Last news in Fakti

19 Юли, 2023 19:50 1 251 7

Гърция под блокада! Служители стачкуват за по-високи заплати

  • гърция-
  • атина-
  • стачка

Според профсъюзите законопроектът с предложение за повишаване на заплатите за първи път от 14 години насам с 40-50 евро месечно е подигравка

Гърция под блокада! Служители стачкуват за по-високи заплати - 1
Снимка: Shutterstock

Държавните служители в цяла Гърция днес проведоха работна стачка с искания за по-високи заплати, след като 14 години подред повишение за тях не е имало, а законопроект предлага увеличение с 40-50 евро месечно, беше съобщено на сайта на профсъюза им АДЕДИ (adedy.gr), информира БТА.

Стачкуващите се събраха на протестно шествие пред министерството на финансите в Атина. Поради това прекъснаха работата си от началото на работното време до 11:00 тази сутрин.

Според профсъюза законопроектът с предложение за „повишаване на заплатите за първи път от 14 години насам с 40-50 евро месечно“ е „подигравка“.

Исканията на протестиращите включват незабавно увеличение на заплатите на държавните служители с поне 10 процента, възстановяване на тринадесетата и четиринадесетата заплата, необлагаем праг на стойност 12 000 евро, повишение на добавката при нездравословни и небезопасни условия на труд, отмяна на двупроцентния данък за солидарност за борба с безработицата, единна скала на заплатите с реално увеличение на работещите в публичния сектор чрез колективен трудов договор без заплатата да е обвързана с атестация.

Вестник „Катимерини“ пояснява, че плановете на министерството на икономиката са за повишение на заплатите на 663 000 държавни служители, както и на някои надбавки и обезщетения, като например семейните надбавки и надбавката за специални условия на труд. Средната годишна финансова полза за всеки държавен служител при горепосочените увеличения възлиза на допълнителни 1292 евро бруто или 800 евро нето.

В изявление на сайта на АДЕДИ беше обявено, че отново ще се организира протест, когато законопроектът бъде внесен за обсъждане и гласуване в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мицофлякис

    4 1 Отговор
    Не може, парите се изливат в Украйна! Гърчини работете за Зеления и за слава украине така каза ЕС!
  • 3 Малякис

    4 3 Отговор
    Те ЕС съюз като станахте членове си нямаха цигани, сега си имат колкото щеш да хранят. Така че вече византийските ви номера не минават, подскачането ви докато го разберете ще е до време, защото вече файда няма.
  • 4 Калпазанин

    2 4 Отговор
    Във Франция вече всеки уикенд е празник сега и византийците, цирка предстои, дайте още санкции слушайте обора и зимата ще гледаме как планината се претъркули
  • 5 Калпазанин

    3 1 Отговор
    И всичко това защото печатницата на толари взе да прегрява, даже очаквам и потока от емигранти да се обърне на изток
  • 6 Донки Хот и Сан Чопанса

    0 1 Отговор
    До майстора на словото Анатолчо:
    Анатолчо, тия удивителни за нищо ги нямаш бе!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: