Last news in Fakti

6 Август, 2023 21:02 3 851 27

Бизнес срещу граждани! Заведенията в Гърция отстъпиха незаконно окупираните плажни територии

  • балкани-
  • гърция-
  • туризъм

Активисти на движението за свободни плажове заявиха пред медиите, че поддържат бизнеса, но в рамките на закона

Бизнес срещу граждани! Заведенията в Гърция отстъпиха незаконно окупираните плажни територии  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Протестът на гърците срещу прекомерно и незаконно заемане на плажовете от заведенията успя да принуди местните власти и правителството да регулират платените услуги на брега на морето.

Вече много плажни ивици са свободно достъпни и безплатни.

Гражданското движение "плажна кърпа" за няколко дни успя да освободи от чадъри и маси на заведенията голяма част от плажовете.

Всеки ден има протести на различни места, вчера в Крит, днес на Халкидики срещу неправомерно завземане на крайбрежието от заведенията.

Тази нощ по спешност министерството на финансите изпрати на егейските острови екипи от инспектори, които проверяват договорите на кафенетата и ресторантите за маси на плажа.

От страх от високи глоби и отнемане на лицензи много от собствениците сами си махнаха масите и освободиха плажа.

Кафенетата оттеглиха чадърите и шезлонгите в рамките на допустимото място.
Вече има няколко случая на арестувани кметове, допуснали да работят незаконни заведения.

Активисти на движението за свободни плажове заявиха пред медиите, че поддържат бизнеса, но в рамките на закона.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Помак

    91 4 Отговор
    От 35 г. българското черноморие и курортите в помакия са окупирани от мутроси които крадат парите на хората с некачествени услуги...човек не може да мине бес да го нахокат или набиат .....Бг е лошо място за почифка

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сталин

    79 3 Отговор
    Гърците пак ни изпревариха ,кога и в България,навсякъде кафенетата и ресторантите на мутрите са окупирали тротоари и зелени площи

    Коментиран от #7, #20

  • 5 Да ти кажа ..

    71 2 Отговор
    В Гръчко е така , ама в мутро стан не е ..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Киро

    28 2 Отговор
    Човек дори и добре да живее, идва жена му и си го прибира от кръчмата...
  • 9 редник

    60 3 Отговор
    /Вече има няколко случая на арестувани кметове, допуснали да работят незаконни заведения.

    И това в европейска страна - ама как е възможно?...

    Коментиран от #19

  • 10 на100%

    61 6 Отговор
    А на нашето море идват само мазохисти , които искат да са обрани ,излъгани , бити и други работи направени
  • 11 От утре на утре

    41 1 Отговор
    Арестувани кметове, брей възможно е!

    Коментиран от #12

  • 12 Опааа

    42 4 Отговор

    До коментар #11 от "От утре на утре":

    Да! Това е Гърция! Не кО чи НАТА БГ!
  • 13 Те така

    51 2 Отговор
    Това ако беше в България хората щяха да казват, ама какво зависи от обикновения човек, няма смисъл да се протестира. Те там горе си правят, каквото си искат, нас никой няма да ни чуе. И така докато всичко се презастрои и стане бетон навсякъде, там с разни Подпорни Стени и други чудеса на природата. И така
  • 14 Бегай

    45 2 Отговор
    В момента съм в Равда.В 22,15 ч.на 50 м. от хотела ми цепи музика на живо .Певеца е многожанров талант-Васко Кеца ,Лили Иванова,Тоника СВ,Тони Димитрова,Шабан,Хасан Дудич...Гръцки ,турски песни.И най -вероятно се чуват в Бургас.Плажовете-Аурелия и Южен са 80 процента с чадъри и шезлонги.Свободната зона е около 20 процента .Ама ние сме си кротки овчици -стрижат ни ,доят ни ,Амир си трайкаме .
  • 15 Развеселен

    48 0 Отговор
    В Гърция арестуват кметове за незаконни заведения.
    У нас до трето убийство е с подписка.
  • 16 ха ха

    27 0 Отговор

    До коментар #2 от "Помак":

    Наивник. Окупирани са властовите структури в страната, плажовете са следствие. Имаше някакъв напредък и се подлъгах последните пет-шест години да посещавам нашето черноморие. Уви, оттук нататък няма да рискувам освен края на юни и септември.
    Сезонът е слаб, за човек с кола е кошмар, освен ако не си ползва колата само за да се закара до морето. Положението с паркингите е трагично. Общините продават места и намирането на паркинг е кошмар. Просто го слагайте в цената и търсете платен паркинг, което не решава въпроса. Не можете да си предплатите паркин за всяко градче и плаж, които искате да посетите. Трафик си имате и в София, примерно. Още 3 години по тази пътечка и туризмът ще стане нетен износител на валута. Остава и войната в Украйна да спре и валутните приходи ще пресъхнат. Оттам на бордът му остават броени дни. Отваряйте си очите и ушите ;)
  • 17 Исторически парк

    34 0 Отговор
    Тукашните мутри кръв повръщат плаж не връщат 😏
  • 18 Мнение

    29 0 Отговор
    В БГ има хубави хотелски бази и сме до тук. Цялото състояние и управление на инфраструктурата като плажове, паркинги, тротоара пълни със страни магазинчета и заведения, обслужване и мизерията , налудничавите цени, са потресаващи. И за съжаление ще продължавам да си ходя в чужбина докато тази кочина не се оправи, защото ценя спокойствието и парите си.
  • 19 мнение

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "редник":

    трябва да арестуват кмета на Царево - Г-Н ГЕОРГИ ЛАПЧЕВ, който разтуря къмпинги на части земи и иска премахване на капаваните, поставени там със съгласие на собствениците и РЪЖЕ, че са на държавни и общински земи.8572
  • 20 По какъв област

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Не са те изпреварени гърците?
  • 21 Човек

    14 6 Отговор
    Демокрация в действие. Гърците не са имали комунизъм, който да им натресе силоваци, известни у нас като мутри. Руската чума не прощава и усложненията остават задълго. В Русия в момента има един лаф, че трябва да добавят в химна "от нас нищо не зависи", защото всички само това повтарят. То и у нас е така. Робска, овча маса. Истината е, че всичко зависи от нас, защото ние сме милионите, а те са единиците. Ама да се самозаблуждаваш и да си търсиш извинение да не правиш нищо е по-лесно. Аз вчера най-демонстративно се опънах на един плаж "само за гости на комплекса" и само чаках да пробват да ме изгонят. Не посмяха.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Значи

    4 3 Отговор
    И там същите наглеци като по нашето Черноморие ! Е то кво ли се чудя, в северна Гърция са си българи !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Даниел

    4 0 Отговор
    А за българския плаж хотелите и кръчмите били маана небесна,че даже цели ивици под наем дават за смешни пари,вчера пак някакви хора били помолени да напуснат плажа,защото бил частна собственост,и няма кой да попиташ така ли е или не??!!
  • 26 Яяяяя

    3 0 Отговор
    Че това е е Гърция. Хората си обичат свободата и се борят за нея. Искат си Гърция за гърците! А ние си подарихме България на шепа изедници! Бием се по гърдите, на дори и македонците се борят за Страната си много повече от нас!
  • 27 Бай ой

    2 0 Отговор
    Гърците не са глупави, много добре знаят, това което привлича хората е евтините плажове и безплатните общинските зони за плаж. И яко това стане платено туристите ще избягат, както и аз. А от това ще загубят хилядите които имат капанчета, магазини и тези които дават квартири. Единици печелят, хиляди губят...7958
Новини по държави: