Last news in Fakti

16 Декември, 2020 16:10 3 049 31

ЕК: Въпросът с COVID-19 ще се реши, когато поне 70% от населението е ваксинирано

  • ваксина-
  • коронавирус

Фон дер Лайен заяви, че само в ЕС от коронавирус умират по 3000 души на ден, а ситуацията в доста страни членки остава тежка

ЕК: Въпросът с COVID-19 ще се реши, когато поне 70% от населението е ваксинирано  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпросът с COVID-19 ще се реши, когато поне 70 на сто от населението бъде ваксинирано, заяви пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя отново увери, че ще има ваксини за всички в ЕС:

„В рамките на една седмица първата ваксина ще получи разрешение, така че ваксинирането да започне веднага и да продължи следващата година. Закупили сме повече от необходимите дози за всеки в Европа и ще можем да помогнем на съседите си и партньорите си в цял свят чрез КОВАКС, така че никой да не бъде оставен зад борда. За да приключим с пандемията обаче, ще е необходимо да бъде ваксинирано до 70 на сто от населението и това е огромна задача. Затова нека започнем с ваксинирането възможно най-бързо“.

Фон дер Лайен заяви, че само в ЕС от коронавирус умират по 3000 души на ден, а ситуацията в доста страни-членки остава тежка.

Двадесет и седемте страни в Европейския съюз ще могат да започнат ваксинационната си кампания срещу коронавируса в един и същи ден след положително становище на европейския регулатор за ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех", обяви Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Франс прес".

До седмица първата ваксина ще бъде одобрена, ваксинирането ще може да започне незабавно. Това е огромна задача, така че нека започнем тези ваксинации възможно най-бързо, всички заедно, в един и същи ден, заяви Фон дер Лайен, говорейки по видеоконферентна връзка пред Европейския парламент.

Под натиска на Германия Европейската агенция по лекарствата обяви вчера, че ще вземе решение за ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" на 21 декември, седмица по-рано от първоначално планираното.

След като проучи становището на регулатора и се консултира със страните членки (което ще отнеме няколко дни), ЕК ще може да даде условното си разрешение около Коледа за пускане на препарата в ЕС.

Досега сме купили повече дози ваксина, отколкото са нужни за всички в Европа, чрез договори с различни лаборатории, за да си осигурим "диверсифициран портфейл" от ваксини в процес на разработване, припомни Фон дер Лайен. Както заедно преминаваме през тази пандемия, нека заедно, съгласувано и единно да започнем изкореняването на този ужасен вирус, призова председателката на ЕК.

Ваксината срещу COVID-19 ще бъде коледен подарък за всички европейци, за всички граждани на нашия континент, заяви в интервю за италианския в. "Република" заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас, цитиран от ДПА. След одобрението на Европейската агенция по лекарствата ще работим със свръхзвукова скорост, за да дадем и нашето одобрение за ваксината. За два дни ще трябва да свършим работа, която обичайно отнема два месеца, отбеляза Схинас и допълни, че това ще даде възможност на страните от ЕС да започнат ваксинацията около 26 декември.
Вчера Италия, Германия, Испания, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария съобщиха, че ще координират началото на имунизационните си кампании.

Схинас обяви, че ЕК ще започне информационна кампания в подкрепа на ваксинацията и изрази готовност лично да спори със скептиците по въпроса за вируса. "Прекарах COVID през октомври. Ако някой не вярва във вируса, пратете го при мен и ще му кажа какво означава да се бориш със заболяването, лежейки в болница", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MERS

    23 0 Отговор
    Лесно е да се каже но трудно ще се изпълни !
  • 2 Герб

    1 25 Отговор
    Нас само Герб и Борисов може дани спаси

    Коментиран от #18, #26, #27

  • 3 Валдеса

    5 13 Отговор
    Браво , обожавам да ме ваксинират !
    Аз съм Трансексуален и умирам от кеф да ми бият ваксинки ! Колкото повече , толкова по добре !
  • 4 Нострадамус

    5 21 Отговор
    До няколко месеца ще излезе проучване в ЕС , което ще покаже , че българите мрат най-много от Ковид и се ваксинират най-рвдко.
  • 5 Абе

    17 2 Отговор
    Не знам.Тази явно не е прочела разказа с главен герой - Андрешко!
  • 6 Рошко

    30 2 Отговор
    Аз съм от единия процент който за нищо на света няма да си бие ваксина, каквато и да е тя и за каквото и да е

    Коментиран от #7, #24

  • 7 Подкрепям

    25 1 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    И аз така! Процента ще е повече от 1...
  • 8 Blackthorn

    29 1 Отговор
    А от тези 70% колко ще измрат по план вещице??

    Коментиран от #29

  • 9 миш

    3 0 Отговор
    Дано някога след най-успешния президент на РФ-Путин,на власт да дойде един, който да е като тези от старата генерация и да стойте мирно и да пикате у шише чак до острова на англетерите.Време ви е да си знаете мястото и да помишкувате малко.
  • 10 Кух Ганьо

    7 4 Отговор
    А чипа!? А страничните ефекти!? Предпочитам руската...

    Коментиран от #20

  • 11 Петьо Петров

    19 0 Отговор
    Интересно как само Европа и САЩ се агитират за ваксинация. Защо ли? Нима в Южна Америка бе боледува? Забравихте ли,че Бразилия по едно време беше с най-голяма смъртност? Някой да я споменава сега? А Канада,Мексико и др. от Централна Америка. Африка никой не я споменава. Азия премина набързо,с изключение на руската площ.
    Или само в Европа и САЩ са най-големите шарани,да ги ловят на гола кука. Интереса клати феса,има много милиарди,ако не и трилиони да се приберат. Нищо не е случайно на този свят!
    Бъдете здрави и не забравяйте,че по-добър от естествения имунитет няма.Не съм ант ваксър, дори имам повече ваксини от тук коментиращите,но съм против недоказалите се във времето.
  • 12 Въпросът

    17 0 Отговор
    Въпросът с COVID-19 ще се реши, когато поне 70% от населението измре.
    За останалите 30% ще има нов вирус.
  • 13 Аз40

    13 0 Отговор
    То се очакваше да започне пропагандната кампания на всяко ниво. Много са ми чудни разни тъпунгери, които не виждат всички подсказващи елементи от голямата картина и щели да се ваксинират, защото стадото го правело. Те и модерно ще ви го изкарат скоро.
  • 14 миш

    11 0 Отговор
    И КВО?Ако не е с ковид не моа се умре вече,абе не разбрахте ли ,че човек се ще умре некоги от нещо.
  • 15 ddааааа

    19 0 Отговор
    Рано или късно ще се опитат да ни почнат с ваксинационната принуда. Тогава ще ставате на оръжие, сега е безсмислено да се нервиме и да се хабиме. Пазете сили и гняв за тогава, ще е около лятото на 2021!
  • 16 Ваксиниран

    16 0 Отговор
    Ваксиниран съм срещу измамите на капиталистическата IT и финансово-корпоративна олигархична юдо-масонска мафия още по времето на соца, който е мнооого, мнооого лош за мафията!!!

    Всичките ваксини са ми направили и нито една от тях не беше като сегашните отровки!
    Защото ваксинациите тогава се правеха, за да са здрави хората; а сега се правят, за да се разболяват, да намаляват и за да печели капиталистическата мафия.
    Както самият Бил Гейтс заяви,възвращаемостта от вложенията във ваксинации на човечеството е 20:1. За всеки долар, вложен във ваксинации Бил Гейтс получава обратно по 20 долара. Той се пахвали, че е вложил 10 милиарда долара. Всеки да пресметне колко долара очаква да получи обратно.

    Ваксинирайте се, всички които успяхте да оглупеете за 31 години анти-комунизъм!
    За 31 години антикомунизъм народите в Европа масово оглупяха.
    Глупави и обречени...
  • 17 Истина

    9 0 Отговор
    Китай успя да ви надхитри всезнаещ ЕС.несте смешни а жалки
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Има още

    10 0 Отговор
    Много страни, Например Грузия Узбекистан Казахстан Татарстан Палестина Молдова Армения Алжир Босна и Херцеговина Камерун Египет Естония Сирия Кувейт Къргизстан Ливан Либия Черна гора Катар,още много други,несъм чувал новина за вируса от тези държави.

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ха ха ха

    4 0 Отговор
    КАУЗА ПЕРДУТА! 😁
  • 22 КОЗЛОДУЙЧО

    2 0 Отговор
    Ей ,КОЗЛОДУЙЧООООО.Къде си бе? Айде коментирай ,каквото и да е.Започваш да ми липсваш.Свикнал съм коментарите да започват с някое твое прозрение,а ти мълчиш...Дай поне знак,че си добре.
  • 23 Левтер

    0 0 Отговор
    70%,хихи това е направо невъзможно!Усхех,ще наблюдавам процентите.
  • 24 Covid

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Искаш да кажеш, че ще си от 70-те процента. Аз също съм от тях.
  • 25 Русенец

    2 2 Отговор
    Задължително ваксиниране на електората. Те не спазват мерки и хигиена. Без ваксина няма социални помощи. Ако ваксините наистина са чипирани, електората ще стане кротък, работлив и смирен. Току-виж почнал и данъци да плаща.
  • 26 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Герб":

    Вас ясно. Ама кой ще спаси работещите данъкоплатци, които не са от боята?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кух Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Има още":

    То и за Ботсвана сигурно не си чул, ама тва не значи, че и те не са чули...
  • 29 Урсула

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Blackthorn":

    По принцип 70 от 70. Замисълът е да останем на земята 2 милрд. от 8...Нищо че няма да има кой да ни изкарва БВП после, но така сме го решили. 6млрд. тр да уморим...
  • 30 Ох Боли

    0 0 Отговор
    Как няма да се ваксинирате бе толупи с толупи ,аз само за 20 евро давам документ за ваксинация ,ВАЛИДЕН И ЗА ОНЗИ СВЯТ АКО ПЛАНИРАТЕ ИСКУИРЗИЙКА ДО ТАМ
  • 31 бабаяга

    0 0 Отговор
    Глупости