Last news in Fakti

23 Август, 2023 12:10 1 840 7

Във Вашингтон: Действията на Косово навредиха на отношенията със САЩ

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • кейфор-
  • александър вучич

Официалните лица в Белия дом не виждат подходящо сътрудничество от страна на косовското правителство

Във Вашингтон: Действията на Косово навредиха на отношенията със САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Последните действия на правителството в Прищина вредят на отношенията с Вашингтон, коментира бившият посланик на САЩ в Прищина Грег Делави за радио Гласът на Америка. Според него също така Прищина трябва да създаде Съюз на сръбските общини, предаде Танюг, цитирана от БТА.

"Мисля, че най-важното недоразумение между Косово и САЩ е свързано с изборите за кметове в четири общини в Северно Косово със сръбско мнозинство. Косово по някакъв начин пренебрегна САЩ и Европейския съюз, защото правителството не взе предвид съвета на САЩ да не изпращат насилствено кметове в общинските служби", заяви Делави за албанската секция на радиото. Той добави, че Прищина ще има по-добри отношения с Вашингтон, ако инвестира повече усилия в интеграцията на сърбите в обществото и изпълни задълженията си за създаване на Съюз на сръбските общини.

"Техните усилия за интеграция очевидно са намалели през последните две години“, заяви американският дипломат. Делави каза, че правителството на Косово изглежда е решило, че за момента не иска да се занимава с интеграцията на косовските сърби, което включва и въпроса за Съюза на сръбските общини.

"Изглежда това е причината, която предизвика възмущението и реакцията на Вашингтон. Сътрудничеството трябва да бъде двупосочно. Мисля, че официалните лица във Вашингтон не виждат подходящо сътрудничество от страна на косовското правителство", каза бившият посланик на САЩ. Той заяви, че Прищина трябва да направи свой собствен план за Съюз на сръбските общини, така че да е в съответствие с конституцията на Косово.

"Ако правителството на Косово не е изготвило план за Съюз на сръбските общини, то е в неизгодна позиция", смята Делави.

Американският дипломат заяви още, че войната в Украйна е променила всичко в Европа и че тя е по-важна за бъдещето на Европа и САЩ от развитието на събитията на Западните Балкани.

"Поне от година и половина Западните Балкани бяха заменени от Русия като бурето с барут на Европа. И като регион те трябва да намерят начини за разрешаване на споровете, да се държат по европейски начин, ако искат да постигнат целите си като интегрирана част от Европа", каза Делави.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вашето мнение

    22 2 Отговор
    Косово е депото за разпространение на наркотика на балканите, собственост на шаш
  • 2 Хихихи..

    16 2 Отговор
    Навряхте се,дето не ви е работа.Ама няма как вече да избягате.Престиж и прочие салати..
  • 3 Урюрвкос

    16 2 Отговор
    фалшив беше косовския референдум и сега им сърбат попарата
  • 4 Тодор Георгиев

    14 0 Отговор
    След Украйна сте вие.
  • 5 Лаврентий Берия

    7 1 Отговор
    А може и така да се каже - от две години ние /Съединените щати/ ухажваме Сърбия и се опитваме да я откъснем от руската орбита! Как па не го разбрахте /вие в Косово/ и ни се пречкате?!
  • 6 Клинтън

    4 1 Отговор
    Америка обвинява Косово заради Вучич! Цирк!
  • 7 Фащ

    5 0 Отговор
    Запали войните в Югославия и Укрия.