Last news in Fakti

26 Юли, 2023 18:01 2 282 34

Огнен ад в Гърция! Страните от ЕС са изпратили 500 огнеборци в помощ на южната ни съседка

  • гърция-
  • горски пожар-
  • атика-
  • родос-
  • пелопонес

Според данни на програмата на ЕС за наблюдение и мониторинг на земята „Коперник“ изгорелите площи тази година в Гърция вече надхвърлят средните годишни стойности, а горещото и сухо лято е далеч от края си

Огнен ад в Гърция! Страните от ЕС са изпратили 500 огнеборци в помощ на южната ни съседка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Страни членки на ЕС са изпратили в Гърция близо 500 огнеборци и седем самолета, които помагат в борбата с горските пожари на различни места в страната, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от ДПА, пише БТА.

Европейският комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Янез Ленарчич посочи в изявление, че наличните ресурси за борба с пожарите се разполагат съвместно в защита на европейските граждани и територия.

Според данни на програмата на ЕС за наблюдение и мониторинг на земята „Коперник“ изгорелите площи тази година в Гърция вече надхвърлят средните годишни стойности, а горещото и сухо лято е далеч от края си.

ДПА съобщава, че в северозападната част на Тунис също са изпратени два самолета за борба с пожарите.

Страни от целия свят могат да поискат помощ от страните членки на ЕС при природни бедствия, а Европейската комисия координира разполагането на оборудване и експерти по гражданска защита, напомня агенцията.

В отговор на унищожителните пожари през последните години ЕС подобри своята готовност за реакция при големи пожари, включително изпращането на допълнителен брой огнеборци в зони с висок риск.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    20 7 Отговор
    Август като подпалят на Ганя Родопа, нали знаете, кой ще се отзове..

    Коментиран от #6, #21

  • 2 ГОЛАТА ИСТИНА

    35 7 Отговор
    Други години руснаците пращат самолети , за борба с горските пожари. Тази година гърците са хитри и налагат санкции. Ама себе си ли санкционират или някой друг, не е ясно.

    Коментиран от #9

  • 3 Реалист

    37 7 Отговор
    Византийските подлоги толкова години не си купиха хидропланери за гасене на пожари обаче подаряват военна техника на фашистите от Киев и после купуват от ФАЩ скрап
  • 4 Професора

    26 5 Отговор
    Само руснаци са пратили помощ 4 противопожарни самолета

    Коментиран от #17

  • 5 България

    28 2 Отговор
    да прати Боко , нали за такъв го е изучила в крайна сметка !
  • 6 Ачо от ПП

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Украинците ще дойдат. Толкова заплати им преведох.
  • 7 Абе, демократи

    39 6 Отговор
    Руснаците първи пратиха в Гърция най-големият си реактивен самолет б-200 за гасене на горски пожари...нещо да сте чули по новините, пък и тук не го пишете, защото сте "демократичната преса".

    Коментиран от #11

  • 8 Хазар

    18 2 Отговор
    Така така.Нали знаете,всяко лято как Глобалната Мафия пуска дробчето и с лазера причинява това.Иначе как ще си обясните,къщи от бетон срязани през средата от огъня.Абсурд нали....
  • 9 С нее

    37 5 Отговор

    До коментар #2 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    Руснаците първи пратиха помощ. Срам за гърчолята. Санкции правят срещу Русия , а тя хуманно им помага.

    Коментиран от #14, #28

  • 10 гост

    18 17 Отговор
    Да горят мръсните византийци .

    Коментиран от #16

  • 11 Чакай да признаят

    27 3 Отговор

    До коментар #7 от "Абе, демократи":

    Гузни са да го напишат. Държавата срещу която пл.юят и хра..чат помага винаги безкористно.
  • 12 Торент

    23 3 Отговор
    Вс година пожари и нямат достатъчно самолети за гасене обаче били в НАТО гърците и си купили 600 истребитела хахаха хахаха хахаха
  • 13 Помнещ

    25 5 Отговор
    България когато пламна преди години пак руснаците пратиха помощ с единствената уговорка само гориво да сипваме на самолетите за гасене, а, ЕС каза, че имало на други места в ЕС пожари и не пратиха никаква помощ от Брюксел.
  • 14 Лъжеш

    4 15 Отговор

    До коментар #9 от "С нее":

    Руснаци да го били изпратили даже три дни преди пожара.
    Слабост и са тези -Три дни.

    Коментиран от #15, #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Еее

    7 8 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Да гориш ти бе българин
  • 17 КРАТОС

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    Ако са пратили Б 200 Амфибия , ще станат работите и ще овладеят пожарите.
  • 18 ИВАН

    11 2 Отговор
    На100% нарочно се палят горите - това е абсолютно сигурно, и който следи процесите в света - знае кой е виновен за тези пожари.
  • 19 бай Даньо

    7 3 Отговор
    Ало , лайноморските бетоноборци , как върви почивката по гръцко!?
  • 20 Ти лъжел

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Лъжеш":

    Казаха го по гръцките новини. Има и кадри. Ако те лъжат и аз лъжа. Но и други коментиращи тук знаят истината. А ти отричай.Незнанието не е оправдание да драскаш празнословия.
  • 21 обезчестявам ционисти

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А свършете и тая работа мънкидонците да видиш колко още ще ви се изкриви макарона за гледане на ЕС...
  • 22 И пак руснаците

    10 1 Отговор
    Спасяват положението, докато ингилизите бягат със скоростта на бите пе е ра с ТИ.
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    Днес обиколих планината....Страшен Пек и на 2000метра.....Имаше силен вятър,да се молим за дъжд и то силен утре!На слънце и на камък бе на 700метра надморска височина бе 56градуса!Това е над софия.
  • 24 Деций

    9 3 Отговор
    Крайно време е да се каже с висок глас,че това не са пожари а ПАЛЕЖИ,целите на които са комплексни,от чисто диверсионни до икономически!Как преди години 30/40 тези неща бяха много редки,а днес проблема е епидемия!Приказките ,че става от топлото са за тежки наивници.Да топлото време благоприятства бурното горене,с оглед ,че всичко е сухо,но да твърдиш ,че това е причината е диагноза.

    Коментиран от #32, #33

  • 25 плагиат

    8 0 Отговор
    Помня, преди 10-15 години, имаше сериозни пожари в България. ЕС се ослуша, нашите управници правеха декларации. Тогава,на базата на лични връзки на тогавашен кмет на Стара Загора, беше поискан и изпратен от Русия голям самолет за борба с пожарите, който свърши работа. Платихме само горивото и фактическите разходи. Какви 500 пожарникари, техника трябва и все повече ще трябва. Затова се очудвам за предаване на тези над 100 БТР на зеления. За какво са му? В сегашно време не са никакво предпазно за войската средство. те са амфибии и с малки промени могат да се ползват за спрасителни операции при аварийни бедствия. Вече не.
  • 26 По турска

    8 1 Отговор
    Телевизия гледах преди два дена репортаж за два руски самолета който са помогнали да потушат пожар до някакъв техен корорт .
  • 27 Събеседник

    5 1 Отговор
    Един грък още вчера в предаване на БТВ разказваше за ужаса от пожарите.
    И човека ясно каза:
    Миналата година при пожарите ни помагаха Голями Руски самолети ,и те изгасиха пожарите .
  • 28 дядо поп

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "С нее":

    Те , руснаците пратиха първи помощ на Италия по време на ковида , но това не пречи на неблагодарните жабари да плюят Русия и да пращат оръжие за украинските фашаги.

    Коментиран от #29

  • 29 Така беше

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "дядо поп":

    Спомням си случая. Само руснаците им пратиха лекари и лекарства, ваксини и маски със самолет.Тогава там имаше изключително голяма смъртност.
    Спомням си и пожара в Ст.Загора.Само руснаците ни пратиха помощ. Другите ни отказаха безапелационно и казаха да се оправяме сами.
  • 30 Европа по един или друг начин носи само

    1 1 Отговор
    вреда на земята затова по един или друг начин е логично за изгори ,така че това е полезно и почистваща за земята ,лошото е че животинския свят страда напълно незаслужено
  • 31 ЖЕКО

    0 1 Отговор
    ВСЯКА СТРАНА ОТ ОТАН СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА
  • 32 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Деций":

    Умник си ни ти, умник!

    Коментиран от #34

  • 33 Бачо Киро

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Деций":

    Така е, палежи са. И в Родос, и в Керкира/Корфу. Има видени лица, записани номера на превозни средства, намерени улики. Мръсниците ползват малки газови бутилки от преносими котлони в комбинация с гума от скутер.
    Дори насред оживения Фалираки в Родос на дневна светлина се опитаха, но пожарът беше потушен за нула време в събота. Понеделник вечерта запалиха зад линията на пожарникарите, след 21 часа, в абсолютно незасегнато място.... Селяните се принудиха вместо да спят когато не помагат, да правят патрул....
    Такова животно видиш ли го, директно го пребиваш с лопатата. Това не е човек.
    А мазният им премиер седнал да дрънка за климата... Също и как били дали много техника... Като паднаха двете момчета с Canadair-а и на хората им писна... Всичко в Родос е организирано от местните, политиците си приписаха заслугите като последните боклуци... Ако не бяха местните щеше да има загинали туристи с хиляди... Ни тур оператори, ни Община... Туристите благодарят на местните и плюят правителствата и фирмите си... В Керкира пристигнали днес и наши 50 момчета, да са живи и здрави! Това са хора за пример. Де да можеше вместо горите в Родос да изчисти парламента барабар с нашите боклуци, там и да се изпикая даже няма, да си гори.
    А липсата на руснаците се усети навсякъде и това е самата истина.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: