища не трябва да се затворят по възможно най-бързия начин ???!!! Аз пък нямам комплекси от "американски" , ама можеш да си сигурен , че те са готови за момента на "затваряне" още от момента на проектиране !!! И лично от техен служител съм чувал , че след изтичането на договорите след 5-6 години или ще бъдат продадени или ще минат на газ и то за не повече от още 15-тина години !!! И никой там не смята да "векува" , за разлика от комунистическата номенклатура в "държавния" ТЕЦ !!!!

    Коментиран от #15

  • 14 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "плевен":

    ..бе ТАКА е ...НИКОЙ ЖИВОТИНСКИ ВИД досега не е повлиявал толкова компактно на ЗЕМЯТА>>>>ГЕЯ!!!!На БОГИНЯТА !!!!!!НИКОЙ!!!!!И няма начин това да няма последствия....
  • 15 Експерт

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Не се напъвай да коментираш неща които НЕ разбираш !
  • 16 Боко

    3 0 Отговор
    Да видят от къде тече и да сложат тапи .
  • 17 Име

    1 0 Отговор
    Че намотам калчища и че закисне.
  • 18 Дсд

    0 1 Отговор
    Много древни цивилизации са предричали глобални земетресения и изригване на вулкани за края на света а учените са на път само да допълнят точната дата
  • 19 Усмивката

    1 0 Отговор
    Човешка намеса отпреди 2000000 години. Не зная кой е изтрещял и кой не. Но виждал ли е някой пумпъл да се върти и никой да не го е завъртал.
  • 20 Коментатор 24315669

    0 0 Отговор
    Много е интересно как се променя смисъла на изречението, когато се добавят 10-20 удивителни знака. Чудя се каква сериозност би могло да придобие изречение с 100-150 удивителни знака в неговия край.