Last news in Fakti

27 Юли, 2023 16:46 2 570 32

Премиер в извънредно пoложение: Климатичните промени не са оправдание

  • гърция-
  • кириакос мицотакис-
  • пожари-
  • атика-
  • родос-
  • атина-
  • пелопонес

Противопожарните служби в Гърция съобщиха, че 74 пожарникари са били ранени или са получили топлинен удар, докато са се борили с пламъците в последните 10 дни

Премиер в извънредно пoложение: Климатичните промени не са оправдание - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза днес, че Гърция трябва да предприеме повече мерки за справяне с последиците от климатичните промени, тъй като горските пожари изгориха стопанства и фабрики за една нощ и принудиха фермерите да евакуират животните си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Силните ветрове и температурите, надвишаващи 40 градуса, поддържат пламъците из цялата страна. Тази нощ огънят отне още два живота в Централна Гърция, което повиши броя на жертвите до пет.

Гръцките противопожарни служби казаха, че повече от 500 горски пожара са избухнали тази година из цялата страна. Въпреки че летните пожари са обичайни в Гърция, според учените по-високите температури и сухото време превръщат страната в средиземноморска гореща точка за климатичните промени.

Мицотакис посочи, че Гърция трябва да реформира противопожарните си служби и превантивните си мерки и да обърне повече внимание на влиянието на климатичните промени.

„Климатичната криза може да бъде реалност, но не може да бъде оправдание“, подчерта той по време на среща с гръцкия президент Катерина Сакеларополу. „Нашата страна трябва да се стреми към повече действие… да е готова да смекчава, доколкото е възможно, ефекта на една реалност, която вече започваме да усещаме и която може да има драматични последици в много различни аспекти за икономическия и социалния ни живот“.

Гръцките власти наредиха евакуация на няколко общности в силно засегнатия район на Магнисия, континентална местност северно от столицата Атина.

Тялото на 45-годишен пастир бе намерено в селски регион вчера вечерта, а по-рано властите откриха и тялото на жена. Смята се, че и двамата загинали са жертви на пожарите.

Противопожарните служби съобщиха, че 74 пожарникари са били ранени или са получили топлинен удар, докато са се борили с пламъците в последните 10 дни.

„Рискът от пожари е изключително висок в няколко региона и в четвъртък. Оставаме в готовност“, каза говорител на противопожарните служби Йоаннис Атропиос.

В Сескло, село край пристанищния град Волос, могат да се видят овъглените останки на крава в едно стопанство, докато местните фермери се опитват да пренасочат останалия добитък.

„Започна от тревата на няколко места в региона и тъй като нямаше никаква общинска власт и кметове, половината от Магнисия изгоря“, каза фермерът Костас Кукувинос.

Късно в сряда пламъците започнаха да приближават и индустриалната зона на Волос. Пожарникарите обградиха района и се опитаха да го защитят, каза свидетел пред Ройтерс.

Гръцкото министерство на труда призова работодателите в района да преустановят работата си в сряда.

Кадри от дрон показват, че пожарът във Волос оставя след себе си овъглени останки от дървета, а земята е покрита със сива пепел.

Пожарът в Кими на остров Евбея беше овладян. Там двама пилоти загинаха във вторник, когато самолетът им, който изхвърляше вода върху пламъците, се разби на хълма. Пожарите в северната част на Корфу и в близост до град Ламия, южно от Волос, бяха овладени.

На остров Родос се намират повече от 20 000 чуждестранни посетители и местни жители, които трябваше да се евакуират от крайбрежните хотели и домовете си през уикенда, докато противопожарните служби продължават да се борят с пожарите в труднодостъпната планинска местност и днес.

Снимки от дрон показват опожарени горски площи от планината до крайбрежието.

Големи райони от Средиземноморието са изпепелени през последните дни, а пожарникарите се борят да потушат пожарите в целия регион, от Португалия до Сицилия и Алжир.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    2 1 Отговор
    Бустери?

    Коментиран от #3

  • 2 Ми по искайте помощ от онези, които

    19 5 Отговор
    досега ви гасяха пожарите - руските самолети. Но явно господарите отвъд океана са решили, че по-добре да изгори Европа, отколкото правителствата да се обърнат към Русия със зов за помощ...

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Бай Шиле

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Значи много си прав,ако се бяха бустерирали за десети път ся нямаше да има пожари или щяха да ги изкарат много по-леко.
  • 4 Изгорел на потник

    9 3 Отговор
    Значи от както работя дюнерджия ми е много жега бре, сигурно е от глобалното затопляне.А аз простия си мислех,че е от грила и плочите.
  • 5 аха...

    1 17 Отговор

    До коментар #2 от "Ми по искайте помощ от онези, които":

    Русия и гасене на пожари. Ха ха ха ха.... Видяхме ги последните 5 години в Русия как се справят. Аре нема мужда. Един свестен самолет нямат за гадене на пожари.

    Коментиран от #7

  • 6 редник

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ми по искайте помощ от онези, които":

    / Ми по искайте помощ от онези, които досега ви гасяха пожарите - руските самолети./

    Да поискат, ама трансатлантическата чест не им позволява...
  • 7 редник

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "аха...":

    И какво точно видяхте - че "Бериев" 200 на заход изсипва 12 000 литра вода...

    Коментиран от #9

  • 8 Кви

    12 0 Отговор
    Климатични промен бе , преди руснаците идваха със самальоти да ви гасят пожарите , сега видехте , кон боб яде ли
  • 9 ...

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "редник":

    Видяхме как десетки хиляди квадратни километра в Сибир изгоряха за 2 години.
  • 10 Нел

    11 1 Отговор
    Гърция е в пламъци, Европа гори, а всички се занимават с Украйна.Толкова ли е трудно всяка страна да помага и да си гледаме ЕС!

    Коментиран от #18

  • 11 Смехотакис

    10 2 Отговор
    Климатичните промени... дрън дрън дрън... Кажете кой ви запали районите или сами си го организирахте по план? хи хи хи....
  • 12 византиец

    8 1 Отговор
    Важно е да помагаме на урко фашистите с оръжие , пък вътрешните проблеми ще се решат от самосебеси като изгорят горите тази година до година няма какво да гори и проблема е решен.
  • 13 За протокола

    7 2 Отговор
    Много цинично изказване от Мицотакис, но съвсем нормално за американския слуга!
    Младите пожарникари загинаха със CL 215 концепция от 60-те год. с двигатели концепция от Втората световна! Самолет спрян от производство преди 33 г.
    Мицотакис и правителството му са тези лицерети, които отказаха помощ от руските ВЕ 200, които успешно им угасиха пожарите през 2021г и това само за да са верни пажове на САЩ и да са политкоректни!
  • 14 До аха

    7 0 Отговор
    Явно си много ограничен , щом не знаеш за най - големия самолет създаден да гаси пожари , че е руски . Самолета се казва Амфибия каца на вода като загребва голямо количество вода и се издига много е впечетляващо , няма аналог в света като него . Руснаците имат 18 такива самолета но един се разби в Турция 2021 г . Сега имаше в Турция тази седмица 2 който им потошиха пожарите . Америка сключи договор за 10 такива самолета , но сигурно в тази обстановка няма да могат да ги получат . Информирайте се в интернет има клипове за самолета .

    Коментиран от #17, #24

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 редник

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "До аха":

    / Самолета се казва Амфибия.../

    Може би имате предвид "Бериев" 200 - Алтаир...
  • 18 Трудно е, след като се цели разрухата на

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Нел":

    Европа

    Коментиран от #23

  • 19 До редник

    3 0 Отговор
    Да точно за този самолет пиша популярното име е Амфибия а всъщност е кръстен на коструктора , който го е създал . Благодаря за поправката .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Едуард Петров

    2 1 Отговор
    На 75 години съм, но ако ме поканят, зареждам чантата със спален чувал, шалте, храна и вода, яхвам колелото, хващам влака Пловдив Свиленград и през Прохода ,,Капитан Петко Войвода - Промахон" излизам на с.Ормение (Ormenion)! След това по картата и със смартфона, отивам на уреченото място! Господ - Бог да пази България, всички наши Съседи, Европейския Съюз и Англия, Европа, Азия, Африка, Двете Америки; Всички! Амин! И ние, хората, трябва да пазим поверената ни Планета! Колите ИЗТРЕБИХА Кислорода и предизвикаха необратим термичен ефект! В Дания, Скандинавието, Холандия, Белгия, Южна Корея, Япония карат велосипеди
    НО, сакстите ХЕДОНИСТИ БЕЗ КОЛИ НЕ МОГАТ И ДО ТОАЛЕТНАТА ДА ОТИДАТ! Гледам и не вярвам на очите си; сам младеж, яхнал колата, обикаля цял ден БЕЗЦЕЛНО, работа за пет пари не върши, И КАТО ИЗМИНЕ ЖАЛКИТЕ 100 КМ, ИЗТРЕБВА КИСЛОРОДА ЗА ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ ЗА 80 ГОДИНИ!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Едуард Петров

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Трудно е, след като се цели разрухата на":

    НЕ Е ЛЕСНО ДА НАДИГНЕШ ГЛАВА! ИЗЛЕЗЕШ ЛИ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ, СТАВАШ РОБ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ НА НЯКОЙ ЧУЖД ГОСПОДАР! НО СТРАННО ЛИ Е, ЧЕ ЦИГАНИТЕ СТАВАТ ДИСЦИПЛИНИРАНИ ОТТАТЪК?!
  • 24 аха

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "До аха":

    Боже боже... Стига тия най най най .. след като не вършат работа. Едно е да носи, второ е да пренася полезен обем НА ЧАС, па трето е да се ползва. Аман от википедия многознайковци.
    По по най... Ама стотици хиляди хектари километра горят в Сибир всяка година.
    Ето ви википедуя многознайковци - Общая площадь пожаров (на 15 мая) — около 20 тысяч гектаров, а с начала 2022 года — более 100 тысяч гектаров.

    Коментиран от #29

  • 25 аха

    0 2 Отговор
    На десети май ТАЗИ ГОДИНА - The total area of the fires, 10 May 2023, was estimated at 5.2 million hectares.
    Ей така... С Береята. Ма като не чувате нещо по новините значи не съществува
  • 26 ИВАН

    3 1 Отговор
    Ми организирайте населението и службите да пазят, защо чакате да пламне балкана и тогава да се чудите как да гасите, не се ли научихте вече - всяка година едно и също .... нарочно се палят тия пожари и нарочно политиците нехаят.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 УЙКО-КАЛЕКО

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "аха":

    ТАКА Е ВЪВ ВСИЧКИ СТРАНИ .ОТ ПОЧТИ 20 ГОДИНИ СЕ ГОВОРИ ЗА ТЕЗИ КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ ,НО ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА НАЙ ГОЛЕМИТЕ СТРАНИ НЕХАЯТ.СПЕЦИАЛНО ГЪРЦИЯ ПОТРОШИ ОКОЛО 3 МИЛИАРДА ЕВРО ЗА ТРИ ГОДИНИ ЗА ВОЕННА АВИАЦИЯ ,А ПРОГРАМАТА Е ЗА 6 МИЛИИАРДА.В ЦЕЛИЯТ СВЯТ СЕ ТРОШАТ МАСА ПАРИ ЗА СТЕЛТ ТЕХНОЛОГИИ А НЯМА ДОБРИ РАЗРАБОТКИ ЗА ЯВИАЦИОННА ТЕХНИКА СРЕЩУ ГОРСКИТЕ ПОЖАРИ.КАЛФОРНИЯ ГОРИ ОТ ПЕТ ГОДИНИ ВЕЧЕ ,НО КЕЛЕПИРА Е ЗА ВОЕННО ПРОМИШЛЕНИЯТ КОМПЛЕКС ПРОИЗВОДСТВОТО НА ОРЪЖИЯ Е ПО ДОХОДОНОСНО..
  • 30 бай Даньо

    3 0 Отговор
    Тольо е тъnа мисирка! Не може да пише само да трие .
  • 31 До аха

    4 1 Отговор
    Има огромна разлика между пожарите на шубраците в гръцко и тайгата където има огромна плътност на дърветата . Много често сигурно и като тука и в Русия има дървена мафия . А за коефициента на полезно действие на самолета няма да споря доказал се е в годините и затова американците, искат да имат от тях .
  • 32 бай Даньо

    3 2 Отговор
    Мисирките какви са тия пожари в Гърция не сте ли готови със следващата статия "колко е зле българския туризъм" под която на воля българското простолюдие да излее злобата си в коментарите към собствената си държава ...
Новини по държави: