Last news in Fakti

5 Август, 2023 15:10 1 927 42

Горди, че са националисти: Гръцката партия "Спартанци"

  • спартанци-
  • гърция-
  • сириза-
  • кириакос мицотакис

"Спартанци" – една до момента почти неизвестна крайнодясна партия в Гърция успя да влезе в парламента като пета политическа сила

Горди, че са националисти: Гръцката партия "Спартанци" - 1
Снимка: Shutterstock

Привържениците на партия "Спартанци" в Гърция гордо се определят като националисти. Готови да изгонят мигрантите, да налагат глоби на хомосексуалните, дори да влязат с войска в Турция.

"Спартанци" – една до момента почти неизвестна крайнодясна партия в Гърция успя да влезе в парламента като пета политическа сила. Гръцките медии твърдят, че за успеха е спомогнал и призивът на осъдения десен екстремист Илиас Касидиарис, който от затвора упражнявал силно въздействие върху партията. Касидиарис беше в ръководството на забранената радикална партия "Златна зора", след което заедно с цялото ръководство влезе в затвора заради образуване на престъпна група и други престъпления.

Мигрантите обратно откъдето са дошли и глоби за хомосексуалност "по улиците"

Сега "Спартанци" гордо оповестяват, че са националисти, които бранят "Отечеството, религията и семейството" и громят "враговете на Гърция". Лидерът на партията Василис Стигас признава, че без помощта от затвора неговата партия едва ли щяла да постигне такъв успех. Самият Стигас по време на гръцката финансова криза основал организация за подпомагане на хората, изпаднали в неплатежоспособност, която нарекъл "Спартанци". Избрал това име по исторически причини: заради героизма на спартанците при Термопилите.

Пред германския всекидневник "Тагесцайтунг" Стигас казва, че Гърция все още се намира във финансова и икономическа криза - вече 14 години. Държавният дълг расте, вместо да намалява, задлъжнялостта на домакинствата устремно върви нагоре. "Икономическият натиск върху гърците е огромен", твърди той. И предлага своя програма за спасение: да се върнат по домовете им всички незаконни мигранти, пристигнали в Гърция, които според Стигас са 4 милиона души. Това щяло да стане "с план и добра организация", обяснява партийният лидер.

Както се случва често при подобни партии, "Спартанци" имат ясно отношение и по темите, свързани с ЛГБТИ-общността. Според Стигас хомосексуалността била частна работа, но не била препоръчителна като пример за подражание. В отговор на изричния въпрос на германския вестник той уточнява, че трябва да се налагат глоби на онези еднополови двойки, които се целуват на публични места.

Война с Турция и с "новия световен ред"

"Спартанците" смята съседна Турция за "вечния враг на Гърция". Нещо повече, партийният лидер Стигас казва, че ако би бил главнокомандващ на гръцките въоръжени сили, щял да нареди на войската да върне обратно традиционните гръцки поселища на територията на днешна Турция. Той смята, че това е напълно законно – най-малкото, като се има предвид турската окупация на Северен Кипър. Според него правителството в Анкара трябвало ясно да разбере едно нещо: "Ние, гърците, не си даваме нищо току-така. И имаме претенции към Турция."

Стигас, пламенен националист в европейски одежди, освен това е и енергичен привърженик на конспиративните теории, обяснява "Тагесцайтунг". Според него комунистите и нацистите били едно и също. И дали ще говорим за шефа на Световния икономически форум в Давос или за крупния финансов инвеститор от САЩ Джордж Сорос: за Стигас главни идеологически противници са онези сили, които днес се стремели към "нов световен ред".

Като червен плащ за бика: така действа на Стигас онова, което той нарича "космополитния левичарски интернационал". Своите съюзници той търси при Джорджа Мелони в Италия и Виктор Орбан в Унгария. "Ние искаме да обединим гърците", казва той пред германския вестник, който дава думата и на още двама привърженици на "Спартанците" – Панайотис и Фондас. "Като латерна" те повтарят едно и също: "Ние не сме нито убийци, нито фашисти. Ние сме просто националисти."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚜️Просветен⚜️

    36 4 Отговор
    И кво, да се срамуват ли? Че поставят родината си над всичко?
  • 2 Последния Софиянец

    12 14 Отговор
    Най елитната гръцка част е полка на Безсмъртните.Съставена от хомосексуалисти и всеки се бие на двойки заедно с любимия си и го защитава.Унищожен от Александър Македонски.

    Коментиран от #8, #23

  • 3 Делю Хайдутин

    22 3 Отговор
    В Спарта децата в неравностойно положение са ги хвърляли в една пропаст
  • 4 Българин

    31 2 Отговор
    ДВ върти, суче и пак само за хомосексуалните проповядва. Евтина пропаганда на половите извращения.
  • 5 Да питам...----

    9 8 Отговор
    Абе..да не сте се объркали нещо.. това не беше ли статия за Възраждане...???
  • 6 Супер

    16 13 Отговор
    Спартанците са били на сто процента обратни. Ааааах мъжката любов.......

    Коментиран от #9, #16

  • 7 Напомня

    6 12 Отговор
    ми за "Спартакиада" , водеща началото си от Червената армия , малко след Първата световна война !
  • 8 Не е баш така.....

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Теа за които говориш са от Тива, а не от Спарта. Тва да не ти е шкембе чорба,бре!!!

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анадoлий Прокобиев

    19 8 Отговор
    Абе похвално все пак. Това да си националист не е лошо. В днешно време някои превърнаха думата национализъм в мръcнa дума. Ама гърците са спартанци колкото македонците са македонци. Гърците са египтяни. Пришиват си римската история. Но все пак няма лошо. Но идеята за влизане с войски в Турция нещо не го виждам като добра идея. За тях ако целта им е да бъдат нacилвани ceксуално може би е, но не се знае какво целят.

    Коментиран от #19

  • 12 Бг Турист...

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "Да питам...----":

    Хахахаха..наште възрожденци станали спартанци...не знаех..не знаех!!!
  • 13 Последния Софиянец

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Не е баш така.....":

    Безсмъртните са били в общата гръцка коалиция срещу Александър Македонски.

    Коментиран от #33

  • 14 Тия са на руско

    6 14 Отговор
    финансиране, като у нас! Щом са толкова бесни!
  • 15 Дойче Зеле

    13 3 Отговор
    това не са червените на Ципрас и ККЕ, а живи нацисти - Хриси Авги 2 (златна зора). Не лъжете Зеле, че тия са червени! Нацисти са, от вашите.
  • 16 Спартанците

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Супер":

    нямат нищо общо с данайците - гръци! Те са потомство на пеласги и лелеки (лелеги), с родоночалник цар Лелек. Те са братя на карийците, а карийците според Херодот са братя на мизите. Спартанците водят вековни войни с царство Атина в защита на беотийците (бойотои). Куца ти историята - господине! Толкова и македонците са гърци, който Александър велика избива 90000 атиняни. С войниците си според гърците, той е говорил на варварски език.

    Коментиран от #34

  • 17 Неразбрал

    7 7 Отговор
    "Гърция все още се намира във финансова и икономическа криза - вече 14 години." Абе къде е тая тежка икономическа криза, дето все не я виждам в Гърция? Уж скоро бях в Атина, пък то виждаш само спокойни и усмихнати хора. Заведения, магазини, туризъм, всичко кипи. Някой друг виждал ли е някаква криза в Гърция?

    Коментиран от #18, #21

  • 18 каква криза?

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Неразбрал":

    Каква криза, в Гйърция е по-евтино оттук, дори и по таверните. За качеството да не говорим.Почти всички плодове и зеленчуци са по евро и половина, в таверните се предлагат винаги пресни морски дарове, токът не се спира на длъжниците, освен , ако не надвиши сметката от 500 евро и се измерва през четири месеца, както и водата.
  • 19 площад Синтагма

    8 14 Отговор

    До коментар #11 от "Анадoлий Прокобиев":

    Я па тоя- гърците били египтяни? Що за глупост? Много прости хора има, нищо не са чели, но се изказват.Гърците са създатели на света, на обществения свят, на демокрацията. Те са майката и бащата на демократичното устройство!

    Коментиран от #22

  • 20 гост

    6 1 Отговор
    На хората в цяла Европа им писна от насажданата либерастия и това е напоителна почва за поява на радикални движения засега - ДЕСНИ, но в Скоро време и крайно ЛЕВИ!
  • 21 Това като турист ли го прецени?

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Неразбрал":

    Има криза, разбира се и то голяма! Отиди в Атина и си потърси читава работа с осигуровки. Обиколи кварталите да видиш колко празни помещения се отдават под наем. На 800 евро заплата, най-евтиното жилище е 300 евро необзаведено. Храната скъпа, а да не ти казвам колко ток и вода плащам всеки месец, отделно данък кош, данък улична лампа, данък кабел. Освен това имаш по 30-50 евро всеки месец сметка вход за всеки апартамент, чистачка и електричество. 50 евро карта метро, трамвай и автобуси, ако няма мотор или кола. Ако имаш плащаш бензин и сервиз.

    Сега как ти се струват думите от някой който работи и живее там? В София е по-добре от Атина.
  • 22 Гърците са създатели

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "площад Синтагма":

    на Етиопската култура, която няма нищо общо с египтяните. От клана Дана на Данай с 50-те етиопски щерки, евреите. Създатели са на извращенията и гушкането на мъж с мъж. Затова са носили полички, а траките (българи) панталони, които заради облеклото им наричали варвари (варъ-варъ, горещи-горещи). Та какво каза за робовладелците граеко и демокрация?
  • 23 Бай Ган

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ами те, Спартанците, са били най-големите хомо..! Както се казва, гърците измислили секса, а италианците го осъвуршенствали, като включили и жената.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Възраждане

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "€в р€ ин":

    няма нищо общо с Хриси Авги. Едни мутри с бухалки и боксове минават по зеленчукови пазари, магазини, заведения на чужденци и изпочупват всичко или унищожават реколтата за продан. Освен това, налагат с тях и чужденци, дори свои, притекли им се на помощ. Абсолютни завършени нацисти. Мицотакис благодарение на нацистите спечели убедително в Гърция. Гърците го крепят, защото Мицотакис е същия фашист. Негов вуйчо е Елевтериос Венизелос, негова сестра е Дора Бакояни, кметица на Атина по време на Олимпиадата, която хванаха, че е откраднала над милиард евро. Възраждане нянат нищо общо с Хриси Авги.
  • 31 За протокола

    11 1 Отговор
    Новинкте, които няма да прочетете тук:
    "35 годишен българин беше арестуван вчера петък вечерта от служители на Централното пристанищно управление на Кавала и отведен в Районния съд в Кавала, където му беше повдигнато обвинение за обида на националните символи, но малко по-късно беше освободен.
    Според съобщението на Централната пристанищна администрация на Кавала и очевидци, в петък вечерта 35-годишният българин се насочил към кея на пътническото пристанище "Апостолос Павлос" и свалил гръцкото знаме, след което вдигнал флага на България.
    Очевидци съобщили на пристанищните власти, които пристигнали на място и се опитали да задържат 35-годишния мъж, който се съпротивлявал, обиждал пристанищната охрана и крещял, че тези райони са на България! "
  • 32 До протокола

    7 4 Отговор
    1990 г бях в Гърция беше пълна мизерия по селата , наложи се с хитрости да внесем чаршафи и чинии нямаха ги защото нямаха никаква индустрия в Солун имаше само една захарна фабрика . Навсякъде се говореше на български и в Кавала също само в Солун беше по различно .След толкова години вече всички българи са асимилирани но , фолклора ги издава , истината я знае Бог. А наште много бързо се предадоха, на свекър ми му отказаха да му дадът кръщелното от църквата .

    Коментиран от #39

  • 33 Дааа

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Но не са спартанци ,а от Тива . Аре стига си усуквал.
  • 34 Да ,да

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Спартанците":

    Но в крайна сметка, спартанците са обичали мъжките ласки... нали така,господине!?
  • 35 Митю

    4 1 Отговор
    Авторът е много засегнат лгБт,и му личи.Хм,сигурно е болезнено.
  • 36 Коментар

    4 0 Отговор
    Всяко действие ражда равно по сила противодействие.В страните където тече яростна пропаганда да се смаже националността и да се парадира с ЛГБТ се зараждат противоположни и равни по сила движения.
    Който е измислил как ще обезличи нациите и ще ни обедини под знамето на дъгата нещо не е на ред в главата.
  • 37 ЦРУ

    0 5 Отговор
    Ние не сме фашисти но подкрепят именно Орбан който възлага много на рашизма в Украйна
  • 38 Странно

    2 4 Отговор
    Спартак е българин (тракиец, каквито гени носим и ние), пък гръцка нац партия му носи името.. Следващата сигурно ще е ахилци, на друг българин, Ахил Пелеев.. 😁

    Коментиран от #40, #41

  • 39 Чупачанга

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "До протокола":

    Бедничките гърци колко зле са били в деветдесетте,помня как гъркините напълниха публичните ни домове, не само нашите но на цяла Европа и до ден днешен ги пълнят с млади гъркини 😂😂😂😂😂😂😂
  • 40 Съзимото

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Странно":

    А бе то гръцките националисти много обичат българите за това ще да е.
    Примери много Балканската воина.
    Съюзническа и не знам си що.
  • 41 Ох,ох,ох

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Странно":

    Завърши барем основното,пък после се излагай по форумите.Спарта е гръцки град - държава и не е кръстена на роба тракиец.По вероятно е да е обратното.300 спартанци не означават 300 с името Спартак.
  • 42 Истината

    0 0 Отговор
    Тия гейове от Спарта да внимават, че да не им влезе Турция през задния двор! Още през 1922г турската армия опънат гръцките войници, които не успяха да избягат от Измир и сега гръцките войници от почетната им рота са с поли муха... 😂
Новини по държави: